Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De avonden door Gerard Reve

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De avonden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1169 woorden
  • 17 maart 2008
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
69 keer beoordeeld

Boekcover De avonden
Shadow

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inzag, reageerden veel critici aanvankelijk geschokt: de roman zou geen enkel uitzicht bieden voor het troosteloze bestaan van de naoorlogse generatie. Ook schrijvers reageerden, geluiden van af…

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inza…

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inzag, reageerden veel critici aanvankelijk geschokt: de roman zou geen enkel uitzicht bieden voor het troosteloze bestaan van de naoorlogse generatie. Ook schrijvers reageerden, geluiden van afschuw kwamen onder andere van Godfried Bomans die in Elsevier schreef: 'Ik heb zelden een boek gelezen, zó naargeestig, zó zeer van iedere positiviteit verstoken, zó grauw, cynisch en volstrekt negatief, als dit. Het wurgt iemand de keel toe.' En Nescio sprak van een 'onboek'. Reve reageerde laconiek: 'Het is nog altijd een wijdverbreide opvatting dat een schrijver uitzicht moet bieden. Ik zie dat niet in. Is dat speciaal mijn taak? Laat ze een spionnetje kopen, de zwetsers.'

Al snel groeide Reves roman uit tot de bijbel van een nieuwe generatie. Het boek beleefde meer dan vijftig drukken en wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste romans van na 1945.

De avonden door Gerard Reve
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
FORMULIER BOEKEN De Avonden van Gerard Reve

1. Geef het thema.
Het boek beschrijft de laatste 10 dagen van 1946 vanuit de beleving van een jong volwassene genaamd Frits van Egters. Of
Het boek beschrijft de totale verveling van Frits van Egters, een jong volwassene in de saaie jaren na de WOII, in de laatste 10 dagen van 1946.

2. Beschrijf alle belangrijke personages.
Frits van Egters: rond karakter. 23 jaar. Woont bij ouders. Werkt op een kantoor. Geobsedeerd door kaalheid (iedereen op kaalheid wijzen) en tijd (kijkt voortdurend op horloge + telt de tijd). Last van angstdromen. (over dood, worden achtergelaten) Geen idealen. Anti-held. Erg zuinig(loopt voortdurend). Eet veel. Om aandacht te krijgen vertelt hij over enge ziektes en gebeurtenissen en pest graag mensen. Verveelt (klooien met radio en kachel)
Frits ouders: Moeder moeite met passieve man, huishoudelijk, onzeker. Vader doof, vergeetachtig, geen manieren.

Jaap: Getrouwd met Joosje en kind.
Maurits: Dief. Het kwade (maar 1 oog, achternaam: Duivenis, gaat met Frits ver in zijn sadistische ideeën)
Joop: broer van Frits. Getrouwd met Ina. Ondernemen vaak dingen maar geen goede band.
Viktor: Een van de betere vrienden. Het goede.(Studeert, geen tekenen lichamelijk verval, leent hem boek: “de kleine zenuwlijder, handleiding tot een fatsoenlijk leven”. Achternaam: Poort  poort naar het goede. Geen negatieve kenmerken.
Louis Spanjaard: een slecht humeur. Het lijkt ook alsof hij Frits liever niet zou kennen. Hij ging samen met Frits naar het gymnasium en is de broer van Bep.
Bep Spanjaard: Bep is de enige vriendin van Frits. Ze heeft een enorm bang karakter want ze denkt dat ze voetstappen en stemmen hoort.


3. Geef de tijdsduur, periode met veel of weinig verteltijd en waarom.
Begin zondag 22 december en eindigt op oudejaarsnacht. Gebeurtenissen van 10 dagen elk 1 hoofdstuk. De morgen begint altijd optimistisch met veel plannen, maar het eindigt pessimistisch. Avonden het belangrijkste wat meeste verteltijd en dan gaat hij naar zijn vrienden. Het is belangrijk dat de avond slaagt. Avonden in december extra lang. Avond=het einde van de dag=het verval van de dag. Soms kleine terugblik bij herinneringen ophalen. Soms vooruitblik bij het voorspellen van de gang van zaken door de hoofdpersoon. (die komen meestal uit=de sleur van het bestaan)

4. Verklaar de titel.
De verteltijd speelt zich grotendeels in de avonden af. De avonden zijn langer in december. Het is belangrijk voor Frits dat de avond slaagt. Toont het verval aan: avond is het einde van de dag.

5. Verklaar de ondertitel.
Een winterverhaal. Dit suggereert een warm en gezellig verhaal=ironisch. Want juist kil, eenzaam en donker en niet eens echt een ‘verhaal’.

6. Verklaar het motto.
Elke gelijkenis van figuren of voorvallen in dit verhaal met werkelijke personen of gebeurtenissen is toevallig. - Volgens Reve alleen het laatste woordje gelogen dus sterk autobiografisch.

7. Wat voor soort roman en waarom.
Psychologische roman: de hoofdpersoon maakt toch min of meer een mentale groei door.

8. Vanuit welk perspectief is het geschreven en wat is de functie hiervan.
Personale vertelsituatie. Alles wordt vanuit de gekleurde en zeer selectieve bril van Frits Egters bekeken - subjectief.

9. Geef het idee m. b. t. plaatsen in de tijd.
Het boek ‘De Avonden’ maakte in 1947 de tongen los. In het boek komen de gedachten van een naoorlogse volwassene uitvoerig voor. Ik denk dat men toen veel in de hoofdpersoon Frits herkende, namelijk een persoon die zijn angsten ontloopt en zich veelal verveeld in het leven. Men herkende dit omdat ook zij niet spraken over hun angsten, men moest het leven weer oppakken en de oorlog met al zijn gebeurtenissen maar snel vergeten. Het proberen te vergeten van hun angsten doet deze niet verdwijnen maar juist groeien. Reve heeft het boek dan ook geschreven om zijn problemen te verwerken. Hij bezocht wekelijks een psychiater en hij raadde hem dit aan.


10. Welke literair-historische motieven en geef een voorbeeld in de tekst.
1. eenzaamheid (dromen over achtergelaten worden, onmogelijk tot wezenlijk contact: doofheid/nutteloze gesprekken met vrienden)
2. dood (dromen, obsessie aftakeling, gruwelijke verhalen over dood)
3. dierkwelling (het konijn - het macabere)
4. aftakeling (obsessie kaalheid, afzetten ouders, gaat op eigen lichaam opzoek naar lichamelijk verval, vertelt gruwelijke verhalen over ziekte en dood)
5. tijd (steeds aftellen+op horloge kijken  sleur en verveling
6. angst (Frits is bang voor alles: wanorde, slordigheid, spiegel, stilte enz.. heeft angstdromen. Volpraten van de tijd is een poging tot bezwering van de angst)

11. Welke interne motieven en geef een voorbeeld in de tekst.
1. dromen (hij heeft elke nacht weer angstdromen)
2. verveling (aftellen)
3. generatiekloof (met zijn ouders: verdrongen liefde)
4. klokken (constant op klokken kijken)
5. spiegel (bekijkt zichzelf vaak in de spiegel: oog in oog met eigen sterfelijkheid en verval)
6. irritatie (ergert zich aan zijn ouders, met name zijn vader)

12. Verklaar het structuurelement ruimte in het boek
1. Het interieur van de van Egters (beklemming klein burgerlijkheid, elke vorm van huiselijkheid wordt steeds afgebroken, divan/spiegel/kachel/zoldersleutels symboliseren gebrek aan communicatie en eenzaamheid)

2. de stad (vervreemdingseffect door steeds terugkerende punten niet bij naam te noemen dus geen vertrouwelijkheid)

13. Geef de historische tijd van het boek met een voorbeeld uit de tekst.
Het boek speelt zich af in het jaar 1946. De sfeer die over het boek hangt, de saaiheid bijvoorbeeld, is wel typerend voor de generatie mensen na de oorlog. Tijdens de oorlog was het namelijk een stuk spannender en daarna belandde men weer in de dagelijkse sleur

14. De schrijfstijl bv zijn er enige opvallende beeldspraken en/of stijlfiguren.
Hij heeft een verheven stijl, haast aforistisch. Veel ironie. Bijna poëtische zinnen. Geen poespas - alles heeft een betekenis. Helder, sober en zakelijk. Frits zelf praat heel plechtig.

15. Geef de stromingen uit de literatuur met voorbeelden uit de tekst.
De Avonden is een boek uit het existentialisme. Het existentialisme is ontstaan na de eerste en tweede wereldoorlog. Het is een filosofische stroming die het menselijk bestaan centraal stelt, de mens is verantwoordelijk voor zijn eigen lot.
De existentialistische opvattingen:
1. Het leven lijkt zinloos en bestaat enkel uit toevalligheden.
2. De mens leeft in eenzaamheid, met medemensen leeft hij in conflict.
3. Er is niet vastgelegd wat goed en kwaad is, iedereen bepaalt zijn eigen normen en waarden.
Elementen van het existentialisme die we terugvinden bij naoorlogse auteurs:
1. De hoofdfiguren zijn anti-helden, sowieso ontbreekt het idealisme.
2. De volle nadruk ligt op het lichamelijke, zoals bijvoorbeeld ziekte en ouder worden.

3. Het leven bevat geen zin of lijn, alles is toeval.
Omdat De Avonden voldoet aan de volgende kenmerken is het duidelijk een boek uit het existentialisme: de hoofdpersoon (Frits van Egters) is een anti-held, hij heeft geen idealen, hij is geobsedeerd door lichamelijk verval en zijn hele leven bestaat uit toevalligheden, niks wat hij doet heeft werkelijk zin, ook heeft hij niet echt een gezellige band met zijn vrienden. Het eind van het boek is existentialistisch, aangezien Frits daar zijn verantwoordelijkheid accepteert en zich daar ook in schikt.

16. Kenmerken van de schrijver
Kenmerkend voor Reve is:
1. obsessie voor dood, aftakeling en verrotting van het leven. En zich hier tegen verzetten door A: grote aandacht voor het seksuele aspect en B: liefde voor het weerloze dier.
2. eenzaamheid - gevoel uitgestotene te zijn
3. saaiheid/verveling (het sluitmotief bij de avonden)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De avonden door Gerard Reve"