Titel: Hoe overleef ik mijn eerste zoen?

Auteur: Francine Oomen

Aantal bladzijden: 133Informatie over de auteur:

Francine Oomen is geboren in Laren, op 27 Maart 1960. Ze komt op haar ideeën door haar kinderen, ze schrijft ook meestal boeken voor kinderen met de leeftijd van haar eigen kinderen. Haar kinderen lezen haar boeken kritisch en zeggen eerlijk wat ze ervan vinden. Haar boeken worden dus geschreven voor steeds oudere kinderen, maar ze blijft prentenboeken schrijven omdat ze dat heel leuk vindt. Ook komt ze op haar ideeën doordat ze zelf nog goed weet hoe zij zich in de pubertijd voelde.Titelverklaring:

Dit boek heet “Hoe overleef ik mijn eerste zoen?” omdat Rosa (de hoofdpersoon) voor het eerst gaat zoenen en dat wel eng vindt. Hoe overleef staat in elke titel van boeken uit de serie.

Personages:

Rosa: Rosa is de hoofdpersoon van dit boek, ze is verlegen op school zelfs zo verlegen dat ze verwaand lijkt. Ze is heel eigenwijs bij haar stiefvader en probeert heel stoer te zijn bij haar vriendje. Ze weet eigenlijk niet goed wie ze is.

Alexander: Stiefvader van rosa. Is heel streng, iets te streng.

Moeder van Rosa: Vergeet Rosa in dit boek een beetje door Abeltje, de pasgeboren zoon van haar en Alexander.

Thomas: Vriendje van Rosa, lijkt heel lief en aardig maar hij steelt(van rosa), rookt, gebruikt drugs enzovoort.

Jonas: Goede e-mailvriend van Rosa, is heel aardig

Ester: Goede vriendin van Rosa uit Den Bosh (daar woonde Rosa voordat ze verhuisde naar Groningen). Daar e-mailt Rosa ook mee. Ester is ook heel aardig.Favoriete personage:

Mij lijkt Rosa heel leuk en aardig, maar doordat ze in dit boek niet goed weet wie ze is en wat ze wil, doet ze stomme dingen. Maar aan het einde van het boek weet ze wel dat ze foute dingen heeft gedaan, ze werd aan het denken gezet door een vrouw in de trein. Ze ontwikkelt zich dus wel.

Thema:

In dit boek gaat het vooral over nieuwe vrienden maken, vriendjes en zoenenSamenvatting:

Rosa’s ouders zijn gescheiden en samen met de nieuwe vriend van haar moeder, Alexander, verhuizen ze van Den Bosch naar Groningen. Nu moet ze weg van haar vrienden en naar een nieuwe school, ze heeft er helemaal geen zin in. En nu Alexander bij hun woont is hij opeens heel streng. Vlak voor ze naar haar nieuwe school moet krijgt ze een ontstoken oog en moet ze een lapje voor haar oog.

Als ze naar school moet moet ze nog steeds een lapje voor haar oog. Op weg naar school raakt ze eerst de weg kwijt en komt te laat. Op school lacht iedereen haar uit (door het lapje). Als er iemand met haar wil praten draait ze zich om en loopt weg omdat ze bang is dat ze haar uitlachen. Dan hoort ze ook nog eens iemand zeggen: ”Die nieuwe ziet er echt achterlijk uit met dat lapje en ze is super verwaant.” Kortom het was vreselijk. Ze gaat ’s avonds op de dakkapel zitten, dan opeens hoort ze iemand. Een paar dakkapellen verderop zit een jongen. Een hele knappe met spikes en stoere kleren. Hij komt bij haar zitten en ze praten. Ze wordt helemaal verliefd.

Dan krijgen haar moeder en Alexander een baby. Omdat het niet helemaal goed ging lagen haar moeder en de baby Abeltje (appie) heel lang in het ziekenhuis en Alexander was daar ook altijd. Thomas en Rosa gingen naar de bioscoop. Omdat Thomas had gezegd dat Rosa zo lief en netjes was, had Rosa haar haar paars geverfd (wat niet uitwasbaar bleek te zijn dat was wel de bedoeling). Ook nam ze een trekje van een sigaret (ze moest overgeven en daarna wou Thomas haar eindelijk zoenen. Maar ze had overgegeven, dus dat wou zij niet). ’s Avonds laat kwam Thomas naar Rosa’s kamer daar zoende ze(dat was enorm spannend).

Toen kwam ze erachter dat Thomas lag te zoenen met een meisje uit haar klas en dat Thomas geld van haar stal en drugs gebruikte. Ze zou het uitmaken en haar klasgenootje(inmiddels vriendin) ook, maar dat vond ze erg moeilijk. Toen ze het toch deed, werd Thomas heel boos. Haar stiefvader was vaak heel boos op haar en had Rosa zelfs gelagen. Rosa’s moeder was alleen maar bezig met Appie, en haar beste vriend Jonas mailde niet meer. Ze liep weg, ze ging naar Den Bosh naar Sasha en Ester(dat had ze nog even gezegd tegen een jongen die ze kende van de chatbox). In de trein naar Den Bosch zat een vrouw tegenover haar, het leek wel of zij haar gedachten kon lezen. Ze wist precies wat Rosa aan het doen was en gaf haar raad. In Den Bosch zag ze op het station Jonas, hij bleek de sprookjesprins (jongen van chatbox) te zijn en hij wachtte daar op haar. Jonas was verliefd op Rosa, toen ze aan het eten waren bij Ester kwam Rosa erachter dat zij eigenlijk ook verliefd is op Jonas. Ze kregen verkering.Eigen mening:

Ik vond dit boek super leuk. Ik vond dit boek leerzaam want je leert bijvoorbeeld dat het niet zo slim is om zomaar je haar paars te verfen.

Ik vind het ook een mooi boek, want het is gewoon heel goed geschreven. En ik vond het ook wel spannend want ik wou graag weten wat ze allemaal ging doen. Wanneer

Rosa het nou ging uitmaken enzovoort.

Kort fragment:

“Thomas heeft de muziek nog harder gezet. Wat zal hij verrast zijn als hij haar ziet… Rosa is bij het raam. Haar handen zweten en haar benen trillen, maar het is haar gelukt. Ze duwt het raam wat verder open en gluurt naar binnen. Nog net kan ze een kreet van afgrijzen binnenhouden. Thomas ligt op z’n bed, in innige omhelzing met een half uitgekleed meisje met donker haar. Rosa’s hart begint luid te bonken. Gauw trekt ze haar hoofd terug en ze drukt zich tegen de dakpannen aan. Een golf van duizeligheid trekt door haar heen. Weg, ze moet zo snel mogelijk weg, voordat hij haar ziet. Op dat moment glijdt haar rechtervoet uit en ze valt… ‘Heeeeeelp! Thomas, help!’gilt Rosa zo hard als ze kan. Met beide handen klemt ze zich vast aan de dakgoot. Ze slingert heen en weer. ‘Thomaaaas! Thomas, heeeeeelp! Alsjeblieft, kom gauw!’ De muziek staat te hard. Hij hoort haar niet! ‘Thomaaaas!’ Maar haar stem komt niet boven de muziek uit. ‘Papaaaa, mamaaaaa… Alexander!’ gilt Rosa met overslaande stem. Plotseling hoort ze iemand beneden roepen. ‘Hou vol, hou vol! Meisje, niet loslaten, ik ga hulp halen!’ De man rent weer naar binnen. Even later hoort ze de sirene van de brandweer er al aankomen. Net als ze denkt dat ze het niet meer vol kan houden, voelt ze een stevige arm om haar middel. Ze is gered!”Als ik dit boek als aanrader zou moeten presenteren:

Je moet dit boek lezen omdat het een heel leuk boek is, het gaat over een meisje van 14 die voor het eerst gaat zoenen en waar van alles mee gebeurt. Het is wel heel spannend want je wil weten wat ze gaat doen. En het kan ook heel leerzaam zijn. Er staan ook veel tips in bijvoorbeeld zoentips.Boeken die ik nog meer heb gelezen van Francine Oomen:

Hoe overleef ik mijn vakantie

Hoe overleef ik het jaar 2000

Hoe overleef ik de bruklas

Hoe overleef ik mezelf

Hoe overlaaf ik een gebroken hart

Lena Lijstje

Het geheim van Lena Lijstje

De reis van Lena Lijstje

Het Zwanenmeer maar dan anders

Overeenkomsten:

De Hoe overleef ik … boeken gaan over hetzelfde meisje. Er staan ook altijd tips in.

Lena Lijstje boeken gaan ook over een soort tiener (met allemaal problemen) en de ouders van Lena Lijstje zijn ook gescheiden, zij woont ook bij haar moeder.

“Het Zwanenmeer maar dan anders” gaat ook over 3 tieners zonder moeder.
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

het verhaal klopt niet echt, want er staat dat rosa naar buiten keek op de dakkapellen maar ze dat met een verrekijker naar buiten te staren en toen zag thomas haar, hij zwaaide en reed weg. en er staat dat hij bij haar komt zitten terwijl hij dat pas een paar dagen later doet!

12 jaar geleden

S.

S.

Helemaal onder aan staat er: Hoe overlaaf ik een gebroken hart (overeef).

13 jaar geleden