ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Wie zijn de hoofdpersonen en bijpersonen?
• Rosa 14 jaar is de hoofdpersoon van dit boek, ze is verlegen op school zelfs zo verlegen dat ze verwaand lijkt. Ze is heel eigenwijs bij haar stiefvader en probeert heel stoer te zijn bij haar vriendje. Ze weet eigenlijk niet goed wie ze is.
• Jonas 13 is soms heel onzeker kan goed rijmen. : Goede e-mailvriend van Rosa, is heel aardig
• Esther 14 verzint heel veel tips. Goede vriendin van Rosa uit Den Bosch (daar woonde Rosa voordat ze verhuisde naar Groningen). Daar e-mailt Rosa ook mee. Esther is ook heel aardig.
• Thomas 15 Vriendje van Rosa, lijkt heel lief en aardig maar hij steelt (van Rosa), rookt, gebruikt drugs enz.


• Alexander 42 heel streng, iets te streng.
• Sasha 15 heeft een dochter en is heel stoer. En Sasha zit ook aan de drank en heeft drugs in het verleden gebruikt
• Rosa's moeder is heel lief. Vergeet Rosa in dit boek een beetje door Abeltje.
• Abeltje is heel schattig

Waar gaat het verhaal over?
• Rosa is pas verhuisd naar Groningen. Ze woonde eerst in Den-Bosch. Ze vindt het niet leuk, want haar vrienden (Sascha, Esther en Jonas) wonen daar nog. Ze kunnen wel contact houden via de e-mail. De thuissituatie is ook niet zo leuk, want haar stiefvader (Alexander) mag haar helemaal niet. Rosa's moeder is alleen bezig met haar toekomstige zoontje (Rosa's half-broertje met als vader: Alexander). Zelf op school gaat het niet zo goed. Rosa doet heel afstandelijk tegen iedereen en de enige wie haar een beetje mag is Karien. Rosa is superverliefd op een jongen: Thomas. Hij woont vlak bij haar. Soms komt hij via het dak naar haar toe om een praatje te maken. Het gaat niet zo goed met Rosa's moeder, want haar moeder moet bevallen, maar het is te vroeg. Rosa's moeder moet met spoed naar het ziekenhuis. Rosa zal de komende tijd alleen thuis zijn, want Alexander wilt continu bij Rosa's moeder zijn. Ze zit bij de hele dag achter de computer en ze chat vaak met een jongen. Hij is de 'sprookjesprins', maar Rosa weet niet wie hij is. Ook het liefdesleventje tussen Rosa en Thomas gaat goed, sterker nog, ze hebben een relatie met elkaar. Ze hebben ook al een keer gezoend in de bioscoop, dat was haar allereerste tongzoen! Het opvallende is dat elke keer als Thomas bij haar gaat, er geld verdwijnt. Thomas komt altijd bij haar, dus voor de verandering wilt ze Thomas verrassen door bij hem te gaan. Ze klimt uit haar raam en gaat richting hem. Als ze daar aankomt, schrikt ze zich kapot. Ze ziet Thomas met Karien zoenen. Karien is half uitgekleed. Ze schrikt zo erg dat ze haar evenwicht verliest en bijna naar beneden valt. Ze klemt zich vast aan de dakgoot. Alexander zag dat en riep hou vol. Hij belde zo snel mogelijk de brandweer. De brandweer is snel ter plekken en alles gaat goed met Rosa. Ondertussen is Alexander woest. Rosa kreeg thuis ze klappen van Alexander en ze kreeg ook huisarrest. Rosa heeft ontdekt dat Thomas veel dingen vernielde, geld jatte en in drugs handelde. Ze heeft hem gelijk daarna gedumpt. Rosa ziet Groningen niet meer zitten. Ze pakt de trein richting Den-Bosch. Op het station van Den-Bosch ziet ze Jonas staan. Rosa vertelde hem dat ze zou komen. Jonas blijkt de mysterieuze 'sprookjesprins' te zijn. Ze vinden het allebei grappig dat ze urenlang met elkaar zaten te chatten, terwijl ze elkaar al zo goed kennen. Rosa en Jonas gaan naar Sasha en Esther. Later gaat Rosa weer terug naar Groningen en ze heeft een boertje erbij: Abeltje. Het gaat goed met de moeder van Rosa. De band tussen Alexander en haar gaat ook wat beter en ze heeft ook een nieuw vriendje: Jonas

Waar speelt het zich allemaal af?
• Merendeel in Groningen
• En heel even in Den-Bosch
Waneer speelt het verhaal zich af?
• In deze tijd, rond 2001
Wat vind je van het verhaal?
• Ik vind het een heel leuk verhaal omdat het gaat over verlieft zijn en over mijn eerste zoen en ik ben verlieft op een jongen en daarom vond ik dit een leuk boek.
Wie zou je willen zijn in het verhaal?
• Rosa omdat Rosa allerlei verschillende avonturen meemaakt.
Wat voor soort verhaal is het?
• Het kan een echt gebeurt verhaal. Want het is geen fantasie verhaal.

Wie is de schrijver van het verhaal?
• Francine Oomen
- Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 in Laren, als oudste van vijf kinderen. Haar jeugd bracht ze door in Laren, Eindhoven en Groningen. Na de middelbare school en de Design Academy in Eindhoven werkte ze als zelfstandig industrieel ontwerper, en ontwikkelde ze onder andere nieuwe soorten baby- en kleuterboeken. Het welbekende knisperboekje is een uitvinding van haar.
- In 1990 verscheen Francines eerste boek, Saartje en Tommie op de boerderij, met tekeningen van Dagmar Stam. De serie over de avonturen van de twee kleuters werd een internationaal succes. Dit succes werd voortgezet in de door haar zelf geïllustreerde Sammie eigenwijs-serie.
- In 1997 verscheen het eerste deel van de jeugdboekenserie De computerheks en niet veel later Lena Lijstje. Francines grote doorbraak kwam met de Hoe overleef ik…….-serie, over het wel en wee van de pubers Rosa en Jonas en hun vrienden. Naast de boeken zijn er inmiddels ook Hoe overleef ik…-spellen, Hoe overleef ik…-schoolartikelen en T-shirts. Van Hoe overleef ik mezelf? is een film, en van Hoe overleef ik mijn eerste zoen? is een musical gemaakt. Er verschijnt ook nog eens elke twee maanden een Hoe overleef ik…-tijdschrift. In november 2011 komen er een tv-serie en een nieuwe musical!
- Voor vele kinderen zijn de boeken van Francine favoriet. Ze vielen dan ook vaak in de prijzen bij zowel de Kinder- als de Jonge Jury.
- Francine schreef ook twee boeken over Esther, de vriendin van Rosa: Ezzie’s dagboek en Ezzie’s wereld. En in 2003 schreef zij het Kinderboekenweekgeschenk: Het Zwanenmeer (maar dan anders), het eerste deel van de Sam, Beer en Pip-trilogie. Het boek van Beer is deel twee. Er zijn inmiddels ook al vier boeken over Lena Lijstje.
- Francine woont nu op een boerderij ergens in Noord-Holland, en soms in Amsterdam. Ze heeft drie kinderen: Joris (1987), Lotte (1989) en Daan (1991).

Verklaar de titel van het boek?
• Dit boek heet “Hoe overleef ik mijn eerste zoen?” omdat Rosa voor het eerst gaat zoenen en dat wel eng vindt. Hoe overleef staat in elke titel van boeken uit de serie.
Zou je het boek aan iemand aanraden
• Ik zou het boek aanraden aan meisjes want veel jongens houden zo van zoen boeken denk ik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.