Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Rico's vleugels door Rascha Peper

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Rico's vleugels
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 801 woorden
  • 6 maart 2002
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
51 keer beoordeeld

Boekcover Rico's vleugels
Shadow
Rico's vleugels door Rascha Peper
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens - Auteur: Racha Pepers - Titel: Rico’s vleugels - Uitgever: Pandora - Jaar van uitgave: 1998 (9e druk) - Tekstsoort: psychologische roman - Aantal pagina’s: 238 Samenvatting Het oude echtpaar Cecile en Eduard Rochel die op de Filippijnen wonen hebben en bijzondere en zeldzame schelpencollectie verzamelt. Ze zijn in Nederland om de collectie aan museum directeur Ernst Bol te geven. Eerst zitten ze in een villa aan zee waar Cecile de collectie nog ene keer wil controleren op vindplaats en jaartal. Op deze manier wil ze afscheid nemen van de schelpen. Cecile moet opeens weg, want haar zus is erg ziek. Bol zoekt een hulpje voor Eduard. Het mag van Cecile geen student zijn, want die vindt ze onhandig. Later blijkt dat Eduard in het verleden een verhouding heeft gehad met een 13 jarige jongen. Bol weet dit niet en neemt de 14 jarige jongen Rico Gabriele mee als hulpje. In het begin vindt hij Eduard een rare man, maar als snel vindt hij de aandacht leuk. Als Eduard toenadering zoekt, begrijpt Rico al snel wat hij wil en bedenkt hoe hij er at aan kan hebben. Hij hoopt via Eduard een nieuw leven te beginnen op de Filippijnen en zo te ontsnappen uit de omgeving waar hij nu leeft. Cecile heeft geen rust in Frankrijk, sinds ze weet dat Rico haar man helpt. Als haar zus in coma raakt waar ze niet meer uit zal komen, reist Cecile meten terug naar Nederland. Ze weet meteen wat er aan de hand is. Eduard stort in en Cecile stuurt Rico weg. Rico wordt gek, omdat hij die dag ook zijn brommer is kwijtgeraakt. Hij keert die avond terug en steekt de villa in brand. Een groot deel van de collectie gaat eraan. Er ontstaat een vechtpartij en Eduard gaat dood. Cecile probeert de schelpen te redden, waarbij ze voor en deel verbrand. Ze blijft wel leven. Beschrijving hoofdpersonen en commentaar -Rico Hij is 14, komt uit de achterbuurt, heeft geen zin om naar school te gaan en heeft alles over voor geld. Hij heeft een grof taalgebruik en denkt ook zo. Met zijn vrienden pleegt hij wel eens inbraakjes en hijg gebruikt soms drugs. Ik vind niet dat hij slim bezig is, omdat hij alles doet voor geld, maar niet naar school gaat. Deed hij dat wel dan zou hij een goede opleiding kunnen doen. De inbraakjes zijn ook niet goed. Zijn taalgebruik zou wel wat minder grof kunnen zijn, want die is wel heel grof. Ik zou niet zoals hem doen, omdat ik de dingen die hij doet dom en slecht vind.
-Eduard Rochel Hij is 60 jaar en heeft een grootdeel van zin leven op de Filippijnen gewoond. Hij heeft een verhouding met een 13 jarig gehad en heeft de gevoelens voor jong jongens altijd gehouden. Hij wordt verliefd op Rico en laat dit merken. Ik vind het niet slim wat hij doet, want hij heeft Cecile. Het is al eerder gebeurd en als hij slim was deed hij het niet nog een keer. Rico is veel jonger dan hem, het is wel een erg groot verschil. Ik zou niet zo gereageerd hebben, maar ik zou geprobeerd hebben om het niet te laten merken. -Cecile Rochel Cecile is Eduard zijn vrouw. Ze is erg aan haar schelpen gehecht. Ze heerst over haar man en wil voorkomen dat hij in contact komt met jonge jongens. Dit lukt haar niet, maar daar doet ze wat aan. Ik vind dat ze slim en goed handelt door Rico weg te sturen, want wat er aan de hand was tussen Rico en haar man kon niet. Ik zou ook zo gereageerd hebben, want ik vind dat het niet kan. Die man is veel te oud en heeft al een vrouw. Verbreding van mijn horizon Ik had voordat ik dit boek las nog gen bok gelezen waar pedofiliteit in voor kwam en dan ook nog met een man en een jongen. Ik had ook nog nooit een boek over schelpen gelezen. Dit boek was een combinatie van die 2 dingen en ik heb mijn horizon verbreed in die 2 dingen. thema’s - pedofiliteit - liefdes gevoelens omzetten in schelpen verzamelen - onmogelijke liefde
Ik vind de thema’s goed uitgewerkt en op een aparte manier. Goed uitgewerkt, omdat het duidelijk wordt dat het om deze thema’s gaat. Apart, omdat de man geen seks heeft en weinig liefde van zijn vrouw krijgt en daarom zijn liefdesgevoelens omzet in het verzamelen van schelpen. Door het verzamelen van schelpen komen pedofiliteit en onmogelijke liefde aan bod. uitspraken over het boek In het begin is er vooral een nette woordkeuze, later worden de woorden grof. De schrijver heeft erotiek en dood op een aangrijpende/goeie manier weergeven. Het eind van het boek is open, er wordt niet verteld of de schelpen gered zijn.

REACTIES

E.

E.

Dankjewel voor het boekverslag van rico's vleugels op scholieren.com, heb ik heeel veel aan gehad!!!

=xxx= Elmer

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rico's vleugels door Rascha Peper"