Feitelijke gegevens
- 63e druk, 1947
- 287 pagina's
- Uitgeverij: De Bezige Bij
Flaptekst
In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inzag, reageerden veel critici aanvankelijk geschokt: de roman zou geen enkel uitzicht bieden voor het troosteloze bestaan van de naoorlogse generatie. Ook schrijvers reageerden, geluiden van afschuw kwamen onder andere van Godfried Bomans die in Elsevier schreef: 'Ik heb zelden een boek gelezen, zó naargeestig, zó zeer van iedere positiviteit verstoken, zó grauw, cynisch en volstrekt negatief, als dit. Het wurgt iemand de keel toe.' En Nescio sprak van een 'onboek'. Reve reageerde laconiek: 'Het is nog altijd een wijdverbreide opvatting dat een schrijver uitzicht moet bieden. Ik zie dat niet in. Is dat speciaal mijn taak? Laat ze een spionnetje kopen, de zwetsers.'
Al snel groeide Reves roman uit tot de bijbel van een nieuwe generatie. Het boek beleefde meer dan vijftig drukken en wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste romans van na 1945.
Eerste zin
Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de twee en twintigste December 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters, ontwaakte.Samenvatting
Het boek gaat over Frits van Egters in de laatste 10 dagen van het jaar 1946. Het verhaal gaat over zijn leven als jongeman in een naoorlogse samenleving. Hij doet eigenlijk vrij weinig. Hij heeft zijn studie niet afgemaakt en woont nog bij zijn ouders. Daarnaast loopt hij veel buiten rond om op bezoek te gaan bij zijn vrienden en gaat af en toe met ze naar de kroeg of de film.
Frits verveelt zich vooral en de avonden spelen een belangrijke rol in het verhaal. Frits maakt iedereen die hij kent belachelijk om zijn uiterlijk (bijvoorbeeld kaalheid en ouderdom), maar dit is eigenlijk zijn eigen onzekerheid. Als hij alleen thuis is draait hij de deuren op slot om zichzelf in de spiegel te bekijken en te speuren naar tekenen van ouderdom. Hij lijkt erdoor gefascineerd te zijn. Elke nacht heeft Frits dromen over iets wat zijn leven in gevaar brengt en telkens wordt hij wakker op het moment dat hij aan zijn einde zou komen. De enige nacht waarin hij geen nachtmerrie heeft is de avond van 28 december, wanneer hij heel dronken thuiskomt.
Zijn vrienden zijn vreemde figuren. Het is eigenlijk onduidelijk of het allemaal echt zijn vrienden zijn. Sommige figuren komen vaker terug in het verhaal en sommige niet. Je leert de personages pas kennen nadat ze aangesproken worden door Frits.
Frits irriteert zich aan zijn ouders en maakt vaak ruzie met ze. Aan het einde van het verhaal richt hij zich tot God en vraagt of God zijn ouders wil vergeven.
Al met al is het een verhaal over hoe de naoorlogse samenleving in elkaar steekt: alles is zeer burgerlijk en saai. Niemand neemt risico's in het leven en het verhaal is met die verveling doordrenkt. Tegelijkertijd merk je niks van de oorlog. Er wordt bijvoorbeeld niet over gesproken. De familie van Egters is waarschijnlijk een socialistische familie, aangezien ze sober leven en er geen godsdienstige symbolen in het huis te vinden zijn met kerst.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
Arthur
Arthur
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-avonden-door-gerard-reve-60602 Bijna hetzelfde verslag alleen meer informatie
2 jaar geleden
Antwoorden