ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Feitelijke gegevens

  • 5e druk, 2001
  • 159 pagina's
  • Uitgeverij: Pimento

Flaptekst

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Eerste zin

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt: een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt.

Samenvatting

Sasja's moeder heeft een nieuwe vriend; Koen. Het gaat erg goed tussen die twee en daarom hebben ze besloten te gaan samenwonen. Voor Sasja betekent dat dat ze in één huis komt te wonen met haar moeder, Koen en de zoon van Koen; Felix. In het begin heeft ze daar geen problemen mee maar de ellende begint als Felix voor het eerst in haar kamer staat. Ze wil helemaal niet dat hij daar komt, maar hij doet alsof zij het heel leuk vind, en Sasja weet er niks tegenin te brengen. Op de gang zoent hij haar opeens, dat wil ze helemaal niet, maar ze weet niet hoe ze er tegenin moet gaan. Felix doet weer of ze het leuk vindt. Gelukkig is Sasja op school veilig. Ze heeft daar veel vrienden, en gaat vooral veel om met Lieke. Dat is haar beste vriendin. Op school en daar buitenom hebben ze een erg leuke tijd samen. Sasja is erg verliefd op een jongen uit haar klas; Jorrit. Ze durft alleen niet echt met hem om te gaan; stel je voor dat hij haar niet leuk vindt. 

Jorrit gaat veel om met Ruben. Alleen merkt Jorrit dat Ruben de laatste tijd een beetje raar doet. Jorrit en zijn zus zijn bezig Marloes en Ruben te koppelen omdat Marloes erg verliefd is op Ruben. Ruben zegt wel dat hij het leuk vind, maar als het erop aankomt houdt hij het af. Dat snapt Jorrit niet, Marloes is een hartstikke leuke meid. Als Jorrit en zijn zus geregeld hebben dat Marloes en Ruben samen alleen thuis zijn gebeurt er niks, en dat terwijl dat natuurlijk de ultieme kans was om te gaan zoenen. Als Jorrit op een dag naar Ruben gaat is hij nog niet thuis. Hij gaat maar even achter Rubens computer zitten en kijkt naar welke pagina's Ruben heeft zitten kijken. Opeens komt hij terecht in een chatroom voor jongens die homoseksueel zijn. Jorrit schrikt enorm, waarom zou Ruben hier naar gezocht hebben? Dan komt Ruben binnen en Jorrit wijst hem op de site die hij gezien heeft. Ruben geeft toe dat hij erachter is gekomen dat hij homoseksueel is. Jorrit wordt enorm kwaad op hem en zegt tegen hem dat hij geen vrienden meer wil zijn. 

Ondertussen voelt Sasja zich steeds onveiliger thuis. Felix doet wat hij wil en het lukt Sasja maar niet te zeggen dat ze het helemaal niet leuk vindt. Hij kust haar en zegt telkens dat zij hem leuk vindt en graag wil dat hij alles met haar doet. Ze vindt het verschrikkelijk. Ze durft het ook niet tegen haar moeder te zeggen, omdat die dan wel eens weg zou kunnen gaan bij Koen voor haar, dat wil ze ook niet. Sasja probeert andere oplossingen te zoeken; ze zet een nieuw slot op haar kamer, wanneer ze ontdekt dat haar oude sleutel weg is. Jorrit wil haar hier wel bij helpen en zet het nieuwe slot erin. Het valt hem op dat er eigenlijk niks mis is met het oude. Jorrit helpt haar gelijk ook haar kamer te schilderen. Als Koen opeens binnenkomt en zijn hand op Sasja's schouder legt, schrikt ze enorm. Jorrit heeft door dat er iets mis is en dat er iets gedaan moet worden. 

Jorrit heeft thuis per ongeluk zijn mond voorbij gepraat tegen zijn zus, en niet lang daarna weet de hele school dat Ruben homo is. Hij wordt daarom ook enorm gepest. Hij wordt geschopt en geslagen en er wordt hem make-up op gedaan terwijl hij hard tegenstribbelt. Jorrit weet niet goed wat hij ermee moet, hij weet dat dit niet hoort maar hij vindt het ook stom dat Ruben het hem niet eerder verteld heeft. Op een dag vragen wat jongens Ruben om naar een veldje te komen, omdat ze een idee hebben. Ruben trapt in de val en hij wordt op dat veldje verschrikkelijk in elkaar geslagen. Jorrit ziet het gebeuren en ziet ook dat Ruben uiteindelijk wegrent, zo de straat op. Hij hoort auto's remmen en piepen. Hij denkt dat Ruben is doodgereden, maar durft niet te gaan kijken. Helemaal overstuur komt hij op school; Ruben is dood. De leerkrachten komen er nu ook bij en horen wat er allemaal gebeurt is met Ruben. Gelukkig komt het nieuws al snel dat Ruben niet dood is. Jorrit zoekt contact met hem en Ruben zegt dat hij van school wil. Jorrit probeert hem tevergeefs tegen te houden. 

Omdat Sasja's kamer geverfd is moet ze niet in die kamer slapen. Koen heeft voor haar haar bed naar zolder gebracht zodat ze lekker in haar eigen bed kan slapen. Sasja voelt zich veilig omdat Felix die nacht bij een vriend logeert. Hij is nadat ze een een nieuw kamer heeft gezet nog een keer binnen geweest bij haar, via het raam! Toen zat hij zomaar aan haar borsten, hij trok haar shirt omhoog en kuste ze. Sasja voelde zich vies, maar ze durfde het niet aan haar moeder te vertellen. Helaas hoort ze niet dat Felix laat thuis komt omdat hij ruzie had met die vriend en toch thuis wil slapen. Hij komt bij haar boven en begint met zijn handen over haar lichaam te gaan, haar hand legt hij op zijn piemel. Sasja probeert te gillen maar hij drukt haar mond dicht. Opeens gaat het licht aan en staat Koen in de kamer. Sasja begint te huilen en gelukkig is haar moeder snel bij haar. Koen neemt Felix naar beneden en is heel boos op hem. Samen besluiten de moeder van Sasja en de vader van Felix dat ze beter nog niet kunnen gaan samenwonen, maar ze houden wel hun relatie in stand. 

Als Sasja hoort dat Ruben van school gaat, gaat ze naar hem toe. Ze neemt hem mee naar het toernooi waar de hele school is gaan kijken. Ruben zegt daar dat hij wel op school blijft omdat hij op een andere school ook gepest zou worden. Hij zegt dat hij het alleen moeilijk vind om de enige homo te zijn op school. Maar dan pakt een andere jongen de microfoon en zegt; 'je bent niet de enige hoor'. 

Personages

Sasja

Sasja is een gewone tiener met een onbezorgd leven. Ze is een hele lieve meid en geeft veel om anderen. Haar grootste zorgen zijn praten over vriendjes met vriendinnen, zoals dat ook hoort op haar leeftijd. Opeens krijgt ze iets verschrikkelijks te verwerken en ze denkt dat ze dat niet kan delen met haar moeder. Dit doet ze omdat ze haar moeders geluk niet in de weg wil staan. Dat is erg lief van haar en ook erg doordacht maar niet de goede oplossing omdat zij daardoor een traumatische ervaring oploopt. Ondertussen weet ze nog wel ervoor te zorgen dat Ruben toch op school blijft en komt voor hem op als hij in het nauw gedreven wordt.

Jorrit

Jorrit is een lieve zorgzame jongen. Hij is beste vrienden met Ruben maar hij kan op het moment zelf niet begrijpen dat Ruben opeens homo is. Hij denkt daar erg egoïstisch over na en heeft de input van Sasja nodig om het in beter perspectief te zien. Ondertussen is hij ook vooral bezig met het krijgen van een vriendinnetje en het koppelen van anderen.

Lieke

Lieke is een onbezorgde tiener. Ze is een goede vriendin van Sasja die niet zo snel iets slechts zoekt achter iemand. Als ze ruzie krijgen is het snel weer goed en vergeten.

Felix

Felix karakter wordt niet echt beschreven. Hij komt voor als een jongen die Sasja graag wil verleiden en als hij merkt dat zij dat niet wil wordt hij boos. Het blijft onduidelijk of hij op dat moment beseft heeft wat hij gedaan heeft of dat hij niet door had dat wat hij deed zo erg was.

Ruben

Ruben is een erg onzekere jongen. Hij had een goede positie als vriend van Jorrit en als potentieel vriendje van Marloes. Als bekend wordt dat hij homo is voelt hij zich alleen gelaten. Hij denkt eerst dat Jorrit het met opzet aan iedereen vertelt heeft. Gelukkig beseft hij uiteindelijk dat hij, nadat zijn vrienden het verwerkt hebben, nog steeds goede vrienden kan zijn.

Quotes

"Dat had Jorrit dus al verwacht. Als hij met Ruben beneden komt, zijn Marloes en Carolien al vertrokken. Vind je het niet jammer dat ze weg is? vraagt Jorrit. Hoezo? zegt Ruben. Het was toch gezellig? Zo blijft het tenminste een beetje spannend."

Bladzijde 23

"Jorrit slaat een arm om haar heen en trekt haar voorzichtig naar zich toe. Wees maar niet bang, zegt hij zachtjes, ik zal je nooit zoenen. Eh.. nooit? Wat een oen ben ik. Dat bedoel ik nou ook weer niet.. Nu moet Sasja lachen, want helemaal nooit met Jorrit zoenen, dat bedoelt ze zelf ook niet."

Bladzijde 153

Thematiek

Seksualiteit
Seksualiteit is het thema van dit boek. De vele gebeurtenissen die worden beschreven hebben allemaal hiermee te maken. Sasja heeft te maken met Felix die zomaar aan haar zit terwijl ze dit niet wil; ongewenste intimiteit. Als hij haar uiteindelijk echt probeert te verkrachten probeert hij met geweld haar benen uit elkaar te duwen. Er wordt haar seksueel geweld aangedaan. Daarnaast is homoseksualiteit ook een belangrijk thema in dit boek. Rubens homoseksualiteit wordt bekend en daar komen weer heel veel problemen uit voort.

Motieven

Verliefdheid
Mede door de leeftijd van de personages is verliefdheid ook een belangrijk motief in het boek. Hetgeen waar door de personages het meest over gepraat wordt is zoenen, verliefdheid en verkering. Ze proberen elkaar te koppelen, proberen zo leuk mogelijk over te komen op degene op wie ze verliefd zijn en denken alleen aan diegene. Zoals Jorrit en Carolien Marloes en Ruben proberen te koppelen, zoals Sasja verliefd is op Jorrit en andersom. Daarom is verliefdheid ook een belangrijk motief.

Vrienden
Vooral in de situatie van Ruben komt het onderwerp vrienden naar voren. Doordat Ruben niets heeft verteld, willen verschillende jongens geen vrienden meer met hem zijn. Ze vinden dat hij het dan nu ook maar alleen moet uitzoeken. Jorrit weet niet wat hij ermee aan moet. Maar Sasja laat juist zien dat zij in deze moeilijke tijd wel een vriendin voor Ruben kan zijn.

Trivia

Paniek werd bekroond door de Jonge Jury 2003.

Titelverklaring

De titel van dit boek is 'paniek'. Deze titel slaat op de gevoelens van de verschillende hoofdpersonen in dit boek; vooral op die van Sasja en Jorrit.

Sasja beleeft een heftige tijd als ze net verhuist is. Als Felix telkens bij haar binnenkomt en aan haar zit weet ze niet wat ze moet doen. Ze is helemaal in paniek. Ze durft het aan niemand te vertellen maar probeert het zelf op te lossen. De paniek zorgt ervoor dat ze niet kan handelen zoals ze eigenlijk zou moeten doen; het gewoon aan haar moeder vertellen. 

Jorrit raakt ook in paniek als hij hoort dat zijn beste vriend homo is. Hij denkt direct terug aan de tijden dat ze bij elkaar gelogeerd hebben en wil helemaal niets meer met hem te maken hebben. Ditzelfde probleem zaait ook weer paniek bij Ruben als hij merkt dat iedereen het op school al gehoord heeft. 

Daarom heet dit boek paniek.

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. 

Het verhaal is verdeeld over 20 hoofdstukken. De hoofdstukken hebben geen naam maar zijn alleen genummerd. Als er een nieuw hoofdstuk begint is dat vaak omdat er een wisseling in het verhaal is; bijvoorbeeld dat hoofdstuk 10 een stuk beschrijft uit het leven van Sasja en haar thuissituatie en dat hoofdstuk 11 weer spring naar het leven van Ruben op school.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis waar Sasja woont en op de school waar Sasja, Lieke, Ruben en Jorrit op zitten. Er zijn ook delen van het verhaal die zich afspelen bij Ruben thuis, bij Jorrit thuis en bij Lieke thuis. 

De tijd die verloopt van het begin tot het einde van het verhaal is een aantal maanden. Het wordt uit het verhaal niet precies duidelijk hoeveel tijd er verloopt maar door de gebeurtenissen is het te bepalen dat het een aantal maanden moet zijn.

Stijl

De stijl van Carry Slee is in dit boek heel gemakkelijk te lezen. Ze beschrijft precies wat de personages doen en denken en daarom kun je je het verhaal goed voorstellen en goed meebeleven. Ze is niet bang om precies op te schrijven wat er gebeurt en draait niet om te gebeurtenissen heen, bijvoorbeeld het moment dat Sasja denkt dat ze verkracht gaat worden:

Sasja probeert Felix' hand weg te trekken, maar dat gaat niet. 'Je vind het heus wel fijn', fluistert hij in haar oor. 'Dat zal je zo wel merken. Voel eens hoe ik naar je verlang?' Felix pakt Sasja's hand en legt hem op z'n piemel. Sasja voelt de tranen in haar ogen springen. Ze moet bijna overgeven als ze bedenkt wat er gaat gebeuren. 

Het is een heftig stukje om te beschrijven, en toch beschrijft ze heel simpel wat er gebeurt en hoe de personages denken en voelen. Zo is het ook in de andere delen van het verhaal.

Slotzin

Ineens heeft Jorrit haar door. Hij buigt zich naar haar toe en zoent haar opnieuw.

Beoordeling

Het is een erg heftig verhaal. De manier waarop het geschreven is maakt dat het makkelijk is om je in te leven en zo het hele verhaal als het ware mee te beleven. Je gaat er helemaal in op en wilt snel weten wat er verder gebeurt; hoe het gaat eindigen.  

Ik vind het een mooi boek omdat het onderwerpen biedt die erg actueel kunnen zijn in het leven van jonge mensen en die ook goed zijn om te bespreken. Wel ben ik blij dat ik dit boek niet op mijn dertiende gelezen heb, omdat ik het voor die leeftijd vrij heftig vind.

Recensies

"Toen ik het boek las raakte sommige stukken me wel, Al die gebeurtenissen die er in voor komen zijn best indrukwekkend."
http://www.bol.com/nl/p/p...002617000/

"Het boek is ondanks het moeilijke onderwerp niet lastig om te lezen. De spanning is heel goed opgebouwd en je leeft heel erg mee met de hoofdpersoon"
http://www.bookalicious.n...aniek.html

Overhoor jezelf

Hoe heten de twee andere vrienden van Jorrit en Ruben met wie ze het meest optrekken?
Wie van de twee jongens heeft enorm veel tijd besteed aan zijn werkstuk?
Hoe reageert Lieke als ze hoort dat Felix in de kamer van Sasja naar haar stond te kijken?
Welk personage uit het boek zegt de volgende zin: \'Nee, dat wás lastig. Maar nu niet meer, want ik heb gewonnen, dus mag ik verkering aan haar vragen.\'?
Wat vergeet Jorrit bijna te zeggen als hij Pieter opbelt om hem te vragen of hij Carolien wil bellen?
Wie vertelt het verhaal over Marit, het meisje dat ook een jongen haar zomaar liet zoenen?
Wie stelt voor om naar het oude basketbalveldje te gaan om te bespreken hoe ze het pesten kunnen tegengaan?
Wat is de maatregel die het sportteam treft als straf voor het feit dat Ruben in elkaar geslagen is?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

:)

2 jaar geleden