Een schitterend gebrek
Arthur Japin
Beschrijven
Geef een complete titelbeschrijving
Titel: Een schitterend gebrek
Schrijver: Arthur Japin
Uitgever: De arbeiderspers
Uitgave: 2003, eerste druk Amsterdam
Bladzijdes: 239
Hoofdstukken: 4
Vorm: roman
Genre : liefdesroman
Opdracht: voor Elsa
Toets
1. Lucia is met haar familie te gast op het landhuis in Pasiano (onjuist)
2. Lucia heeft twee broers en een zus (onjuist)
3. Giacomo Casanova ontmaagdt Lucia (onjuist)
4. Monsieur de Pompignac sterft aan de ziekte die Lucia later ook krijgt (juist)
5. In Italië wordt Lucia vaak vernederd door haar uiterlijk(juist)
6. Galathée de Pompignac is Lucia’s beste vriendin (onjuist)
7. Francesco Casanova herkent Lucia in Venetië (juist)
8. De relatie met Texeira was de reden dat Lucia in het spinhuis terecht kwam (juist)
9. Lucia vertelt monsieur le chevalier de Seingalt haar ware identiteit (onjuist)
10. Lucia wordt zwanger van Giacomo Casanova (juist)
11. Monsieur de Pompignac is de leraar van
a) Zélide en Galathée
b) Galathée en Lucia
c) Lucia en Adriana
d) Adriana en Zélide
12. De moeder van Giacomo heet
a) Zanetta
b) Zélide
c) Adriana
d) Danae
13. Waarom laat Lucia Giacomo vallen?
a) Ze heeft een ander
b) Ze vindt zichzelf onwaardig voor hem door haar uiterlijk
c) ze zijn te verschillend van stand om met elkaar te kunnen trouwen.
d) Hij had gelogen tegen haar.
14. Lucia leert Zélide kennen
a) In Pasiano, bij het landhuis.
b) In het theater van Venetië
c) Bij Anna Morandi Manzolini
d) Doordat ze de moeder van Giacomo Casanova is.
15. In Amsterdam wordt Lucia
a) Secretaresse
b) Dienstmeid
c) Hoer
d) Lerares
Verdiepen
3 open plekken
· Waarom draagt Galathée een sluier? Je komt hierachter als je weet dat Galathée Lucia is en ze de pokken heeft gehad waardoor haar hele gezicht misvormd is. De sluier is ter bescherming voor buitenaf, omdat ze al teveel negatieve ervaringen ermee gehad heeft toen ze nog ongesluierd over straat ging; ze voelt zich prettiger nu mensen wat te raden hebben en haar niet meteen op haar uiterlijk beoordelen. Ze wordt duidelijk sterker in het verhaal vanaf het moment dat ze gesluierd door het leven gaat.
· Waarom verheerlijkt Lucia Pasiano zo? Je komt dit te weten als je leest over haar jeugd op Pasiano. Hier was alles nog onbezorgd en vrij. Ze werkte hier als dochter van de conciërge op een landgoed waar vaak gasten kwamen, en dat vond ze heerlijk. Ze leert hier ook Giacomo Casanova kennen, en deze twee krijgen een hartstochtelijke relatie (ook al is Lucia nog zo jong). Vanaf het moment dat zij Pasiano verlaat heeft zij verschrikkelijke dingen moeten meemaken en daarom ziet zij Pasiano als het ideale gedeelte van haar leven.
· Zal Lucia Giacomo vertellen over haar ware identiteit? Deze vraag houdt je bezig vanaf het moment dat ‘Galathée’ haar ‘monsieur le chevalier de Seingalt’ ontmoet en herkent als haar geliefde Giacomo. Je merkt dat Giacomo Lucia niet herkent, door haar sluier. Lucia zal haar geheim nooit direct onthullen aan Casanova omdat ze denkt dat ze hieruit op geen enkele manier de toekomst van een van beiden beter maakt. Omdat Giacomo nog steeds denkt dat zijn jeugdliefde Lucia en Galathée twee verschillende vrouwen zijn, laat Lucia hem in de waan. In een café laat ze de Lucia van nu wel aan Giacomo zien en hij bericht over deze ontmoeting aan Galathée als een verschrikkelijke ervaring.
Verhaallaag
Het boek gaat over Lucia en Giacomo Casanova die in Pasiano in hun jeugd helemaal verliefd op elkaar worden. Door de pokken wordt Lucia verminkt en ze vlucht naar Bologna en neemt een andere identiteit (Galathée de Pompignac) aan, waardoor ze Giacomo voor lange tijd uit het oog verliest. In komende 15 jaar trekt ze rond door heel West-Europa en heeft hier de verschrikkelijkste baantjes. In Amsterdam komt ze Giacomo weer tegen, die ook een andere identiteit heeft en ze krijgen weer een relatie. Giacomo zal nooit weten dat Galathée zijn jeugdliefde Lucia is.
Motieven
Een van de motieven is seks. Lucia is van mening dat ze daar geschikt voor is en om geld te verdienen oefent ze dan ook telkens het beroep van prostituee uit. Zij laat zich ook gemakkelijk ‘pakken’ door andere mannen, om hen het gevoel te geven dat ze mooi en speciaal zijn, in de hoop dat iemand haar dat gevoel ook eens wil geven.
Nog een motief is haar verminking. Steeds komt terug dat zij hierdoor niet goed aan het werk komt en niet geaccepteerd wordt. Haar verminking weerhoudt haar vaak van dingen in haar leven die belangrijk voor haar zijn, zoals haar liefde met Giacomo Casanova.
Een derde motief is liefde. Dit is eigenlijk de rode draad van het verhaal, het hele boek draait om Lucia’s liefde voor Giacomo. De liefde is vaak de oorzaak van haar humeur en haar handelen, en ook andermans liefde is een belangrijke bepalende factor in haar leven.
Een ander motief is identiteit en karakter. De karakters van de personages in dit boek worden zeer duidelijk uiteengezet en het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat karakter heel belangrijk is voor de verhaallijn. Door het doorzettingsvermogen van Lucia overleeft ze en behoudt ze haar waardigheid voor zichzelf. Identiteit is belangrijk omdat beide geliefden hun identiteit veranderen.
Het laatste motief is rationaliteit.In het boek houden veel belangrijke personages vast aan deze filosofie van het leven, en vooral onze hoofdpersoon Lucia. Zij gelooft net als een van haar beste vriendinnen en aanvankelijk haar meesteres Zélide dat als je dingen maar kunt beredeneren met je verstand je aan mag nemen dat ze waar zijn.
Titel
De titel is te verklaren aan de hand van het boek omdat na korte tijd Giacomo Casanova en zijn broer Francesco een gesprek hebben in de tuin van het landhuis in Pasiano. Giacomo is verliefd geworden op de jonge Lucia maar heeft een probleem met haar leeftijd. Francesco helpt hem hiermee door te zeggen dat dit geen verschrikkelijk gebrek is, maar juist een schitterend gebrek. Lucia ziet haar onvolmaaktheid (haar verminkingen) later ook als een voordeel. Iets dat perfect is, is saai, zegt zij.
Thematische laag
Ik denk dat er twee belangrijke thema’s zijn in dit boek. Namelijk liefde en uiterlijke schoonheid. De liefde wordt hier neergezet als de rode draad van Lucia’s leven. Bij alles wat ze denkt en wat ze doet heeft ze Giacomo in haar hoofd. Ze denkt hier vaak over na, over de plaats van liefde in haar leven. Hierdoor komt ze erachter dat ze niet moet liefhebben zonder enige actie te ondernemen, maar juist liefde moet geven. Ze leert dat ze moet geven om te kunnen krijgen, en als ze de liefde dan ook krijgt niet op te houden haar ook te geven.
Het tweede motief, uiterlijke schoonheid, wordt behoorlijk cynisch hier neergezet. Het wordt heel kritisch bekeken omdat juist de hoofdpersoon geen waarde meer hecht aan haar natuurlijke uiterlijk. Ze merkt dat het niet draait om een mooi koppie, maar om de inhoud. Ze merkt ook dat doordat ze haar gezicht verbergt ze een bepaald soort waardigheid verwerft. De boodschap is hier dus dat het (heel cliché) niet om het uiterlijk draait, maar om wat er van binnen zit en dat je moet roeien met de riemen die je hebt. Je moet je dus geen zorgen maken om wat je níet hebt, maar juist pronken met wat je hebt.
Vergelijking wereldbeeld met het boek
Arthur Japin heeft geen fijne jeugd gehad. Hij is vaker mishandeld, geestelijk en lichamelijk. Hierdoor heeft hij een beetje een vertekend wereldbeeld gekregen over zichzelf. Hij wilde graag iemand anders zijn, zo nu en dan. Dit verwerkt hij vaak in zijn verhalen, en ook in ‘een schitterend gebrek’ nemen beiden hoofdpersonen een andere identiteit aan na hun jeugd. Lucia verandert haar naam in Galathée de Pompignac en ook haar karakter verandert van onbezorgd en jong naar iemand die al genoeg mee heeft gemaakt voor verscheidene trauma’s en iemand die door deze donkere jaren heeft geleerd door te bijten en enigszins hard en bitter is geworden. Giacomo Casanova noemt zichzelf voortaan monsieur le chevalier de Seingalt. Ook hij is veranderd van een voorzichtig persoon van hoge afkomst naar een rijke jongeheer met een wild liefdesleven.
De vader van Arthur Japin heeft zelfmoord gepleegd. Arthur zegt later dat hij dit als een hele bevrijding heeft gezien. Misschien dat hij hierom behoorlijk vrij spreekt over de dood van verschillende personages in het boek die belangrijk zijn voor de hoofdpersoon, Lucia. Als haar leermeester, monsieur de Pompignac overlijdt, redeneert zij dan ook heel rationeel. Ze is natuurlijk wel emotioneel, en wil dingen van hem bewaren, maar ze ziet ook in dat ook zij ziek is en dat ze niet hetzelfde lot wil lijden. Ook Zélide overlijdt, en weer ziet Lucia dit onder ogen. Ze weet dat het leven eindig is en dat het beter was voor haar boezemvriendin en meesteres. Arthur Japin heeft het misschien ook als noodzakelijk ervaren dat zijn vader overleed.
Evalueren
Beoordeling
· Structureel: Ik vond dit boek structureel gezien heel erg sterk. Dat het eerste hoofdstuk zich afspeelt in dezelfde tijd als het laatste hoofdstuk, en dat in de tussenliggende hoofdstukken de rest van de tijd beschreven word vond ik heel speciaal. In het eerste hoofdstuk wordt je namelijk nieuwsgierig gemaakt en ontstaan veel open plekken die later in het boek ingevuld worden. Door de flashbacks is het een goed lopend verhaal waar je niet gemakkelijk de aandacht voor verliest.
· Realistisch: Ik vond het een heel realistisch verhaal omdat het zo uit een echt leven geplukt zou kunnen zijn. Natuurlijk zou dit best een extreem leven zijn geweest, door alles wat Lucia heeft meegemaakt door de jaren heen, maar het zou kunnen. Er zitten ook geen sprookjesachtige wezens in of er gebeuren geen vreemde dingen, alles is ooit wel eens gebeurd en zou zo nog gebeuren.
· Stilistisch: Ik vond de stijl van dit boek heel erg mooi. In het begin moest ik hier erg aan wennen, omdat het nogal plechtig taalgebruik is. Dit past juist heel goed bij het verhaal en de tijd waarin het zich afspeelt. Door het standenverschil wordt correct en chique taalgebruik van hoge waarde geacht. Het geeft het hele boek een hele speciale lading.
REACTIES
1 seconde geleden