Tekstbeleving:
1. Het onderwerp(thema): Het onderwerp in het boek is duidelijk: twijfel aan het vaderschap. Het onderwerp is erg recent en komt dan ook in meerdere boeken naar voren, hoewel niet als hoofdthema. Een voorbeeld is ‘De ontdekking van de hemel’ van Mulisch. Een dieper liggend thema zou het feit kunnen zijn dat wij, de mens, denken de werkelijkheid te kennen, maar dat die toch anders is; je moet niet te gauw denken dat je overtuigingen kloppen met de realiteit. Ik vind het interessante onderwerpen. Door het boek ben ik niet van mening veranderd, wel ben ik er meer over gaan nadenken, vooral door de feitjes die af en toe in het boek opduiken tussen het verhaal door.
2. De gebeurtenissen (intrige, plot): De nadruk ligt in het verhaal niet echt op de gebeurtenissen, eerder op de gevoelens van de hoofdpersoon, Armin. Je volgt Armin in het verhaal en leest mee met zijn, soms wanhopige en rare, gedachten. Eén gebeurtenis staat centraal in het boek: het moment dat Armin te horen krijgt dat hij niet de vader is van zijn ‘zoon’. Hierdoor komt het verhaal eigenlijk op gang. De gebeurtenissen die voorkomen in het boek, worden verteld door Armin. Ze zijn vaak dramatisch, soms zelfs een beetje schokkend,maar kunnen wel echt gebeurd zijn, ze zijn erg realistisch. Het einde van het boek, de ontknoping, was erg verrassend en onverwacht. Daardoor bleef het boek me boeien van het begin tot het einde, je wilt de oplossing van het raadsel weten, wie nou echt de biologische vader van Bo is.
3. De bouw (compositie, structuur, samenhang): Het boek begint niet echt interessant, maar omdat ik al iets over het boek had gehoord, wist ik ongeveer wat ik nog verwachten kon van het boek. Het verhaal begint midden in een handeling, Armin en Ellen gaan naar het ziekenhuis om de uitslag te horen van hun vruchtbaarheidsonderzoek. Pas later leert men de andere personages in het verhaal kennen. Het verhaal is niet echt moeilijk opgebouwd, maar er komen wel veel tijdsprongen in voor. Hierdoor moet je jezelf af en toe wel terug in het verleden kunnen plaatsen. De opbouw van het boek vond ik spannend, omdat je langzaam maar zeker steeds meer over de personen en hun relaties met elkaar te weten komt door de terugblikken die erin voorkomen. De feiten die af en toe in het verhaal opdoken waren wel interessant, maar ik vond ze niet echt tussen het verhaal passen. Ze hadden wel met het verhaal te maken, ze gingen over het probleem dat in het boek centraal staat, vaderschap en twijfel aan het vaderschap. Na de ontknoping, de oplossing voor het probleem wie de vader van Bo is, stopt het boek, net als bij een detective. De tijd in het boek verloopt niet chronologisch, hierdoor leer je de personages steeds beter kennen, door de herinneringen of terugblikken van Armin, hierdoor blijft het boek spannend.
4. De personages: De lezer leert de personages in de loop van het boek beter kennen. Door herinneringen die Armin oproept in zijn gedachten leert de lezer ze kennen. Men leert de personages dus kennen door de ogen van Armin. Subjectief dus. Dees, de vriend van Armin, speelt een sympathieke rol in het boek juist omdat hij de beste vriend van Armin is. Alleen Monica bleef voor mij een nogal raadselachtige vrouw, omdat Armin er verliefd op is, en dus niets dan goeds over haar vertelt, ook als Armin weet dat ze een zoon van zijn vader heeft gekregen. Je komt haar werkelijke aard niet te weten. Echt diep op de overige personages, buiten Armin zelf, wordt er niet ingegaan. Je leert hun binnenkant alleen oppervlakkig kennen. Alleen de hoofdpersoon, Armin, leert met goed kennen doordat men de wereld door zijn ogen ziet, voorzien van zijn commentaar. Ik snap dat Armin helemaal gek wordt als hij te horen krijgt dat hij niet de vader van Bo is. Hij gaat dan iedereen verdenken, zelfs zijn eigen huisarts. Hij reageert niet altijd volgens de verwachting, wat het boek interessanter maakt.
5. Het taalgebruik (stijl): De taal in het boek was niet moeilijk. Over het algemeen was alles goed te begrijpen. Alleen als Armin stukken van zijn werk als corrector voor een wetenschappelijke uitgeverij gaat citeren, is de tekst niet te begrijpen voor iemand die niet thuis is in dat vak. Ook de stukken die hij leest in het voorwetenschappelijk Evangelie van Philippus waren wat moeilijker om te lezen. Het boek bevat veel dialogen, vooral tussen Armin en zijn beste vriend Dees. Beeldspraak komt in het boek niet voor. Ik heb me goed kunnen inleven in het verhaal, mede door het makkelijke taalgebruik, zoals ik dat zelf ook gebruik in het dagelijks leven.
Samenvatting: Armin Minderhout hoort, nadat hij en zijn vriendin Ellen een medisch onderzoek zijn ondergaan, dat hij al heel zijn leven onvruchtbaar is. Hij kan zijn oren niet geloven, hij heeft immers een zoon van dertien jaar oud, Bo. Toch blijkt hij aan het syndroom van Klinefelter te lijden, een aangeboren afwijking van de geslachtschromosomen waardoor zijn sperma geen zaadcellen bevat. Armin is vastberaden de echte vader van Bo te achterhalen. Zijn toenmalige vriendin, Monica, kan hij het niet meer vragen, zij is reeds tien jaar dood, gestorven aan een hersenvliesontsteking. Allereerst verdenkt hij Robert, een ex-vriend van Monica. Hij blijkt het echter niet te zijn, hij weet niet eens dat Monica al tien jaar dood is. Vervolgens worden de huisarts en Nico Neerinckx, een vroegere collega van Monica, verdacht. De eerste blijkt van niets te weten. De tweede daarentegen wordt wel erg verdacht als blijkt dat zijn oudste zoon ook Bo heet. Armin is er zeker van dat hij de dader is, maar zwijgt er verder tegen bijna iedereen over, behalve tegen Ellen en Dees, zijn beste vriend. Als Armin en Bo samen een weekend op Ameland zijn, zegt Armin in een ruzie tegen Bo dat hij zijn vader niet is. Vlak hierna sterft de vader van Armin. Als hij en Dees het huis ontruimen vindt Armin een briefje van Monica aan zijn vader. Er staat: ‘ik ben zwanger. Monica.’ Het is nu wel duidelijk wie de echte vader van Bo is. Thuisgekomen geeft Ellen hem een brief van Monica aan Bo. Hierin legt ze aan hem uit wie zijn vader is. Het blijkt nu dat Armin en Bo halfbroers zijn. De tweede verhaallijn loopt tussen de eerste door. Deze vertelt het leven van Armin met Monica voor haar dood. Armin verteld hoe ze hun zoontje Bo kregen en hem opvoedden. Ook vertelt hij van haar dood en de eerste weken daarna.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
D.
D.
nouw der klopt geen zak van
16 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
hoi ik wilde je ff bedanken voor deze samenvatting. Ik heb het boek gelezen en ik vind hem erg overeenkomen met mijn denkbeeld over dit boek. Ik wilde alleen ff vragen in welke klas je dit hebt in geleverd. Ik zit nu in 4 havo en wij moeten een boekverslag inleveren op bijna de zelfde methode geschreven als de jouwe. Nou de mzzls
groetjes danielle
22 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Helemaal in het begin staat een engelse tekst. Het zijn slechts een paar regeltjes, wat is het verband van deze regels in het boek. En wie is "the man to blame"??
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Goed boekverslag!! Ik heb er heel veel aan gehad...
20 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
slecht hoor
20 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
hey ik wou je even bedanken voor je uitreksel op scholieren.com
ik heb er erg veel aan gehad
groetjes
DeMi
20 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
je schrijft monika, met een K
20 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Hallo Maud,
Ik wil je bedanken omdat ik veel aan je uittreksel voor de passievrucht heb gehad, ik had het boek wel gelezen maar ik kan soms dingen moeilijk verwoorden.
Ik heb toch 1 klein foutje in je uittreksel ontdekt, namelijk dat Karel Glastra van loon in 1962 geboren is en niet in 1965 zoals jij schrijft.
Veel liefs, Gerda
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
heej MAUD, ik moest een samenvatting hebben voor de passievrucht en ik dacht toen ik de lijst met gevonden resultaten zag, DIE moet ik hebben. Toen ik je samenvatting las dacht ik de hele tijd: woooh hier heb ik écht veel aan. en toen las ik onderaan MAUD, en toen d8 ik goh das nog eens toevallig. nouja in iedergeval bedankt! EN SUC6 als je dit jaar eindexamen doet.
maud
20 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Beste Maud,
bedankt dat ik dit boekverslag van je heb mogen overnemen.
Hopelijk haal ik er een goed cijfer voor.
Groeten,
Floris Bakker.
19 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Ik heb heel veel aan je verslag gehad echt! THnx
Greetz lies
19 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
BEste maud,
weet je dat de passievrucht wel degelijk een motto heeft?
jij zegt van niet
15 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
In de brief stond ik ben zwanger. M. en niet ik ben zwanger. Monika.
10 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
Zelfs 22 jaar later is je boekverslag nog een redder in nood. Groetjes van Gen Z haha
1 jaar geleden
Antwoorden