Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Giph door Ronald Giphart

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Giph
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3428 woorden
  • 23 maart 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
12 keer beoordeeld

Boekcover Giph
Shadow
Giph door Ronald Giphart
Shadow

1 Boekbeschrijving
A Giph, Ronald Giphart
B 1998, Amsterdam
C 224 bladzijde
D Geen
E Geen
F Het boek is ingedeeld in kleine delen. En het zijn elf hoofdstukken. Alle hoofdstukken worden aangegeven in de inhoudsopgave en in het boek zelf.
G Op de voorkant staat een elegant zittende vrouw, wat één van de vrouwen van Giph kan zijn, bijvoorbeeld Freanne, Noëlle of Constance.

2 Samenvatting
Giph woont samen met zijn vrienden Monk en Thijm en een aantal andere studenten. Samen met Monk en Thijm zijn ze erg veel bezig met literatuur. Ze willen ook alle drie schrijver worden. Hun grootste idool is dat ook Jeroen Brouwers.

Giph is al een lange tijd verliefd op Noëlle maar hij denkt dat het niet wederzijds is. Ook haar moeder Freanne vind hij erg aantrekkelijk. Maar hij heeft er geen vertrouwen in dat het beide gavallen iets gaat worden. Ook omdat Freanne getrouwd is en negen jaar ouder is. Op een dag is het oud en nieuw en geven Giph en zijn vrienden een feest. Waar Freanne en Noëlle ook zijn. Er word veel gedronken en het gaat er raar aan toe. Op een gegeven moment zijn Giph en Freanne zo dronken dat ze met elkaar zoenen.

Twee maanden later gaat Giph met zijn vrienden op skivakantie. Al de hele vakantie heeft Giph een oogje op Constance de skilerares maar er gebeurt niks. Alleen de laatste avond word het gevoel veel sterker en zoenen ze met elkaar.

Een paar dagen daarna is Giph weer thuis en treft hij een brief aan van Freanne waarin ze verteld wat ze voor hem voelt. Bij de brief zit een uitnodiging voor het “boekenbal”. Hij gaat erheen en neemt Monk en Thijm mee. Als het boekenbal is afgelopen gaat Giph mee naar Freanne’s huis. En daar hebben ze voor het eerst seks. De weken hierna is Giph vaak bij haar. Maar op een dag gaat het mis en komen dochter Noëlle en echtgenoot Nic onverwachts thuis. Als Nic ziet dat Giph bij Freanne is vind hij het niet zo erg. Maar hij gaat wel weg met Freanne. Ze laten Noëlle en Giph alleen achter. Ze gaan naar buiten en doen een spel in de stad in het donker. Ze maken zoveel mogelijk geluid en het doel is niet gepakt te worden door de politie. Uiteindelijk komen ze op een haven terecht waar Noëlle een boot heeft liggen. Ze blijven slapen in die boot en Noëlle word die zelfde nacht nog ontmaagd door Giph.

Hierna gaan Giph Monk en Thijm een paar dagen kamperen in de Ardennen. Op de camping zijn twee hele leuke meisje alleen het probleem is dat er drie jongens zijn. Dus houden ze een weddenschap/ wedstrijd wie het eerst een van de meiden heeft versierd. Wie verliest krijgt als troost een fles drank van de twee die gewonnen hebben. Op een avond spelen ze “doen durf of de waarheid”, en al snel krijgt Giph de opdracht om in zijn tent te gaan liggen en te gaan slapen. De dag daarna is Giph ontzettend boos op zijn vrienden omdat hij door deze opdracht geen kans meer maakte en hem een gezellige avond werd afgenomen.

Het lijkt wel of Giph alle feesten afstruint, want na de vakantie heeft hij weer een feest. Ditmaal een feest van Freanne. Op het feest worden Giph en Noëlle steeds closer en Noëlle zoent met Giph op het feest van haar eigen moeder. Freanne ziet dit en gaat verdrietig naar haar kamer. Giph gaat haar achterna en troost haar. Freanne verteld hem dat ze te erg verliefd op hem is geworden en dat ze dat eigenlijk niet had moeten doen! Even later komt Noëlle ook verdrietig de kamer binnen. Op een gegeven moment zijn ze zo dronken dat ze met z’n drieën seks hebben. Als Giph wakker word ligt er niemand meer in het bed. Noëlle is teruggegaan naar Utrecht waarvan de rede onbekend is. En Freanne zit in de keuken voor zich uit te staren. Dus vertrekt Giph ook maar.

Een aantal weken later is er weer een feest in de discotheek Sub Rosa in Utrecht. Giph had zich voorgenomen niet te gaan maar toen zijn vrienden vertelde dat Jeroen Brouwers ook uitgenodigd was besloot hij wel te gaan. Op het feest word Giph genegeerd door Freanne en Noëlle door de affaire die ze eerder hadden. Maar het maakt een hoop goed als Giph, Monk en Thijm met Jeroen Brouwers in gesprek raken. Jeroen Brouwers verteld hem dat hij hem nog herkent van een ander feest. Verder blijven ze het de hele avond over literatuur hebben. Nadat bijna iedereen van het feest weg is, vraagt Nic of de overgebleven mensen mee uit eten gaan. Nadat ze uit eten zijn geweest gaan Giph, Monk en Jeroen Brouwers met de vrouw (Coco) die bij Jeroen Brouwers was mee naar huis. Jeroen Brouwers word op het laatst veel te dronken en word boos op Giph omdat hij niks van zijn werken af weet, een paar minuten later zegt hij dat hij schoon genoeg heeft van het schrijven en dat Giph zijn carrière moet voortzetten en het werk van hem mag overnemen. Als Giph naar huis gaat heeft hij een naar gevoel. Hij vind het niet netjes hoe de avond is verlopen en gaat heel erg nadenken over wat hij gedaan heeft, die avond en in zijn hele leven. En komt die zelfde avond nog tot de conclusie dat hij gevoelloos is en dat hij lelijk is. Hij noemt zichzelf dan ook apathisch en lelijk!


3 Verhaalfiguren

A

Giph
Giph is een man rond de vijfentwintig jaar. Hij struint alle feesten af, en vooral literaire feesten. Hij is veel met vrouwen bezig en dat vergaat hem heel goed. Hij is ook helemaal gek van schrijven en is ook schrijver geworden. En omdat hij schrijver wilde worden is hij met zijn opleiding gestopt. Giph schrijft nogal pessimistisch, maar probeert daar wel een kwinkslag aan te geven door er ook humoristische aspecten in te verwerken (althans dat vind hijzelf). Hij heef ook vaak last van stemmingswisselingen, op een gegeven moment overweegt hij zelfmoord en een tijdje later is hij de gelukkigste man van de wereld!
Uiterlijk: Word niet verteld
Gedrag:
Giph kan wel raar uit de hoek komen, hij is soms heel bot tegen mensen die hij niet echt lief heeft of nog helemaal niet kent. Hij gedraagt zich ook vaak als een stoere man, terwijl het best wel meevalt hoe erg hij dat is.
Karakter:
Giph is erg verrukt van zichzelf. En weet met zijn ladykillerkarakter veel vrouwen te veroveren. Hij is dat ook voor de vrouwen erg aardig, lief en behulpzaam. Maar zo zit hij eigenlijk helemaal niet in elkaar, hij is namelijk best wel gevoelloos. Verder is er vrij weinig over zijn karakter bekend.

Giph is eigenlijk de enige persoon die goed beschreven word in vergelijking me de andere personages. Van hem is ook heel weinig bekend maar van de andere nog minder. De andere personages die een rol spelen in het verhaal, maar waarvan het uiterlijk, gedrag en karakter niets bekend is, zijn:

Freanne:
Freanne is een vrouw die ongeveer tien jaar ouder is dan Giph en ze is ook getrouwd. Zij en Giph voelen zich het hele verhaal al tot elkaar aangetrokken.

Noëlle
Noëlle is de dochter van Freanne en voelt ook wat voor Giph. Ze is “al een tijdje” verliefd op hem. Maar komt daar pas in het midden van het verhaal mee. Noëlle is rond de zeventien jaar.

Monk & Thijm
Monk en Thijm zijn goede vrienden van Giph. Ze hebben dezelfde gedachtegang en delen de passie seks en literatuur. Ook willen ze alle drie schrijver worden.

Jeroen Brouwers
Jeroen Brouwers is het idool van de drie vrienden Giph, Monk en Thijm (maar vooral van Giph) Maar het goede beeld wat ze hebben veranderd op het laatste feestje.

B
Giph is als enige een uitbouwkarakter. Hij gaat steeds gerichter nadenken over wat hij nou wil met seks, literatuur en zijn leven. Maar er is niet heel veel verschil te merken. De rest van de personages zijn allemaal gegeven karakters. Je komt sowieso al niet zo veel van ze te weten. Dus kunnen ze ook moeilijk uitbouwkarakters zijn.



4 Ruimte

A
Het grootste deel speelt zich af in Utrecht. Vooral veel in de discotheken omdat het boek bijna alleen maar uit feesten bestaat. En ook heel veel in het studentenhuis van Giph, Monk en Thijm. Ook speelt het zich af in de Ardennen en Veysonnaz in Zwitserland, waar Giph, Monk en Thijm op vakantie zijn. En de literaire feesten worden voornamelijk gehouden in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld het boekenbal.


Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

B
Voorbeeld Belangenruimte (blz. 164)
Bij ons kampvuur, 17 augustus 1991

’s Avonds hangt er hier in het dal een wazige rookwolk boven het water, van alle kampvuren op de camping. Overal de geur en de geluiden van brandend hout. We lezen of schrijven alle drie, en we drinken Mort Subite. Vandaag hebben we weer iets meegemaakt dat rechtstreeks kan worden opgenomen in ons Grote Anekdotenboek Van Vermakelijke Tot De Verbeelding Sprekende Bijna Ongeloofwaardige Gebeurtenissen. Het plan was vanochtend een lange wandeling te maken door het woud achter Ourthe. Ons wringend door dichtbegroeid bos, klauterend langs modderige heuvelruggen en strompelend door de stenen bezaaide beekjes, kwamen we te praten over ons aloude ‘moordplan Fritsjof’. Fritsjof weet je wel: onze huisgenoot.

`Ik dacht dat we hadden afgesproken dat we naar de Ardennen zouden gaan als cover-up voor de moord van Fritsjof?`

Er hangt een hele relaxte sfeer, ze zitten lekker te lezen bij het kampvuur. Maar daarna word er overgeschakeld naar een moord die er gepleegd gaat worden. Dus de sfeer heeft hier niet echt invloed op de personages.

Voorbeeld Belangenruimte 2 (blz. 133)
Utrecht, juli 1991

Soms stel ik me voor dat ik door de stad loop (meestal langs een coffeeshop of een obscuur café) en dat ik dan geraakt word door een verdwaalde kogel. Ik val op de grond, maar ik ben niet onmiddellijk dood. Omstanders komen naar me toen en vangen mijn laatste woorden op. Stamelend weet ik een meisjesnaam zeggen, voordat ik sterf op het warme asfalt. Het meisje wier naam ik gestameld heb, wordt op de hoogte gebracht van mijn dood en mijn laatste woorden. Ze is heel verdrietig, maar ze weet dat ik van haar gehouden heb en tot het laatst aan haar heb gedacht. Mijn Probleem is dat als ik vanmiddag in de stad per ongeluk geraakt zou worden door een rondvliegende kogel, ik niet weet of ik liggende op de vuile straat `Freanne` zou stamelen, of `Noëlle`. Misschien zeg ik jouw naam wel, dat zou misschien dat zou misschien nog wel het mooiste zijn. Jouw naam op mijn lippen, terwijl ik langzaam wegzak in het eeuwige asfalt van de gelukzalige vergetelheid.

In het eerste deel van dit stukje word er een lugubere sfeer geschetst maar als je verder gaat lezen zit er eigenlijk een hele vredelievende gedachte achter. Maar Ronald Giphart probeert er wel humor in te verwerken.

Eigenlijk geven de ruimtes waar ze in vertoeven helemaal geen verandering qua stemming. Het hele verhaal word ook niet beïnvloed door de ruimtes. Bijvoorbeeld bij het eerste stukje. Daar is er eerste een hele relaxte sfeer en daarna praten ze over een moord, dit zijn in mijn ogen twee hele tegenstrijdige dingen.



5 Vertelwijze
Het verhaal word verteld in de ik-vorm. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Giph. Hij praat/ denkt ook vaak over zichzelf, ik neem aan dat dan filosoferen over zichzelf is. Hij heeft het niet vaak over andere tenzij er een situatie zoals een feest word beschreven, als dit niet het geval is dan gaat het bijna altijd over zichzelf. Alles wat er geschreven word is in briefvorm geschreven. Het lijkt ook soms alsof hij de lezen aanspreekt. Want hij schrijft soms “jou”


Voorbeeld Vertelwijze (blz. 18)
Is het jou wel eens opgevallen dat als je nergens niet bij bent geweest, iedereen altijd om het hardst gaat zitten roepen dat het verschrikkelijk leuk was, terwijl als je ergens wel bij bent geweest, er meestal geen moer aan bleek?



Voorbeeld Vertelwijze 2 (blz. 51)
De vreetschuur, 28 februari

Een zeven. Ik liep net met een dienblad langs een meisjesjaarclub uit Leiden en nadat ik de meisjes gepasseerd was, hoorde ik: `Een zeven.` `Ja, een zeven`

Ik ben een zeven. Alles waar ik voor sta in het leven, alle beloftes die ik inhoud, mijn verbluffende eloquentia, mijn alles overheersende geestkracht, al mijn bedprestaties, mijn overrompelende humor na het vrijen, mijn hartverwarmende gevoel voor oprechtheid en de innerlijke schoonheid van mijn ziel, zijn vervat in het onomwonden vonnis: een zeven. Liever was ik een zes of een vijf, dan wist ik waar ik aan toen was, liever was ik een acht of een negen, dan wist ik dat alles vanzelf zal gaan, maar nee ik ben een zeven.



6 Tijd

A

Het verhaal speelt zich af van 31 december 1990 (aangegeven op blz. 7) t/m “het begin van de nazomer” 1991 (aangegeven blz. 194). Het hele verhaal duurt dus ongeveer driekwart jaar.



B
Het verhaal word in chronologisch vertelwijze verteld . Zoals ik bij vraag A al zei: ‘Het verhaal speelt zich af van 31 december 1990 t/m “het begin van de nazomer” 1991’. Maar soms verteld hij wel dingen die eerder zijn gebeurt maar dat maakt niet echt deel uit van het verhaal.



C
Ja, er zitten flashbacks in het verhaal.

Voorbeeld flashback (blz. 10)
Maar goed. Vanmiddag (‘de middag na de ochtend ervoor’) zat ik met mijn beide literatuurprinsje aan een ontbijt van oliebollen en gemengde salades. Nogal truttig snaaiden onze logées ook een enkel bolletje, en ze vertrokken. Natuurlijk nodigden we ze uit voor het feest, maar ze kwamen met alle allerlei slappe smoesjes over ‘andere dingen’ die ze al ‘eerder’ hadden ‘afgesproken’.

Deze flashback heeft niet echt een duidelijke functie. Wel krijg je meer duidelijkheid voor wat er na dit stukje gaat gebeuren. Maar dat kan je natuurlijk ook als een functie zien. Het is namelijk ook een hele kleine flashback, deze flashback kan maximaal een halve dag terug zijn.


Voorbeeld flashback (blz. 52)
Een mop die Thijm ons in de NBBS-bus vertelde, en waarvan we de clou iedere avond als strijdkreet tegen elkaar roepen als we Les Quatres Vallées binnengaan:

Er grazen veertig leuke koeien in een weiland en een jonge stier staat met zijn vader staat met zijn vader op een aanpalend veldje naar de dames te kijken. ‘Kijk die ene daar, Pa,’ zegt de zoon, ‘zij is zo mooi en leuk, dat ik ervan moet zuchten. Zij is mijn zuchtkoetje. Als ik haar zie, krijg ik de drang te zoeken naar wat ik weet dat er niet is. Ik geloof dat ik verliefd ben.’ De vader kijkt even naar het koetje dat zijn zoon hem aanwijst. ‘Je hebt gelijk, Zoon’ zegt de oude, ‘dat is inderdaad een leuk koetje. Erg leuk zelfs. Let’s go in and fuck them all’

Deze flashback heeft als functie dat je door dit stukje te weten komt hoe het eraan toen gaat in Les Quatres Vallées.

De schrijver speelt niet echt met flashbacks, hij heeft wel steeds korte flashbacks. Maar die geven niet heel veel meer duidelijkheid over het verhaal.



7 Motieven

Seks
Het hele boek gaat ongeveer over seks en literatuur. Dit zijn ook vrijwel altijd de gespreksonderwerpen van Giph, Monk en Thijm. In heb boek zijn ook een aantal seksscènes. In het boek worden veel soorten van seks vermeld. Het boek begint al met homoseksuele die de liefde bedrijven. En necrofielen die hun geliefde liever dood als leven zien. Kan je nagaan hoeveel verschillende vormen van seks er in het boek besproken worden.

Literatuur
Literratuur is net als seks het meest besproken aspect in het boek. Giph en zijn vrienden Monk en Thijm gaan naar veel literaire feestjes. En ze willen alle drie schrijver worden. Ze zijn dan ook helemaal gek van schrijven en kunnen met veel passie over praten. En Giph gebruikt zijn gevoel voor literatuur, door alles verbaal goed te verwoorden, ook in zijn seksleven

Vriendschap
Giph maakt heel duidelijk onderscheid tussen echte vrienden en vrienden. Hij heeft wel veel kennissen en vrienden. Maar zijn echte vrienden zijn Monk en Thijm. Hij is ook niet per definitie aardig tegen mensen die hij niet kent. Hij moet eerst aftasten of ze bijvoorbeeld goed bij elkaar passen, anders vind hij het maar niks.



8 Titel en motto


A
Giph
Giph is de hoofdpersoon van het boek. Hij is ook de gene die het boek verteld vanuit de ik-vorm. Ik denk dat de schrijver het boek Giph heeft genoemd omdat hij Ronald Giphart heet. En hij een naam wilde verzinnen die gerelateerd was aan zijn eigen naam. Omdat het misschien wel Ronald Giphart’s eigen ervaringen zijn.

B
Het boek heeft geen motto.



9 Thema
Het boek Giph is een verhaal over een man wiens leven draait om seks, literatuur en vriendschap, maar tot de conclusie komt dat hij meer wil dan die drie aspecten in het leven.



10 Stijl

A
Ik vind de zinnen redelijk makkelijk opgebouwd, wel komen er veel moeilijke woorden in het boek voor. Ik vind wel dat het erg vervelend geschreven is. De schrijver wil er grappig overkomen en dat kun je ook zien in de manier van schrijven. Een voorbeeld ervan is dat hij heel vaak haakjes gebruikt om iets te verduidelijken, maar die informatie is vaak volkomen overbodig. Ook vind ik de zinnen heel erg lang, en dat wekt ook irritaties op. Wat ik ook vervelend vind is dat hij soms iets schrijft en dan tussen haakjes er achter schrijft wat het precies is of iets totaal nutteloos erachter schrijft zodat de lezen kan zien dat hij veel algemene kennis heeft.

Voorbeeld zinsbouw (blz. 78)
En op datzelfde treintraject (maar dan omgekeerde richting) (en in het begin van de avond) en bijna drie jaar later) (wat een lullige scènewisseling eigenlijk) (nu ik erover nadenk) zat ik naast Freanne, en tussen een hele delegatie Utrechtse heikneuters, op weg naar het boekenbal 1991.

Dit is een stukje waarbij er veel haakjes worden gebruikt.

Voorbeeld zinsbouw (blz. 93 en 94)
Dat ik best behoorlijk blij ben, met m`n leven en zo, en al die dingen, hoe het gaat met m`n vrienden, en dat je je soms rot voelt over een bepaalde periode, maar dat er dan iemand op de proppen komt die geregeld haar tong in jouw mond gaat steken, en dat je dat dan een verhouding noemt, en dat je dan plotseling blij bent, niet zomaar blij, maar echt blij, zo blij dat je het zonder dralen zou willen zeggen, zo van: ‘Hè ik ben blij,’ zo van dat je je moet inhouden om de ramen niet open te gooien en naar argeloze omstanders te roepen: ’Hè, argeloze omstanders, ik ben blij’ en dat er onder die argeloze mensen zitten die terugroepen: ‘Hè wij zijn ook blij,’ en dat er nog meer mensen aankomen die allemaal roepen: ‘Wij zijn blij,’ en in de verte zie je mensen, en je wijst, en je roept: ‘Hallo! Zijn jullie blij?’ en ze roepen terug: ‘Ja, wij zijn blij,’ en overal zijn alle mensen blij, en jullie zwaaien naar mekaar, en omdat iedereen zo blij is, stelt iemand voor een club te beginnen, een club van blije mensen, en in de straat begint men te juichen, wat een enorm goed idee, en die club wordt terplekke opgericht, en er wordt gefeest om te vieren dat de club er is, en het is zo’n uitermate blije bedoening, tot er een nieuw iemand de straat in komt wandelen, en jullie vragen: ‘Nieuw iemand, ben je blij?’ en die nieuwe iemand zegt: ’Blij? Ik? Rot op!’

Dit is een stukje van één hele lange zin.

Voorbeeld zinsbouw 3 (blz. 11)
Godallemachtig! Als je bedenkt dat er mensen zijn die geen hap door hun keer krijgen als ze niet in een door een marketingbureau uitgedachte restaurantconcept eten (‘Cajun is een mengelmoes van Indiaanse, Mexicaanse en Eskimose keuken…’)

Dit is een stukje waarbij er totaal nutteloze informatie achter een tekst word geplaatst


B
De schrijver gebruikt een tamelijk makkelijke zinsbouw en dan zitten er opeens een paar moeilijke verdwaalde woorden in. Ik vind de woordkeuze eigenlijk best wel slecht. Ik vind dat je constant moeilijke woorden moet gebruiken of heel soms, en ik vind dat hij interessant wil doen met zijn woordkeuze en de manier waarop hij het boek schrijft. Hij wil alles ook graag heel humoristisch formuleren maar dat slaat bij mij niet aan, ik wil het bijna humorloos noemen. Ik heb een aantal woorden gezocht die ik moeilijk vond:

Voorbeeld woordkeuze:
Eloquentia (blz. 51) = Welsprekendheid
Apathisch (blz. 224 = Gevoelloos
Nymfomanie (blz. 188) = Hyperseksualiteit bij vrouwen

Dit is een stukje van één hele lange zin.

Voorbeeld zinsbouw 3 (blz. 11)
Godallemachtig! Als je bedenkt dat er mensen zijn die geen hap door hun keer krijgen als ze niet in een door een marketingbureau uitgedachte restaurantconcept eten (‘Cajun is een mengelmoes van Indiaanse, Mexicaanse en Eskimose keuken…’)

Dit is een stukje waarbij er totaal nutteloze informatie achter een tekst word geplaatst


B
De schrijver gebruikt een tamelijk makkelijke zinsbouw en dan zitten er opeens een paar moeilijke verdwaalde woorden in. Ik vind de woordkeuze eigenlijk best wel slecht. Ik vind dat je constant moeilijke woorden moet gebruiken of heel soms, en ik vind dat hij interessant wil doen met zijn woordkeuze en de manier waarop hij het boek schrijft. Hij wil alles ook graag heel humoristisch formuleren maar dat slaat bij mij niet aan, ik wil het bijna humorloos noemen. Ik heb een aantal woorden gezocht die ik moeilijk vond:

Voorbeeld woordkeuze:
Eloquentia (blz. 51) = Welsprekendheid
Apathisch (blz. 224 = Gevoelloos
Nymfomanie (blz. 188) = Hyperseksualiteit bij vrouwen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Giph door Ronald Giphart"