Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Bronvermelding Naslagwerken
Boek: Karel Glastra, De passievrucht, negentiende druk, Amsterdam/Antwerpen 1999
Uittreksel: Onbekend, ‘De Passievrucht’,  Amsterdam 1999

Verantwoording van de Keuze
Ik heb dit boek gekozen omdat ik van veel mensen hoorde dat ze dit boek hadden gelezen. Veel hadden er ook een boekverslag over gemaakt. Ook mijn ouders hebben het gelezen en we hebben het boek thuis ook. Daarom besloot ik om De Passievrucht te lezen.

Verwachtingen vooraf & wat daarvan klopte
Ik had niet echt verwachtingen van waar het boek over zou gaan. Ik wist wel vaag dat het over een vader ging die naar de biologische vader van zijn ‘zoon’ zocht, maar meer ook niet.


En achteraf klopte dus dat het over een vader ging die naar de biologische vader van zijn ‘zoon’ zocht.

Korte samenvatting van de inhoud.
Armin Minderhout heeft een zoon van 13 als hij ontdekt dat hij al zijn hele leven onvruchtbaar is. Hij begint een zoektocht naar de biologische vader van zijn zoon (bo). Aan de moeder van Bo (monika) kan hij het niet vragen, die is overleden. Inmiddels heeft hij wel een nieuwe vriendin: Ellen, een vroegere goede vriendin van Monika Maar die schijnt ook van niets te weten.
Hij bezoekt veel vroegere vrienden van Monika maar dat lijd op niets uit. Als zijn vader overlijdt vindt hij een briefje waarop staat ‘ ik ben zwanger M.’ Hieruit blijkt dat Armins vader, de biologische vader van Bo is, en Ellen wist hier vanaf maar heeft dat voor Armin verzwegen.

Indeling
Het verhaal heeft 45 hoofdstukken en het wordt personaal verteld. Het wordt in de tegenwoordige tijd en in de verleden tijd verteld.

Tijd en Ruimte
Het verhaal begint in media res, hierna wordt het chronologisch verteld met heel veel flashbacks waarin Armin terugdenkt aan Monika. Het eindigt in een gesloten einde. Bo, Armin en Ellen strooien het as van Armins vader over het graf van Monika. Eigenlijk zou het ook een open einde kunnen zijn want je weet nog niet echt de gevoelens van Bo. De vertelde tijd is zonder de flashbacks ongeveer een jaar, maar met flashbacks ongeveer 30 jaar.
De vertel tijd is ongeveer 5 en een half uur.


Het speelt zich bijna allemaal af in Amsterdam daar staat het huis van Armin, Ellen en Bo.
Andere plaatsen zijn: Ameland (armin en Bo gaan daar even op vakantie) en Abcoude (hier wonen de ouders van Armin)

Wijze van vertellen
Het verhaal wordt personaal verteld in de tegenwoordige en verleden tijd.
Het wordt verteld in de persoon van Armin. Het verhaal wordt heel duidelijk verteld, je komt veel over de gevoelens van de hoofdpersoon te weten.

Spanning
Aan de ene kant is het verhaal wel spannend omdat je graag wilt weten wie nou de biologische vader is.
Maar het is niet zozeer dat je niet kan stoppen met lezen, ik denk dat dat komt omdat het niet erg spannend wordt geschreven.
Ik heb het boek ook niet in een keer uitgelezen. Ik was wel heel nieuwsgierig maar het is toch niet zo spannend als bijvoorbeeld een moord.

Thema en Motieven
Het thema is denk ik bedrog en het motief de drang om te weten wie de biologische vader is. Ik denk bedrog omdat iedereen elkaar bedriegt, Armins vader bedriegt Armin, Ellen bedriegt Armin.
Het motief is wel duidelijk, het komt de hele tijd in het verhaal terug (de drang om te weten wie de biologische vader is)

Verklaring titel, Ondertitel & Motto
De titel van het boek is ‘De passievrucht’. Er is geen ondertitel. De passievrucht wordt gebruikt in de betekenis van een baby, de vrucht die uit passie wordt geboren. Bo is in het boek, figuurlijk gesproken, de passievrucht. De titel wordt niet letterlijk in het boek vermeld.
Het motto is:
From the start
Most every heart
That’s ever broken
Was because
There always was
A man to blame
Dolly Parton (‘It Wasn’t God Who Made Honkytonk Angels’)
Hier mee wordt bedoeld dat er altijd een man verantwoordelijk is geweest voor het breken van harten, je kan altijd een man de schuld geven. In dit boek is dat de ‘dader’ geweest, de biologische vader van Bo. Deze ‘dader’ is ook een man. Hij heeft er voor gezorgd dat het hart van Armin, Ellen en Bo is gebroken.

De Personages
Ik heb over alle personen iets verteld, omdat de meeste eigenlijk wel een belangrijke rol spelen.
De hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Armin Minderhoud, die zich in één situatie voordoet als Erik Aldenbos. Hij is ongeveer 36 jaar en werkt als corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij.
Zijn kin steekt iets naar voren en zijn linkervoet is een halve maat kleiner dan zijn rechter, maar meer wordt er niet over zijn uiterlijk verteld. Hij weet veel, wil altijd de waarheid weten, maar is vooral wantrouwend.
Armin heeft een vriendin gehad, Monika. Ongeveer drie jaar na de geboorte van hun kind Bo, is ze overleden. In het begin van het boek wordt het echter duidelijk dat Armin niet de biologische vader is van Bo.
In de tegenwoordige tijd heeft Armin een andere vriendin, namelijk Ellen.
De bijpersonen:
Bo: Bo is de ‘zoon’ van Monika en Armin. Al snel blijkt dat Armin echter niet de biologische vader van Bo is. Dit komt Bo pas laat in het boek te weten.
Bo is in de tegenwoordige tijd ongeveer dertien jaar. Hij heeft net als Armin een kin die iets naar voren steekt en een linkervoet die een halve maat kleiner is dan zijn rechter.
Monika: Monika was de eerste vriendin van Armin en de moeder van Bo. Ze is, toen Bo ongeveer drie of vier was, gestorven aan een hersenvliesontsteking. Ze komt alleen voor in de gedachten en herinneringen van Armin.
Monika had een witte huid en rode haren. Ze vond ongewone dingen leuk en ze werkte bij het reisbureau “De Kleine Wereld”.
Ellen: Ellen is in de tegenwoordige tijd de vriendin van Armin en ze was de beste vriendin van Monika. Daardoor heeft ze Armin leren kennen.
Toen Monika net dood was, dronk Armin heel veel en zwierf hij ook veel over straat met Bo. Ellen heeft Armin uit dat dal gehaald en ervoor gezorgd dat hij weer een normaal leven ging leiden.
Ze is een steun voor Armin en voedt samen met hem Bo op.
Aan het eind van het boek wordt duidelijk dat ze altijd geweten heeft wie de biologische vader van Bo was.
Dees: Dees is de beste vriend van Armin. Hij is wetenschappelijk redacteur en werkt voor dezelfde uitgever als Armin. Dees werkt al jaren aan een boek dat gaat bewijzen dat Darwins evolutietheorie niet klopt. Hij heeft het dan ook vaak over Darwin.
Ouders van Monika: Armin en Monika vinden hen allebei niet echt aardig. Andersom is dit ook zo. Het zijn de lievelingsgrootouders van Bo.
Ouders van Armin: De moeder van Armin bestaat alleen nog in de gedachten en herinneringen van Armin. Ze is na Monika’s dood gestorven, maar wanneer precies staat niet in het boek.
De vader van Armin gaat pas laat in het boek dood. Hij is in Armins ogen een alleskunner en is de biologische vader van Bo. Armin en zijn vader hebben nooit een echt goede band gehad, Armin zegt dat zijn vadert hem altijd het gevoel heeft gegeven dat hij (armins vader) overal beter in was.
Armins ouders willen allebei dat Armin gelukkig is, op welke manier dan ook.
de moeder van Armin bestaat alleen nog in de gedachten en herinneringen van Armin. Ze is na Monika’s dood gestorven, maar wanneer precies staat niet in het boek. De vader van Armin gaat pas laat in het boek dood. Hij is in Armins ogen een alleskunner en is de biologische vader van Bo.

Robbert Hubeek: Robbert is de ex-vriend van Monika en tevens één van de mannen van wie Armin denkt dat hij de vader van Bo is. Hij woont in Amsterdam-Zuid.
Niko Neerinckx: Niko werkte vroeger als reisleider bij het reisbureau “De Kleine Wereld” en was een collega van Monika. Armin verdenkt ook hem ervan de vader te zijn van Bo, maar hij is het niet.
Niko werkt in de tegenwoordige tijd bij een videoproductiebedrijf, hij is cameraman en regisseur. Hij woont in Haarlem, is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij heeft een bleek gezicht, sluik en donker haar en donkere, een beetje verlopen ogen.
Anke Neerinckx: Anke is de vrouw van Niko. Ze is aardig, mooi en netjes opgevoed, maar ook een beetje raar, omdat ze zomaar een wildvreemde man, Armin, binnenlaat en hem het hele huis laat zien.
Door Anke krijgt Armin steeds meer het gevoel dat Niko de vader van Bo is, maar uiteindelijk merkt Armin dat dat niet zo is.
de moeder van Armin bestaat alleen nog in de gedachten en herinneringen van Armin. Ze is na Monika’s dood gestorven, maar wanneer precies staat niet in het boek. De vader van Armin gaat pas laat in het boek dood. Hij is in Armins ogen een alleskunner en is de biologische vader van Bo.
Armins ouders willen allebei dat Armin gelukkig is, op welke manier dan ook.

Context
Karel Glastra van Loon werd in 1965 geboren. Hij is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker van het programma ‘Lopende Zaken’.
Eerder verscheen van hem de verhalenbundel ‘Vannacht in de wereld gek geworden’ in 1997, die genomineerd werd voor de ‘ECI-prijs voor schrijvers van nu’. Voor zijn boek de passievrucht won hij de Generale Bankliteratuurprijs.

Persoonlijke beoordeling:
Ik vond het zelf een leuk boek om te lezen, alleen vond ik het jammer dat ik de afloop al wist omdat we de film gingen kijken in de klas, maar tog is het wel een beetje anders. In het boek gaat monika bijvoorbeeld niet meteen dood, maar ligt ze nog 3 dagen in ziekenhuis en er wordt verteld hoe ze elkaar hebben ontmoet. Toch vond ik het wel leuk. Alleen waren er weinig spannende momenten voor mij, omdat ik het dus al wist. Als ik een spannend moment moet kiezen is het of monika nog bleef leven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.