The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 973 woorden
  • 20 april 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
240
Geschikt voor
onderbouw
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

In Berlijn: Nadat Bruno terug komt van het spelen komt hij er achter dat ze gaan verhuizen naar het platteland Dit doen ze omdat de vader van Bruno en Gretel promotie heeft gemaakt. Ter eren van deze promotie komt er ook een feest.  Hier laten de grootouders van Bruno weten dat ze het eigenlijk geen goed idee vinden dat de familie gaat verhuizen. Daarna vertrekken ze naar  Auschwitz in Polen.

In Auschwitz: Eenmaal bij het huis aangekomen gaat Bruno naar zijn kamer en kijkt daar door het raam. Hij ziet in de verte het Jodenkamp liggen maar Bruno denkt dat het een boerderij is. Ook ziet hij de mensen pyjama’s dragen dus denkt hij dat ze raar zijn. Verder vindt hij het nieuwe huis saai en wil hij naar huis.

Opgegeven moment huurt de vader van Bruno een privé leraar in, die hun les geeft over onder anderen de Joden. De leraar vertelt hem dat de Joden allemaal slecht zijn en dat ze eigenlijk niet eens mensen zijn. Bruno vindt dit moeilijk om te geloven.

Op een dag gaat Bruno naar buiten en komt hij op het idee om een schommel te maken van een oude band. Hij mag samen met Pavel een band uitzoeken in het tuinhuisje. Bruno ziet dat ook in het tuinhuisje een raam zit, maar bij dit raam kon hij er makkelijk door heen gaan om op ontdekkingstocht te gaan.

De zus van Bruno is verliefd op Luitenant Kotler en daardoor wordt ze helemaal fan van Hitler en gaat ze zich heel groot gedragen

Wanneer Bruno van de schommel afvalt verzorgt Pavel hem en zo komt hij in gesprek met de joodse slaaf.

Na een van de lessen van herr. Liszt gaat Bruno op ontdekkingstocht door via het raam in het tuinhuisje naar buiten te klimmen. Dan komt hij aan bij het tuinhuisje en ontmoet hij Shmuel.

De tweede keer dat Bruno naar het kamp gaat neemt hij chocola mee, maar Shmuel is er niet.

De derde keer vraagt Bruno allerlei vragen over Shmuel aan Shmuel, zo komt hij er achter dat er prikkeldraad hangt zodat de Joden niet weg kunnen en dat ze pyjama’s dragen omdat de soldaten hun kleren hebben afgepakt.

De opa ban Bruno komt op bezoek en de oma van Bruna gaat niet mee omdat ze ziek is.

De vierde keer neemt Bruno een soort van brood cake ding mee en zijn bal om mee te spelen, maar Shmuel vertelt hem dat ze niet kunnen spelen omdat het te gevaarlijk is.

Bij het etentje komt de vader van Bruno erachter dat de vader van luitenant Kotler naar Zwitserland is verhuist en waarschijnlijk gevlucht  als dit zo is moet de luitenant vertrekken. Ook laat Pavel wijn vallen waarna luitenant Kotler hem in elkaar slaat, daarna wordt hij vermoord.

De zus van Bruno verteld Bruno dat de ‘boerderij’ een werkkamp voor Joden is. Op een dag ziet Bruno Shmuel in het huis, Shmuel is de glazen aan het schoonmaken, want daar hebben ze iemand met kleine handen voor nodig. Er lag naast Shmuel een dienblad met eten waarvan Shmuel wat kreeg van Bruno. Dan komt luitenant Kotler binnen en hij ziet ze praten en hij ziet Shmuel eten, Shmuel zegt dat hij het van Bruno had gekregen maar Bruno ontkent dat.

Dit wil je ook lezen:

Alle soldaten in het huis van Bruno zitten naar een film te kijken over hoe geweldig het kamp is, wat in werkelijkheid natuurlijk helemaal niet zo is. Bruno keek hierbij stiekem mee.

vijfde keer dat Bruno langs gaat bij Shmuel biet hij zijn excuses aan omdat hij hem heeft verraden. Shmuel vergeeft hem.

Als de familie samen aan tafel zit te ontbijten hebben ze het erover waarom luitenant Kotler overgeplaatst is, Elsa zegt dat het zo is omdat hij de leiding niet had ingelicht over zijn vader die was gevlucht naar Zwitserland zodat hij niet aan de oorlog hoefde mee te doen. Dan krijgen ze ook nog een telefoontje dat de opa en oma van Bruno zijn gebombardeerd en dat oma hierbij is overleden. Daarna is de begrafenis van de oma van Bruno, hierbij wordt er een bosje bloemen op de doodskist gelegd met een kaartje van het hakenkruis ernaast. Elsa wil het er nog afpakken omdat ze weet dat Nathalie dit nooit had gewild, maar Ralf houdt haar tegen.

Dan komt Bruno voor de zesde keer bij Shmuel op bezoek, hij neemt weer wat te eten mee en ze spelen samen een damspel terwijl ze praten over de grootouders van Shmuel die gelijk zijn gestorven toen ze in het concentratiekamp aankwamen.

Die avond als Gretel en Bruno al op bed liggen hebben hun ouders ruzie over wat hij de Joden aandoet en alles eromheen. Zo besluiten ze dat Elsa, Gretel en Bruno weggaan en ergens anders gaan wonen. Dit nieuws brengt Ralf de volgende ochtend. Maar als hi vraagt aan de kinderen of ze ergens ander willen wonen schudt Bruno van nee, ook mist hij zijn vrienden niet meer.

Die middag brengt Bruno het nieuws aan Shmuel, die hier net zoals hij niet blij mee is. En ook Shmuel heeft slecht nieuws want zijn vader is vermist. Bruno besluit hem te helpen met naar zijn vader zoeken in het kamp voordat hij weggaat.

De volgende ochtend is het zover Bruno verkleed zich als een van de joden in het kamp en helpt Shmuel met het zoeken van zijn vader. Maar voordat ze ook maar op een plek kunnen zoeken worden ze allemaal bij elkaar geroepenen naar de ‘douche’ ruimtes gebracht. Ondertussen heeft de moeder van Bruno gemerkt dat hij weg is en is ze samen met alle soldaten aan het zoeken. Als ze eenmaal aankomen bij het kamp en vermoeden dat hij binnen is, zijn ze al te laat. Bruno is vergast.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"