Eline Vere door Louis Couperus

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Eline Vere
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 4881 woorden
  • 18 april 2010
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
12 keer beoordeeld

Boekcover Eline Vere
Shadow

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar an…

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid…

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe. De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is meteen ook zijn meest gelezen boek geworden, dat hem direct beroemd maakte. Couperus schiep met deze naturalistische roman een vrouwenportret dat tot ons klassieke erfgoed behoort.

Eline Vere door Louis Couperus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Eline Vere – Louis Couperus

Samenvatting

Het boek begint met een Tableaux Vivant, waarin Frederique van Erlevoort, Marie Verstraeten en Lili Verstraeten moeten spelen. Paul van Raat is hier degene die het verzorgd en Dien, de bediende van de Verstraetens helpt mee. Eline Vere is niet aanwezig vanwege hoofdpijn. Zij zou eigenlijk de muziek verzorgen.

In het boek gaat het voortdurend over ontmoetingen tussen de gegoede families in Den Haag. Wat men voor werk doet blijft vaak onduidelijk, maar zij hebben wel veel geld. Eline Vere is een werkeloos meisje dat bij haar zuster, haar zwager en diens zoontje inwoont. Na het overlijden van beiden ouders heeft zij nog een tijd bij tante Vere gewoond en zij heeft die verzorgd, maar die werd ziek en stierf ook. Hoewel Eline het liever niet wilde, heeft ze de uitnodiging van haar zuster om bij haar te komen wonen, aangenomen.

Elineis een lief meisje dat door velen aanbeden wordt. In het begin van het boek is zij 23, zij is twee keer ten huwelijk gevraagd, maar heeft geweigerd. In hoofdstuk 2 blijkt echter dat zij helemaal niet gelukkig is. Zij huilt uit bij haar zwager Henri/Henk van Raat. Zij voelt zich nutteloos en weet niet wat ze met zichzelf aan moet. Dan blijkt dat zij zich eigenlijk ook vroeger wel aangetrokken voelde tot Henk. Haar zus Betsy is iemand die bijna altijd haar zin krijgt en weet Henk voor zich te winnen. De moeder van Henk, mevrouw Van Raat had ook Eline liever als haar schoondochter gehad dan Betsy, want zij houdt veel van Eline. Henk is werkloos en Betsy spoort hem meerdere malen aan om werk te zoeken, maar hij slaagt hiet niet in, omdat hij er te weinig moeite voor doet.

In hoofdstuk 4 maken we kennis met de verschillen tussen Betsy en Henk, Henk gaat op pad naar zijn paarden en zijn 2 Ulmerdoggen. Deze honden, Leo en Faust, stelt Betsy niet op prijs en van haar mogen zij niet het huis in. Eline is dol op de beesten.

Paul van Raa, broer van Henk, komt langs en hij begeleidt Eline met zang bij haar pianospel. Hij vertelt dat hij ook schildert, maar zegt dat hij voor beide dingen geen talent heeft en zomaar wat doet. Paul blijkt een beetje een dikkige jongen. Henk is de lieveling van mevrouw Van Raat.

Er is een diner bij Eline thuis met de Ferelijns, Jeanne en Frans. Zij hebben 3 kinderen van wie er een ziek is en die onder behandeling is van dokter Reijer. Jeanne klaagt voortdurend over hem. Ze is een bezorgd iemand. Ze is me haar man 3 maanden terug uit Indonesië, waar ze met haar man en kinderen 4 jaar heeft gewoond. Ze was vroeger de beste vriendin van Eline, er is echter veel veranderd. Ze vind het diner gruwelijk en voelt zich niet meer thuis in het huis van Eline. Ook Emilie en Georges de Woude van Bergh zijn er. Na het diner vertrekken Frans en Jeanne en gaat de rest naar de opera. Hier zingt de acteur Theo Fabrice Le Tribut de Zamora en Eline ziet hem hier voor het eerst. In de zaal zien Betsy en Eline Vincent Vere, een neef van hen. Hij reist altijd rond en het verrast de dames dat hij in Den Haag is.

In hoofdstuk 5 maken we kennis met de luiheid van Paul van Raat.

In hoofdstuk 6 komt mevrouw van Raat op bezoek bij het huis van Eline. Mevrouw van Raat stelt voor dat Eline bij haar zou kunnen komen wonen, Eline slaat dit af, ze zou mevrouw veel te veel tot last zijn, zegt ze. Paul komt ook en mevrouw vraagt hem en Eline samen muziek te maken. Ze zingen vooral Franse stukken, in die tijd was het ook chique om Frans tussendoor te praten. Hierna lezen we voor het eerst over de bewondering die Eline heeft voor Théo Fabrice, de acteur uit de Franse opera.

Hoofdstuk 7 gaat over de Ferelijns en hun zieke dochtertje Dora.

In hoofdstuk 8 is het sinterklaasavond, 5 december. Velen zijn bij de Van Erlevoorts gekomen om het te vieren. Henk van Raat en Jan Verstraeten zijn Sint en piet. Nadat de kinderen naar bed zijn gegaan, wordt er nog een groot pak bezorgd, dit is uit Londen. De schoonzoon van mevrouw Van Erlevoort, meneer Howard, stuurde ieder jaar een dergelijk pakket. Eline Vere krijgt een pakje zonder afzender, het is een waaier van Bucchi, iets wat zij al heel lang wilde hebben. Ze vraagt of Betsy het haar heeft gegeven, maar die ontkent. De rest van de avond kijkt Frederique heel jaloers naar Eline, alsof ze weet wie de waaier gegeven heeft.

In hoofdstuk 9 gaat de bewondering van Eline voor Fabrice voort, ze koopt enkele foto’s van hem stiekem, en begint verliefd op hem te worden denkt ze. Ze komt Jeanne tegen en noemt haar sinds lange tijd weer Jany, wat veel voor Jeanne betekent.

Hoofdstuk 10 gaat over Vincent Vere. Hij is een beetje ziekjes. Je komt te weten dat hij zelf geen cent te makken heeft en dat hij veel geld leent van Henk van Raat.

Hoofdstuk 11 is het Nieuwjaar. Er is een diner bij Eline thuis. Eline denkt na over de wandelingen die ze elke ochtend maakt en dat ze dan soms Fabrice tegenkomt. Ze loop met de honden van Henk en neemt ze per ongeluk mee naar huis, omdat ze zo diep in gedachten verzonken is, hierdoor krijgt ze ruzie met Betsy.

In hoofdstuk 12 kom je te weten dat Otto van Erlevoort het was die de waaier aan Eline gaf, Frederique, zijn zus, is hier zeer jaloers om, omdat zij de waaier al op zijn kamer had zien liggen en zij dacht dat die voor haar zou zijn. Ze vind het niets dat Otto Eline leuk vindt, want ze vindt Eline een beetje nep.

Op 20 Januari was de verjaardag van Eline. Zij geeft hier echter niets om, omdat zij ervan overtuigt is dat niemand om haar geeft. Ze heeft allerlei onwerkelijke dromen over Fabrice. Ze legt de ruzie om de honden met Betsy bij. Eline voelt voor het eerst sympathie voor Vincent, omdat hij haar aan haar dode vader doet denken.

In hoofdstuk 13 is Lili Verstraeten ziek, terwijl de rest aan het schaatsen is. Georges de Woude komt langs, onder teleurstelling van Lili, want ze mag hem totaal niet. Hij stelt echter voor haar te leren schaatsen en dat vindt ze heel aardig van hem. In dit hoofdstuk blijkt ook dat Georges juist verliefd is op Lili en hij vertelt dit aan zijn zus Emilie. Zij wijst hem om de onhandigheden van een mogelijk huwelijk, omdat zij dan in armoede zouden moeten leven, omdat ze beiden niet heel veel geld hebben, Georges zegt echter hier niets om te geven, omdat hij alleen bij Lili hoeft te zijn om gelukkig te zijn.

In hoofdstuk 14 filosofeert Eline verder over haar liefde voor Fabrice en verzint ze dat hij ook verliefd op haar is. Ze zouden samen wegvluchten uit Den haag. Zij schrikt echter op uit haar droom en verscheurt alle gekochte foto’s van Fabrice.

In hoofdstuk 15 komt uit dat Otto Eline het hof maakt. Het zou een gunstig huwelijk zijn, die twee zijn voor elkaar gemaakt, zegt iedereen. Otto heeft Eline nu werkelijk ten huwelijk gevraagd en zij heeft hem niet afgewezen, maar gezegd dat ze daar nog over na moet denken. Mevrouw Van Raat komt langs en vraagt aan Eline of het echt waar is, want Betsy had van het engagement verteld aan haar. Er is een ontmoeting bij Eline thuis en Otto komt ook, het is 3 dagen nadat hij haar gevraagd heeft en zij weet nog steeds niet wat te beslissen. Uiteindelijk zegt ze ja en zijn Otto en Eline verloofd. Ze komt erachter dat hij het was van de waaer van Bucchi.

In hoofdstuk 17 komt uit dat Marie Verstraeten helemaal niet gelukkig is, het lijkt alsof zij verliefd is op Otto. Hetis inmiddels zomer en men gaat naar Scheveningen, waar men vaak zomeravonden doorbrengt. Daar is een muziektent. Georges en Lili mogen elkaar inmiddels heel gaarne en gaan alleen een ommetje maken over het strand. Eline vindt dat Otto een andere bijnaam voor haar moet verzinnen dat Elly, zoals iedereen haar noemt, het wordt Nily en Eline is daar heel gelukkig mee.

In hoofstuk 18 is Lili in paniek omdat er een etentje bij hun thuis is, waarop Georges niet is uitgenodigd. Ze vindt het verschrikkelijk. Marie wijst haar erop dat zij hem een half jaar geleden wel uit had kunnen spugen. Uiteindelijk mag Georges toch komen. Ze zijn op de Horze. Georges vraagt of Lili van hem houdt en ze zegt van wel. Nu zijn ze verloofd.

Eline is met Otto ook op de Horze, waar familie van de Van Erlevoorts woont en ze is heel gelukkig. Ze bidt dat het altijd zo zou blijven. De kinderen van de familie gaan op weg naar de Witte Kuil, maar het gaat regenen. Er wordt een reddingsactie gedaan en de kinderen komen veilig thuis. Eline verzorgd Tina heel goed en Frederique voelt steeds meer sympathie voor Eline.

In hoofdstuk 20 woont Vincent bij Betsy en Henk, nu Eline op de Horze is. Vincent vraagt aan Betsy of hij weg moet als Eline terug komt, maar Betsy antwoordt met tegenzin dat dat niet het geval is en dat hij altijd welkom is. Vincent heeft veel gedoe gehad met Henk over het geld dat hij van hem leende en wat hij nog niet heeft terugbetaald. Hij vertelt over zijn vriend in New York, Lawrence St. Clare. Het blijkt dat het huis veel ongezelliger is nu Eline weg is, hoewel Betsy haar eigenlijk ook heel vaak niet uit kan staan.

Eline komt terug en heeft een filosofisch gesprek met Vincent over trouw. Ze is bang om haar geluk met Otto kwijt te raken. Tijdens hun gesprek raakt Vincent onwel en Eline denkt dat hij dood gaat en raakt in paniek. Vincent vertelt later dat hij daar wel vaker last van heeft. Eline praat zichzelf allerlei slechte dingen aan en gaat twijfelen over haar relatie met Otto.

In hoofdstuk 21 pleit Emilie voor het huwelijk van Georges en Lili. Ze heeft gemerkt dat de 2 niet zonder elkaar kunnen. Het huwelijk is nog niet zeker.

Hoofdstuk 22. Dokter Reijer bezoekt Vincent en hij is nog heel zwak. Eline denkt dat ze verliefd wordt op Vincent en voelt zich schuldig. Zij praat zich deze dingen echter aan. Zij geloofd nu ook in het lot, zoals Vincent het haar vertelde. Vincentkrijgt een brief van St Clare dat hij in New York kan komen werken, Eline is hier op tegen omdat ze Vincent nog veel te zwak vindt. Die middag komt Otto bij Eline eten en Eline is totaal in paniek van et waarschijnlijke vertrek van Vincent. Betsy spreekt slecht over Vincent en Eline wordt boos op haar. Otto zegt dat ze rustig moet doen en Eline scheldt hem uit dat ze gek wordt van zijn eeuwige kalmte en zij vlucht naar haar kamer. Otto is hier zeer verdrietig om en weet dat deze woorden meer betekenen dat het lijkt. Henk gaat Eline achterna en dwingt haar haar excuses te maken tegenover Otto, omdat hij niets fout heeft gedaan. Eline doet het met tegenzin, maar ze weet dat ze alles al kapot heeft gemaakt. Ze praat zichzelf aan dat ze niet meer van Ottohoudt. Ze schrijft in een opwelling een brief aan Otto, waarin ze zegt dat het haar plicht is hun engagement af te breken. Dat hij een betere vrouw verdient, etc. Ze laat de brief diezelfde avond nog bezorgen en heeft er meteen spijt van. Ze heeft het geluk dat ze had weggegooid. In paniek gaat ze naar Henk en Betsy en vertelt wat ze gedaan heeft. Henk zegt dat hij de brief nog wel zou kunnen onderscheppen, maar Eline zegt dat het toch al te laat is.

De volgende ochtend gaat Henk naar het huis van Van Erlevoort. Otto is niet thuis, op tafel ligt de ongeopende brief van Eline. Hij vertelt wat er in staat en heel de familie schrikt en kan niet bevatten waarom Eline zoiets zou doen. Otto komt thuis en men vertelt over wat Eline gedaan heft en Otto wil de brief lezen. Hij is er kapot van. Mathilde komt Otto troosten, omdat zij 5 jaar geleden ook haar man is kwijtgeraakt en dus in zijn verdriet kan delen.

In hoofdstuk 24 staat het onbegrip van Betsy voor het afbreken van het engagement door Eline. Ze is boos op haar. Vincent gaat op weg naar Amerika en Eline is nu helemaal kapot. Ze denkt dat Vincent van haar houdt en droomt dat hij haar vraagt mee te gaan, hij doet dit echter niet. Hij zegt haar wel dat hij van haar houdt. Eline wil graag ook weg uit haar omgeving.

Eline krijgt ruzie met Betsy omdat die weer slecht praatte over Vincent en over Otto begint. Nu is de maat voor Eline vol en zij vlucht radeloos uit huis, terwijl het buiten stortregent. Ze weet niet waarheen te gaan, maar uiteindelijk gaat ze met moeite naar het huis van Jeanne. Eline wordt liefdevol door hen opgevangen. Jeanne verzorgt haar, terwijl Frans bij het huis van Betsy langs gaat om te laten weten dat Eline bij hen is. Hij vertelt haar dat Eline heeft gezegd nooit meer bij Betsy te willen wonen.

Hoofdstuk 25. Eline blijft enige tijd bij Jeanne en ziet op de kalender dat het 15 november is, de dag waarop zij zou gaan trouwen met Otto, en zij is er kapot van. Betsy heeft geregeld dat Eline op vakantie kan met haar oom Daniël Vere. Eline vindt het een goed idee.

In hoofdstuk 26 is het anderhalf jaar later. Het is dus weer zomer. Er wordt feest gevierd omdat Lili en Georges inderdaad gaan trouwen. Eline is nog steeds aan het reizen met Daniël. De lezer komt erachter dat Paul van Raat een oogje heeft op Frederique, maar zij vertelt juist haar afschuw voor hem aan hem. Otto is nog steeds niet de oude sinds de verbreking tussen hem en Eline. Paul maakt veel meisjes voor de grap het hof. Hij vraagt Frederieque of zij de volgende avond met em wil dansen, op het volgende weet van Lili en Georges, zij stemt in. De volgende dag dansen zij inderdaad en hier blijkt dat Frederique ook wat voor Paul voelt. Er wordt gepraat dat Eline misschien in Den Haag terug zal keren.

Hoofdstuk 27. Eline blijkt bij Paul en mevrouw van Raat te komen wonen. Paul denkt eraan om voor de grap haar ook het hof te maken. Hij zingt en schildert niet meer zoals vroeger, maar wil burgemeester worden. Marie is bezig met het inrichten van het huis van Georges en Lili, voor als ze terugkomen van hun huwelijksreis. Paul begrijpt dit niet.

In hoofdstuk 28 komt Eline terug met de rein en Paul en Henk komen haar ophalen. Eline gaat wonen bij mevrouw Van Raat, en nu Paul ziet hoe Elne vermagerd is en hoe ze eraan toe is, besluit hij toch maar aardig voor haar te zijn. Eline vertelt over haar reizen met Daniël en zijn vrouw Elize.

Hoofdstuk 29. Het huis van Lili en Georges is af en Emilie en Mariefantaserenover hoe gelukkig zij erin zouden zijn. Zij verstoppen zich als de twee komen en worden ontdekt en eten die avond mee.

In hoofdstuk 30 komt dokter Reijer Eline opzoeken, omdat eline er zo slecht uit ziet, ze hoest voortdurend. Dit blijkt te komen door de nacht dat ze door de storm wegvluchtte uit het huis van Betsy. Eline denkt terug aan de gelukkige avond met Otto op de Horze.

Hoofdstuk 31. Frederique is erachter gekomen dat Paul voortdurend geld aan haar broer Etienne leent en verwijt zichzelf dat ze Paul de les heeft gelezen. Zij heeft werkelijk gevoelens voor hem. Frederique gaat met een paar mensen naar de Horze. Een paar dagen later komt ook Paul. Hiervoor heeft Frederique een vertrouwelijk gesprek gehad met Marianne, Frederique zegt nog nooit verliefd te zijn geweest. Wanneer Paul er is, gaat hij met Frederique paard rijden, zoals zij vroeger zo vaak deden. Paul heeft het erover dat het voor Lili en Georges zo meteen duidelijk was dat ze voor elkaar bestemd waren, maar dat dat soms pas na een hele lange tijd kan blijken. Frederique voelt zich gevleid. Ze zijn op weg naar de Witte Kuil. Frederiqe stelt voor een ander pad te nemen en gaat in galop, waardoor ze niet hoort dat Paul roep dat ze uit moet kijken voor een uitstekende tak. Haar haren raken in de tak verward en Paul wijst haar op haar onhandigheid en helpt haar. Nu ligt Frederique in zijn armen en zij geniet ervan, totdat ze Pauls lippen op de hare voelt, dit had ze niet verwacht! In paniek rijdt ze op haar paard weg. Ze rijdt naar de Witte Kuil en Paul achtervolgt haar. Snikkend gaat ze zitten en Paul vraagt wat er aan de hand is. Frederique zegt dat ze hem nooit het recht gegeven heeft haar te zoenen. Paul vraagt of hij het recht van haar mag hebben, hij vraagt haar dus ten huwelijk. Zij zegt dat ze niet kan geloven dat hij van haar houdt, omdat hij zoveel meisjes het hof maakt. Ze weigert hem. De volgende dag stort Frederique haar hart uit bij Mathilde en bekent dat ze eigenlijk heel erg verliefd is op Paul, ze voelt zich alleen te goed voor hem. Frederique zegt dat ze Marie nodig heeft en ze vraagt haar ook naar de Horze te komen.

Elinevindt zichzelf slecht. Ze besluit weer terug te gaan naar oom Daniël. Hij woont nu in Brussel. Ze krijgt een brief van Vincent dat hij met St Clare een wereldreis aan het maken is en hij nu in Parijs is en dat hij graag langs zou komen, Eline verheugt zich er op. Eline ontmoet nu voor het eerst St Clare en ze is meteen op hem gestelt, ze wou dat ze hem eerder had gekend.

De volgende avond is er een feest bij hem thuis. Eline kent de meest mensen niet en St Clare zegt tegen haar dat het niet haar soort volk is. Eline is beledigd, omdat ze dat liever niet wil horen.

De volgende dag krijgt Elineeen brief dat Jeanne is overleden in Indonesië, ze huilt. St Clare komt langs en heeft een goed gesprek met haar, hij biedt zijn excuses aan. Daarna zijn Vincent en St Clare een week weg. Dan komt er een Bal Masque, gegeven door de Graaf. Eline gaat mee zegt ze en alleen St Clare heeft afgeslagen. Diezelffde avond vraagt St clare aan Eline om niet te gaan, omdat het niet haar soort mensen zijn, Eline stemt uiteindelijk toe en Vincent en haar oom en tante vertrekken naar het bal. Zij heeft wederom een goed gesprek met St Clare en het is alsof ze hem al jaren kent. Eline laat hem foto’s van vroeger zien, toen ze altijd opgetut was, en St Clare zegt dat hij haar liever ziet zoals ze nu is, al is ze iets te mager. St Clare doet haar later een huwelijksaanzoek. Zij zegt dat het onmogelijk is. St Clare zegt dat hij geduld heeft en dat ze haar geluk niet nog eens weg moet gooien en hij zegt dat hij zal wachten tot over 5 maanden, als hij terug komt, dat zij dan haar antwoord mag geven.

Hoofdstuk 34. Frederique ontloopt Paul, maar ze komt hem tegen, terwijl ze dacht dat hij in Bodegraven was, waar hij burgemeester wil worden. Mevrouw van Raat merkt aan haar zoon dat hij ergens mee zit. Paul wil het eerst niet vertellen, maar zijn moeder zet hem onder druk en Paul vertelt over de afwijzing van Frederique. Mevrouw heeft bij zichzelf bedacht er werk van te maken om erachter te komen waarom Frederique haar zoon afwees. Ze zegt tegen Marie dat ze het leuk zou vinden als Frederique weer eens langs kwam. Paul is inmiddels terug naar Bodegraven. Frederique durft het niet af te wijzen en denkt dat mevrouw nrgens iets van weet. E komt steeds vaker en op een avond ondervraagt mevrouw haar en uiteindelijk begint Frederique te huilen en komt uit dat ze heel erg spijt heeft van dat ze Paulafwees. Mevrouw stuurt een brief naar Paul dat hij onmiddellijk thuis moet komen. Zij vertelt hem de helft van het verhaal en spoort hem aan Frederique op te zoeken. Paul is erg zenuwachtig en snapt niet wat zijn moeder bedoelt en wat Frederique gezegd kan hebben dat zij zo zeker van haar zaak is. Als Paul langs komt, komt daar niets uit. Frederique durft niet tegen Paul te praten en andersom ook niet. Mevrouw Van Raat heeft beloofd niets tegen Paul te vertellen over het voorval. De volgende dag echter gaat mevrouw van Raat bij Van Erlevoort langs en maakt het in orde. Paul wordt erbij gehaald en eindelijk omhelzen hij en Frederique elkaar, dit hadden ze nooit verwacht.

Eline wil terugkeren naar Den Haag om op zichzelf te gaan wonen. Daniël en zijn vrouw vinden het goed en Eline vertrekt. Betsy komt langs en Eline is kapot van verdriet. In Brussel heeft ze pilletjes gehad om beter te kunnen slapen, hier weet dokter Reijer niets van. Eline denkt erover St Clare te schrijven en haar jawoord te geven maar ze verbeeldt zich dat hij haar slechts gevraagd heeft uit medelijden. Eline voelt zich zo naar uit verdriet en omdat ze niet kan slapen, dat ze te veel pillen neemt en ze sterft. Het mislukte portret van Otto, wat ze sinds ze bij mevrouw van Raat had gewoond, altijd bij haar droeg, eet ze op, omdat ze niet wil dat anderen weten dat ze nog steeds van Otto hield.

In Hoofdstuk 36 is het een jaar later. Paul en Frederique zijn getrouwd, Lili en Georges hebben 2 kinderen. Marie is zeer verdrietig, ze verlangt naar liefde. Frederique had ooit tegen haar gezegd dat zij een goede vrouw voor Otto zou zijn, dat deed Marie veel pijn, omdat zij inderdaad veel voor Otto voelde. Uiteindelijk vraagt Otto Marie ten huwelijk, en is ze toch wel gelukkig.

Personages

Eline Vere. In het begin van het boek 23 jaar oud. Zingt en speel piano. Is het zusje van Betsy van Raat. Is allebei haar ouders kwijt en woont daarom nu in bij haar zus. Vroeger woonde ze bij haar tante, maar na een lange ziekte stierf die. Ze is enige tijd verloofd geweest met Otto van Erlevoort, maar heeft zelf het engagement verbroken, nadat zij dacht dat zij verliefd was op Vincent Vere, iets wat zij zichzelf alleen aanpraatte. Haar neef is Vincent Vere. Haar vriendin van vroeger is Jeanne Ferelijn. Haar oom is Daniël Vere.

Betsy van Raat. Zus van Eline Vere. Getrouwd met Henk van Raat. Haar schoonmoeder is mevrouw Van Raat. Betsy is iets harder dan Eline en pakt wat ze kan krijgen. Ze heeft flink wat geld en heeft daarom ook drie meiden: Grete, de keukenmeid, Mina, de werkmeid en Anna, de kindermeid. Zoontje is Ben van Raat.

Henk/Henri van Raat. Man van Betsy van Raat, zwager van Eline Vere. Oudste zoon van mevrouw Van Raat. Broer van Paul van Raat. Heeft geen werk, iets waar Betsy zich aan irriteert. Is een beetje degene die de vrede behoudt thuis.

Mevrouw van Raat. Moeder van Henk van Raat en Paul van Raat. Weduwe. Zij is erg gesteld op Eline Vere en wenste eigenlijk dat zij met Henk zou trouwen.

Jeanne Ferelijn. Oude vriendin van Eline Vere, heeft 4 jaar in Indonesië gewoond met haar man Frans Ferelijn en haar kinderen Dora, Wim en Fritsje. Erg zorgzaam type. Ze overleidt tegen het einde van het verhaal. Haar vader heet meneer van Tholen.

Frans Ferelijn. Man van Jeanne Ferelijn. Hij vangt Eline Vere heel goed op, wanneer zij verwoedt binnenkomt vallen in de nacht dat zij ruzie kreeg met Betsy.

Vincent Vere. Neef van Eline Vere en Betsy van Raat. Reist veel in zijn leven, is snel verveeld. Heeft een vriend in Amerika die heet Lawrence St Clare. Vincent gaat een keer bijna dood als hij in gesprek is met Eline, daarna verzorgt Eline hem heel goed. Zij denkt dat zij verliefd is op hem en dat hij verliefd is op haar. Vincent en Lawrence komen Eline nog een keer opzoeken als zij bij haar oom en tante logeert in Brussel.

Lawrence St Clare. Vriend van Vincent. Was hem lange tijd geld verschuldigd. In Brussel, bij Eline, wordt Lawrence verliefd op Eline en doet haar een aanzoek. Zij wijst hem af, maar hij zegt dat zij er nog wel langer over mag denken omdat hij weet dat zij al een keer eerder haar geluk heeft weggegooid. Hierna vertrekt hij voor 5 maanden met Vincent en in de tussentijd sterft Eline.

Daniël Vere. Oom van Eline Vere en Betsy van Raat, man van Elize Vere. Hij vangt Eline op wanneer zij depressief is en niet meer bij Betsy in huis wil wonen. Hij maakt met haar en met zijn vrouw reizen. Hier knapt Eline iets van op.

Elize Vere. Vrouw van Daniël Vere, tante van Eline en Betsy.

Otto van Erlevoort. Broer van Theodore van Erlevoort, Frederique van Erlevoort, Etienne van Erlevoort, Mathilde van Erlevoort Cathérine Howard en Suzanne van Erlevoort. Zoon van mevrouw Van Erlevoort.

Is een tijdje verloofd met Eline Vere, het meisje waar hij al lang verliefd op is. Met Sinterklaas geeft hij een waaier van Bucchi aan haar. Eline komt er pas later achter dat hij die waaier heeft gegeven en is zeer verrast. Otto doet haar een aanzoek, zij weet eerst niet wat zij moet antwoorden, maar zegt uiteindelijk ja. Hierna heeft zij met hem de gelukkigste tijd van haar leven. Eline breekt het engagement echter af en Otto is zeer bedroefd. Na het overlijden van Eline, anderhalf jaar later, trouwt hij met Marie Verstraeten, het meisje wat al heel lang op hem verliefd was.

Frederique van Erlevoort. Doet eerst mee aan de Tablaux Vivants van Paul van Raat. Later is zij jaloers op Eline Vere en vindt ze haar nep. Ze baalt vooral dat haar geliefde broer Otto verliefd op Eline is. Frederiqe staat bekend om haar schoonheid. Met Paul van Raat is ze altijd bevriend geweest, tot dat omslaat in liefde van beide kanten. Tijdens het paard rijden op de Horze, een landhuis van de familie Van Erlevoort, kust Paul haar. Hier schrikt Frederique erg van, hoewel ze wel van hem houdt. Daarna doet hij haar een aanzoek, maar zij wijst hem af omdat ze denkt dat hij niet echt van haar kan houden. Daarna zien de twee elkaar een half jaar niet, tot mevrouw Van Raat ingrijpt en de twee bij elkaar brengt. Nu trouwen ze.

Etienne van Erlevoort. Niet een heel belangrijk personage in het boek, grappenmaker.

Theodore van Erlevoort. Echte naam: Thedore Otto baron van Erlevoort ter Horze. Hij is de ex van Truus van Erlevoort.

Truus van Erlevoort. Woont op de Horze. Heeft een kinderen: Henriëtte, Marianne en Tina. De Van Erlevoorts komen vaak bij haar op bezoek.

Paul van Raat. Broertje van Henk van Raat. Zong vroeger met Eline en schilderde. Later is hij hiermee gestopt en is lui, tot hij burgermeester wil worden. Trouwt met Fréderique van Erlevoort.

Lili Verstraeten. Zusje van Marie Verstraeten, dochter van mevrouw Verstraeten en Karel Verstraeten. Naïef. Eerst heeft ze een hekel aan Georges de Woude. Als hij haar echter voorstelt haar te leren schaatsen, valt ze voor hem. Dit is geen slim huwelijk, want zij zouden in armoede gaan leven, maar na anderhalf jaar kiezen ze toch voor elkaar.

Marie Verstraeten. Stil type. Is al lang verliefd op Otto van Erlevoort, maar hij gaat trouwen met Eline. Ze is blij wanneer ze niet meer verloofd zijn. Maar blijft verdrietig. Ze ziet haar jongere zusje eerder trouwen dan zijzelf en is jaloers. Uiteindelijk gaat ze toch trouwen met Otto en is ze gelukkig.

Janbroer. Jan Verstraeten, broer van Marie en Lili.

Dien. Meid van de Verstraetens.

Georges de Woude. Broertje van Emilie de Woude van Bergh. Hij wordt verliefd op Lili, die eigenlijk niets van hem moet hebben. Uiteindelijk slaat dat om en worden zij twee tortelduifjes. Ze gaan samenwonen en hun meid heet Fine, lijkt net een heks, maar kan heel lekker koken.

Emilie de Woude van Bergh. Grote zus van Georges. Zij voelt zich als een moeder voor hem en geeft hem altijd goede raad. Ze hebben nooit ruzie en houden heel veel van elkaar. Wanneer Georges vertelt dat hij wil trouwen met Lili, wijst zij hem op het feit dat zij in armoede zouden moeten gaan leven. Georges en Lili geven daar niets om en Emilie gaat voor hen pleiten bij de ouders van Lili.

Fabrice. Acteur uit de opera waar Eline verliefd op wordt.

Mevrouw Van Der Stoor. Moeder Emilie en Cateau van der Stoor.

Juffrouw Frantzen. Bediende van Mathilde van Erlevoort.

Mevrouw van Rijssel. Moeder van Lientje/Madeleine, Nico, Ernestine en Johan van Rijssel.

Française Oudendijk. Een van de meisjes die Paul van raat het hof maakte, net als Kitty.

Leo en Faust. Ulmerdoggen van Henk.

Hector. Zwarte hond van Otto.

Bevriende families:

De Hijdrechters, De Oudendijkers, De Van Larens, De Eeekhofjes, De Van Stralenburgen.

Woonplaatsen

Wie Waar

Eline, Betsy, Henk Nassauplein

Verstraetens Prinsessegracht

Mvr Van Raat en Paul Laan van Meerdervoort

Van Erlevoorts Voorhout

Ferelijns Hugo de Grootstraat

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eline Vere door Louis Couperus"