Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 859 woorden
  • 10 april 1999
  • 155 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
155 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Indeling Het verhaal is ingedeeld in hoofdstukken, deze zijn aangegeven met cijfers. De cursief geschreven gedeelten zijn vooral de gedachten van de hoofdpersoon, het is alleen niet zo dat alle gedachten cursief geschreven zijn. Thema Het gaat over hoe moeilijk het is liefde te verwezenlijken en dat dit eigenlijk alleen maar kan in een denkbeeldige wereld. Motieven Met het symbolische ei hangt ook de sleutel samen. De sleutel speelt in het verhaal een heel belangrijke rol, zo nam Saskia de sleutel mee naar het benzinestation, omdat ze ging rijden, daardoor kwam Rex vast te zitten op het benzinestation. Voor Saskia betekent de sleutelhanger van Lemorne haar noodlot, in deze gevallen staat de sleutel voor opsluiting. Maar de sleutel heeft ook positieve kanten, want Rex en Lieneke gingen zonnen op een baai die afgesloten was van de rest van het strand was bijna geheel afgesloten door rotsen de doorgang tussen deze rotsen werd ook sleutelgat genoemd. Door de afsluiting ben je lekker samen helemaal alleen, maar door het sleutelgat blijft de aansluiting met de buitenwereld. Titelverklaring In het hele boek staat opgesloten zijn centraal, dit komt ook in de titel voor, zo had Saskia Rex eens van een droom van haar verteld die ze in haar jeugd had gehad. In deze droom zat ze opgesloten in een gouden ei en vloog ze door het heelal, in dit ei kon ze niet doodgaan, er was maar één ding waardoor zij en het ei vernietigd konden worden, dat was als het tweede gouden ei tegen haar opvloog. De eenzaamheid in dat gouden ei staat ook centraal, zo was het eigenlijk niet nodig dat ze naar het benzinestation toegingen, maar drong Saskia er op aan, omdat ze ooit eens zonder benzine waren komen te staan, toen had ze drie uur eenzaam in de auto moeten blijven. Ook verwijst de eenzaamheid en opgeslotenheid naar het einde als Rex levend word begraven, hij zit dan opgesloten en eenzaam in een doodskist. Ook heeft de opsluiting iets positief, want door dood te gaan word Rex aan de eenzaamheid zonder Saskia ook een einde gemaakt.
Perspectief & Vertelsituatie Het perspectief valt samen met de vertelsituatie. In de hoofdstukken 1,2 en 4 is er een persoonaal perspectief en dus ook een personale vertelsituatie vanuit de persoon Rex. In hoofdstuk 3 ligt het persoonaal perspectief bij Lemorne. Het slothoofdstuk heeft een auctoriale vertelsituatie. Vertelwijze Het boek is in chronologische volgorde verteld, hoewel er in het derde hoofdstuk veel flashbacks voorkomen. Wanneer speelt het verhaal zich af Het verhaal speelt zich vooral af in deze tijd. Ook speelt het grootste deel van het verhaal zich in de zomer af. Dit is niet echt van groot belang in het verhaal. Wie zijn de hoofdpersonen De hoofdpersonen zijn: Rex: Iemand die niet erg snel opgeeft, hij was bereid om te sterven voor de waarheid waar hij lang naar had gezocht. Saskia: Wordt beschreven als een vastberaden jonge vrouw die niet houd van risico's. Lemorne: Een gewone doorsnee man met een psychologisch trekje hij is nieuwsgierig naar tot wat hij in staat is en deinst op dat punt nergens voor terug, ook deze man is er niet één van snel opgeven. Lieneke: De vriendin van Rex, sympathieke vrouw die graag gevoelens deelt met anderen. Stijl In het boek worden niet al te ingewikkelde zinnen gebruikt, ook komen er niet veel dialogen aan de orde. Wel is het zo dat de lezer verscheidene malen op het verkeerde been, een voorbeeld hiervan is als Rex opeens tegen Saskia begint te praten, de lezer zal dan vermoeden dat Saskia terecht is.
Schrijver Tim Krabbé werd geboren in 1943. Hij schrijft o.a. over schaken en wielrennen, twee sporten die hij zelf ook fanatiek heeft beoefend enkele voorbeelden: Nieuwe schaakcuriosa, 1977, De renner, 1978, 43 wielerverhalen, 1984. Krabbé bracht zijn eerste boek uit in 1967 dit was de psychologische thriller De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Ook schrijft hij gedichten een voorbeeld hiervan is: Vijftien goede gedichten en ook verhalen zoals De stad in het midden. De meeste critici hadden wel wat aan te merken op Het Gouden Ei ( Iemand vond bijvoorbeeld dat de moord op de twee kampeerders nergens op sloeg), maar over het algemeen werd het boek toch als een groot succes beschouwd. Is het in te delen in een literaire stroming Het boek is moeilijk in te delen in een literaire stroming, het is een thriller. Het boek werd niet erg gewaardeerd in Nederland, Tim Krabbé kreeg zelfs geen honorarium voor zijn boek van de adviescommissie voor de letteren het zou literaire kwaliteiten tekort komen. Eigen mening Ik vond het een zeer boeiend boek, vooral de symboliek die in het boek werd gebruikt sprak me erg aan. Ook stak het erg goed in elkaar en kwamen er niet echt onrealistische dingen in voor. Datgene wat me vooral aansprak was de onwetendheid van Rex, deze wist niet wat er met zijn vriendin gebeurd was en had er echt alles voor over om de waarheid te achterhalen. Ik vond mooi dat Rex het verleden niet achter zich kon laten. Kortom een goed boek waarbij niet te twisten valt over de kwaliteit, daarom vind ik ook dat al de critici die het boek hebben afgekraakt verkeerd zaten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"