Hoe overleef ik mijn eerste zoen? door Francine Oomen

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1655 woorden
  • 10 januari 2004
  • 253 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
253 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Shadow
Hoe overleef ik mijn eerste zoen? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitgeverij: van Holkema & dorf

Inhoud/b>

1. Samenvatting
2. Uitleg titel
3. Achtergrondinformatie schrijfster
4. De hoofdpersoon
5. De belangrijke bijpersonen
6. De tijd en plaats
7. Opinie
8. Verwerkingsopdracht

1. Samenvatting

Rosa is in de vakantie verhuisd naar Groningen. Ze heeft daar geen vrienden, kent daar niemand en ze moet naar een nieuwe school. Ze moesten verhuizen omdat haar ouders gescheiden zijn en haar moeder een nieuwe vriend heeft, die in Groningen werk kon vinden. Rosa vindt het verschrikkelijk. Haar moeder krijgt ook nog eens een baby. Alexander, haar stiefvader is ook nog eens een strenge bemoeial geworden terwijl hij eerst altijd zo aardig was, en ze mist haar vrienden Esther en Jonas.

Rosa heeft nog een paar dagen vakantie en zit daarom ook vaak achter haar computer. E-mailtjes sturen naar Esther en Jonas. Ze wil eigenlijk helemaal niet naar school, omdat ze een ontstoken oog heeft en daarom een lapje voor het ook moet dragen. Ze zit ook vaak door een verrekijker te kijken of ze nog iets leuks of spannends ziet. En dan ontmoet ze op een gegeven moment Thomas. Een knappe jongen met gespierde armen, bruine ogen en spikes in zijn haar. Rosa is direct verliefd op hem. Haar ouders weten het niet en spreken steeds stiekem met elkaar af, via het dak, want ze wonen in dezelfde rij.
De baby van Rosa’s moeder moet geboren worden. Rosa is alleen thuis omdat Alexander en haar moeder in het ziekenhuis zijn. Ze belt haar vader helemaal in paniek op, omdat ze denkt dat haar moeder dood gaat. De baby heet Abeltje, maar Rosa noemt hem Appie.
Omdat Rosa zich thuis nogal verveelt en geen aandacht krijgt, wat komt door de baby, heeft ze adressen van pagina’s om te chatten gekregen van Jonas. Op een van de sites, komt ze ‘sprookjesprins’¨ tegen. Tegen hem kan ze alles zeggen wat ze kwijt wil.
Thomas komt vaak via het raam bij Rosa op bezoek. Op een avond vraagt hij haar mee naar de bioscoop. Rosa zegt natuurlijk meteen ja, omdat ze smoor op Thomas is, maar ze vindt dat er wel wat aan haar uiterlijk gedaan moet worden, omdat Thomas haar een beetje keurig vindt. Daarom verft ze haar haar paars. Het wordt de ergste avond van haar leven! Ze gaan naar een griezelfilm, waar ze bijna niet naar durft te kijken, in de pauze staat Thomas te roken met een paar andere en om er bij te horen rookt zij mee. Ze vindt het verschrikkelijk vies en moet ervan overgeven. Als de film weer begint wit Thomas haar kussen, maar dat wil ze niet omdat ze zojuist heeft moeten overgeven. Haar avond vond ze rampzalig!
Als Thomas weer eens op bezoek komt krijgt Rosa eindelijk haar eerst zoen! Ze vond het heerlijk! Maar het geld wat ze nodig had om eten te kopen is opeens weg¡K Ze begrijpt niet waar het is.
Eindelijk komen haar moeder en Appie thuis. Rosa heeft haar moeder gemist. Rosa heeft ook iets gevonden om Appie stil te krijgen. Haar pink.
Als Thomas een keer op nachtelijk bezoek komt, betrapt Alexander hen. Rosa heeft huisarrest en mag Thomas nooit meer zien en als ze hem nog 1 keer ziet, neemt Alexander haar computer af. Daarom gaat Rosa maar via het dak naar Thomas, maar dat loopt niet goed af. Ze ziet Thomas zoenen met een ander meisje. Ze schrikt, en glijd uit zodat ze zich nog net kan vasthouden aan de dakrand. Ze wordt gered door meneer Boersma die de brandweer gebeld heeft. Het meisje met wie Thomas lag te zoenen, was Karien. Een meisje uit Rosa¡¦s klas waar ze wel goed mee op kon schieten. Zij had het ook met Thomas. Rosa en Karien hebben het allebei met Thomas uitgemaakt!
De nacht daarna heeft Rosa haar eerste echte liefdesbrief van Thomas gekregen. Ze moest de dag erna naar het park komen. Thomas heeft geld nodig om wiet te kopen. Rosa is er woedend over geworden. Ze is daarna boos naar huis gelopen. Thomas probeerde haar nog tegen te houden, maar dat lukte niet.
De dag daarna heeft ze besloten om weg te lopen. Ze weet het niet meer. Thomas die ze niet kan vertrouwen, Alexander die haar geslagen heeft, haar moeder heeft geen aandacht voor haar en ze mist haar vrienden. Ze gaat naar Den Bosch. Daar wonen Esther, Jonas en haar vader. In de trein naar Den Bosch zit een oude vrouw aan wie ze alles wat haar dwars zit vertelt. Ze lijkt wel gedachten te kunnen lezen. Omdat Rosa geen kaartje heeft koopt de oude vrouw er een voor haar en noemt haar Jojanneke.
Als ze op het station is aangekomen ziet ze Jonas! Hij was op een meisje aan het wachten dat ook weg was gelopen van huis. Dat had ze op internet ontmoet. Ze heette Dalia. Zo had Rosa zich bij het chatten genoemd. Dus Jonas was de sprookjesprins. Ze zijn samen naar Esther gegaan en zo liep alles toch nog goed af.
Rosa en Jonas hebben het met elkaar aangemaakt en Jonas kreeg zijn eerste zoen.

2. Uitleg titel

Hoe overleef ik mijn eerste zoen komt uit de serie Hoe overleef ik. In dit verhaal krijgt Rosa ook haar eerste echte zoen van een vriendje (Thomas). Dit verklaart de titel van het boek.

3. Achtergrondinformatie schrijfster

Francine Oomen is geboren 1960 in Laren (NH). Sinds ze klein was leest, schrijft en tekent ze al. Verder heeft ze nog drie kinderen: Joris, Lotte en Daan. Ze schrijft voor kinderen in alle leeftijden. Francines boeken zijn spannend, grappig en altijd vol verrassingen en fantasie. Ze illustreert en ontwerpt ook boekjes voor peuters en kleuters. Ze werkt ook voor de Bobo en de Tina. Ze is eigenlijk industrieel ontwerpster. Ze heeft ook nieuwe soorten boeken bedacht, zoals de knisperboekjes en de rammelaarboekjes.
Andere boeken die zij geschreven heeft zijn:
- Hoe overleef ik een gebroken hart (en nog andere boeken uit deze serie)
- De computerheks (totaal zijn hier vier delen van)
- Lena lijstje (waar twee boeken van zijn)
- En nog een heleboel kinderboeken

4. De hoofdpersoon

De hoofdpersoon in dit verhaal is Rosa. Ze voelt zich heel verliefd. Ze is namelijk op Thomas. Soms voelt ze zich eenzaam doordat ze geen aandacht heeft, maar soms ook heel boos en dat is dan vooral op Alexander haar stiefvader. Ze denkt op het laatst van het boek ook dat niemand iets om haar geeft.
Rosa kan heel leuk zijn omdat ze aardig is, goed naar andere mensen kan luisteren, (als ze wil) en behulpzaam zijn. Ook kan ze wel eens niet leuk zijn.
Dan is ze boos, of zit ze in een dip. Ze weet soms ook niet wat ze wel en niet wil. In het verhaal verandert Rosa niet echt. Ze heeft op het laatst alleen een grote pestbui en is ze niet meer verliefd op Thomas. Ook begint ze meer liefde te voelen voor Appie (haar halfbroertje).

5. De belangrijke bijpersonen

Thomas: hij wordt het vriendje van Rosa. Rosa is helemaal tot over haar oren op hem. Met zijn gespierde bruine lichaam en blauwe ogen met groene spikkeltjes en natuurlijk zijn spikes.
Jonas: eerst het ex- vriendje van Rosa, maar daarnaar weer haar vriendje. Rosa meelt veel met hem.
Esther: de beste vriendin van Rosa. Rosa meelt ook veel met haar.
Alexander: de stiefvader van Rosa en de vriend van haar moeder. Rosa kan niet met hem opschieten.
Karien: het wordt aan het eind van het verhaal een vriendin van Rosa. Zij had het ook met Thomas.
Sprookjesprins:
Degene waar Rosa iedere avond mee chat. Ze wist toen nog niet dat het Jonas was.

6. De tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden. Nu dus. Waar? Vooral in Groningen, maar Rosa gaat op het laatste met de trein naar Den Bosch, dus ook daar speelt het zich even af.

7. Opinie

Ik vond het een leuk boek om te lezen, omdat er dingen in voor kwamen die in het dagelijks leven ook voor kunnen komen en voorkomen. Ook vond ik het wel een spannend boek, omdat je niet wist wat er ging komen. Ik had het boek al een paar keer eerder gelezen, dus ik wist al hoe het ging. Dit leesverslag maken was minder, omdat ik het niet leuk vind om zoiets te maken en ik had een beetje weinig tijd.

8. Verwerkingsopdracht.

Ik heb gekozen voor het alfabet, omdat me dat wel leuk en makkelijk leek.

Appie zo noemt Rosa haar broertje maar eigenlijk heet hij Abeltje
Bleu eyes zo noemt Thomas Rosa. Rosa heeft namelijk blauwe ogen
Chatten Rosa chat veel met de Sprookjesprins
Dromen Rosa droomt vaak over Thomas
E-mail Ze e-mailt vaak met Jonas en Esther
Fee Op weg naar Den Bosch in de trein ontmoet Rosa een vrouw waarvan ze vindt dat die op een fee lijkt
Groningen Rosa woont in Groningen. Ver weg van haar vrienden.
Haarverf Rosa verft haar haar met haarverf paars omdat ze met Thomas uit gaat Internet Rosa zit veel op internet
Jonas ook wel de sprookjesprins. De beste vriend van Rosa. Hij krijgt van haar dan ook zijn eerste zoen.
Karien Rosa wordt vriendinnen met haar, omdat zij het ook met Thomas had
Liefde er komt veel liefde voor in dit boek
Mark zo heet een vriend van Thomas. Rosa vindt het maar een stom joch
Nachtelijk
bezoek Rosa krijgt vaak nachtelijk bezoek van Thomas
Ongeluk Rosa krijgt een ongeluk op het dak als ze Thomas met Karien ziet zoenen. Iemand uit de buurt komt haar dan redden
Paars Rosa verft haar haar een keer paars voor Thomas. Ze denkt dat dat stoer staat.
Rosa zo heet de hoofdpersoon. Rosa van Dijk.
Sprookjes-
prins Daar chat Rosa veel mee. Eigenlijk is het Jonas, maar dat weet Rosa niet
Tongzoen Rosa krijgt een tongzoen van Thomas. Ze vindt het helemaal niet lekker
Uitvinden Rosa moet zelf uitvinden wat ze wel en niet wil
Verliefd Rosa is smoorverliefd op Thomas. En op het einde op Jonas
Wolkjes Rosa zweeft op roze wolkjes omdat ze verliefd is
Zoen Rosa krijgt haar eerst zoen van Thomas.

REACTIES

M.

M.

hallo,
dit is een leuk verhaal ik heb het boek ook gelezen het is een leuk boek maar,,
in dit verslag staat ze had eenontstoken ooK!en later weer ooK i.p.v. ooG

16 jaar geleden

I.

I.

hoezo huiswerk

17 jaar geleden

J.

J.

goed zo lieke.
dit is echt een goed uittreksel.
ik heb er veel aan gehad!
groeten Jody 1 VWO

20 jaar geleden

E.

E.

ik vond het een heel goed boekverslag

20 jaar geleden

S.

S.

heeii
heel erg bedankt ik heb veel aan je verslag gehad!! egt waar heel erg bedankt !
xx sanne uit zwolle

19 jaar geleden

Y.

Y.

Hoi Lieke met yasmin (13) ik vind het heel goed hoe je heeft samengevat dankzij jou mening,samenvatting en nog andere dingen heb ik een 8.5 gehaald voor mijn boekverslag


groetjes:yasmin

18 jaar geleden

D.

D.

hee echt super goed xxx danea(ll)

13 jaar geleden

M.

M.

heeix.
echt super goed gemaak!
ik heb er egt heel veel aangehad heel erg bedankt!

xloveyou

13 jaar geleden

L.

L.

woooow echt een heel erg goed boekverslag !

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn eerste zoen? door Francine Oomen"