Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Samenvatting:

Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend, Koen. Sasja en haar moeder wonen sinds kort bij Koen en zijn zoon Felix. Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis omdat Felix haar aanrandt. Hij is verliefd op Sasja. Felix denkt dat Sasja hem ook leuk vindt, omdat ze met hem heeft gezoen op een feestje. Felix komt steeds op haar kamer en begluurd haar ’s nachts. Ze is best wel bang voor Felix. Daarom wil ze een nieuw slot op haar deur. Jorrit heeft beloofd om haar daarbij te helpen. Sasja durft aan niemand te vertellen dat Felix haar zoent en aanrand. Ze zegt niks tegen haar moeder omdat ze denkt dat het de relatie tussen haar moeder en Koen verpest. Vooral Jorrit mag het niet weten omdat Sasja smoorverliefd op hem is.

Ook Jorrit heeft een probleem. Hij is er net achter gekomen dat zijn beste vriend, Ruben, homo is. Jorrit is zo kwaad en geschrokken dat Ruben en hij ruzie krijgen.Jorrit verteld het door aan Carolien zijn zus. Een vriendin van Carolien, Marloes, is verliefd op Ruben. Als zij van Carolien hoort dat Ruben homo is, verteld ze het meteen aan iedereen door. Dat was niet de bedoeling van Jorrit.

Als Ruben ’s morgens op school komt weet bijna iedereen dat hij homo is. Ook de grootste pestkoppen van de school. Hij wordt hier verschrikkelijk mee gepest.

Jorrit heeft beloofd om Sasja te helpen met haar kamer schilderen. Omdat er verflucht in haar kamer hangt moet ze boven op zolder slapen. Dit is ze absoluut niet van plan totdat ze hoort dat Felix bij een vriend gaat slapen. Als Felix ’s nachts met een smoes thuiskomt, gaat hij naar Sasja en probeert haar te verkrachten. Koen en Sasja’s moeder horen boven iets en komen even kijken wat er aan de hand is. Koen is erg kwaad op Felix en komt tot de conclusie dat het beter is als Sasja en haar moeder weer naar hun eigen huis gaan. Sasja is dolblij.

In een tussenuur lokken de drie pestkoppen Ruben en Jorrit naar een veldje. Daar worden ze allebei vastgehouden, en Ruben word in elkaar geslagen. Als Ruben zich eindelijk los kan rukken rent hij naar de weg. Nog geen tel later horen ze piepende remmen en dan een keiharde klap. Ze denken dat Ruben dood is. Jorrit durft niet te gaan kijken en gaat terug naar school. Hij vertelt aan de klas wat de pestkoppen met Ruben hebben gedaan. Opeens gaat Jorrits mobieltje af, het is Ruben. Hij leeft nog. Ruben besluit van school te gaan en weg te lopen. Het lukt Jorrit niet om hem tegen te houden. Als Sasja dit hoort gaat ze naar Ruben toe.

Op school wordt iedereen naar de gymzaal geroepen voor een belangrijke mededeling. Het schoolbasketbalteam besluit om de kampioenschappen niet te spelen omdat ze het geen stijl vinden om iemand van school weg te pesten omdat hij homo blijkt te zijn.. Dan komen Sasja en Ruben de gymzaal binnen. Sasja heeft Ruben overgehaald om toch te blijven. Iedereen is dolblij. Het basketbalteam besluit toch te spelen. Jorrit is heel erg trots op Sasja want dit was hem niet gelukt. Uiteindelijk krijgen Jorrit en Sasja verkering.De hoofdpersonen:

- Sasja: ze is verliefd op Jorrit en ze is heel verlegen. Ze heeft blauwe ogen. Ze verandert niet echt in het verhaal.- Jorrit: hij is verliefd op Sasja. Hij is niet bang voor de pestkoppen is komt voor anderen op. Hij ontdekt dat Ruben homo is. In het begin is hij boos op Ruben omdat hij homo is en hem niks heeft verteld maar later accepteert hij het.

- Ruben: hij is de beste vriend van Jorrit. Hij is homo en hij houdt veel van vliegtuigen.De bijpersonen:

- Felix: hij is verliefd op Sasja en randt haar aan. Hij is de zoon van Koen. Hij komt nogal vervelend over.

- Koen: hij is de vriend van Sasja’s moeder en woont samen met haar. Hij is heel vriendelijk.

- Ellen: Sasja’s moeder. Haar man is bij haar weggegaan en woont met een andere vrouw in Amerika. Voordat ze Koen had was ze depressief.Andere personen in het verhaal:

- Arnoud: een vriend van Jorrit en Ruben. Hij gaat vooral met Alid om. Hij speelt in het basketbalteam.

- Alid: ook een vriend van Jorrit en Ruben. Gaat vooral met Arnoud om.

- Lieke: beste vriendin van Sasja. Zij is heel populair bij de meiden. Ze vindt Nick leuk.

- Maarten: een van de pestkoppen.

- Kevin: een van de pestkoppen.

- Ramon: de grootste pestkop.

- Berend: een meeloper, hij lokt Ruben en Jorrit naar het veldje.

- Edwin: ook een meeloper. Valt niet veel over te zeggen.

- Nick: hij is erg populair bij de meiden. Hij speelt in het basketbalteam. Later vertelt hij dat hij ook homo is.

- Carolien: de zus van Jorrit. Zij zorgt voor de spreekbeurt. Ze is een vriendin van Marloes.

- Marloes: zij is verliefd op Ruben en verteld aan iedereen door dat Ruben homo is.

- Rosalinde: een vriendin van Lieke. Er wordt niet veel over haar verteld.

- Jacco: heeft bij Carolien in de klas gezeten en heeft zijn spreekbeurt over ecovoeding gehouden.

- Jasper: hij speelt ook in het basketbalteam. Hij is aan het woord in de gymzaal.De problemen.

Sasja: Probleem: ze wordt aangerand door Felix.

Oplossing: ze gaat weer terug naar haar eigen huis waar ze alleen met haar moeder gaat wonen.Jorrit + Ruben: Probleem: Ruben is homo.

Oplossing: iedereen accepteert het gewoon en de pestkoppen worden van school gestuurd.Manier waarop je de personen leert kennen:

Sasja: van de binnenkant je komt dus te weten wat ze denkt voelt en doet. Je komt ook te weten hoe ze overkomt door wat anderen (bijvoorbeeld Jorrit) over haar zeggen.

Jorrit: hem leer je ook van de binnen kant kennen, omdat zijn gevoelens en gedachten beschreven worden. Je kent hem ook van de buitenkant, door Sasja’s ogen.

Ruben: Je leert hem vooral kennen door wat Jorrit van hem vind. Je krijgt op een gegeven moment medelijden met hem.

Felix: die leer je van de buitenkant kennen. Je ziet hem vanuit Sasja’s positie. Je krijgt vanzelf een hekel aan hem.

De pestkoppen: van de buiten kant. Je ziet ze vooral door Rubens ogen omdat hij hun slachtoffer is.Plaats:

Het verhaal speelt zich vooral op school af en bij de hoofdpersonen thuis.Tijd:

Het verhaal speelt zich in deze tijd af.Vertelde tijd:

Het hele verhaal duurt ongeveer een half jaar.Terugblikken:

Er waren geen terugblikken in het verhaal.Mogelijke bedoeling van de schrijfster:

Volgens mij wil de schrijfster je laten weten hoe het is om anders te zijn. En om je te leren hoe je ermee om moet gaan.

En hoe je als omgeving van de persoon het beste kunt reageren. Je leert ook dat je het beter kunt zeggen als er iets vervelends is voor het uit de hand loopt.Verhaalsoort:

Het is een probleem/liefde boek.Mening.

Ik vond het boek spannend, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren het is geen voorspelbaar verhaal. Ik vond het ook interessant en zielig, voor Ruben dat ze hem pesten en voor Sasja dat Felix haar aanrandt. Het is ook vlot verteld. Het is niet zo dat het een heel kort verhaal is, maar het is gewoon zo’n “leuk” boek dat je blijft lezen. Het boek is ook voor mijn leeftijd geschikt, want de personen in het boek zijn ongeveer even oud.

De meest aangrijpende situatie uit het boek vind ik het stuk dat de pestkoppen Ruben onder handen nemen. Ze smeren make-up op zijn gezicht en doen hem pijn. Ik vind het echt ongelofelijk walgelijk dat je iemand dat aandoet omdat hij anders is. En dan duwen ze hem ook nog de aula in waar iedereen hem uitlacht. En de pestkoppen zijn ook de hele tijd met z’n drieën tegen Ruben in z’n eentje. Dat vind ik zo ontzettend laf!Over Carry Slee:

Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam.Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Voordat ze kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk. Op de basisschool had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten schreef.

Na de Middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht.In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Het was erg handig dat ze zo goed kon schrijven, want samen met leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze vervolgens hele toneelstukken van maakte. De toneelstukken werden vaak opgevoerd door de leerlingen.

Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (1980) en Masja (1983) die haar grootste inspiratiebron zijn. Toen haar dochters nog jong waren, bedacht Carry verhalen voor hen waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde. Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry besloot ze naar het tijdschrift de Bobo te sturen. Daar werden ze gepubliceerd.

Door het succes van keetje Karnemelk ging Carry Slee verhalen maken over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje.

Ze stuurde haar verhaal naar uitgeverij Van Holkema & Warendorf, die er in 1989 een boek van maakte.. Hiermee begon een succesvolle carrière. Inmiddels is Carry Slee fulltime auteur en heeft ze heel veel beroemde boeken geschreven, waaronder Spijt!, Kappen, Pijnstillers, Afblijven en Razend.

Veel van Carry’s boeken hebben prijzen gekregen. Spijt!: bekroond door de Nederlandse kinderjury 1997, en jonge jury 1998, Pijnstillers: bekroond door de Nederlandse kinderjury 1998 en jonge jury 1999, Afblijven: bekroond door de Nederlandse kinderjury 1999 en de jonge jury 2000, en kappen getipt door de Nederlandse kinderjury 2000 en jonge jury 2001. Dat wil dus zeggen dat een heleboel mensen het werk van Carry Slee waarderen.

Carry Slee schrijft voornamelijk kinder-/jeugdboeken. Carry’s boeken hebben meestal 2 hoofd personen die allebei een probleem hebben. Dat zijn meestal een jongen en een meisje die later iets met elkaar krijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

hij heet ... en niet ik heet ....

11 jaar geleden

R.

R.

Je hebt er een heel mooi uitreksel van gemaakt en daarvoor bedankt

17 jaar geleden

S.

S.

dank je welllllllllllllís een goede voorbeeld

16 jaar geleden

S.

S.

Yes mooi verslag en zecker heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg bruikbaar(Y) goed meid ik wou dat ik dat kon enne bedankt!!!!

kus
stefanie

15 jaar geleden

S.

S.

die ga ik gebruike swa.

10 jaar geleden

I.

I.

ik vind dit een toppie verslag alleen ik ga het niet gebruiken XD
xxxx ies van inge

9 jaar geleden

A.

A.

Ik vind dit echt een super samenvatting EN IK GA HEM ZEKERS GEBUIKEN. thankyou

9 jaar geleden

E.

E.

Dese samenvatting is fucking goed mann,
ik ga hem sowieso gebruiken,
alleen nogg beetje bewerken in eigen woorden enso,
maar egt goeie man,

laatzz

x

8 jaar geleden

A.

A.

suuper hadig dit alleen jammer dat ik het niet kan kopieren en mn boekbespreking gewoo over dit houdem thnx <3333

8 jaar geleden

R.

R.

heel goed verslag en bedankt ehh

8 jaar geleden

L.

L.

Hij is f***cking goed in ieder geval beter dan de vorige.

thanks

8 jaar geleden

K.

K.

je mag meer vertellen over de uitgever en een grotere samenvatting

7 jaar geleden

N.

N.

******* goeddddd ik wou de boek niet lezen vvor sgool dus hep ik dit :*

7 jaar geleden

I.

I.

Ik was in de stress omdat ik er vanavond achterkwam dat ik voor morgen dat boek uitgelezen moest hebben, dit helpt me heel erg. Ik was namelijk heel erg in 'paniek' haha bedankt!

7 jaar geleden

I.

I.

he wat goed zeg!

6 jaar geleden

N.

N.heeeyy heel erg bedankt voor dit verslag, heb er echt veel aan!

6 jaar geleden

H.

H.

mooi verslag maar misschien kan er wel meer over de personen worden vertelt. voor de rest is het zeker goed

5 jaar geleden

S.

S.

heee goed verslag meid

2 jaar geleden