Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een schitterend gebrek door Arthur Japin

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Een schitterend gebrek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1614 woorden
  • 17 januari 2010
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 7
68 keer beoordeeld

Boekcover Een schitterend gebrek
Shadow

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven.…

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in…

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Een verraad dat Casanova’s kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald. Maar wat is er echt gebeurd? Deed Lucia afstand van haar geluk?

Een schitterend gebrek door Arthur Japin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Korte samenvatting per hoofdstuk:

Deel 1


Hoofdstuk 1:
Lucia gaat naar de opera met Jamieson en dan ziet ze Giacomo en Jan Rijgerbos lopen bij de grachten. Bij de voorstelling stelt Jan Rijgerbos aan Lucia Giacomo voor die zich voordoet met de naam Chevalier de Seingalt. Ze verstopt zich daarbij achter haar voile.

Hoofdstuk 2:
Lucia groeit haar eerste veertien op in het landgoed Pasiano waar ze in alle vrijheid leeft. De grond waarop ze woont is in het bezit van de gravin die ook een dochter heeft. Ze was altijd welkom bij de gravin. Haar moeder was in dienst van de gravin.

Hoofdstuk 3:

Lucia gaat met haar vriendinnen Giovanna en Danae naar een klein gezelschap vrienden aan de Herengracht en daar ziet ze Seingalt weer en ze gingen gezamenlijk dineren en ze praten gezamenlijk met elkaar. Na het diner, gaat iedereen uit elkaar en liggen Lucia en Seingalt in een kamer en dan praten ze een hele tijd over de liefde. Hij is verbitterd over de liefde dat Lucia hem heeft verlaten maar hij weet niet dat zij Lucia is want zij doet zich voor onder een andere naam en draagt een voile.

Hoofdstuk 4:
In Pasiano verkondigd de gravin dat haar dochter gaat trouwen op het landgoed. Dan begint de bruiloft en er arriveren ook twee jongens Fransesco en Giacomo Casanova. Lucia bedient hem en ze kijken elkaar de hele tijd aan en ze praten wat onhandig en ze beginnen elkaar leuk te vinden.

Hoofdstuk 5:
Lucia wil haar kennismaking met Seingalt voorzetten en komt hij naar haar huis. En ze beginnen weer hele gesprekken met elkaar.

Hoofdstuk 6:
Giacomo en Lucia beginnen elkaar steeds beter te leren kennen, en haar ouders bevallen hem ook wel. Ze brengt nog steeds ontbijt bij hem en dan praten ze over van alles. Giacomo wil het klooster ingaan. En zo brengen ze veel tijd met elkaar door en ze hebben een gelukkige tijd en Lucia leidt hem rond in Pasiano en ze zwemmen in het meer van Rivarotta. Hij vertelt ook z’n avonturen aan haar. Zo verstrijken er maanden, en vertrekken de laatste gasten weer dus ook Giacomo. En ze spraken af dat hij de volgende lente zou terugkomen.

Hoofdstuk 7:
Chevalier de seingant zit te denken waarom Lucia hem toch heeft verlaten en is daar bedroefd over.

Deel 2

Hoofdstuk 1:
Giacomo vertrekt en Lucia blijft achter. Monsieur de Pompignac leert haar om als een echte dame te lijken. Hij leert haar ook Frans en het netjes eten. Maar ook allerlei andere leerboeken. Ze komt nu ook nooit meer in de bossen van Pasiano en bevindt ze meer in het landhuis zelf. Pompignac gaat naar Venetië en bij zijn terugkeer heeft hij een besmettelijke ziekte opgelopen en alles werd verbrand wat met hem te maken had.

Hoofdstuk 2:

Dan krijgt Lucia ook de besmettelijke ziekte van Pompignac. Ze wou worden vastgebonden zodat ze de wonden niet zou openkrabben. Maar ze kon nog wel haar hoofd bewegen zodat ze die wonden kon openhouden. Ze raakt bewusteloos. Ze wordt weer wakker en ze ontdekt dat haar hele hoofd is verminkt. Giacomo zou weer naar hoe toekomen maar ze vertrekt want het zou een schande voor zijn als zij lelijk was en hij is met haar.

Hoofdstuk 3:
Lucia vertrekt naar Bologna maar er werden veel opmerkingen over haar uiterlijk gemaakt en het was moeilijk om aan werk te komen. En als ze werk kreeg, kwamen er nauwelijks klanten weer en vertrekt zij weer. Dan krijgt ze uiteindelijk werk bij echtpaar Morandi Manzolini bij een doktersfamilie en daar blijft zen een lange tijd. Dan komen er ook gasten bij, onder andere Zélide en zij praat als enige tegen haar en zij wil vriendinnen met Lucia worden.

Hoofdstuk 4:
Zélide wil op reis gaan om archeologische onderzoeken te doen en Lucia gaat mee. Ze bezochten ook een Romeins amfitheater dat net was ontdekt in de grond. Zélide gelooft helemaal in de rede en het verstand door de invloed van de verlichting. Dan wil ze naar Venetië vertrekken vlakbij Pasiano.

Hoofdstuk 5:
Ze verblijven daar een poos en bezoeken allerlei dingen. Lucia begint wel steeds onzekerder te worden over haar uiterlijk. Het theaterseizoen was begonnen en Zélide wou daar heen maar Lucia was bang Giacomo weer te ontmoeten maar ze zag hem niet. Dan wil ze weten waar hij is en vraagt naar hem. Dan praat ze ineens met Fransesco, zijn broer. Hij weet dat zij Lucia is maar laat het niet merken en vertelt over het leven van Giacomo nu.

Hoofdstuk 6:
Dan reizen ze weer verder en dan wordt Zélide ineens ernstig ziek en heeft ze een ziektebed van jaren. Zélide begint ineens erge waarde te hechten aan de wetenschap en vindt allerlei dingen uit en er komen allerlei wetenschappelijke mensen in hun huis. En dan sterft Zélide.
Dan vertrekt Lucia in niet meer naar het zuiden maar naar het noorden richting Amsterdam.

Deel 3

Hoofdstuk 1:
Lucia en Jamieson bezoeken allerlei vermaak zoals het spinhuis. Ze denkt veel na over Seingalt de Chevalier (Giacomo) die helemaal verbitterd is over de liefde. Maar ze heeft wel contact met hem, ook moet hij naar allerlei dingen toe, zoals Rusland.

Hoofdstuk 2:

In Holland is de mentaliteit anders en zegt het waar het om gaat, dus ook om Lucia’s uiterlijk. Alleen ze accepteren je nog niet. Ze vindt weinig aansluiting met de mensen daar. Ze kan ook moeilijk een baan vinden. Dan is ze een proefpersoon voor een chirurgijn maar dat werd geen succes. Ze heeft ook een korte relatie met een matroos. Dan wordt ze weggestuurd van haar woning omdat er allerlei mannen over de vloer komen. Ze wordt geronseld door een onguur type, en dan wordt ze een hoer. Toen kwam er een aardige Joodse klant van wie zij een privé hoer werd en toen was de situatie wat beter. Toen werden ze gearresteerd omdat seksuele omgang met Joden verboden was en moest ze verblijven in het spinhuis en werd ze daar uitgelachen. Daar bracht ze twee jaren door. Daarna besloot ze zich voorgoed zich te sluieren.

Hoofdstuk 3:
Giacomo en Lucia zitten samen in de schouwburg. Ze vertelt niet dat zij Lucia is. Ze krijgen een affaire.

Hoofdstuk 4:
Ze draagt nog steeds allerlei voiles om haar gezicht te bedekken. Door haar voile werd ze mysterieus en trok ze veel klanten en kreeg ze meer zekerheid. Ze werd ook duurder voor de klanten.

Hoofdstuk 5:
Ze hebben een relatie maar dan moet Giacomo weer vertrekken naar Parijs. Als ze afscheid nemen bij de koets verspreekt Lucia zich, en zegt ze haar echte naam. Dan vertrekt hij en kijkt haar nog verbaasd na.

Hoofdstuk 6:
Lucia mist Giacomo ontzettend. Maar dan komt hij ook wel weer snel terug. Ze gaat weer op de donderdagavond uit met Jamieson. Dan krijgt ze een brief van Giacomo dat hij haar weer wilt ontmoeten maar ze stopt het, want ze is bang voor een ontmoeting. Dan schrijft ze een lange afscheidsbrief waarin staat dat ze naar zaken in Utrecht moet en dan naar Keulen, en ook vertelt ze dat Lucia wacht in een café. Dan ontmoet hij de verminkte Lucia en hij weet niet hoe hij erop moet reageren. Ze hebben een onwennig gesprek en dan vertrekt Lucia.

Hoofdstuk 7:

Ze vertrekt naar Amerika met Jamieson en krijgt 3 kinderen. Giacomo heeft nooit de waarheid gekend, waarom Lucia hem verlaten heeft.

De vragen:

1. Een schitterend gebrek, Arthur Japin. Uitgegeven in 2003. De auteur is geboren in 1956 in Haarlem. Hij schreef onder andere ‘De droom van de leeuw’, ‘De grote Wereld’ en ‘De overgave’. Hij kreeg daarmee diverse prijzen.

2. Het wordt verteld vanuit de schrijver. Het verhaal speelt zich af in de gouden eeuw. Eerst in Pasiano, en later in Parijs en omstreken. Dan in Venetië. En later in Amsterdam.

3. De hoofdpersoon is Lucia. Haar karakter veranderd heel erg in het boek. Eerst is ze heel erg onbezorgd, maar door haar lelijke uiterlijk wordt ze onzeker. En later in het boek wordt ze een sterke vrouw. Giacomo heeft ook een belangrijke rol in het verhaal. Eerst is hij ook erg onbezorgd, later wordt hij verbitterd over de liefde en zijn leven.

4. Het hele verhaal is niet chronologisch. De gebeurtenissen in Pasiano en in Amsterdam worden door elkaar verteld.

5. De betekenis van het verhaal is eigenlijk net zoals de titel is. Lucia krijgt de rest van haar leven een gebrek met zich mee, en ze leert daarmee omgaan. Het verhaal zou zo echt gebeurd kunnen zijn, want alle gebeurtenissen die eromheen spelen zijn ook echt gebeurd. De karakters ontwikkelen zich heel erg in het verhaal door alle gebeurtenissen die hun overkomen. En dat geeft het verhaal een heel realistisch karakter.

6. De titel van het boek heeft iets vaags. Maar door het lezen door kom je erachter wat het betekend. Het gebrek is de verminking, maar ze leert ermee om te gaan. Ik zou het boek zeker wel aanraden, want het is ook niet heel moeilijk te lezen en het verhaal spreekt wel erg aan. Er zit veel drama in.

7. Dat is een heel moeilijke vraag omdat ik nog nooit in mijn leven zoiets ellendigs heb gemaakt. Als je in je leven voor de rest van je leven verminkt raakt, lijkt mij het heel moeilijk om daarmee om te gaan… Ik denk wel dat ik anders zou hebben gedaan dan zij. Zij laat alles achter en zwerft maar wat rond. Dat zou ik nooit doen.

8. Het taalgebruik is heel poëtisch. Het is moeilijk om het tot je te laten doordringen omdat het vaak een diepliggende gedachte achter ligt. Maar vaak begrijp je het nog wel.


9. Ik vind dat het echt bij de categorie ‘Liefdesdrama’ hoort. Het is romantisch, maar het is ook één en al drama en verdriet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een schitterend gebrek door Arthur Japin"