Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 1394 woorden
  • 9 mei 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
6 keer beoordeeld

Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-brea…

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy …

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-breasted, stiff-gaited tyrant who rules over
her charges with chilling authority. Her ward is a citadel of discipline. Strong-arm orderlies stand ready to quell even the feeblest insurrection. Her patients long ago gave up the struggle to assert themselves. Cowed, docile, they have surrendered completely to her unbridled authority.
Now, into their ranks charges McMurphy. The gambling Irishman sees at once what Big Nurse’s game is. Appalled by the timidity of his fellow patients, he begins his one man campaign to render her powerless. First in fun, and then in dire earnestness, he sets out to create havoc on her well-run ward ... to make the gray halls ring with laughter, and anger, and life.

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


 ‘En eentje zag ze vliegen’ van Ken Kesey

1.     Bibliografische steekkaart

Titel: ‘En eentje zag ze vliegen’                                                                               Druk: Elfde (1983)

Oorspronkelijke titel: ‘One flew over the cuckoo’s nest.’            Jaar van verschijning: 1962 (VS), 1973

Nederlandstalige vertaling: Bert Koning                                                              Aantal pagina’s: 288

Uitgever: Bert Bakker (Amsterdam)

2.     Biografie Ken Kesey

Ken Kesey is geboren in La Junta, Colorado op 17 september 1935 en hij genoot van een typisch Amerikaanse jeugd. De Amerikaan deed het goed op school en als een verwonding aan zijn schouder hem niet had tegen gehouden, was hij geselecteerd voor het Amerikaanse olympische worstelteam. Hij studeerde aan de Universiteit van Oregon en kwam later in de Universiteit van Stanford terecht. Om wat geld bij te verdienen, werkte hij als proefkonijn bij een onderzoek van de faculteit Psychologie waarin de effecten van drugs onderzocht werden. Rond die tijd besloot hij schrijver te worden en  het gebruik drugs zal nooit uit zijn werk verdwijnen.  Om brood op de plank te krijgen besloot hij zaalknecht te worden in een psychiatrisch ziekenhuis wat hem inspireerde tot het schrijven van ‘One flew over the cuckoo’s nest’. Daarna volgde ‘Sometimes a Great Notion’ en in 1964 organiseerde hij samen beatlegende Neal Cassady een legendarische geestverruimende trip door de VS in een psychedelische schoolbus met als eindbestemming New York, hometown van beatnik-schrijvers als Allen Ginsberg en Jack Kerouac en van LSD-goeroe Timothy Leary. Leverkanker maakte een einde aan Keseys levne op 10 november 2001.

3.     Korte Inhoud

Omdat hij een zware werkstraf op een gevangenis boerderij niet ziet zitten, doet Randle McMurphy- een voor seks met een minderjarige veroordeelde anticonformist-  zich voor als een krankzinnige waardoor word toevertrouwd aan de zorg van de Big Nurse in  een psychiatrische instelling. In no-time wordt de Ierse gokker zich bewust van het harde regime die hoofdverpleegster Ratched voert: onder de andere patiënten heerst er onrust en hun zelfvertrouwen heeft plaats gemaakt voor eeuwige twijfel en een leegte aan mannelijkheid. Met gokpartijen en zijn onbeteugelbare rebelse zelf, zet hij de boel op stelten. Hij is de man de vlag zwaait en waarvan de andere patiënten hem als bevrijder adoreren.   Met hem als kapitein kraken de patiënten haar ijzeren discipline, maar wat als grap begon, wordt al snel een zaak van bittere ernst.  Met  zijn kortzichtige perspectief vergeet hij dat de mannen waarmee hij omringd is, labiel zijn. Door de ogen van Chief Bromden krijgt de lezer een ongezouten zicht op de realiteit en de impact van McMurphys éénmanscampagne.  

 

 

 

4.     De film vs. het boek

Milos Forman nam de verfilming van One flew over the cuckoo’s nest op zich. Hij is een boegbeeld van de Tsjechische filmrenaissance van de jaren ’60. Na de Praagse lente van ’68 vluchtte hij naar de Verenigde Staten waar hij actief bleef in de filmindustrie. Bij de release in 1975 lokte de film veel polemiek uit, vooral bij psychiatrische instellingen want de film laat immers zien dat de patiënten elektroshocks toebedeeld krijgen en er lobotomieën uitgevoerd worden. Ondanks - of dankzij- de heisa, werd de tragikomedie bekroond met vijf Oscars, waaronder de Oscar voor beste mannelijke acteur: Jack Nicholson kaapte ze weg voor zijn ijzersterke vertolking van McMurphy neerzet.

Het is belangrijk dat de film in zijn historisch kader wordt geplaatst zodat we de waarde van de film kunnen inschatten. Bij het uitkomen van het boek bevinden we ons in 1962: Kennedy en Marilyn Monroe waren nog in leven terwijl de Beatles nog onbekend waren, de eerste troepen naar Vietnam vertrokken, het land een economische groei kent terwijl het wordt belaagd door de verdomde Sovjets. In 1975 zijn Kennedy en Marilyn Monroe al twaalf jaar begraven, de Beatles al gesplit, de maan al bewandeld, Amerika zijn wonden likt van Vietnam terwijl de economie gevloerd werd door de oliecrisis van ’73. En de Russen? Die communismen verder.

Wanneer de lezer een stap achteruit zet, en de clash tussen de rebel en het autoritaire kreng  vanaf een afstand bekijkt, kan hij de angst voor het communisme terugvinden of is het een uitgestoken middelvinger naar de repressieve maatschappij van toen? De strijd tussen de pro- en antagonist is immers interessant, zowel  McMurphy’s pogingen om haar beleid te laten  afbrokkelen als de reacties van  Big Nurse die er alles aan doet om de macht terug in handen te krijgen. En hoewel er tijdens de Koude Oorlog nooit een confrontatie heeft plaatsgevonden tussen de twee grootmachten, eindigt het boek met een poging tot wurging van McMurphys kant en een bezoek aan de shock shop voor de rebel met een drie dagen durende comateuze toestand als reactie van Big Nurses kant. Met de natte vinger kunnen we pretenderen dat Ken Kesey een niet al te mooie toekomst inzag voor de westerse grootmacht.

‘Based on the novel by Ken Kesey’ introduceert de film. Maar Milos Forman drukte een grotere stempel op de film dan eigenlijk toegelaten wordt van een regisseur. Zijn voornaamste adaptatie is de verwisseling van Chief Bromden door McMurphy als centrale figuur. Het is een drastische ingreep, want in de roman heeft de indiaan vaak te kampen met flash-backs naar zijn verleden. Hiermee uit Kesey zijn kritiek op de behandeling van indianen in Amerika, één van de zaken die Forman nooit in beeld brengt. Het is niet het enige element die in het boek gevangen bleef zitten.  Persoonlijk heb ik het gevoel dat de Tsjechische regisseur het boek slecht aangevoeld heeft, als hij het al gelezen had. Tijdens de film bleef ik vaak op mijn honger zitten: sleutelmomenten die de wanhoopsdaad van Chief Bromden moet verklaren, komen amper aan bod. De psychische metamorfose die de Ierse gokker veroorzaakte bij de patiënten door ze te bevrijden uit hun kooi van angsten en de  onzekerheid die af en toe McMurphy leegknaagde met het daarbij gepaarde  negatieve effect op de groep bleven onaangeraakt in Ken Kesey’s meesterwerk.  Maar misschien is het de interpretatie van de beatnik-Bijbel door de verwesterde Oost-Europeaan die de film zijn sterkte geeft.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

‘Based on the novel by Ken Kesey’ introduceert de film. Maar Milos Forman drukte een grotere stempel op de film dan eigenlijk toegelaten wordt van een regisseur. Zijn voornaamste adaptatie is de verwisseling van Chief Bromden door McMurphy als centrale figuur. Het is een drastische ingreep, want in de roman heeft de indiaan vaak te kampen met flash-backs naar zijn verleden. Hiermee uit Kesey zijn kritiek op de behandeling van indianen in Amerika, één van de zaken die Forman nooit in beeld brengt. Het is niet het enige element die in het boek gevangen bleef zitten.  Persoonlijk heb ik het gevoel dat de Tsjechische regisseur het boek slecht aangevoeld heeft, als hij het al gelezen had. Tijdens de film bleef ik vaak op mijn honger zitten: sleutelmomenten die de wanhoopsdaad van Chief Bromden moet verklaren, komen amper aan bod. De psychische metamorfose die de Ierse gokker veroorzaakte bij de patiënten door ze te bevrijden uit hun kooi van angsten en de  onzekerheid die af en toe McMurphy leegknaagde met het daarbij gepaarde  negatieve effect op de groep bleven onaangeraakt in Ken Kesey’s meesterwerk.  Maar misschien is het de interpretatie van de beatnik-Bijbel door de verwesterde Oost-Europeaan die de film zijn sterkte geeft.

Hoewel er over de prestaties van de regisseur te twisten valt, is elke recensie er unaniem eens over de acteerprestaties die Jack Nicholson leverde. Doordat er in het boek meer psychologische evolutie in het hoofd van McMurphy plaats vindt dan men aan de hand van de film zou durven vermoeden, aanschouw Nicholsons’ liever sceptisch. De acteur blijft de rol van eigenwijze rebel zitten hoewel de lezer wist dat er meer zat achter de herrie schoppende façade. De andere acteurs brengen elk op hun manier een overtuigende psychisch gestoord en Louise Fletcher tovert een indrukwekkende Big Nurse tevoorschijn.

De vraag is niet wat het beste was, de film of het boek, maar wat de relatie is tussen de twee. De lezer die de film bekijkt wordt heen en weer geslingerd tussen twee uitersten: moet hij de film beschouwen als een bescheiden verfilming van een bijbel van de tegencultuur van sixties of als interpretatie van Amerikaanse waarden als vrijheid door uit-de-klauwen-van-sovjets-ontsnapte-regisseur?

5.     Bibliografie

JORIS, L., ‘TV-tips, One flew over the cuckoo’s nest’, Knack Focus, 23-29 juni 2012, p.64

WIKIPEDIA, Ken Kesey, internet, geraadpleegd op 28 april 2013,( http://nl.wikipedia.org/wiki/Ken_Kesey)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey"