Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Datum: 9 januari 2002

Titel: paniek

Auteur: Carry Slee

Uitgever: prometheus Lucifer amsterdam

Jaar: 2001

Genre: probleemSamenvatting:

Sasja’s ouders zijn gescheiden. Haar vader is naar Amerika met een andere vrouw (Sasje vind dat ze haar vader heeft afgepakt van haar vader en is boos op die mevrouw) verhuisd en haar moeder bleef alleen achter met Sasja. Daar hadden ze het erg moeilijk mee. Maar toen was er Koen. Hij was een hele steun voor Sasja en haar moeder. Koen heeft ook een zoon, Felix. Wat Koen en Ellen niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar al ontmoet op een feestje. Daar had Sasja met hem gezoend. En nu moet ze met hem samen in één huis wonen!

Sasja is best wel bang voor Felix. Hij komt de hele tijd haar kamer binnen en begluurt haar zelfs‘s nachts!En heeft een foto van haar onder zijn kussen liggen. Ze verandert het slot van haar deur en Jorrit help haar daarmee. Zelfs dat lukt niet ,want hij had de oude sleutel die opeens verdwenen was uit haar deur. Dan zet ze een paar dagen maar de kast voor de deur. Ze durft het tegen niemand te vertellen dat Felix haar aanraakt en zoent. Vooral niet tegen Jorrit. Daar is ze heel erg verliefd op.Ook Jorrit heeft een probleem. Carolien (zijn zus) heeft een vriendin. Zij heet Marloes. Marloes is verliefd op Jorrits beste vriend Ruben. Jorrit vertelt dat aan Ruben, maar die reageert een beetje lauw. Net alsof het hem niks interesseert. Jorrit weet zeker dat het hem wel interesseert en denkt dat Ruben alleen zo doet om stoer te zijn. Maar daar vergist hij zich in.

Jorrit is ook verliefd op Sasja en wil graag verkering met haar. Als hij Sasja tegen komt in de bieb, vertelt ze hem dat ze een spreekbeurt moet maken over eco-voeding. Jorrit verzint dat hij thuis een spreekbeurt heeft liggen over dat onderwerp. Hij zegt dat ze de spreekbeurt maar een keertje moet komen ophalen. Thuis gekomen vertelt hij aan Carolien wat hij heeft gezegd. Zij kent een jongen die een spreekbeurt moest maken over eco-voeding (Jacco) en stelt voor dat ze een deal maken. Jorrit zorgt ervoor dat Marloes en Ruben verkering krijgen en zij zorgt voor de spreekbeurt. Dat vindt Jorrit wel een goed idee. Maar het loopt allemaal een beetje anders dan hij had gewild.

Als Jorrit een keer naar Ruben gaat is Ruben er nog niet. Ruben’s moeder zegt dat Jorrit alvast naar boven mag gaan. Als Jorrit boven komt ziet hij dat de computer nog aanstaat. Dan schrikt hij. Ruben surft op internet naar homosites! Opeens valt alles als een puzzel ineen. Daarom deed Ruben steeds zo lauw als er een meisje op hem verliefd was. Ruben is een homol!! Jorrit staat op en fietst met een rotvaart naar huis. Hij wil niks meer met Ruben te maken hebben! Hij voelt zich belazerd en voor de gek gehouden…

Als Carolien aan Jorrit vraagt hoe het zit met hun deal, vertelt hij het hele verhaal over Ruben. Carolien is kwaad en verteld het weer aan haar vriendinnen en binnen de kortste tijd weet de hele school dat Ruben homo is. Ze pesten hem ermee. In de aula maken Maarten,Ramon en Kevin gein met hem door hem op te maken en er een meisje van te maken. Als hij naar huis rijdt,word hij in de vijver gegooid. Ruben en Jorrit worden later weer vrienden. Op een dag worden ze in de val gelokt door Barend en Edwin. Ruben wordt in elkaar geslagen en uiteindelijk ziet hij weg te komen. Jorrit hielden ze nog steeds vast. Ruben rent zo midden de straat op. Auto’s botsen tegen elkaar en op. Jorrit denkt dat hij dood is en begint te huilen. Hij scheldt ze uit en rent naar de school. Hij vertelt alles en hij wil het goed maken met Ruben. Alles zat hem dwars en voelde zich erg schuldig. Ruben wou weg lopen,maar gelukkig houdt Jorrit hem tegen .Later door Sasja ziet Jorrit in dat homo’s ook maar mensen zijn.Maar Carolien wil Jorrit de spreekbeurt niet meer geven. Een deal is een deal zegt ze. Als Sasja die middag komt en Jorrit haar verteld dat hij de spreekbeurt niet heeft wordt ze kwaad en gaat weg. Carolien krijgt medelijden en geeft Jorrit de spreekbeurt. Jorrit gaat naar Sasja en geeft haar de spreekbeurt. Sasja is erg blij.

Als Sasja op een avond gaat slapen hoort ze gestommel bij het raam. Ze dacht eerst dat het een kat was of zo. Felix kon het niet zijn,omdat hij bij een vriend bleef slapen. Ze sliep op zolder,omdat ze haar kamer had geverfd en volgens Koen en Ellen mocht ze niet in haar eigen kamer blijven slapen ,omdat ze dan de volgende dat met een knallende hoofdpijn wakker zou worden.Voor de tweede keer hoort ze het weer en gaat kijken. Dat ziet ze een had en een been. Ze wil schreeuwen,want ze staat oog in oog met Felix. Felix gaat op haar liggen en probeert haar te verkrachten. Dan stoot hij een lamp om en door dat lawaai komen Koen en Sasja’s moeder naar boven. Ze schrikken zich rot Koen trekt Felix ruw uit de kamer van Sasja die begint te huilen. Als alles is opgelost,besluiten Sasja en haar moeder weer in hun eigen huis te gaan wonen. Koen komt wel nog ieder weekend logeren! Felix gaat dan bij zijn moeder logeren.

Op school worden alle klassen bij elkaar geroepen in de gymzaal en de aanvoerder van het team zegt dat het toernooi van basketballen niet door gaat,omdat het schandalig is dat iemand van school wordt weggepest omdat hij HOMO blijkt te zijn. Dat vond hij schandalig en zegt het hele gebeuren af. Later komt Sasje binnen samen met Ruben. Hij vindt dat het toernooi gewoon door mag gaan en het gaat gewoon door. Later bekent Nick ,iemand die heel erg populair is bij de meiden en in het basketbal team ,dat Ruben niet alleen homo is. Hij bekent dat hij ook homo is. Maarten ,Kevin en Ramon zijn geschorst en mogen niet meer terug komen.Jorrit en Sasje zoenen en hebben verkering. En dan komt alles toch nog goed…hoofdpersonen :

Sasja – Ze is verliefd op Jorrit en de beste vriendin van Lieke. Ze is erg verlegen en komt leuk over. Ze heeft maandag bijles voor Wiskunde

Jorrit – Hij ontdekt dat Ruben (zijn beste vriend) homo is. Het is het broetje van Carolien. Hij is altijd in zijn vrienden groepje van Arnout, Ruben en Aldi. Hij is niet bang voor Maarten, Ramon en Kevin. Hij is ook verliefd op Sasja. Hij maakt veel grapjes in het boek en komt voor iedereen op. En moet Marloes en Ruben koppelen wat niet lukt

Ruben – Hij is homo. Beste vriend van Jorrit. Marloes is op hem. Hij houdt erg veel van helikopters en vliegtuigen

Felix – Hij is 17 jr. Hij is de zoon van Koen. Hij probeert Sasja te verkrachten en hij is een freak. Hij had op een feest met Sasje gezoend.

Koen – Hij is de vader van Felix. Hij heeft een relatie met Ellen en woont bij haar. Hij komt aardig over in het boek.

Ellen – Dat is de moeder van Sasje. Haar man heeft haar verlaten en woont in Amerika met een andere vrouw. Haar dochters is alles voor haar. Ze is blij met Koen en was die tijd ervoor erg depressiefBijpersonen:

Arnout – Die hoort in het vrienden groepje. Hij gaat veel met Alid om. Hij houdt van basketbal en traint vaak met Jorrit en Alid.

Alid – Hij hoort ook tot het vrienden groepje. Hij gaat veel met Arnout om en houdt ook erg veel van Basketbal

Lieke – Dat is de beste vriendin van Sasja. Ze komt erg rusitg over en heeft altijd wel een woordje klaar. Ze is erg populair bij de meiden en gaat elke keer kijken als Nick moet basketballen

Maarten – Dat is een van de pestkoppen en hij is een mee loper van Ramon

Ramon – Dat is de grootste pestkop. Hij verzint zeg maar alles. Hij is de leider van de groep die Ruben zo moet jennen

Kevin – Dat is ook een van de mee lopers

Edwin – Op het einde van het boek een mee loper. Valt niet echt veel over te zeggen

Bared - Dat is op het einde van het boek ook een mee loper. Hij lokt Ruben en Jorrit naar een oud Basketbal veldje zo dat Ramon, Ruben in elkaar kan slaan.

Nick – Dat is een populaire jongen in het basketbal team en ook bij de meiden. Later bekent hij ook dat hij homo is.

Rosalinde - Een vriendin van Lieke die wel eens mee rijdt naar school. Veel wordt niet over deze persoon verteld

Jacco – Hij is de gene die de spreekbeurt nog had over eco-voeding.

Carolien – Dat is ze zus van Jorrit. Marloes en zij zijn goede vriendinnen en bewondert Nick.

Jasper : Hij is de aanvoeder die vertelt dat het toernooi niet doorgaat. Dat later wel gewoon door blijkt te gaan door Ruben.Waar speelt het verhaal zich af……

Het verhaal speelt zich in Nederland af. Op een middelbaren school.

Ik denk dat de meiden en jongens van dit verhaal ongeveer in de 3e of 4e klas zitten.Tijd:

Het verhaal speelt in deze tijdVerteltijd:

ongeveer 5 uurVertelde tijd:

Ongeveer een half jaarChronologische volgorde:

Alles werd op chronologische volgorde verteltFlashbacks:

Er zijn heel weinig flashbacks in het verhaalBegin:

Het verhaal begint hij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen, bij het probleem van Sasja. Felix komt net haar kamer binnen terwijl ze zich omkleedt.Probleem en afloop:

Het verhaal heeft twee belangrijke problemen.

* Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis.

* Jorrit ontdekt dat Ruben homo is.Het probleem van Sasja eindigt goed. Want Sasja en haar moeder verhuizen als haar moeder erachter komt wat Felix aan het doen is. Het probleem van Ruben eindigt goed want de pestkoppen worden van school gestuurd omdat dit echt te ver ging.

Het boek heeft een gesloten einde want alle problemen zijn opgelost en zijn goed afgelopen.

Het is een realistisch verhaal.Vanuit welk perspectief werd het verhaal vertelt:

Vanuit de vertellerWelke betekenis heeft de titel:

Sasja is in paniek, omdat Felix haar probeert te verkrachten en Jorrit is in paniek, omdat hij het geheim van Ruben heeft vertelt en daardoor komt Ruben allemaal in de problemen.

Daarom is de titel PaniekThema:

Sasja is in paniek omdat ze zich niet veilig voelt in haar eigen huis en ze durft niet tegen iemand te vertellen met watvoor probleem ze zit. Ruben is in paniek omdat de hele school achter zijn geheim is gekomen dat hij homo is en daar wordt hij heel erg mee gepest.

Het thema is dat je sommige problemen wel aan iemand kan vertellen en sommige nietBeoordeling van het boek:

Het verhaal is goed te begrijpen en er staan ook geen moeilijke woorden en/of zinnen in.

Het is een heel mooi boek met problemen die in het echt ook kunnen gebeuren. Je verplaats je ook echt in de personen en je gaat je er een omgeving bij bedenken en proberen de personen voor je te halen.

Het boek gaat niet over iets origineels, maar wel over een onderwerp wat volgens mij wel veel jongeren boeit.

Het gaat over iets wat zo in je omgeving voor kan komen en er wordt in grote lijnen uitgelegd hoe je ermee om kan gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

er staat sasje inplaats van sasja op veel plaatsen
is dit de bedoeling of een fout

14 jaar geleden

C.

C.


Jaartal eerste druk ?

14 jaar geleden

M.

M.

er staat in het eerste deel dat 'ze haar vader heeft afgepakt van haar vader' dat laatste woordje moet moeder zijn!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
milou

14 jaar geleden

X.

X.

Incompleet verslag

15 jaar geleden

J.

J.

het is heel erg bruikbaar!!!!!!!!!!!!!
maar het is wel een te lange samenvatting maar dat maakt niet uit.

BEDANKT!!!!!18 jaar geleden

R.

R.

eej willem,
heel netjes boekverslag!!!
liefs rooejs en fenne

18 jaar geleden

P.

P.

ik heb er veel aan gehad bedankt

patrick 2 mavo

18 jaar geleden

A.

A.

Heeey willem, wie ben je een waar woon je? ik heb volgens bij het zelfde nederlands boek als jij en in welke klas zit je nu???

xx Anne (een meisje uit de 2de)

18 jaar geleden

E.

E.

ik kon het uitreksel goed gebruiken. thanks!!

18 jaar geleden

L.

L.

Ik wou even zeggen dat dit een steen goed boek verslag is alleen de samenvatting van het boek is te lang
groetjes linda

18 jaar geleden

K.

K.

Hoi,
zou jij mij misschien kunnen vertellen wat de eerste en de laatste zin van het boek Paniek is?

groetjes xxx kim
zou je dit zo snel mogelijk kunnen beantwoorden??
alvast bedankt!!!

18 jaar geleden

L.

L.

eej willem
ik heb echt super veel aan je werkstuk gehad@!!!!
thnx xxxxxx leoni

18 jaar geleden

S.

S.

Hoi Willem, ik vind het 'n goed verslag over het boek 'paniek' van Carry Slee. Dat wilde ik even zeggen. Maar je had wel 'n paar stomme typfouten gemaakt, of fout geschreven

18 jaar geleden

M.

M.

leuk verslag maar een beetje kort voor een bilnaat

17 jaar geleden

K.

K.

wat ene mooie en goede werkstuk heb je van paniek van carry slee..!!
maar ik had ene vraagie.
wij moeten ook ene werkstuk maken voor nederlands en ik heb hele veel van jouw werkstuk af maar 1 vraag kan ik niet vinden en dat is relaties formeel bv. vader/zoon, moeder/dochter, man vrouw
en informeel bv. houden van elkaar en groeien uit elkaar en ruzie.!
als je dit antwoord naar mijn wil toesturen..alvast hele erg bedankt
kuzz..karin

17 jaar geleden

D.

D.

wat voor cijfer heb je gekregen?

17 jaar geleden

O.

O.

heel erg bedankt van je verslag ik moest het morgen inleveren maar ik was het helemaaal vergeten je hoort echt te bedanken he bedankt he doei doei

17 jaar geleden

D.

D.

hey ik heb erg veel aan je werkstuk gehad doe dat vaker dan hoef ik het niet te maken groetjes daphne ik had een 9

17 jaar geleden

Y.

Y.

bedankt voor het boekverslag kheb er lekker een hoger cijfer gehad ;)
groetjes my
voeg me ff toe oke

17 jaar geleden

R.

R.

hoi jong bedankt voor je uitreksel het is echt wel een goed ehad een 8.7 ervoor dus thnx

17 jaar geleden

P.

P.

heej !!
wat leuk dat je deze al gemaakt hebt dank je wel voor mijn 8 ! ;)
groetjes patricia

16 jaar geleden

M.

M.

ik vind het wel goed maar
er zijn een paar foutjes in b.v
Maar toen was er Koen
je had beter kunnen zetten
maar koen was er ook klinkt beter
en bij 1 vraag moet je ongeveer 2 3 regels

dankjewel

16 jaar geleden

Y.

Y.

bedankt dat je dit op internet hebyt gezet ik heb er heel veel aan ge had dankje liefsssss
Yaddin

16 jaar geleden

H.

H.

ik heb het verslag heel goed gebruikt en heb een 9 voor gekregen
bedankt voor het verslag

16 jaar geleden

K.

K.

vet gaaf man die uittreksel.


mazzel kees

15 jaar geleden

N.

N.

ik vind het niet zo erg goed geschreven maar ik heb er wel wat aan gehad.
thanks...

groetjes nellie

15 jaar geleden

L.

L.

veel spelfouten!

9 jaar geleden

P.

P.

felix staat ook een keer freak

3 jaar geleden

A.

A.

Heeey, wilde even zeggen dat verteltijd geen 5 uur kan zijn, want verteltijd is het aantal pagina’s XD. Maar voor de rest heeft het erg geholpen. Dankjee! Xxx Anne

2 jaar geleden