Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Paniek door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Paniek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1984 woorden
  • 14 januari 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
7 keer beoordeeld

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Korte vragen

Wat is de datum van het leesverslag?

April 2001.

Wat is het genre van het boek?

Probleem/liefde.

Samenvatting

Sasja haar moeder woont samen met de vader van Felix, een jongen waar Sasja een tijdje geleden mee heeft gezoend. Felix komt steeds ongevraagd op haar kamer. Sasja voelt haar onveilig in haar eigen huis, ze durft er met niemand over te praten.

Sasja is verliefd op Jorrit en Jorrit op haar, alleen weten ze dit niet van elkaar. De vriendin van Jorrit zijn zus, is verliefd op Jorrits beste vriend Ruben. Jorrit en zijn zus proberen ze te koppelen maar Ruben reageert er niet op. Jorrit komt via een homosite erachter dat Ruben homo is. Hij wil niets meer met Ruben te maken hebben. Wanneer hij thuis komt vertelt hij dit aan zijn zus, die het gelijk door verteld. Ruben wordt er erg mee gepest als ze er op school ook achter zijn gekomen.

Sasja wil graag een slot op haar deur zodat Felix niet meer binnen kan komen, Jorrit komt haar hier mee helpen. Als Sasja ‘s nachts gestommel op de trap hoort denkt ze dat het haar moeder is. Maar het is Felix! Hij komt op haar liggen en probeert haar te verkrachten. Als Felix per ongeluk een lamp omstoot, komen Sasja haar moeder en Koen binnen. Koen wordt erg boos op Felix. Sasja en haar moeder gaan weer in hun eigen huis wonen.

Ruben wordt een keer zo erg in elkaar geslagen omdat hij homo is en hij liep perongelijk de weg op. Ze denken dat Ruben dood is gereden. Dit blijkt niet zo te zijn. Ruben en Jorrit worden weer vrienden.

Jorrit en Sasja zoenen en krijgen verkering.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het nieuwe huis van Sasja en Felix

Hier gebeurt het meeste, omdat de moeder van Sasja samen gaat wonen met de vader van Felix, wonen ook zij nu bij elkaar in huis. Hun ouders weten niet dat ze ooit hebben gezoend, maar dat weten zij nog wel. Op een dag voelt Sasja het onaangename gevoel dat er iemand naar haar aan het kijken is, het is Felix. Hij komt steeds vaker ongevraagd op haar kamer, Sasja wordt hier bang van. In dit huis wordt Sasja bijna verkracht door Felix.

Ook is dit een belangrijke plek omdat Jorrit hier Sasja wel eens komt helpen met het verven van haar kamer, een slot op haar deur zetten en met het werkstuk. Zo proberen ze erachter te komen of de ander hem/haar ook leuk vindt.

Het huis van Jorrit

Hier gebeurt niet zo veel, wel gebeurt hier de ‘date’ van Ruben en Marloes die een slecht uitpakt. Ook verteld Jorrit hier aan zijn zus dat hij erachter is gekomen dat Ruben homo is.

Het huis van Ruben

Hier is Jorrit vaak met Ruben omdat ze beste vrienden zijn. Als Jorrit een keer eerder bij Ruben zijn huis is mag hij alvast naar boven lopen. Hij gaat alvast op de computer zoeken en komt dan een homo site tegen waar Ruben op chat. Hier komt hij erachter dat zijn beste vriend homo is.

Het huis van Lieke

Lieke is de beste vriendin van Sasja. Als Sasja even weg wil van Felix gaat ze meestal naar Lieke toe, ze durft haar alleen niets te vertellen over wat Felix allemaal bij haar doet.

Op school

Hier komt de hele school erachter dat Ruben homo is en Ruben wordt daar veel mee gepest. Hij wordt bijvoorbeeld geslagen, tegen hem gescholden en hij wordt als een meisje opgemaakt.

Buiten

Jorrit en Ruben moeten uit schooltijd op een plek buiten het dorp komen, daar willen 2 jongens hun helpen het gepest te stoppen. Als ze daar eenmaal aankomen, blijkt het een val te zijn en Ruben wordt daar in elkaar geslagen voor Jorrits gezicht. Jorrit kan niets doen. Ruben loopt wankel de weg op en dan horen ze auto’s op elkaar knallen, ze denken dat Ruben dood is. Dit blijkt later niet zo te zijn.

Afspelen verhaal

Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu want ze hebben mobieltjes en het taalgebruik is gewoon modern.

Hoe lang is de periode die wordt verteld?

Ongeveer een half jaar, het begint midden in een schooljaar en het eindigt aan het einde van het schooljaar.

Wordt alles verteld in de chronologische volgorde?

Alles wordt in de chronologische volgorde verteld. Er zijn wel terugblikken om het verhaal beter te begrijpen.

ABC-tekstl

 

De A is van aanranding, Felix rand Sasja aan.

De B is van begluren, Felix begluurt Sasja de hele tijd.

De C is van Carry Slee, dit is de schrijver van het boek

De D is van deur, Sasja wil een nieuw slot op haar deur.

De E is van eerlijk, Ruben durft niet eerlijk over zijn gevoelens voor jongens te zijn.

De F is van Felix, hij is 17 jaar en begluurt Sasja de hele tijd.

De G is van gescheiden, de ouders van Sasja zijn gescheiden.

De H is van homo, Ruben is homo.

De I is van interessant, je kunt veel dingen over dit boek leren.

De J is van Jorrit, hij is verliefd op Sasja. Hij komt erachter dat Ruben homo is.

De K is van Koen, dit is de nieuwe vriend van Sasja haar moeder en de vader van Felix.

De L is van liefde, dit is het genre van het boek.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De M is van Marloes, dit is de beste vriendin van Jorrit zijn zus, zij is verliefd op Ruben.

De N is van niemand, Sasja durft aan niemand te vertellen dat ze bang is voor Felix.

De O is van onveilig, Sasja voelt haar onveilig in haar huis eigen huis door Felix.

De P is van paniek, dit is de titel van het boek.

De R is van Ruben, hij wordt gepest omdat hij homo is.

De S is van Sasja, dit is de hoofdpersoon van het boek en is verliefd op Jorrit.

De T is van thuis, Sasja voelt haar thuis niet meer veilig.

De U is van uitkleden, Felix probeert Sasja steeds uit te kleden.

De V is van verkrachting, Sasja wordt verkracht door Felix

De W is van water, Ruben wordt in het water geduwd door de pesters.

De Z is van zoenen, Sasja en Felix hebben met elkaar gezoend op een feest voordat ze wisten dat hun ouders zouden gaan samen wonen.

Belangrijkste probleem

Het boek heeft 2 belangrijke problemen:

 Sasja voelt zich onveilig in haar eigen huis door

Felix Jorrit ontdekt dat Ruben homo is, Ruben wordt hierdoor gepest

Het probleem van Sasja is dat Felix haar steeds begluurt. Het begint op een ochtend als Sasja zich aan het omkleden is, ze heeft een onaangenaam gevoel dat er iemand naar haar kijkt. Het is Felix! Sasja woont sinds een tijdje bij Felix en zijn vader in huis, omdat de moeder van Sasja een relatie heeft met Koen, Felix zijn vader. Felix komt steeds vaker ongevraagd in haar kamer. Sasja durft er niets van te zeggen, daarom zet ze een slot op haar deur. Sasja ligt op een avond in bed als ze iets bij het raam hoort ritselen. Ze denkt dat het de boom is, maar dan ziet ze Felix via haar raam naar binnen komen. Hij komt bij haar zitten en zoent haar en gaat onder haar shirt zitten, Sasja wordt bang. Felix loopt weg en zegt dat dit nog niet alles is, er komt meer. De volgende dag op school voelt Sasja haar vies en ze durft het aan niemand te vertellen. Sasja ziet dat Felix de sleutel van haar kamerdeur heeft en besluit er een nieuw slot op te zetten. Jorrit komt haar hier bij helpen. Samen zetten ze een nieuw slot op haar deur en ze verven haar kamer blauw. Van haar moeder en Koen moet ze een avond op zolder slapen omdat ze anders in de verfstank moet slapen. Felix gaat bij een vriend slapen dus na even twijfelen, gaat Sasja toch op zolder slapen. Als ze ‘s avonds een geluid hoort is ze even bang dat het Felix is, maar dat kan niet want hij slaapt bij een vriend. Sasja denkt dat haar moeder haar een kus wil geven, maar als ze haar ogen opendoet ziet ze dat het Felix is. Hij gaat op haar zitten en probeert haar te verkrachten. Per ongeluk stoot Felix een lamp om en de moeder van Sasja en Koen komen binnen. Ze zien wat Felix bij haar doet, Koen wordt heel boos op Felix. Sasja en haar moeder besluiten weer in hun oude huis te gaan wonen.

Het probleem van Jorrit is dat hij erachter komt dat Ruben homo is. Hij weet niet wat hij hier van moet denken en wordt boos op Ruben, hij wil geen vrienden zijn met een homo. Jorrit vertelt aan zijn zus dat Ruben homo is, later komt hij erachter dat zijn zus het ook kan doorvertellen. Wanneer hij wil zeggen dat ze het niet mag doorvertellen, is het al te laat. Hij denkt dat het niet verder verspreid, maar eenmaal op school gaat het al over het schoolplein. Als Ruben op school komt kijkt iedereen hem aan en sommige schelden hem uit. Ruben wordt boos op Jorrit omdat hij het heeft doorverteld. Later in de weken wordt Ruben alleen nog maar meer gepest. Ze maken hem op, schelden hem uit en slaan hem in elkaar. Ruben wordt een keer zo erg in elkaar geslagen dat hij zomaar een autoweg oploopt. Iedereen denkt dat hij is dood gereden en ze krijgen spijt van het pesten. Later blijkt dat hij niet overleden is maar dat hij nog leeft. Ruben is vast besloten om van school af te gaan, maar de leerlingen weten Ruben toch nog over te halen. Ruben vergeeft Jorrit dat hij het heeft door verteld en ze worden weer vrienden.

Eigen mening

Ik vond het een spannend boek omdat je niet weet wat er gaat gebeuren met Felix en Sasja en daarom wilde ik het boek zo snel mogelijk uit lezen, omdat ik wou weten hoe het boek afliep. Ook is het een interessant boek om te lezen omdat Carry Slee met haar boek duidelijk weet te maken hoe erg pesten en aanranding is. Deze problemen kunnen ook in het echt gebeuren en als dat niet bij jou in de buurt gebeurd, besef je het ook niet echt. Door dit boek te lezen ben ik er pas echt achter gekomen hoe erg pesten en aanranding is. Je leert veel van dit boek want deze problemen kunnen je ook in het echt gebeuren. Je verplaatst je ook helemaal in de hoofdpersoon.

Het ook een zielig boek omdat Felix die dingen bij Sasja doet, wat Sasja helemaal niet leuk vindt en ze het aan niemand durft te vertellen. Het is niet echt een voorspelbaar boek, je hebt geen idee wat er gaat gebeuren. Het boek heeft een gesloten einde, dat vind ik altijd plezieriger om te lezen. Anders blijf je steeds met de vraag in je hoofd hoe het boek afloopt. Het boek is vlot verteld, je hebt het boek zo uit. Je blijft lezen omdat het een interessant boek is.

Het ook een zielig boek omdat Felix die dingen bij Sasja doet, wat Sasja helemaal niet leuk vindt en ze het aan niemand durft te vertellen. Het is niet echt een voorspelbaar boek, je hebt geen idee wat er gaat gebeuren. Het boek heeft een gesloten einde, dat vind ik altijd plezieriger om te lezen. Anders blijf je steeds met de vraag in je hoofd hoe het boek afloopt. Het boek is vlot verteld, je hebt het boek zo uit. Je blijft lezen omdat het een interessant boek is.

Het boek zet me wel aan het denken. Als ik nou op meisjes viel, hoe zou mijn klas dan hebben gereageerd? Zoals die klas van Ruben of zouden ze het niet erg hebben gevonden? Zou ik het wel aan iemand durven te vertellen of hield ik het ook voor mezelf? Het had mij denk ik niet uitgemaakt als1 van mijn klasgenoten lesbie of homo zou zijn. Zo zijn ze nou eenmaal en ik respecteer dat.

Ik raad dit boek aan voor kinderen van mijn leeftijd. Vooral voor meisjes is dit denk ik een leuk en interessant boek. Eigenlijk zouden pesters dit boek moeten lezen om eens te kijken hoe een slachtoffer zich voelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"