INHOUDSOPGAVE:Pagina 1: titel pagina

Pagina 2: inhoudsopgave

Pagina 3: algemene informatie

Pagina 4: schrijvers informatie

Pagina 5: hoofd/bijpersonen

Pagina 6: samenvatting

Pagina 7: samenvatting

Pagina 8: samenvatting

Pagina 9: situatie opdracht en meningTitel:

PaniekAuteur:

Carry SleeOmslag ontwerp:

Nanja ToebakOmslag illustratie:

Roelof van der SchansUitgeverij:

Lucifer PrometheusGelezen druk:

1e druk april 2001

Genre:

ProbleemVolgorde:

Chronologische volgordeTijd:

NuVertel perspectief:

Het verhaal is geschreven vanuit de verteller.Fictie/non-fictie:

Dit verhaal is een fictie verhaal met de bedoeling om de jeugd iets te leren.Pseudoniem:

Alleen bij de meer poëtische boeken en dan heet ze Sofie Mileau.Titelverklaring:

De problemen in dit boek veroorzaken een hoop paniek.SCHRIJVERS INFORMATIE:De schrijfster heet Carry Slee. Zij is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam.Na haar middelbare school ging zij naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. Later werd ze drama docent waarbij haar schrijverskwaliteiten goed van pas kwamen. Zij bedacht namelijk samen met haar leerlingen complete verhaallijnen waar vervolgens complete (succesvolle) toneelstukken werden uitgewerkt. Toen zij hier langer mee bezig was dacht ze dat ze die verhalen net zo goed op kon schrijven. Zo is haar schrijvers carrière begonnen.

Carry’s grootste inspiratie bronnen zijn haar twee dochters Nadja (21) en Masja (18). Toen zij nog jong waren bedacht Carry vaak verhaaltjes voor het slapen gaan. In deze verhalen speelde ‘Keetje Karnemelk’ de hoofdrol. Ze besloot die verhalen naar het tijdschrift BOBO te sturen en daar werden die gepubliceerd. Gestimuleerd door het succes van haar verhalen ging Carry een boek schrijven over de avonturen van de tweeling Rik en Roosje. Toen dit af was bood ze het klad aan aan de uitgeverij Van Holkema &Warenhof. In 1989 werd het boek gepubliceerd. Hiermee de succesvolle carrière van Carry Slee. Inmiddels is Carry fulltime schrijfster en zijn er al meer dan vijftig boeken van haar verschenen. Eerst was zij alleen kinderboeken schrijfster maar nu schrijft ze ook boeken voor volwassenen.Behalve onder haar eigen naam schrijft Carry Slee ook nog mee poëtische boeken onder de naam Sofie Mileau.Andere titels o.a: - 1991 Verdriet met mayonaise

- 1992 Kaatje knal en de biefstukbende

- 1993 Confetti conflict

- 1994 Kilometers cola en knetterende ruzie

- 1995 Geklutste geheimen met strafwerk toe

- 1996 Spijt!

- 1997 tip Nederlandse kinderjury 10 t/m 12

- 1997 prijs Nederlandse kinderjury 13 t/m 16

- 1998 prijs Nederlandse jonge jury

- 1997 Pijnstillers

-1998 prijs Nederlandse kinderjury 10 t/m 12

- 1999 prijs jonge jury

- 1998 Afblijven

- 1999 prijs Nederlandse kinderjury 10 t/m 12

- 2000 prijs jonge jury

- 1999 Kappen

- 2001 prijs jonge jury

- 2000 Razend

- 2001 prijs Nederlandse kinderjury 10 t/m 12

- 2001 Hebbes

- 2002 Link!De hoofdpersonen:Sasja: Is een van de hoofdpersonen. Ze is verliefd op Jorrit maar is bang dat ze wordt afgewezen. Ze is ook erg bang voor Felix die denkt dat ze nog steeds verliefd op hem is.

Jorrit: Jorrit is ook een van de hoofdpersonen. Hij is verliefd op Sasja maar dat weet zij niet. Hij schrikt als hij erachter komt dat Ruben homo is. Hij is zo geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat en dat binnen de kortste keren de hele school het weet. Dat had hij niet moeten doen want dan gaat het pas echt fout.

Ruben: Hij is de vriend van Jorrit. Als zijn vriend erachter komt dat hij homo is gaat alles pas echt mis. Hij wordt gepest en voor flikker uitgescholden. Hij is van plan om naar een andere school te gaan!Bijpersonen:Arnout: Een vriend van Jorrit, Ruben en Alid.

Alid: Een vriend van Jorrit, Ruben en Arnout.

Koen: De nieuwe vriend van Sasja’s moeder en de vader van Felix.

Sasja’s moeder: is smoorverliefd op Koen en is heel blij dat ze weer een vriend heeft nadat ze is gescheiden van haar man.

Carolien: De zus van Jorrit.

Marloes: De beste vriendin van Carolien. Ze is verliefd op Ruben.

Ramon, Maarten, Kevin: Zijn de drie pestkoppen van de klas en grijpen dus ook hun kans als uitkomt dat Ruben homo is.

Lieke: Is de beste vriendin van Sasja, maar weet eerst niet dat Felix Sasja misbruiktSamenvatting:Het boek gaat over een meisje dat Sasja heet. Haar ouders zijn gescheiden en Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend gevonden(Koen). Na tijdje samen zijn, gaan ze samenwonen. Koen heeft een zoon, Felix. De eerste tijd gaat het heel goed met zijn vieren in een huis. Op een dag staat Sasja zich om te kleden in haar kamen en voelt ze zich bekeken, ze kijkt om en ziet Felix bij haar deur staan. Ze schrikt en zegt dat Felix weg moet gaan, en of hij niet meer ongevraagd haar kamer binnen wil komen. Het helpt niets. Felix blijft de hele tijd bij haar in de buurt, en komt binnen op momenten dat Sasja dat niet wil.

Als Sasja de volgende ochtend naar school fietst, komt ze Jorrit tegen. Jorrit vindt Sasja al een hele tijd leuk. Eenmaal op school komen ze hun vrienden tegen. Lieke is de beste vriendin van Sasja en Ruben is de beste vriend van Jorrit.

Ruben en Jorrit zitten in het schoolbasketbalteam. Ze trainen vier keer per week en ze hebben veel kans dat ze winnen bij de wedstrijden.

Als Jorrit ziet dat Sasja erg gespannen, vraagt hij wat er is. Sasja heeft maandag een spreekbuurt, over een onderwerp waarvan ze niet eens weet wat het is. Jorrit wil haar helpen, en zegt dat hij thuis nog een spreekbeurt heeft, over dat onderwerp. Sasja is dolgelukkig en vraagt of ze de spreekbuurt mag lenen. Als Jorrit thuis is gaat hij snel op Internet informatie zoeken over het onderwerp, hij kan er niets over vinden! Op dat moment komt het zusje van Carolien binnen. Zij heeft een vriend die thuis wel een spreekbeurt over dat onderwerp heeft. Carolien wil het gaan halen, op 1 voorwaarde: dat hij zorgt dat Ruben haar beste vriendin Marloes leuk gaat vinden. Jorrit doet er alles aan om Ruben te overtuigen dat Marloes een heel leuk meisje is maar Ruben vind van niet. Jorrit vindt het maar raar, hij moest blij zijn dat Marloes hem leuk vindt! Ruben is altijd zo nuchter als het om meisjes gaat. Als hij nog een keer probeert om naar Ruben te gaan is Ruben niet thuis. Jorrit loopt voor de zekerheid toch even naar Ruben’s kamer. Als hij daar binnenkomt schrikt Jorrit: Ruben kijkt op Internet site’s voor homo’s! Geschrokken rent hij het huis uit. Ruben komt net binnen en fietst achter Jorrit aan, wat is er met hem aan de hand? Als ze samen bij Jorrit’s huis aankomen wil Jorrit niet met Ruben praten. Na een tijdje begint Jorrit toch: Ruben, ben je homo? Ruben kijkt geschrokken, maar hij geeft toe.

Ruben vraagt of Jorrit zijn mond dicht wil houden, hij wil niet dat de hele school het weet.

Als Jorrit het toch echt nodig heeft, besluit hij zelf naar die vriend van Carolien te fietsen. Als hij aanbelt en vraagt om de spreekbeurt, vertelt hij dat Carolien het net heeft opgehaald. Jorrit racet weer naar huis, want Sasja komt over een kwartier.

Als Sasja er is, gaan ze naar zijn kamer. Sasja begint ongeduldig te worden, waar is die spreekbeurt? Jorrit zegt dat een vriend de spreekbeurt zo komt brengen, Sasja gelooft hem niet en gaat naar huis.

Jorrit loopt boos naar Carolien, geef die spreekbeurt, alsjeblieft.

Carolien wil hem niet geven, Ruben moet eerst Marloes leuk gaan vinden.

Jorrit wordt boos. Ruben kan Marloes niet leuk vinden!

Hij gaat naast Carolien zitten en verteld haar dat Ruben homo is. Carolien schrikt net zo erg als Jorrit zelf. Ze geeft Jorrit de spreekbeurt en zegt dat hij nu naar Sasja gaat om de spreekbeurt te geven. Ondertussen verteld Carolien aan de Marloes dat Ruben niet op meisjes valt, het verhaal gaat nu door de hele school. Jorrit geeft de spreekbuurt aan Sasja, en Sasja vraagt of hij nog even wil blijven.

Sasja wil haar kamer blauw verven en Jorrit wil haar graag helpen.

Als ze een muur afhebben, besluiten ze een andere keer verder te gaan.

Die avond ligt Sasja in haar bed, maar ze kan niet slapen. Die verflucht is te erg. Ze gaat naar beneden en vraagt aan Koen of ze een nachtje op de zolder mag slapen. Koen is het met haar eens, in een verflucht slapen kan niet. Als ze bijna ligt te slapen hoort Sasja iemand de zolder trap op komen, het zal haar moeder wel zijn. Als Sasja haar ogen opendoet schrikt ze, het is Felix!hij wil haar gaan verkrachten. Sasja begint te huilen. Felix pakt haar hand en gaat ermee over zijn hele lichaam. Sasja wordt bang, haar nachtmerrie gaat uitkomen. Felix gaat boven op haar liggen, op dat moment komt Koen binnen. Koen schrikt en slaat Felix van Sasja af. Sasja’s moeder hoort wat, en gaat naar boven. Als ze de zolder trap opkomt, ziet ze Sasja huilen, ze rent naar haar toe en vraagt wat er gebeurd is. Als ze uitgepraat zijn, besluiten haar moeder en Koen dat ze weer apart gaan wonen. Niet om elkaar maar om de veiligheid van Sasja.

De volgende dag, komen Jorrit en Ruben op school. Overal waar ze langs lopen, zitten mensen Ruben raar aan te kijken. Ruben ziet Sasja en loopt naar haar toe. Ruben staat alleen in de gang en er komen drie jongens naar hem toe. Ze pakken Ruben vast en gaan hem opmaken en stoppen mandarijnen in zijn T-shirt. Daarna beginnen ze hem hard te slaan en te schoppen.

Ze lopen weg, Ruben ligt bloedend op de grond. Hij staat op en fietst hard naar huis. Thuis blijft hij in bed liggen. Jorrit belt hem op, hij had het niet gezien. Ruben vertelt hem dat hij van school afgaat, hij kan er niet meer tegen. Jorrit schrikt: zijn beste vriend gaat van school! Nee dat mag niet gebeuren! Hij probeert Ruben nog over te halen. Maar Ruben’s besluit staat vast. Jorrit wil naar huis, maar hij moet op school blijven. Sasja wil Jorrit helpen en gaat naar Ruben toe om met hem te praten. Als Sasja net weg is, word er een mededeling omgeroepen: iedereen moet naar de gymzaal komen.

Als iedereen binnen is, begint de aanvoerder van het basketbalteam te praten: De wedstrijden gaan morgen voor onze school niet door, wij willen niet bekend staan als de school waar je gepest word als je homo bent en zelfs zo erg dat je van school afgaat. En ik weet zeker dat Ruben niet de enige is die hier homo is. Dan pakt Nick, een andere jongen uit het team de microfoon over:“ ja, ik ben ook homo.” Alle meisjes schrikken, Nick! De mooiste en leukste jongen van de hele school! Ze gaan verder: de wedstrijden gaan morgen dus niet door. Op dat moment komen Ruben en Sasja de gymzaal binnen, een jongen bij de ingang verteld wat er aan de hand is. Jorrit ziet Ruben en Sasja en rent naar ze toe. Ruben loopt naar het podium en zegt: “zie je, ik ben niet de enige, en omdat ik nu weet dat ik op andere scholen ook word gepest, ik blijf” Iedereen begint te klappen en te juichen! De wedstrijd gaat door en Ruben blijft! Jorrit gaat weer naar Sasja toe. Goed gedaan meid! En ze beginnen te zoenen.Situatie:De volgende situatie heb ik gekozen:

Sasja haar ouders zijn gescheiden en Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend gevonden (Koen). Na tijdje samen zijn, gaan ze samenwonen. Koen heeft een zoon, Felix. De eerste tijd gaat het heel goed met zijn vieren in een huis. Op een dag staat Sasja zich om te kleden in haar kamen en voelt ze zich bekeken, ze kijkt om en ziet Felix bij haar deur staan. Ze schrikt en zegt dat Felix weg moet gaan, en of hij niet meer ongevraagd haar kamer binnen wil komen. Het helpt niets. Felix blijft de hele tijd bij haar in de buurt, en komt binnen op momenten dat Sasja dat niet wil. Sasja durft niks tegen iemand te zeggen om dat ze zich ervoor schaamt.Herschreven hoe ik zou reageren:

Mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft een nieuwe vriend. Hij heet Koen. Na een tijdje gaan zij samenwonen. Koen heeft ook nog een zoon en hij heet Felix. Het gaat de eerste tijd heel erg goed met z’n vieren in huis. Maar als ik me op een dag om sta te kleden, heb ik een onbehagelijk gevoel ik voel dat ik bekeken wordt. Ik draai me om en zie Felix in de deuropening staan. Ik schrik me natuurlijk rot en zeg of eigenlijk ik eis dat Felix nooit meer ongevraagd mijn kamer binnen loopt. Maar dat helpt niets.hij blijft bij mij in de buurt komen op momenten dat ik het niet wil. Ik ben meteen naar mijn beste vriendin Lieke toe en heb haar het hele verhaal verteld.Conclusie:

Als ik in deze situatie zou zitten dan zou ik het zeker wel tegen iemand zeggen. Anders dan ga je jezelf alleen maar met de problemen opzadelen. En dan ga je je helemaal rot voelen. Dus als je het tegen iemand zegt dan heb je tenminste iemand om mee te praten en je gevoelens hoef je dan ook niet op te proppen.Mening:Ik vond dit een erg leuk boek om te lezen omdat het over onderwerpen gaat die iedereen zelf ook zou kunnen meemaken en het dus zo dicht bij ons ligt. Erg boeiend dus. Ik heb dit boek gekozen omdat het al een keer een prijs heeft gewonnen. Het beste stuk uit dit boek vond ik het eind omdat het dus eigenlijk blijkt dat het dus wel gerespecteerd wordt als iemand homo is.en dat je over al heel erg sterk moet zijn.
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

sasja's ouders zijn niet maar gescheiden haar vader is dood

14 jaar geleden

P.

P.

volgens mij niet hoar

4 jaar geleden

T.

T.

Als je het boek goed heb gelzen zie je lettelijk staan dat Sasja's vader naar Amerika is verhuisd met een griet van het werk.

Let wel op met wat je zegt, anders irriteer je anderen

@Penis_Lovertje Dit is een publike site, GEBRUIK DUS NAMEN DIE NIET PERSOONLIJK OPGEVAT KUNNEN WORDEN!!!

3 jaar geleden

T.

T.

bedankt voor je uitreksel ik heb er veel aan gehad en heb een hoop tijd bespaart

-xxx- Tom

16 jaar geleden

M.

M.

Haar vaders is helemaal niet dood, hij is er vandoor gegaan met een andere vrouw en is in Amerika gaan wonen

9 jaar geleden

Red

Red

Iritant als mensen het verhaal niet lezen hé?3 jaar geleden

H.

H.

het spijt maar je samenvatting klopt niet helemaal

9 jaar geleden

I.

I.

ja klopt maar als je het kopieërt en plakt in word bijv. kun je het gwn aanpassen

5 jaar geleden

-.

-.

erg bedankt voor je verslag! en hij klopt gewoon helemaal hoor!

9 jaar geleden

A.

A.

De samenvatting klopt niet helemaal

9 jaar geleden

J.

J.

inderdaad het klopt niet helemaal.
want ze zei niet dat hij weg moest gaan.
ze probeerde het te zeggen maar het lukte niet!

8 jaar geleden

L.

L.

inderdaad haar vader is niet dood en er staan te veel details in maar verder is het een goede samenvatting.

8 jaar geleden

A.

A.

sorry maar de samenvatting klopt niet helemaal .
maar verder is het verslag erg goed topper !

7 jaar geleden

A.

A.

haar echt vader is niet dood , die is vreemd gegaan met een andere vrouw

6 jaar geleden

P.

P.

aleen dat wat boeit het

5 jaar geleden

A.

A.

Als het niet klopt pas je het zelf toch aan in je eigen samenvatting!?!?!?! Ik snap niet dat jullie hier zo moeilijk over doen

5 jaar geleden

L.

L.

de beste boek!

5 jaar geleden

M.

M.

mooi boek miss klopt het niet maar ik ben blij dat ik er wat aan heb, als het niets niet klop verbeter ik het zelf, ik ben wel trots op u dat u dat allemaal heeft gedaan xxx

5 jaar geleden

M.

M.

het verslag klopt niet helemaal, maar het is toch goed om te gebruiken
dankje voor je boekverslag!!!

4 jaar geleden

J.

J.

Goede samenvatting! ;-)

4 jaar geleden

G.

G.

het klopt niet helemaal maar verder top!

4 jaar geleden

J.

J.

heel erg bedankt ik heb er echt iets aan gehad!?

4 jaar geleden

�.

�.

Hij klopt helemaal! Thx!!

3 jaar geleden

O.

O.

Goed verslag, maar je bent wel Felix vergeten bij de hoofd/bij personen.

3 jaar geleden

P.

P.

Netjesss ik las dit boek toen ik 11


Omg memories

3 jaar geleden

R.

R.

leuk boek hoor

2 jaar geleden

K.

K.

waar speelt het verhaal zich af

2 jaar geleden

M.

M.

Goede samenvatting alleen dat stukje van de vader van Sasja klopt niet en ook dat ze niet MEER op Felix verliefd is: ze heeft met hem gezoend op een feestje maar wou dat eigenlijk niet. Ze dacht dat dat niet erg was totdat ze erachter kwam dat Felix haar stiefbroer wordt. Ze is dus NOOIT op hem verliefd geweest. Verder erg goeed ik heb er veel aan gehad met mijn presentatie!!????????

2 jaar geleden

anoniem

anoniem

Dit was een leuk boek.

1 jaar geleden