ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

1. Gegevens.

De titel van het boek is de Vijand.

De auteur is Jos Vandeloo.

De uitgever is Manteau en het jaar van uitgave van de oorspronkelijke druk is 1962.2. Een analyse.1a. Het boek heet de vijand omdat het zich afspeelt in de tweede wereld oorlog en daarin zijn de Duitsers voor de mensen in het verhaal de vijand.1b. Het boek heet de vijand omdat de Amerikaan Karl voor de ik persoon de vijand was.2. Genre.Het genre van het boek is drama.3. Thema en motieven.

Het motto van het boek kon ik niet vinden.

Het thema iedereen kan je vijand zijn.Motief :

De twee belangrijkste gebeurtenissen in het gevoelsleven van de hoofdpersoon zijn 1. Dat zijn vader wordt afgevoerd. 2. En dat Bea met een van de Amerikanen. Het regent vaak in de tekst omdat dat meer sfeer geeft aan de gebeurtenissen. In de twee schuinsgedrukte stukje tekst wordt verteld hoe hij over de vijand denkt. Leidmotief is liefde.4. Opbouw.

Het boek wordt chronologisch verteld.

Om je informatie te geven over hoe het voor de oorlog in de familie was.5. Personen.

De verteller is een round character omdat je al zijn gevoelens te weten komt hij niet te voorspellen is en omdat hij een steeds wisselend humeur heeft. Alle andere mensen zijn flat characters omdat je geen ontwikkelingen bij hen ziet, ze voorspelbaar zijn.6. Tijd.

De gebeurtenissen spelen zich af in de tweede wereld oorlog. De ruimte is beeldvormend omdat je je een goed beeld kunt vormen van de omgeving. Het verhaal duurt een paar maanden.7. Perspectief.

Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van een 15 jarige jongen uit een dorp. Er is dus een ik-verteller.8. Einde.

In het einde van het verhaal worden ze door de Duitsers uit de schuilkelder gehaald en de vaders worden afgevoerd. Ik vind dit een open einde want je weet niet wat er met de vaders gaat gebeuren en ook niet wat er met de andere bewoners gebeurt.9.

Dit boek is bekroond met de Hendrik van Veldeke-leenprijs.

Het boek is opgedragen aan de vrienden van vroeger.Samenvatting:De vijand.

Het verhaal gaat over een jongen van 25 jaar die samen met zijn vader, moeder, 2broers en zijn zus in een dorp in de tweede wereld oorlog leven.Een eindje van het dorp vandaan staat een Amerikaanse legertent waar 4 Amerikanen in leven. De hoofdpersoon gaat vaak naar de Amerikaanse soldaten toe om een beetje met ze te praten. De soldaten heten Paps, Mac, Karl en Houston.De jongen vond Mac de aardigste en hij vertrouwt hem ook het meeste. Op een gegeven moment kreeg hij ook steeds vaker eten mee naar huis, omdat ze vonden dat hij te mager was. Op een dag stond de hoofdpersoon samen met Paps in de uitkijktoren. Dan ziet hij opeens een meisje aankomen, ze heet Bea. De hoofdpersoon is verliefd op haar. Ze kent de Amerikanen net zo goed als hem en gaat de tent binnen. De hoofdpersoon gaat ook de tent binnen maar hij ziet dat Karl samen met Bea op bed ligt en dat vindt hij niet leuk en hij gaat weg. In het dorp hebben de vaders een schuilkelder gemaakt waar ze met het hele dorp tijdens de aanvallen ingaan zitten. Het dorp ligt dicht aan de grens en net over de grens wonen de rijkere boeren die het eten voor heel veel geld verkopen, de broers van de hoofdpersoon gaan vaak stiekem over de grens om eten te halen. Na een tijdje komt de oorlog steeds dichterbij en moeten ze steeds vaker in de schuilkelder. In de schuilkelder zitten zo’n 30 mensen. ’S Nachts houd er steeds een van de vaders de wacht bij de uitgang. Op een dag horen ze opeens iemand over hun kelder rennen en daarna horen ze een schot. De vaders gaan buiten kijken en zeggen dat er een gewonde Duitse soldaat ligt. Ze leggen hem achter het schuurtje en ze proberen hem te helpen met wat drank en een doek. De vaders kunnen niet lang weg blijven omdat de soldaten steeds terugkomen. Een paar dagen nadat de gewonde soldaat is overleden horen ze een heleboel voetstappen en de zandzakken worden voor de uitgang weg gehaald en iedereen moet eruit van de Duitsers. Buiten komt er een soldaat naar hen toe en begint tegen ze te schreeuwen en ze worden uit elkaar gehaald. Vrouwen en kinderen en mannen apart. En de vaders worden weggevoerd door de soldaten en op dat moment houd de hoofdpersoon erg veel van zijn vader.Recensie:

De vijand is een boek van Jos Vandelooo uitgegeven in 1962 door Manteau. Het verhaal gaat over een jongen die in een dorp leeft tijdens de tweede wereldoorlog. Bij het dorp staat een Amerikaanse legertent met daarin vier soldaten. De bewoners van het dorp hebben een schuilkelder gebouwd waar ze in gaan zitten als er gevochten word bij hun in de buurt. Op een dag word eneens Duitse soldaat dood geschoten en de bewoners krijgen de schuld en de vaders worden afgevoerd. Aan deze roman zit geen begin en geen eind je valt zo midden in het verhaal en Vandeloo laat je meteen meevoelen met personen en aan het eind stopt hij zomaar ineens en laat je aan het denken. Volgens andere mensen is dit de beste bundel die Vandeloo geschreven heeft. Natuurlijk is Vandeloo niet de eerst schrijver die over de tweede wereld oorlog schrijft, maar hij weet het toch weer op een hele nieuwe marnier te brengen omdat om het oorlogs gebeuren er nog een heel verhaal omheen zit. De werkelijkheid is ook goed uitgewerkt omdat je goed kunt meeleven met de personen en daardoor word het verhaal heel realistisch. Je hebt ook niet het gevoel dat hij het helemaal uit zijn duim zuigt maar dat het een waar gebeurd verhaal is. Het is duidelijk dat Vandeloo de mensen aan het denken wil zetten over de wereld zoals hij nu is en hoe we tegenover de medemensen staan. Hij heeft dit verhaal niet alleen geschreven voor mensen die geïnteresseerd zijn in oorlogsboeken maar ook voor mensen die van een mooi verhaal houden.

Vooral de momenten dat de mensen in de schuilkelder zijn erg spannend, je kunt dan erg goed voelen hoe die mensen zich voelen. Daartussen voel je echte momenten van rust. Vandeloo zet je aan het denken wie nu eigenlijk je vijanden zijn en dus moet je goed weten wie je kunt vertrouwen. De roman valt op door er niet met de stem verheven wordt en erg rustig verteld wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

bij mij weten is het een 15 jarige jongen i.P.V 25 jaar
dit staat bij samenvatting12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast