Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Giph door Ronald Giphart

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Giph
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1665 woorden
  • 19 april 2001
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
24 keer beoordeeld

Boekcover Giph
Shadow
Giph door Ronald Giphart
Shadow
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
A. Samenvatting.
Het boek begint op oudejaarsdag 1990. In de Wingerd, het stamcafé van Giph en zijn vrienden is een oudejaarsfeest. Daar ontmoet hij een meisje, Asja, die hij meeneemt naar zijn kamer. Giph en Asja hebben korte tijd een soort relatie, maar het loopt op niets uit.

In januari is er weer een feest, waar Giph na enig aarzelen heengaat. Op het feest komt hij Andrea, een vriendin tegen. Andrea en Giph jutten elkaar al heel lang op, maar het is niet de bedoeling dat er iets uit voort komt, wat Giph wel een beetje vervelend vindt, want hij zou het wel graag willen. Op dat zelfde feest komt Freanne, de moeder van Noëlle (Giph is op allebei verliefd) bij het groepje van Giph zitten en ze doen een vraag- en antwoordspel dat uitmondt in een vrijpartij.
In de volgende maand, februari, gaan Giph en zijn vrienden op wintersportvakantie naar Veysonnaz in Zwitserland. Daar is ook een disco, Les Quatre Vallées, waar de groep elke avond heen gaat. Daar loopt een skilerares, waar Giph een verhoudinkje mee had weg en Giph voelt zich schuldig.


De dag na terugkomst vindt het jaarlijkse boekenbal plaats. Giph gaat er met wat vrienden heen en ze zijn de hele dag zenuwachtig, omdat ze misschien hun idool, Jeroen Brouwers zullen ontmoeten. Op een avond zit Giph in een café als een soldaat probeert zelfmoord te plegen, maar dat mislukt. Giph is hier een paar uur later nog mee bezig.
Een tijdje later is Giph bij Freanne en Noëlle thuis en ‘s nachts gaan ze “luilakken”,

Dat houdt in dat een groep jongeren door het dorp rent en iedereen wakker houdt met zoveel mogelijk lawaai. Giph en Noëlle worden door de politie gepakt en buiten de stad uit de auto gezet. Ze verdwijnen samen in een bootje waar ze drinken en vrijen. In juni heeft Giph de griep en gaat hij nadenken over literatuur. Een maand later gaat Giph met Freanne op vakantie naar Limburg en daar denkt hij terug aan een vakantie met Noëlle.
In augustus is er een groot feest op een boot. Giph gaat erheen maar het wordt geen leuk feest, want Asja blijkt een vriend te hebben en Giph maakt ruzie met Céline, een vriendin. Wanhopig gaat giph naar het dek, waar hij met een zwerver alle restjes drank op maakt.

Later in Augustus gaat Giph met Monk en Thijm zijn kamergenoten naar de Ardennen. Tijdens deze vakantie vertelt giph hoe zijn relaties met Freanne en Noëlle afliepen. Op een dag verdwalen ze in het bos en ze worden teruggebracht naar de camping door een man met een dochter waar ze alle drie op vallen. Maar ze zien haar na die dag nooit meer terug.
Op de camping ontmoeten de drie jongens twee meisjes, Daan en Floor en Giph blijft alleen over. Hij is ontzettend jaloers. Als zijn twee vrienden willen hem er niet bij hebben als ze
Met zijn vijven het spelletje van vragen en antwoorden of opdrachten doen, krijgt Giph de opdracht weg te gaan. Hij voelt zich verraden en ziet Monk en Thijm niet meer als zijn vrienden.
In de nazomer van 1991 gaat Giph na een feest bij een uitgeverij met Jeroen Brouwers mee naar huis, waar ze gaan drinken en contracten afsluiten, waarin staat dat ze elkaars biografen zullen worden. Bij het afscheid wil Brouwers dat Giph het schrijven van hem overneemt.


De volgende morgen heeft Giph een kater en hij vraagt zich af hoe het nu verder moet met hem.
Tussen en tijdens deze gebeurtenissen schrijft Giph over literatuur en over seks, die fragmenten staan meestal los van het verhaal.

B. Verhaalanalyse.

1a. Titel
Giph is het eerste stuk van de naam van de hoofdpersoon. Zo wordt hij in het boek door iedereen genoemd. Als je de titel uitspreekt als Gif heeft het nog een betekenis. Het slaat op het gif dat uit zijn pen stroomt als hij schrijft over bepaalde dingen.

2. Motto.
Er is geen motto.

3. Genre.
Briefroman.

4. Personages.
Hoofdpersoon: (Ronald) Giph(art) is een 25-jarige toekomstige schrijver. Hij heeft zijn studie Nederlands afgebroken. Hij is nogal geobsedeerd door seks en wordt daarom door zijn vrienden weleens Seksgiph genoemd. Hij is op heel veel (eigenlijk alle) vrouwen uit zijn omgeving verliefd. Giph houdt van zichzelf en kan volgens zichzelf niet normaal met andere mensen omgaan. Hij heeft met zijn boezemvrienden Monk en Thijm besloten de literatuur kapot te maken. Dat doet hij in dit boek gedeeltelijk al, hij begint met Brouwers.

Bijpersonen: Monk en Thijm zijn de twee vrienden van Giph. Ze hebben alledrie dezelfde literaire opvattingen. Hun personages worden verder niet uitgediept. De vrienden zijn met zijn drieën een eenheid.


Freanne en Noëlle zijn moeder en dochter en beide vriendinnen van Giph.
5. Tijd.
#Het verhaal speelt in het begin van de jaren negentig. Het begint op oudejaarsdag 1990 en eindigt in de nazomer van 1991.

#Er verloopt anderhalf jaar.

#Het verhaal verloopt chronologisch. Er zijn een paar flashbacks.

#Er zijn vrij veel sprongen in de tijd. Tussen elke brief is er een sprong in de tijd en soms ook tijdens een brief.

6. Vertelsituatie.
Ik-vertelsituatie. Giph vertelt zijn verhaal in brieven aan een onbekende geadresseerde. Ik denk dat sommige brieven gericht zijn aan het meisje uit de Ardennen is. Na de verdwaling is daar namelijk een aanwijzing dat zij de ontvanger van de brief zou moeten zijn.

7. Ruimte.

#Het verhaal speelt zich grotendeels af in Utrecht, waar Giph woont. Een deel van het boek speelt in de vakantieplaatsen Veysonnaz in Zwitserland en Houffalize in België.
Kleine fragmenten spelen zich af in: Baarn, Limburg en op het IJsselmeer.

#Utrecht is de belangrijkste plaats, omdat Giphs feest- en schrijversleven zich daar afspeelt.

8.Opbouw.
Het verhaal begint ab ovo, bij het begin van een brief.
Er zijn drie climaxen te vinden: op het moment dat Giph door zijn vrienden naar zijn eigen tent gestuurd wordt door zijn vrienden, die alleen willen zijn met Daan en Floor. Op dit moment voelt Giph zich zo verlaten en overbodig als hij zich nog nooit gevoeld heeft. Het moment dat noch Freanne noch Noëlle hem meer wil zien, de twee toch wel belangrijkste vrouwen hebben hem verlaten. Als Brouwers tegen Giph zegt dat hij het schrijven van hem over moet nemen, dit moment is ook een soort ommezwaai in Giphs leven, omdat hij die hele scène niet van Brouwers, zijn held verwacht had.


9. Thema en motieven.
Het thema van deze roman is relaties. Relaties van alle soorten, tussen families (Freanne is Thijms oudere zus) en geliefden. Uit relaties komt soms ook overspel, dat is ook een thema in dit boek.

Motieven zijn: vriendschap, literatuur, groep, macht,
verstoting, overspel, seks, drie.

10. Bedoeling.
Ik denk niet dat er een bedoeling naar de lezer toe in dit boek zit. Misschien wil Giph in de brieven aan de onbekende persoon zijn eigen gevoelens uiten, maar dat was denk ik niet de bedoeling van dit boek. Ik denk dat er niet een duidelijke bedoeling in dit boek te vinden is.

11. Taal.

#Het taalgebruik was niet moeilijk. Het boek leest heel vlot als er een gebeurtenis wordt verteld, als Giph zijn gedachten over een onderwerp uitgebreid beschrijft, leest het soms wat minder snel, maar het boek wordt nooit langdradig.
#Het boek bevat niet heel veel of heel weinig dialoog, beschrijvingen en dialoog zijn ongeveer met elkaar in evenwicht.

C. Mening.
Ik vond Giph best wel een leuk boek. Het werd vlot verteld en werd nooit saai. Er zaten veel verwijzingen naar literatuur in het boek, waarvan ik degenen die mij opvielen en mij bekend waren erg leuk om te lezen vond. Ik vond het boek wel grappig, vooral als het ging om de verafgoding van Brouwers, en de ontmoetingen met “de godheid”. Ik vond dat er best wel literaire grapjes in de beschrijvingen zitten, het boek heeft beslist een soort stijl van schrijven die mij wel aansprak. Ik kan de kritiek van veel recensenten wel begrijpen, het boek heeft niet een echte stevige verhaallijn en de stijl spreekt sommige mensen ook niet aan, maar dit boek is eens wat anders geschreven en dat vind ik wel leuk. Mijn oordeel over dit boek is positief en het viel me absoluut niet tegen na alle kritiek (positieve en negatieve) die ik erover gehoord heb.

D. Informatie over de schrijver.
Ronald Giphart werd op 17 december 1965 in Dordrecht geboren, waar hij opgroeide in een links milieu. Zijn moeder Wijnie Jabaaij was kamerlid en viel in haar geruchtmakende politieke loopbaan op door haar krachtdadige optreden waarbij ze geen blad voor de mond nam. Na het behalen van het havo-diploma ging Giphart in Soest door met het vwo. In 1987 verhuisde hij naar Utrecht waar hij aan een studie Nederlands begon. Na drie jaar brak hij deze studie af om zich aan het schrijven te wijden. Om geld te verdienen werkte hij als nachtportier van het ziekenhuis Overvecht in Utrecht. Hoewel het een prachtige bron van verhalen was, nam hij in 1994 ontslag en werd full-time schrijver. In 1998 maakte hij bij de gemeenteraadsverkiezingen een klein uitstapje naar de politiek: hij was toen lijstduwer van de lokale partij Leefbaar Utrecht. In 1992 debuteerde Giphart met de roman Ik ook van jou, een jongensboek over twee vrienden op zoek naar vrouwen en literatuur. Hiervoor ontving hij het Gouden Ezelsoor, een jaarlijkse prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1993 vervolgde hij zijn grote queeste naar literatuur en seks met de roman Giph, waarin hij en passant afrekent met zijn vroegere idool Jeroen Brouwers. In de verhalenbundel Het feest der liefde (1995), reageerde hij openlijk op de venijnige kritiek die zijn beide romans ten deel was gevallen. Dat hij ook met liefde en enthousiasme over literatuur kan schrijven bewees hij met het feuilleton De beste schrijver van Nederland (1995) en met de non-fictiebundel De ontdekking van de literatuur (1997). Na een experiment in zijn verhalenbundel schreef hij met Phileine zegt sorry (1996) voor het eerst een roman met een vrouwelijke hoofdpersoon, het zusje van Giph. De filmrechten van dit boek zijn reeds verkocht.

REACTIES

B.

B.

hey ik las je boekverslag over Giph en ik had een vraag, bij verhaalmotieven schrijf je 3. Kan je je even nader verklaren aslstublieft. K snap em niet zo goed, ik heb het boek ook gelezen hoor, maar moet nu een heel belangrijke bespreking maken
dank bij voorbaat

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Giph door Ronald Giphart"