Titelbeschrijving
Auteur: Adriaan van Dis
Titel: De wandelaar
Plaats/uitgever: Augustus, Amsterdam
Jaartal/druk: 1e druk
Biografie van de auteur
Naam: Adriaan van Dis
Geb datum: 16 december 1946
Genres: Roman, Novelles, verhalen
Recent werk: Familieziek (2002), De wandelaar (2007), Palmwijn (1996), Op oorlogspad in Japan (2000)
Prijzen: Het Gouden Ezelsoor voor Nathan Sid (1984), Gouden Uil voor Indische Duinen(1995).
Informatie: Zijn vader was een Indische Nederlander en zijn moeder een boerenmeisje uit Breda die elkaar in Indië hadden leren kennen. Toen Adriaan 10 jaar oud was stierf zijn vader. Dat heeft zijn school prestaties beïnvloed. Hij heeft onder andere hbs gedaan. Daarma heeft aan de universiteit in Amsterdam gestudeerd, hij studeerde daar Nederlands
Werk: Tijdens zijn studie is hij werkzaam geweest als redacteur. In 1983 is hij gedebuteerd als tv presentator. In 2008 maakte hij een tv programma met daarin een reisverslag van Zuid-Afrika.
Verwachtingen
Ik verwcht dat het een leuk zal zijn, omdat ik zelf veel van fietsen en wandelen houd, dus misschien
gaat ook wel over zijn ervaringen als wandelaar.
Samenvatting
Tijdens een van de dagelijkse wandelingen die de Nederlander Mulder (gekleed in zijn houtje-touwtjejas) in Parijs maakt, merkt hij dat er vlak bij zijn huis in een woning brand is uitgebroken. Er springt direct daarna een hond naar beneden en die wordt opgevangen door Mulder. Voor de buurt wordt Mulder daarna ook wel monsieur Martin genoemd. Later ontmoet Mulder ook de voorganger van de katholieke kerk, pére Bruno. Die vertelt hem o.a. over de herkomst van de hond die namelijk een reis van Tjaad gemaakt heeft over land en over zee om tenslotte in Frankrijk terecht te komen. De hond was een soort geluksbrenger voor degene die hem uit Afrika heeft meegenomen. De hond is bekend in de buurt en Mulder wordt de komende tijd dan ook voornamelijk herkend, wanneer hij de hond bij zich heeft. De hond van wie hij de naam niet weet, heeft nogal wat verwondingen opgelopen bij de brand. Mulder moet zich ook melden bij de politie en hij valt daar door de mand, als de agent hoort dat hij niet monsieur Martin heet. Hij is meteen een beetje verdacht. De naam Martin heeft hij overgenomen van een standbeeld in Parijs. Toen Martin in 1943 stierf, werd Mulder geboren. Dat kan toch eigenlijk ook geen toeval zijn. De hond laat hem op een andere manier naar bijvoorbeeld de zwervers kijken. Er breken in Parijs allerlei relletjes uit na een tijd er worden auto’s in brand gestoken. In Parijs komen hongerstakers in acties tegen de regering die de “sans papiers” wil uitzetten. Verder ontmoet hij ook nog een Afrikaanse vrouw die hij Sri noemt. Samen met haar gaat hij naar Fanta, een ernstig verbrand meisje in het ziekenhuis. Père Bruno verleent de hongerstakers onderdak, maar er sluiten zich ook andere elementen bij de actie aan (o.a. krakers en activisten) De politie grijpt dan hardhandig in en o.a. père Bruno wordt door één van de politiehonden gebeten. Er komt een bericht binnen dat Bruno een illegale afrikaan in huis heeft een vroeg hem of hij hem kon helpen. De heeft dringend een paspoort nodig. Als hij weer terug komt, blijkt er lekkage te zijn in zijn huis. Je komt ook meer van de geschiedenis van Sri te weten, dat haar man is dood gegaan bij de brand. Fanta komt weer uit het ziekenhuis en zij gaat wandelen met de hond en ze houd hem uiteindelijk. Het komt tenslotte nog tot een gesprek met enerzijds Bruno en anderzijds Mulder. Bruno wil wel graag discussiëren met de atheïst Mulder, omdat hij denkt dat diens ziel nog te redden zou zijn geweest. Maar hij wil bijvoorbeeld geen onderdak verlenen aan Sri, omdat die wel een geloof heeft, nl. het Boeddhisme.
Mulder gelooft niet in god. Mulder gelooft dus in een soort universeel humanisme. Hij heeft inmiddels alleen nog oog voor de ellende om hem heen.
Beredeneerd oordeel
De titel
De titel van het boek is de wandelaar. Deze titel slaat op de hoofdpersonage. Mulder is de hoofdpersonage, hij wandelt graag door de grote stad Parijs. Ik vind het een goed gekozen titel, omdat Mulder door het wandelen met de hond veel verschillende dingen tegen waar hij eerst minder oog voor had. Het wandelen draait het verhaal om, op deze manier komt hij al die dingen tegen.
Het thema
Het thema in het boek is eigenlijk hoe we met allochtonen om moeten gaan in de westerse beschaving. Je komt in het verhaal herhaaldelijk allochtonen tegen. Het huis dat afbrand, daar wonen veel allochtonen en illegalen. Door de hond komt hij veel in aanraking met zwervers en illegalen en komt hij er dus oom achter hoe zij ‘leven’. Ik vond het wel een interessant thema, omdat je dit soort situaties ook vaak in de echte wereld tegen komt. Mulder leert in dit verhaal met allochtonen om te gaan, waar hij eerst niets van wilde weten. Zijn ogen waren geopend door de hond. De mensen in de echte wereld zouden ook hun ogen meer open moeten doen hiervoor. Dit is ook een beetje de boodschap achter dir verhaal.
De opbouw
Er was niet echt iets speciaals aan de opbouw van dit boek. Het verhaal liep lekker en was chronologisch, zonder echte flashbacks. Ik vond het verhaal ook af, een gesloten einde. In het begin was Mulder nog de persoon die niets van allochtonen wilde weten en aan het eind heeft hij zijn ogen er wel voor geopend, de boodschap van het verhaal is over gekomen bij hem. Het verhaal is dus af.
Perspectief
Het verhaal heeft eigenlijk een combinatie van twee perspectieven, namelijk een ik-perspectief en een alwetende verteller. Het verhaal wordt niet letterlijk vanuit Mulder verteld. Hij wordt als het ware gevolgd door een verteller. Ik vind het aan de ene kant wel jammer dat het niet een ik-verhaal is, omdat dat nou juist wel mooi zou zijn geweest bij dit thema. Dan zou je je nog beter in kunnen leven in Mulder zijn gedachten over allochtonen en hoe zijn gedachte in de loop van het verhaal aangepast zou worden.
Personen
Mulder is de hoofdrol speler in dit verhaal. Hij is de ‘wandelaar’ uit dit verhaal. Mulder is een rijk persoon die leeft van een erfenis en werkt niet meer. Hij wandelt graag door Parijs, dat doet hij elke dag. Hij mijdt daarbij de ‘allochtone buurten’. Hij vindt die mensen maar niets. Op een dag wordt hij er toch naartoe gedrongen. Hij vangt de hond op uit het brandende huis. Voortaan loopt hij met de honddoor Parijs, maar nu ook door de buurten van de allochtonen. De hond veranderd zijn kijk op deze mensen. Ik vind het in het begin niet zo’n aardige personage, omdat hij echt een hekel heeft aan alle allochtonen en illegalen, maar dat veranderd later.
De hond is ook een personage in dit boek naar mijn mening. Deze hond is niet zomaar een hond, maar heeft iets menselijks in zich. Dat maakt hem zo bijzonder. Hij behoed Mulder ook voor een aantal fouten. Deze hond wordt ook wel Le Chien genoemd. De hond heeft een reis van Tjaad gemaakt heeft over land en over zee om tenslotte in Frankrijk terecht te komen. De hond was een soort geluksbrenger voor degene die hem uit Afrika heeft meegenomen. Ik vind het een goede personage, dat hij een mens kan veranderen is echt geweldig.
pére Bruno is de voorganger van de katholieke kerk. Bruno is een goed mens: hij helpt allochtonen verder te komen in het leven en hij drinkt bovendien een stevige whisky. Bruno regelt onder andere paspoorten voor de illegalen. Verder verleent hij hongerstakers ook onderdak. Ik vind het een goed personage, ondanks dat hij strafbaar bezig is, hij probeert de illegalen te helpen waar het kan. Hij probeert het leven voor hen dragelijker te maken in Parijs.
Tijd en ruimte
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is het moderne Parijs van de 21e eeuw. Er worden euro’s gebruikt en er wordt ook over relletjes in buitenwijken gesproken. Natuurlijk is het probleem met allochtonen ook uit deze tijd. Verder speelt het verhaal zich af in Parijs.
Eindoordeel
Ik vond het in totaal een goed boek om te lezen. Dat komt mede door het soort boek, maar ook door het thema. Het thema allochtonen (van buiten de westerse wereld) en westerse wereld speelt nog altijd een probleem in onze maatschappij. In het boek heb je een persoon die helemaal niets met deze allochtonen en illegalen te maken wilde hebben. Op het einde van het verhaal is dat toch bijgesteld. De boodschap achter het verhaal was dat mensen zich meer moeten indenken in deze allochtonen. Dat zou in de echte wereld ook wel eens wat meer mogen.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Goed hoor!
Je samenvatting had wel wat meer inhoud mogen hebben, en de informatie over de schrijver is wel leuk en aardig maar dat maakt het niet echt een boekverslag meer, het gaat namelijk om het boek.
3,5 sterren waard!
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
slecht 1ster
13 jaar geleden
Antwoorden