Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik mijn eerste zoen? door Francine Oomen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1355 woorden
  • 3 maart 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
13 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Shadow
Hoe overleef ik mijn eerste zoen? door Francine Oomen
Shadow
Zakelijke gegevens

Titel: hoe overleef ik mijn eerste zoen
Auteur: Francine oomen
Tekeningen: Annet schaap
1ste druk: 2001
Uitgeverij: van holkema & warendorf in Houten

SAMENVATTING

Rosa haar ouders zijn gescheiden en samen met de nieuwe vriend van haar moeder: Alexander gaan ze verhuizen van Den Bosch naar Groningen. Ze moet haar vrienden school en vader achterlaten. Nu ze in Groningen wonen is Alexander opeens heel streng. Op school wordt ze door iedereen uitgelachen en ze voelt zich er helemaal niet thuis. Ze wil het liefst terug naar Den Bosch naar haar vrienden en vader. ’s Avonds als ze niet kan slapen gaat ze op de dakkapel zitten en geniet ze van het uitzicht opeens hoort ze iemand een paar dakkapellen verder opzitten het is een jongen een hele knappe met spikes en stoere kleren. Hij komt bij haar zitten en ze praten Rosa word helemaal verliefd op hem.
Haar moeder en Alexander krijgen een baby, omdat hij: Abeltje(Appie) te vroeg werd geboren moesten ze heel lang in het ziekenhuis blijven. Rosa was daarom vaak alleen thuis omdat Alexander bij haar moeder en Abeltje wou blijven.

Thomas en Rosa spraken vaak met elkaar af ze gingen naar de bioscoop, of ze zaten samen op de dakkapel bij Rosa haar huis. Op een avond dat Thomas kwam gebeurde het Rosa kreeg haar eerste zoen.
Toen Rosa al drie dagen niets van Thomas had gehoord ging ze ’s avond naar zijn huis via de daken en toen ze door het raam keek zag ze Thomas op zijn bed lag te zoenen met een ander meisje uit haar klas nog wel. Rosa schreeuwde maar hij hoorde niets omdat de muziek zo hard aanstond. Ze was zo geschrokken dat ze uitgleed en nog zich nog net vast kon grijpen aan de regenpijp. De buurman had het allemaal gezien en belde snel een brandweer, en Rosa werd gered. Thomas die uiteindelijk buiten kwam met het klasgenootje van Rosa schrok. Rosa, het klasgenootje de ouders en de buurman gingen met zijn alle binnen zitten. Rosa en het klasgenootje hebben alles uitgepraat en zijn vrienden geworden en hebben het allebei uitgemaakt met Thomas.
Rosa die ook op de chatbox zat ontmoete een sprookjes prins(die uiteindelijk een vriend van vroeger was). Aan hem vertelde zij alles ook dat ze weg ging lopen naar den Bosch naar haar oude vrienden. Ze pakte haar spullen bij elkaar en vertrok met de trein naar den Bosch toen ze op het station kwam zag ze jonas een oude vriend staan en rende op hem af. Ze vertelde alles aan elkaar van de laatste tijd en ontdekte dat zij met elkaar in de chatbox aan het praten waren. En zo kregen zij verkering.

Algemeen:

Ik heb dit boek gekozen omdat ik van veel vriendinnen goede dingen over het boek heb gehoord. Ik wist al een beetje over wie het ging omdat ik al meerdere boeken van deze serie heb gelezen. Dit verhaal is een liefdesverhaal ik vind de titel heel goed bij het boek passen omdat het over Rosa haar eerste zoen gaat en hoe ze dat moet overleven. Andere titels voor het boek zouden kunnen zijn: HELP! Wat moet ik doen of first kiss. Het kaft van het boek vind ik erg mooi, want je ziet Rosa in de bioscoop met Thomas en haar eerste zoen. Ik vind de tekeningen in het boek ook erg mooi(Annet schaap). Er zit alleen geen kleur verder in het boek alleen op de kaft dat vind ik wel jammer maar ook goed want anders zijn de tekeningen opvallender dan de tekst.

Onderwerpen/gebeurtenissen:

Het thema van die boek is verliefdheid, omdat Rosa verliefd word op een jongen (Thomas) en daar haar eerste zoen mee beleeft. Het thema van het boek spreekt mij wel aan want iedereen word een keer verliefd en in dit boek krijg je allemaal tips wat je juist wel en niet moet doen. Ik vind het boek daarom ook realistisch omdat dit verhaal echt gebeurd zou kunnen zijn. Ik ben niet anders gaan nadenken omdat ik het verhaal heb gelezen. Ik heb het zelf ook nog nooit meegemaakt dus er zitten handige tips in . Ik vond het mooiste stuk uit heb boek toen Rosa haar eerste zoen kreeg want, ze was erg zenuwachtig daarvoor en toch heeft ze het gedaan. In het boek zijn wel verschillende dialogen te vinden, ik vind het wel leuk. In het boek gebeuren verschillende dingen die het verhaal spannend houden. In het verhaal zitten wel dingen die ik mee zou willen maken maar dat komt allemaal nog wel op zijn tijd.

Personages:


Ik kan me een beetje verplaatsen in de hoofdpersoon van dit verhaal omdat, ze hartstikke verliefd is en haar eerste zoen gaat beleven. Ik zou denk ik niet op Rosa willen lijken, omdat haar ouders zijn gescheiden ze heeft een stomme stiefvader, ze heeft haast geen vrienden, ze steelt voor haar vriendje. Allerlei dingen dus die ik nooit zou willen doen of wil hebben. Rosa is
Gehoorzaam aan Thomas: ze doet alles wat hij zegt.
Ongehoorzaam aan haar ouders: ze luistert niet naar haar ouders en doet wat zij zelf wil.
Verdrietig: omdat ze op haar nieuwe school maar geen nieuwe vriendinnen kan vinden en helemaal alleen is
Onzeker: ze denkt steeds maar aan wat andere van haar zouden vinden. En niet wat ze zelf leuk vind.
Wat ik niet snap van Rosa is dat ze geld voor Thomas van haar ouders steelt dat zou ik dus echt nooit doen. Ze mag dan wel verliefd zijn maar voor hem een slaafje spelen nooit. Rosa veranderd in het verhaal gelukkig wel, ze wordt verstandiger en neemt haar eigen beslissingen ook tegen Thomas zijn wil in. Het uiterlijk van Rosa wordt een beetje beschreven ze heeft blonde krullen blauwe ogen sproeten. Het verhaal loopt gelukkig wel goed af voor Rosa want ze heeft haar eigen beslissing genomen en komt zo weer op het goede pad.

Tijd, plaats en opbouw:

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. In Groningen de nieuwe woonplaats van Rosa. Waar de meeste dingen over werd verteld was op het dak waar ze met Thomas afsprak en in het ziekenhuis bij Abeltje en haar moeder en op haar eigen kamer achter de computer. Het boek heeft 133 bladzijde en ik had het ongeveer in 2 dagen uitgelezen. het verhaal in het boek duurde ongeveer twee maanden. In de mails die Rosa verstuurd zitten flashbacks maar verder niet. De omgeving is niet zo heel belangrijk in dit verhaal want het gaat meer over ruimtes waar ze zit: het dak, ziekenhuis, en haar eigen kamer. Het gebeurde steeds iets onverwachts dat je eigenlijk niet wist hoe het afliep dus was het verrassend. De omgeving wordt niet echt beschreven. Het meeste moest je zelf bedenken maar daar hield ik me niet echt mee bezig ik was heel erg verdiept in het verhaal dat ik alleen maar wilde weten hoe het afliep met Rosa Abeltje en haar moeder en stiefvader.

Beoordeling:

Ik vond het een spannend boek, omdat er steeds het onverwachte gebeurde. Ik vond het ook een grappig boek, omdat ze van iets wat heel serieus een grapje maakte. Ik vond het ook een vlot verteld boek, omdat ze niet 2 bladzijde over hetzelfde vertelde dus las het makkelijk. Ik vond het ook een ontroerend ook wel een beetje, omdat ze alles in haar vertrouwde omgeving moest achterlaten en in Groningen kwam waar ze zich helemaal niet thuis voelde. Het taalgebruik van het boek vond ik modern en prettig om te lezen het was een beetje jongeren taal. Het boek pas wel bij mijn leeftijd rondde 13 jaar. Ik vond het beste moment toen Rosa haar eerste zoen beleefde. Minder sterk vond ik dat de populairste van haar nieuwe klas vrienden met haar wilde worden. Dat gebeurt namelijk niet zo snel en vond ik het ook iets minder echt lijken. Ik vind het meer een meisjesboek dan een jongensboek omdat er veel over gevoelens word gepraat en dat meisjes daar meer van houden dan jongens. Ik zou mijn klasgenoten dit boek allemaal aanraden want het is een super leuk boek. Als ik het boek een cijfer mocht geven werd het een 9+.

REACTIES

K.

K.

heeeej
egt suppr bedankt heb r vet veel aan gehad tnx houvanjou

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn eerste zoen? door Francine Oomen"