Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Paniek door Carry Slee

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Paniek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1108 woorden
  • 1 december 2014
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 8
54 keer beoordeeld

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

hieronder mijn boekverslag die ik gebruikt heb voor mijn presentatie!!! hopelijk helpt dit jullie verder.

Informatie over het boek:

Auteur Carry Slee             

Uitgegeven 2001

Pagina's 159

Genre jeugdboek, psychologische kinderroman

Onderwerpen: pesten homoseksualiteit, gezin, seksueel misbruik

Het boek was de winnaar van de Jonge Jury 2003

 

Opbouw

Ik wil jullie eerst iets over de personen vertellen, dan een samenvatting geven en ingaan op de inhoud en wat er achter zit.

 

De hoofdpersonen:
- Sasja: ze is verliefd op Jorrit. Ze is heel verlegen verhaal. Ze voelt zich niet thuis bij Felix.
- Jorrit: hij is verliefd op Sasja. Hij is niet bang voor de pestkoppen en komt voor anderen op. Hij ontdekt dat Ruben homo is. In het begin is hij boos op Ruben omdat hij homo is en hem niks heeft verteld maar later accepteert hij het.
- Ruben: hij is de beste vriend van Jorrit. Hij is homo.

De bijpersonen:
- Felix: hij is verliefd op Sasja en randt haar aan. Hij is de zoon van Koen. Hij komt nogal vervelend over.
- Koen: hij is de vriend van Sasja’s moeder en woont samen met haar. Hij is heel vriendelijk.
- Ellen: Sasja’s moeder. Haar man is bij haar weggegaan en woont met een andere vrouw in Amerika. Voordat ze Koen had was ze depressief.
 

 

Samenvatting:

Sasja woont sinds kort met de nieuwe vriend van haar moeder en zijn zoon samen in huis.

Sasja komt erachter dat de zoon van haar moeders vriend Felix is. Een jongen die haar op een feest heeft gekust. Sasja vond dat helemaal niet leuk daarom reageerde ze nooit op zijn brieven. Nu Felix bij hun in huis woont voelt Sasja zich niet meer prettig in huis. Ze wordt door Felix begluurd en is bang. Op een gegeven moment randt Felix Sasja aan. Haar moeder en haar vriend de vader van Felix zijn gelukkig op tijd zodat ze Felix betrappen. Koen beslist dat Sasja en haar moeder weer naar hun oude huis terug gaan. Koen komt vaker weekenden naar Sasja en haar moeder. Sasja is heel erg blij dat ze het opgelost hebben.

 

 

Ruben en Jorrit zijn beste vrienden.

Ze doen echt alles samen. Ruben en Jorrit willen zelfs samen op een boerderij logeren.

Jorrit moet van z’n zus aan Ruben vertellen dat Marloes verkering met hem wilt.

Als Jorrit dat doet is Ruben niet thuis. Rubens moeder zegt ga maar alvast naar boven Ruben komt zo.

Jorrit is op Rubens kamer en ziet op z’n computer een site open staan. Het is een homo site. Hij gaat snel naar huis. Toen hij thuis kwam vroeg Caroline zijn zus, hoe Ruben reageerde? Jorrit was kwaad en vertelde dat hij ontdekt had dat Ruben homo is. Jorrit vroeg haar niets door te vertellen. Maar Caroline deed dat toch, het geroddel begon en daardoor wist iedereen het. Ruben werd heel erg gepest, geschopt en hij werd heel erg vernederd. Gelukkig kwam uiteindelijk Jorrit voor hem op en de directeur van de school kwam erachter en heeft de pest koppen geschorst. Ruben gaat naar een andere school.
 

 

Plaats:

Het verhaal speelt zich vooral op school af en bij de hoofdpersonen thuis.

 

Tijd:

Het verhaal speelt zich in deze tijd af.

 

Vertelde tijd:

Het hele verhaal duurt ongeveer een half jaar.

 


De problemen:
Sasja + Felix: Probleem: ze wordt aangerand door Felix.
Oplossing: ze gaat weer terug naar haar eigen huis waar ze alleen met haar moeder gaat wonen.

Jorrit + Ruben: Probleem: Ruben is homo.
Oplossing: Jorrit accepteert gewoon dat Ruben homo is.

 

Ruben + pestkoppen: probleem Ruben wordt heel erg gepest omdat hij homo is.

De pestkoppen worden van school gestuurd en Ruben gaat naar een andere school waar hij helemaal opnieuw kan beginnen

 

 

 

Manier waarop je de personen leert kennen:
Sasja: van de binnenkant je komt dus te weten wat ze denkt voelt en doet. Je komt ook te weten hoe ze overkomt door wat anderen (bijvoorbeeld Jorrit) over haar zeggen.


 

Jorrit: hem leer je ook van de binnen kant kennen, omdat zijn gevoelens en gedachten beschreven worden. Je kent hem ook van de buitenkant, door Sasja’s ogen.
 

Ruben: Je leert hem vooral kennen door wat Jorrit van hem vind. Je krijgt op een gegeven moment medelijden met hem.
 

Felix: die leer je van de buitenkant kennen. Je ziet hem vanuit Sasja’s positie. Je krijgt vanzelf een hekel aan hem.
 

De pestkoppen: van de buiten kant. Je ziet ze vooral door Rubens ogen omdat hij hun slachtoffer is.
 

Mogelijke bedoeling van de schrijfster:
Ik denk dat de schrijfster je wilt laten voelen hoe het is om anders te zijn en je anders te voelen dan anderen. Vooral als je problemen hebt. Ze wilt ook graag een manier geven hoe je ermee om zou kunnen gaan. Je leert ook dat je beter iets kunt vertellen als jou iets dwars zit.


titel verklaring

Het boek heet paniek omdat de hoofdpersonen allemaal door hun eigen problemen niet meer weten wat ze moeten doen om het op te lossen. Ze worden dus bang en weten niet wat ze met hun situatie aan moeten, waardoor ze in paniek raken.

 

Eigen mening:

Ik vond het boek heel erg spannend: er gebeurde iedere keer iets onverwachts. Ik vond het ook interessant en zielig: voor Ruben dat ze hem pesten en voor Sasja dat ze wordt aangerand. Daarnaast snap ik hoe moeilijk het voor Jorrit is om te ontdekken dat z’n vriend homo is. Het boek was heel fijn geschreven, waardoor je het gemakkelijk kon lezen. Het is ook echt voor mijn leeftijd geschikt, omdat de personen in het boek ongeveer even oud zijn als ik. Ik kon me echt goed inleven in het verhaal en voorstellen hoe moeilijk dit moet zijn en wat voor een paniek dit kan veroorzaken.

 

Informatie over de schrijfster:

Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Haar echte naam is Carolina Sofia Slee. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Ze heeft twee dochters, die haar veel ideeën voor haar boeken gaven . Ze is nu fulltime auteur en heeft heel veel beroemde boeken geschreven, waaronder Spijt, Kappen, Pijnstillers, Afblijven en Razend. Veel van Carry’s boeken hebben prijzen gekregen. Carry Slee schrijft voornamelijk kinder-/jeugdboeken. Carry’s boeken hebben meestal 2 hoofd personen die allebei een probleem hebben. Dat zijn meestal een jongen en een meisje die later iets met elkaar krijgen.

 

REACTIES

L.

L.

echt super goed. heeft me goed geholpen bij mijn boekenpresentatie. bedankt!

8 jaar geleden

L.

L.

dankje, dit scheelt mij een hoop werk.

8 jaar geleden

N.

N.

heel erg bedankt
scheelt een hoop tijd van bedenken.

6 jaar geleden

T.

T.

ruben gaat helemaal niet naar een andere school

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"