The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2147 woorden
  • 27 januari 2021
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
130 keer beoordeeld

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

LEESVERSLAG MAVO 3 en MAVO 4

Gegevens:

Titel: De jongen in de gestreepte pyjama

Schrijver: John Boyne

Samenvatting:

Vertel de belangrijkste gebeurtenissen in je eigen woorden na. Geef een uitvoerige samenvatting van 1 tot 1½ pagina, die goed aangeeft wat er in het boek gebeurt. Maximale lettergrootte voor het hele verslag is 12!

Als Bruno negen jaar is gaat hij met zijn ouders en zijn zusje Gretel van Berlijn naar Polen verhuizen. Het is een vreemde plek met de naam Out-With. Zijn vader heeft een hogere functie gekregen op zijn werk en daarom moesten ze verhuizen naar Polen. Maar Bruno vindt het hellemaal niet leuk, want hij mist zijn vrienden. Ook mogen ze niet van hun land af. Bruno en zijn zusje krijgen thuis les en er is niemand in de buurt die dezelfde leeftijd heeft als hem. Zijn vader mag hij nooit tijdens zijn werk praten en er lopen ook soldaten bij hem thuis en om het huis. Tussen die soldaten zit luitenant Kurt Korler, de luitenant doet heel aardig tegen zijn zusje. Maar tegen Bruno doet hij of het een klein kind is. De luitenant heeft een geheim over zijn vader, en daar wil Bruno graag achter komen.

Als Bruno boven bij zijn slaapkamerraam gaat staan, en als hij dan naar buiten kijkt. Ziet hij een heel groot gebied. In dat gebied lopen allemaal mensen op blote voeten en ‘gestreepte’ pyjama’s. Als Bruno een keer buiten gaat spelen valt hij van zijn geïmproviseerde schommel af. Dan komt de keukenhulp Pavel hem helpen. Later komt hij er achter dat Pavel bij de mensen hoort die hij vanuit zijn slaapkamerraam kan zien.

Bruno weet nog een paar dingen van toen hij in Berlijn woonde. Zoals dat, “Furry” (achteraf Hitler) bij hun kwam eten. En ook dat daarna een vreselijke ruzie tussen vader, moeder, oma en opa ontstond. Dat kwam toen allemaal omdat zijn vader een nieuwe baan zou krijgen.

Na een poos wil Bruno proberen om er een keer achter te komen wat Out-With precies is. Dan komt hij erachter dat ver achter zijn huis een hek zit wat Out-With en zijn huis van elkaar afscheidt. Als hij wat verder op kijkt, ziet hij een jongen zitten in een gestreepte pyjama. Hij gaat naar die jongen toe en komt erachter dat hij Shmuel heet, en dat hij aan de andere kant van het hek woont. De jongens zijn precies even oud, ze zijn even lang en lijken op elkaar. Bruno die neemt af en toe eten voor Shmuel mee. Bruno gaat elke dag naar Shmuel toe. Maar ze kunnen alleen praten, doordat er een hek tussen hun zit. Shmuel verteld aan Bruno dat hij boos is op de soldaten, omdat hij door hun naar Out-With moest verhuizen. Maar Bruno vindt de soldaten juist geweldig. 

Als het een keer een dag is waarop Bruno niet naar buiten kan door de regen, vertelt hij aan Gretel per ongeluk over Shmuel. Hij praat zich er overheen door te doen of Shmuel zijn fantasievriendje is. Niet heel veel later komt Shmuel bij Bruno thuis, en moet hij glazen poetsen. Ze doen net alsof ze elkaar niet kennen. Als Bruno Shmuel een paar stukken kip geeft komt luitenant Korler binnen. Als Shmuel dan wordt betrapt doet Bruno net als of hij Shmuel niet kent.

Bruno moet van zijn vader zijn hoofd kaalscheren, omdat Gretel en hij allebei luizen hebben. Ondertussen heeft Gretel ontdekt dat de plek waar ze wonen niet Out-With heet maar Auschwitz. De moeder van Bruno is niet meer gelukkig in het nieuwe huis, en wil terug naar Berlijn. Als de oma van Bruno plotseling overlijdt komt Bruno erachter dat hij liever in Auschwitz woont dan in Berlijn door zijn vriendschap met Shmuel.

Als ze terug zijn in Auschwitz besluiten de vader en de moeder van Bruno dat Bruno en Gretel samen met moeder teruggaan naar Berlijn. Als Bruno dit aan Shmuel verteld zijn ze allebei erg verdrietig, omdat ze elkaar nooit meer zullen zien. Als ze afscheid nemen besluiten ze dat Bruno naar de andere kant van het hek zal komen. Ze besluiten om samen Shmuel zijn verdwenen vader op te zoeken. Bruno heeft ook een gestreepte pyjama aan, zodat hij niet opvalt. Als ze aan het zoeken zijn kunnen ze Shmuel zijn vader niet vinden. Bruno die wil naar huis gaan omdat het slecht weer wordt, en omdat hij het toch wel een beetje spannend vindt.

Als ze afscheid willen nemen worden ze met een hele groep omsingeld en naar een ruimte gebracht. Bruno die denkt dat het een schuilplaats is voor de regen, maar als hij weg wil lopen komt het gas… daarna is niks meer over Bruno gehoord, alleen dat ze moeder dacht dat hij naar Berlijn was gelopen, toen ze daar aan kwam was hij daar niet en is ze samen met Gretel weer terug gegaan naar Auschwitz.

Vader komt erachter dat hij zijn zoon heeft vergast en wil niet langer meer leidinggeven aan kamp Auschwitz.

  1. Verhaalanalyse

Titelverklaring:

Dat komt omdat Bruno naast Auschwitz gaat wonen en daar lopen mensen met Gestreepte pakken. Bruno ziet dat als gestreepte pyjama’s

Genre:

Genre: WW2/oorlog

Kenmerken: Oorlog, strafkamp, Hitler, gaskamers, soldaten

Gebeurtenissen: probleem en hoofdlijn

Probleem van de hoofdpersoon:

Het probleem is dat Bruno en zijn familie naar Auschwitz moeten verhuizen. Omdat Bruno daar geen vrienden daar heeft, gaat hij het concentratiekamp verkennen. Hij dacht eerst dat het een boerderij was.

Schets de hoofdlijn van het verhaal in zes stappen:

  1. Verhuizing naar Polen.
  2. Bruno ziet het kamp.
  3. Bruno ontmoet Shmuel.
  4. Bruno speelt stiekem met zijn nieuwe vriend: Shmuel.
  5. Bruno gaat met Shmuel opzoek naar Shmuel ’s vader.
  6. Bruno wordt met Shmuel vergast.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

Hoe begint het verhaal?

Het verhaal begint met een begin waarbij je helemaal in het verhaal valt. In het eerste hoofdstuk gaat Bruno al verhuizen.

Hoe eindigt het verhaal?

Het verhaal voor Bruno is afgerond, maar hoe het verder gaat met het gezin is onduidelijk.

Waardoor wordt de spanning in het verhaal veroorzaakt?

Bepaalde gebeurtenissen, zoals dat Shmuel in huis komt en doen alsof ze elkaar niet kennen is heel spannend. Helemaal als ze betrapt worden.

Personen:

Hoofdpersonen:

Bruno: Een Duitse jongen van 9 jaar die opgegroeid is in Berlijn. Hij verhuist naar Auschwitz waar hij bevriend wordt met een joods jongetje genaamd Shmuel.

Shmuel: Een joodse jongen van 9 jaar die in een concentratiekamp leeft in Auschwitz.

Belangrijkste bijpersonen:

Gretel: De zus van Bruno, ze is 12 jaar oud maar ze is gedraagt zich veel ouder. Ze is verliefd op luitenant Kotler(Kurt).

Moeder(Elsa): Ze is vaak heel ongerust en wilt net als Bruno niet in Auschwitz wonen.

Vader(Ralf): De vader van Bruno is een belangrijke commandant in het leger van Hitler.

Luitenant Kotler: Een onvriendelijke man die snel boos wordt.

Marie: Is de huishoudster van de familie. Ze is meegekomen via Berlijn naar Polen, Auschwitz.

Pavel: Een joodse bediende. Hij is erg vriendelijk en was ooit dokter.

Kenmerken hoofdpersonen:

Leeftijd – 9 jaar

Karakter – Bruno wil graag dingen ontdekken maar Shmuel is verlegen richting Bruno.

Uiterlijk – Bruno ziet er natuurlijk verzorgd en goed uit. Shmuel niet, hij loopt zonder schoenen en is ondervoed.

Veranderen de hoofdpersonen in de loop van het verhaal?

Bruno en Shmuel worden open naar elkaar. Ze helpen elkaar en worden in een korte tijd goeie vrienden.

Karaktertrek van de bijpersonen:

De meeste bijpersonen zijn heel erg terughoudend omdat ze in de macht zijn van Ralf, maar de luitenants en soldaten zijn juist heel erg stug en treden snel op.

Wat zijn de hoofdpersonen en bijpersonen van elkaar:

Familie, vrienden en collega’s.

Tijd

Wanneer speelt het verhaal zich af en hoe weet je dat?

In de 2e wereldoorlog. Dat weet ik omdat Hitler op een etentje gaat met Ralf

Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het eind van het verhaal?

Paar maanden.

Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch verteld?

Dit verhaal is in chronologische volgorde verteld.

Zijn er sprongen in de tijd (terug of vooruit) en zo ja, welke?

-----------------------------------------------------------------------

Vertelwijze:

Door wiens ogen beleven we het verhaal?

Door de ogen van Bruno.

Is er sprake van een ik-verteller, een personale verteller of een alwetende?

We zien het als ik-verteller. Via Bruno.

Wat heeft dat voor effect?

Het is voor mij makkelijk te lezen. Ik hoef niet te switchen tussen personages en alles blijft op 1 lijn.

Ruimte

Waar speelt het verhaal zich af?

In Berlijn in het begin. Maar voornamelijk in polen, bij Auschwitz.

Speelt die ruimte een belangrijke rol in het verhaal? Leg je antwoord uit.

Ja, bij het kamp Auschwitz leren de hoofdpersonen elkaar kennen en begint het verhaal.

Thema

Wat is het belangrijkste thema van het verhaal?

Het belangrijkste thema is de tweede wereldoorlog.

Licht je antwoord duidelijk toe.:

Dat de mensen worden vastgehouden in strafkampen en dat er gaskamers zijn. Ook dat mensen uitgehongerd zijn maakt het dat de tweede wereldoorlog het belangrijkste thema is.

Bedoeling/ boodschap:

Heeft de schrijver volgens jou een bedoeling met dit verhaal? Leg je antwoord uit.

Laten zien hoe vreselijk de 2e wereldoorlog was. Want het was echt verschrikkelijk wat er werd verteld in het boek.

Heb je een duidelijke boodschap kunnen ontdekken?

Nee, maar een boodschap die erbij zou passen is: Help iedereen waar nodig.

Heeft dit verhaal je aan het denken gezet? Leg je antwoord uit.

Ja, het heeft me laten zien hoeveel je voor iemand over kan hebben. Hoever je wil gaan voor iemand. Dat vriendschap zo ver kan gaan is bijzonder.

Eerste persoonlijke reactie

Kies uit onderstaande lijst vijf beoordelingswoorden die voor jou gelden. Geef per beoordelingswoord duidelijk aan waarom je dit vindt.

Spannend                               -   saai

Begrijpelijk -   ingewikkeld/verwarrend

Verrassend verloop -   spannend verloop

Zet me aan het denken -   doet me niets

Interessant -   oninteressant

Geloofwaardig -   ongeloofwaardig

Origineel -   overbekend

Leerzaam                              -   niet leerzaam

Heeft mijn mening veranderd -   heeft mijn mening niet veranderd

Gemakkelijk te lezen                     -   moeilijk te lezen

Heldere bouw -   ingewikkelde bouw

Spannend: Sommige dingen zijn heel erg onverwachts of niet verwacht.

Intressant: Soms is het best intressant om te lezen hoe erg het eraan toeging in de oorlog. Dat maakt het natuurlijk niet minder erg, maar ook zeker niet minder oninteressant

Geloofwaardig: Het is extreem geloofwaardig. Ik zou het zo geloven als het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Maar gelukkig is dat het niet.

Gemakkelijk te lezen: Het verhaal is in chronologische volgorde verteld en telkens vanuit de vorm van Bruno. Dat perspectief zorgt ervoor dat het boek intressant blijft en er zo doorheen leest.

Heldere bouw: Telkens vanuit hetzelfde perspectief wordt er verteld, dat maakt dat het verhaal mooi te lezen en te volgen is.

Leeservaringen beschrijven

  1. Geef je mening over de gebeurtenissen (minstens 50 woorden).

Ik vind de gebeurtenissen best heftig en onvoorspelbaar. Het einde dat de beide hoofdpersonen worden vergast door de soldaten vond ik het meest heftige. Ook in het midden dat Bruno erachter kwam dat het kamp Auschwitz heet is ook een moment waar ik van schrok. Kortom vond ik het een goed boek.

  1. Geef je mening over de personages (minstens 50 woorden).

Ik vind de gebeurtenissen best heftig en onvoorspelbaar. Het einde dat de beide hoofdpersonen worden vergast door de soldaten vond ik het meest heftige. Ook in het midden dat Bruno erachter kwam dat het kamp Auschwitz heet is ook een moment waar ik van schrok. Kortom vond ik het een goed boek.

  1. Geef je mening over de personages (minstens 50 woorden).

De personages vond ik vooral goed neergezet. De strenge luitenant, de verlegen Marie die mee is verhuisd. De familie maakt heel wat mee en ik voel ze ook. Van mij mocht de vader Ralf wel meer in het verhaal komen, en misschien iets minder streng. Dat strenge past beter bij de luitenant.

  1. Geef je mening over het thema (minstens 30 woorden).

Ik vind dat we de tweede wereldoorlog niet moeten vergeten, hoe lastig het ook is. Het is een hele heftige tijd geweest voor de mensen die toen leefden en ook dat er miljoenen mensen uitgemoord zijn. Daarom vind ik dat het nooit vergeten moet worden.

  1. Geef je mening over de opbouw van het verhaal (minstens 30 woorden).

Het boek is in chronologische volgorde, dat maakt het heel spannend wat er gaat gebeuren. Want ook ik weet niet waar het over gaat. Ook was het verhaal makkelijk te volgen, omdat alles wat versteld werd heel makkelijk te bergrijpen was.

  1. Geef je mening over het taalgebruik (minstens 30 woorden).

Er zijn weinig moeilijke woorden gebruikt, ik snapte en begreep de tekst best goed. Ook was het zingebruik goed: de zinnen waren niet te lang en ook niet te kort. Verder was er geen grof taalgebruik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"