Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De adelaars door Kader Abdolah

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De adelaars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 523 woorden
  • 20 februari 2002
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
99 keer beoordeeld

Boekcover De adelaars
Shadow
De adelaars door Kader Abdolah
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
“Adelaars” gaat over de ikfiguur, die een graf zoekt voor zijn broer. Zijn broer is in het geheim in de gevangenis is doodgeschoten, en daarom mag hij van de staat geen officieel graf, omdat zijn dood geheim moet blijven. De vader & de broer van de dode laten het er niet bij zitten, en gaan alle mogelijke plaatsen af om de jongen te kunnen begraven. De belangrijkste gebeurtenis in het boek is de dood van de broer van de ikfiguur. Want het verhaal verteld hoe de ikfiguur met zijn vader een graf voor zijn broer zoekt, en dat had niet gehoeven als dat niet gebeurd was. De hoofdpersoon in het boek is de ikpersoon, die dus een graf moet zoeken voor zijn broer, wat niet gemakkelijk is omdat bijna geen enkele stad de broer wil begraven uit angst voor de staat. De hoofdpersoon is voorzichtiger geworden na de eerste keer dat ze een stad vroegen de broer te begraven. Bij deze keer vielen er mannen en honden de auto aan, die de ikfiguur moest beschermen. Vanaf dat moment is de ikfiguur oplettender geworden. De belangrijkste andere persoon is de vader van de ikfiguur. Deze zoekt met de ikfiguur een graf en bepaalt waar ze dat doen. Ook is Rahmanali erg belangrijk. Aan het einde van het verhaal vinden vader & zoon hem, en hij is de enige die hen wil helpen om een graf voor de broer te vinden. Hij heeft zelf namelijk ook al eens iemand in het geheim moeten begraven. En ook de broer is zeer belangrijk, want uiteindelijk draait alles om hem; híj moet begraven worden en zonder hem dus geen verhaal. In dit verhaal zijn, net als in Serpentina’s petticoat, de hoofd- en bijpersonen familie van elkaar. Alleen Rahmanali is geen familie. Hem kennen ze omdat hij bekend staat als een wijze man en daardoor zijn ze naar hem doorverwezen. De vader komt uit het dorp waar deze Rahmanali woont, en dus kende hij hem al. De verhalen spelen zich af in Marokko. De schrijver lijkt de ikpersoon te zijn, en hij heet Kader Abdolah. Volgens mij is dat een Marokkaanse naam. Dat kan ook wel kloppen, want aan het begin van het verhaal zegt hij dat zijn land veel bergen heeft. De gebeurtenissen spelen zich eerst af in de geboortestad van de ikpersoon, daarna in Marzedjaran. Vervolgens gaan vader en zoon naar Saroeg, en als laatst gaan ze naar Djeria. De gebeurtenissen spelen zich waarschijnlijk nu af. Dit verhaal vond ik best wel interessant, omdat je veel van deze cultuur te weten komt. Ook was het verhaal spannend, omdat het moeilijk was om een graf te vinden, en de meeste dorpen waren erg vijandig toen de hoofdpersoon vroeg om een graf. Ook vond ik het een ontroerend verhaal, door de manier waarop de vader omgaat met het verlies van zijn zoon. Het was ook zeer geloofswaardig; de schrijver heeft het allemaal heel echt doen lijken door alles heel goed te beschrijven. En het verhaal was ook nog leerzaam; ik wist niet dat er daar zulke rare regels waren om iemand te begraven. En dat het zo moeilijk was.

REACTIES

L.

L.

Goed gedaan, joh!
Fántástisch uitreksel, echt waar.

Doei!

21 jaar geleden

G.

G.

het verhaal speelt zich af in Iran, waar de ikpersoon vandaan komt!

20 jaar geleden

P.

P.

Dit verhaal speelt zich in Iran af niet in Marako . kijk even naar de achter kant van het boek staat Kader abdollah ( IRan 1954 ) in 1988 om politieke redenen naar Nederland vluchtte ... Ik weet niet hoe jij aan die idee kwam dat dit verhaal in Marako afspeelt . maar goed het kan gebeuren ! .

19 jaar geleden

F.

F.

Dit is maar 1 van de 9 hoofdstukken in dit boek.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De adelaars door Kader Abdolah"