Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas mbo | 2474 woorden
  • 10 juni 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
12 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Algemene informatie
Titel:
Het gouden ei
Auteur: Tim Krabbé
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1984
Druk: 1



2. De titel

2a. Verklaar de titel van het boek. Maak daarbij de link naar het boek.
De titel is: ‘Het gouden ei’ Toen Rex en Saskia elkaar een tijdje kenden, vertelde Saskia aan Rex over een droom die ze als kind gehad had. Ze zat opgesloten in een gouden ei en zweefde door het heelal. Ze kon niet sterven voordat ze tegen een ander ei aan zou botsen dat ook in het heelal zeefde. Aangezien het heelal onvoorstelbaar groot is was de kans daarop erg klein en was ze gedoemd om opgesloten te blijven zitten. Toen had Rex haar met die droom geplaagd, maar lang na Saskia's verdwijning krijgt hij diezelfde droom die hij opvat als een teken van Saskia. Levend begraven zijn lijkt ook op opgesloten zitten in een gouden ei, net als het eindeloos wachten op Saskia zonder te weten waar ze is en wat er gebeurd is.

2b. Bedenk zelf een betere titel voor het boek. Leg uit waarom je deze titel hebt gekozen.
Spoorloos: maar nou kwam ik er achter dat er van dit boek ook een Nederlandse versie film is. Die spoorloos heet. Ik zat ook met deze titel in mijn hoofd. Tja het zegt het zelf al. Rex en Saskia zijn spoorloos verdwenen.



3. De hoofdpersoon

3a. Vertel kort wat de hoofdpersoon meemaakt.
Er zijn 2 hoofdpersonen
Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachten spelletjes. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord. En hij krijgt inderdaad het antwoord op de vraag met als gevolg dat hij dood gaat.
Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd een met haar te worden. Een met haar wordt Rex inderdaad, hij sterft op dezelfde manier en is eindelijk tevreden.
Hij komt een beetje gefrustreerd over en heeft, evenals Saskia, ook lichtelijk last van claustrofobie. Hij krijgt immers ook de droom van het gouden ei.

Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij is erg doelgericht. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij repeteert veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim (zijn perfecte misdaad vind ik goed opgebouwd en er is duidelijk over nagedacht, de details kloppen). Ik vind hem echt geestelijk gestoord.

3b. Hoe zou je het karakter van de hoofdpersonen omschrijven?
Rex: Sociaal, Rustig, Aardig, cynisch. staat klaar voor iedereen
Raymond: egoïstisch, gek, apart

3c. Geef aan of de hoofdpersoon verandert door de dingen die hij/zij meemaakt en zo ja, hoe dan.
Voor de verdwijning leeft Rex zijn eigen leven. Na de verdwijning van Saskia wordt zijn leven helemaal ingenomen door die verdwijning. Hij probeert zo goed als het kan gewoon door te leven maar toch blijft de verdwijning een rol spelen…. Hij verandert dus wel. Innerlijk wordt hij onrustiger door het feit dat hij niet weet waar en in welke situatie Saskia zich bevindt etc.

3d. Geef aan of de hoofdpersoon je aanspreekt. Waarom wel, waarom niet?
Rex spreekt me wel aan. 8 jaar later na de vermissing van Saskia heeft hij een relatie met Lieneke en hij vraagt haar ook ten huwelijk, maar toch kan Rex Saskia niet loslaten en gaat toch uitzoeken wat er met haar is gebeurd.



4. Belangrijke personen

4a. Wie zijn de belangrijke personen in het boek en welke relatie hebben ze met elkaar?
Rex: Rex heeft in het begin een relatie met Saskia. Later word Saskia vermist en 8 jaar later heeft Rex dan een relatie met Lieneke. Rex kan Saskia niet loslaten en gaat uitzoeken hoe zij van de aardbodem is verdwenen. Hij komt Raymond tegen en Rex overkomt hetzelfde als Saskia.

Saskia: Saskia word ontvoerd door Raymond en word levend begraven.

Lieneke: 8 jaar na de verdwijning van Saskia heeft Lieneke een relatie met Rex.

Raymond: Ontvoerd Rex en Saskia en begraaft ze levend.

4b. Met wie van deze personen zou je bevriend kunnen zijn?
Rex lijkt me wel een aardige man. Hij staat voor iedereen klaar en kan goed luisteren



5. Vertonen de belangrijkste personen in dit boek zich voorspelbaar of onvoorspelbaar? Licht je antwoord toe
Rex: Voorspelbaar: Hij vroeg Lieneke wel ten huwelijk, maar Lieneke wist zelf ook nog dat Rex nog niet over Saskia heen is.

Raymond: Onvoorspelbaar: Raymond heeft beetje dubbel persoonlijkheid, want eerst red hij iemand van de verdrinkingsdood. Daar krijgt hij beetje een kick van, maar toch wilt hij ook nog weten hoe het is om een misdaad te plegen. Hij schakelt een knopje om en is dan ineens de Bad Guy.



6. Soort boek

Onder welke categorie zou je dit boek indelen en waarom?
Spanning/avontuur: Het boek is echt heel spannend om te lezen en sowieso het is altijd spannend als iemand tegen je zegt van alleen als jij hetzelfde ondergaat. Dan zit je al gelijk in zo’n gedachte.

Thriller: Het is een spannend geschreven boek

Romantiek: De liefde speelt een grote rol in het boek. Rex is nog niet over Saskia heen en vraagt Lieneke ten huwelijk.



7. Thema

Wat is het thema van het boek?
De thema’s zijn liefde en dood, omdat de liefde tussen Rex en Saskia erg belangrijk is voor het verhaal en omdat de dood van zowel Saskia en later Rex zo´n raadsel is.

Centraal in het verhaal staat de verdwijning van Saskia.

Ook claustrofobie is een belangrijk thema. Dit is een afwijking, waarbij iemand bang is voor kleine ruimtes (De dromen over het gouden ei).


Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden


8. Perspectief en verteller

Door wie wordt het verhaal verteld?
Het verhaal wordt vanuit het vertellers perspectief geschreven. Hij vertelt niet alleen over het leven en de gedachten van Rex maar ook hoe de ontvoerder zich voelt en wat er in hem om gaat. De verteller vertelt het van allebei de kanten.

 


9. Tijd en Ruimte.

9a. Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?


Tijd
Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. De hoofdstukken vormen geen chronologisch geheel, het verhaal bestaat uit verschillende flashbacks die je na een tijdje een volledig beeld geven van de situatie.
Het verhaal speelt zich af tussen 1975 en 1983.

Ruimte
Het eerste hoofdstuk speelt zich af op de Franse autoroute. Het bewuste Total-station 'Venoy-Grosse-Pierre' ligt 80 kilometer van Autun. In het tweede hoofdstuk bevindt Rex zich in Italië. Het plaatsje Marina di Camerota ligt ten zuiden van Napels. Het derde hoofdstuk speelt zich ook in Frankrijk af'. Lemorne woont in Autun. Hoofdstuk 4 begint in Buitenvelder (Amsterdam, en eindigt bij het Total-station. Hoofdstuk 6 sluit het verhaal af in Amsterdam.



10. Opbouw

10a. Hoe is het boek opgebouwd?
De opbouw zorgde er gedeeltelijk voor dat het zo spannend was. Het verhaal is heel simpel opgebouwd uit 5 delen, die een beetje door elkaar gehusseld zijn (hoofdstuk 3 vindt plaats vóór hoofdstuk 1 en 2). Daardoor moest ik wel even alles op een rijtje zetten, maar eigenlijk is het heel logisch. De schrijver wil de hele tijd wat informatie achter de hand houden om de lezer geïnteresseerd te houden, zodat het lezen boeiender wordt.

10b. Beschrijf kort hoe het boek begint?
Rex en zijn vriendin Saskia, gaan samen op vakantie naar Frankrijk. Het einddoel was een huisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Heres. Op een gegeven moment staan ze bij een TOTAL-station om te tanken. En vanaf daar word Saskia ontvoerd en blijft ze vermist.

10c. Hoe eindigt het verhaal en vind ik het een goed einde?
Het einde begint als Lieneke en Rex terug komen van de vakantie en Rex de opsporing campagne start. Hij krijgt dan contact met die Raymond en die herkent Rex nog van de benzinestation. Rex vraagt of hij iets weet van Saskia’s verdwijning. Raymond verteld hem alleen alles als Rex hetzelfde ondergaat. Raymond en Rex gaan wat drinken en Raymond gooit een slaapdrankje in zijn drinken. Rex word uiteindelijk wakker op een matras in een kist. Rex is dus levend begraven. Het is op zich wel een goed einde, maar niet een vrolijk einde natuurlijk.



11. Geloofwaardig

11a.Komt het boek geloofwaardig of ongeloofwaardig over?
Het boek komt wel geloofwaardig over. Het kan in het leven wel gebeuren, maar ik denk niet dat het echt veel voorkomt. Er zijn wel gekke mensen die tot zoiets in staat zijn.



12. Open of gesloten einde

12a. Heeft het boek een open of gesloten einde?
Het is op zich een gesloten eind, want die Rex is nu ook dood. En Lieneke kan er niet achterkomen waar hij is. Er is niet echt een verhaallijn meer, omdat Saskia en Rex allebei dood zijn.

12b. Herschrijf het boek?
Ik vond het wel een goed einde was erg spannend, maar het was ook leuk geweest dat Rex er juist was achter gekomen hoe Raymond Saskia had vermoord. En dat Raymond uiteindelijk werd opgepakt.



13. Samenvatting
Rex en Saskia houden hun vakantie in Frankrijk. Als hun benzine op is stoppen ze even bij een benzinestation om bij te tanken en uit te rusten. Terwijl ze daar zijn denkt Saskia aan die keer dat de benzine op was en Rex benzine ging halen. Ze heeft toen drie uur zitten wachten en dacht telkens aan de nachtmerrie die ze als kind heeft gehad. Ze droomde toen dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door de ruimte zweefde. Ondertussen staat Raymond Lemorne achter het benzinestation op een goede prooi te wachten voor zijn actie. Raymond Lemorne is een scheikunde leraar met ontzettend rare ideeën. Op zijn zestiende springt hij van een flat om te kijken wat er dan gebeurt. En een paar jaar later red hij een kind van een verdrinkingsdood. Als hij dat heeft gedaan wil hij ook iets proberen wat daar totaal het tegenovergestelde van is.

Zijn plan is om een vrouw in zijn auto te lokken zodat hij haar kan ontvoeren. Hij vraagt aan verschillende vrouwen of zei hem willen helpen met een aanhangwagen op zijn auto te koppelen omdat hij een mitella heeft. Al deze pogingen mislukken. Tot Saskia hem aanspreekt over zijn sleutelhanger in de vorm van een letter R. Hij zegt tegen haar dat hij haar er wel één kan geven als ze even instapt. Ondertussen wacht Rex op Saskia. Na een tijdje vindt hij het verdacht en belt hij de politie en de hotelreceptie waar ze zouden overnachten. Ook vraagt hij even na bij het tankstation waar ze is gebleven. Maar ze weten er allemaal niks van.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op een vakantie in Italië. Hij vraagt haar daar ten huwelijk, maar vertelt ook over Saskia en wat hij voor haar voelde. Na hun vakantie in Italië start Rex een opsporingscampagne om te weten te komen wat er acht jaar geleden met Saskia gebeurt is. Na een paar dagen meld Raymond Lemorne zich bij Rex. Rex herkent hem van acht jaar geleden maar weet niet wat er gebeurt zou kunnen zijn. Raymond Lemorne beloofd hem alles te vertellen mits hij het zelfde ondergaat. Dus Rex stemt hier mee in. Raymond Lemorne neemt hem mee naar het tankstation waar Saskia verdwenen is. Hij geeft hem een slaapdrankje en verteld het hele verhaal. Als hij wakker word ligt hij onder de grond in een doodskist, Levend begraven.



14. Stijl/Taalgebruik

Wat kun je zeggen over de stijl waarin het boek geschreven is?

Het boek was niet moeilijk geschreven en de schrijver heeft het goed geschreven, want het bleef eigenlijk wel spannend. Het is een heel dun boekje maar op een gegeven moment kwam ik er even niet meer zo makkelijk doorheen. Ik ben wel door gaan lezen, want wilde toch weten hoe het verder afliep.



15. Mening

15a. Wat vond je goed aan het boek?
Ik vond het een spannend boek om te lezen. Het word wel goed beschreven allemaal. Het enige is alleen. Het is een heel klein dun boekje maar je komt er toch best moeilijk doorheen.

15b. Aan wie zou je dit boek willen aanraden?
Ik zal het wel aanraden aan mensen. Het is best een zwart verhaal en als je er niet van houd dan zou ik het niet lezen, want het is toch best heftig. Toen ik het boek uit had zat ik ook even met een raar gevoel.



16. Film

16a. Noem het belangrijkste verschil/verschillen tussen de film en het boek?
Er is wel een film van. The Vanishing dat is de Amerikaanse versie en ik kwam erachter dat er ook een Nederlandse versie is die heet Spoorloos. Ik heb de film The Vanishing gehuurd.

Er zijn veel verschillen met het boek. De namen van de personen zijn anders. De film speelt zich af in Detroit en op reis naar de deelstaat Colorado waar ze onderweg stoppen bij een Esso benzinestation. In het boek speelt het zich af in Nederland, Frankrijk en Italië en onderweg stoppen Rex en Saskia bij een Total benzinestation in midden Frankrijk. In het boek gaat Saskia naar Lemorne toe om te vragen waar hij de sleutelhanger met de letter “R” eraan heeft gekocht en door middel van dat lokt hij haar naar de auto, in de film gaat dit om een armband met het teken van oneindigheid erop. Een soort liggende acht.

In de film heeft Raymond maar 1 kind, Denise, in het boek heeft Lemorne 2 kinderen, Denise en Gabrielle. In de film neemt de ontvoerder van het slachtoffer na 3 jaar contact op met Rex en in het boek pas na acht jaar. Ze ontmoeten elkaar niet voor het postkantoor, zoals in het boek, maar Lemorne is in het huis van Rex geslopen en daar ontmoeten ze elkaar. Een groot verschil met het boek is dat Lieneke in de film de ontvoerder achtervolgt, dat leidt haar tot het vakantiehuisje, waar Rex begraven is. Lieneke vindt Rex uiteindelijk en Lemorne wordt vermoord. Rex en Lieneke hebben ook het lichaam van Saskia gevonden. In het boek blijft Lieneke thuis en wordt er van Saskia en Rex nooit meer iets vernomen.



16b. Wat vond je beter: het boek of de film?
Ik vind het boek wel beter, omdat in het boek wordt alles meestal meer beschreven en in de film niet. Ik had gelijk gehuurd. De film is eigenlijk best wel anders. Vooral het einde.


9. Tijd en Ruimte.

9a. Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?


Tijd
Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. De hoofdstukken vormen geen chronologisch geheel, het verhaal bestaat uit verschillende flashbacks die je na een tijdje een volledig beeld geven van de situatie.
Het verhaal speelt zich af tussen 1975 en 1983.

Ruimte
Het eerste hoofdstuk speelt zich af op de Franse autoroute. Het bewuste Total-station 'Venoy-Grosse-Pierre' ligt 80 kilometer van Autun. In het tweede hoofdstuk bevindt Rex zich in Italië. Het plaatsje Marina di Camerota ligt ten zuiden van Napels. Het derde hoofdstuk speelt zich ook in Frankrijk af'. Lemorne woont in Autun. Hoofdstuk 4 begint in Buitenvelder (Amsterdam, en eindigt bij het Total-station. Hoofdstuk 6 sluit het verhaal af in Amsterdam.



10. Opbouw

10a. Hoe is het boek opgebouwd?
De opbouw zorgde er gedeeltelijk voor dat het zo spannend was. Het verhaal is heel simpel opgebouwd uit 5 delen, die een beetje door elkaar gehusseld zijn (hoofdstuk 3 vindt plaats vóór hoofdstuk 1 en 2). Daardoor moest ik wel even alles op een rijtje zetten, maar eigenlijk is het heel logisch. De schrijver wil de hele tijd wat informatie achter de hand houden om de lezer geïnteresseerd te houden, zodat het lezen boeiender wordt.

10b. Beschrijf kort hoe het boek begint?
Rex en zijn vriendin Saskia, gaan samen op vakantie naar Frankrijk. Het einddoel was een huisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Heres. Op een gegeven moment staan ze bij een TOTAL-station om te tanken. En vanaf daar word Saskia ontvoerd en blijft ze vermist.

10c. Hoe eindigt het verhaal en vind ik het een goed einde?
Het einde begint als Lieneke en Rex terug komen van de vakantie en Rex de opsporing campagne start. Hij krijgt dan contact met die Raymond en die herkent Rex nog van de benzinestation. Rex vraagt of hij iets weet van Saskia’s verdwijning. Raymond verteld hem alleen alles als Rex hetzelfde ondergaat. Raymond en Rex gaan wat drinken en Raymond gooit een slaapdrankje in zijn drinken. Rex word uiteindelijk wakker op een matras in een kist. Rex is dus levend begraven. Het is op zich wel een goed einde, maar niet een vrolijk einde natuurlijk.



11. Geloofwaardig

11a.Komt het boek geloofwaardig of ongeloofwaardig over?
Het boek komt wel geloofwaardig over. Het kan in het leven wel gebeuren, maar ik denk niet dat het echt veel voorkomt. Er zijn wel gekke mensen die tot zoiets in staat zijn.



12. Open of gesloten einde

12a. Heeft het boek een open of gesloten einde?
Het is op zich een gesloten eind, want die Rex is nu ook dood. En Lieneke kan er niet achterkomen waar hij is. Er is niet echt een verhaallijn meer, omdat Saskia en Rex allebei dood zijn.

12b. Herschrijf het boek?
Ik vond het wel een goed einde was erg spannend, maar het was ook leuk geweest dat Rex er juist was achter gekomen hoe Raymond Saskia had vermoord. En dat Raymond uiteindelijk werd opgepakt.



13. Samenvatting
Rex en Saskia houden hun vakantie in Frankrijk. Als hun benzine op is stoppen ze even bij een benzinestation om bij te tanken en uit te rusten. Terwijl ze daar zijn denkt Saskia aan die keer dat de benzine op was en Rex benzine ging halen. Ze heeft toen drie uur zitten wachten en dacht telkens aan de nachtmerrie die ze als kind heeft gehad. Ze droomde toen dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door de ruimte zweefde. Ondertussen staat Raymond Lemorne achter het benzinestation op een goede prooi te wachten voor zijn actie. Raymond Lemorne is een scheikunde leraar met ontzettend rare ideeën. Op zijn zestiende springt hij van een flat om te kijken wat er dan gebeurt. En een paar jaar later red hij een kind van een verdrinkingsdood. Als hij dat heeft gedaan wil hij ook iets proberen wat daar totaal het tegenovergestelde van is.

Zijn plan is om een vrouw in zijn auto te lokken zodat hij haar kan ontvoeren. Hij vraagt aan verschillende vrouwen of zei hem willen helpen met een aanhangwagen op zijn auto te koppelen omdat hij een mitella heeft. Al deze pogingen mislukken. Tot Saskia hem aanspreekt over zijn sleutelhanger in de vorm van een letter R. Hij zegt tegen haar dat hij haar er wel één kan geven als ze even instapt. Ondertussen wacht Rex op Saskia. Na een tijdje vindt hij het verdacht en belt hij de politie en de hotelreceptie waar ze zouden overnachten. Ook vraagt hij even na bij het tankstation waar ze is gebleven. Maar ze weten er allemaal niks van.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op een vakantie in Italië. Hij vraagt haar daar ten huwelijk, maar vertelt ook over Saskia en wat hij voor haar voelde. Na hun vakantie in Italië start Rex een opsporingscampagne om te weten te komen wat er acht jaar geleden met Saskia gebeurt is. Na een paar dagen meld Raymond Lemorne zich bij Rex. Rex herkent hem van acht jaar geleden maar weet niet wat er gebeurt zou kunnen zijn. Raymond Lemorne beloofd hem alles te vertellen mits hij het zelfde ondergaat. Dus Rex stemt hier mee in. Raymond Lemorne neemt hem mee naar het tankstation waar Saskia verdwenen is. Hij geeft hem een slaapdrankje en verteld het hele verhaal. Als hij wakker word ligt hij onder de grond in een doodskist, Levend begraven.



14. Stijl/Taalgebruik

Wat kun je zeggen over de stijl waarin het boek geschreven is?

Het boek was niet moeilijk geschreven en de schrijver heeft het goed geschreven, want het bleef eigenlijk wel spannend. Het is een heel dun boekje maar op een gegeven moment kwam ik er even niet meer zo makkelijk doorheen. Ik ben wel door gaan lezen, want wilde toch weten hoe het verder afliep.



15. Mening

15a. Wat vond je goed aan het boek?
Ik vond het een spannend boek om te lezen. Het word wel goed beschreven allemaal. Het enige is alleen. Het is een heel klein dun boekje maar je komt er toch best moeilijk doorheen.

15b. Aan wie zou je dit boek willen aanraden?
Ik zal het wel aanraden aan mensen. Het is best een zwart verhaal en als je er niet van houd dan zou ik het niet lezen, want het is toch best heftig. Toen ik het boek uit had zat ik ook even met een raar gevoel.



16. Film

16a. Noem het belangrijkste verschil/verschillen tussen de film en het boek?
Er is wel een film van. The Vanishing dat is de Amerikaanse versie en ik kwam erachter dat er ook een Nederlandse versie is die heet Spoorloos. Ik heb de film The Vanishing gehuurd.

Er zijn veel verschillen met het boek. De namen van de personen zijn anders. De film speelt zich af in Detroit en op reis naar de deelstaat Colorado waar ze onderweg stoppen bij een Esso benzinestation. In het boek speelt het zich af in Nederland, Frankrijk en Italië en onderweg stoppen Rex en Saskia bij een Total benzinestation in midden Frankrijk. In het boek gaat Saskia naar Lemorne toe om te vragen waar hij de sleutelhanger met de letter “R” eraan heeft gekocht en door middel van dat lokt hij haar naar de auto, in de film gaat dit om een armband met het teken van oneindigheid erop. Een soort liggende acht.

In de film heeft Raymond maar 1 kind, Denise, in het boek heeft Lemorne 2 kinderen, Denise en Gabrielle. In de film neemt de ontvoerder van het slachtoffer na 3 jaar contact op met Rex en in het boek pas na acht jaar. Ze ontmoeten elkaar niet voor het postkantoor, zoals in het boek, maar Lemorne is in het huis van Rex geslopen en daar ontmoeten ze elkaar. Een groot verschil met het boek is dat Lieneke in de film de ontvoerder achtervolgt, dat leidt haar tot het vakantiehuisje, waar Rex begraven is. Lieneke vindt Rex uiteindelijk en Lemorne wordt vermoord. Rex en Lieneke hebben ook het lichaam van Saskia gevonden. In het boek blijft Lieneke thuis en wordt er van Saskia en Rex nooit meer iets vernomen.



16b. Wat vond je beter: het boek of de film?
Ik vind het boek wel beter, omdat in het boek wordt alles meestal meer beschreven en in de film niet. Ik had gelijk gehuurd. De film is eigenlijk best wel anders. Vooral het einde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"