Copycat door Colin Dann

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Copycat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2448 woorden
  • 4 juni 2018
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 8
18 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Copycat
Shadow
Copycat door Colin Dann
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Titel: Copycat
Auteurs: Simon en Laura burgers

Feiten

Titel:​ Copycat
Auteurs: ​Simon en Laura burgers
Uitgever: ​Ploegsma
Jaar eerste druk: ​2011
Jaar gelezen druk: ​2011
Aantal pagina’s: ​347
Illustrator landkaart: ​Wouter Cames van Batenburg
Omslag ontwerp​: Annemieke Groenhuizen
Omslag beeld:​ Andy Wadsworth / Trevillion Images
ISBN-nummer:​ 978-90-216-6916-8

Auteurs

Simon en Laura Burgers zijn vader en dochter. Het idee van de gevangenis met klonen bedacht Laura toen ze een jaar of 14 was. Meteen na Laura’s eindexamen van de middelbare school zijn Simon en zijn samen aan het boek begonnen. Voorafgaand aan het schrijven van ieder hoofdstuk voerden ze altijd een lang overleg. Meestal schreef Laura dan eerst een kladversie en bracht Simon er verbeteringen in aan. Daarna werd er nog eindeloos geschaafd en veranderd. Uiteindelijk zijn ze drie jaar met het boek en de website bezig geweest, veel langer dan ze van te voren hadden gedacht…
Simon ( 1958 Den Haag ) is leraar Nederlands en componist. Laura ( 1989 Den Haag ) studeert Rechten en Frans.

Bron: Achterin het boek zelf

Ik heb dit stukje tekst toegevoegd aan mijn verslag omdat ik het best interessant vindt hoe de auteurs op het idee zijn gekomen van dit boek en hoe het boek uiteindelijk tot stand is gekomen.

Vertel kort waarom je juist dit boek gekozen hebt?

De beschrijving vond ik erg spannend en trok me enorm aan:
"'Ik laat mensen niet voor mijn plezier doodmaken,' sprak de man in de rolstoel. 'En weet je, Stefan...' Hij kent mijn naam! dacht Stefan. '...ze mogen me slecht noemen, maar ik spreek altijd de waarheid.' Stefan voelde dat de man niet loog. Alles wat hij gezegd had, was waar. Alles wat hij ging zeggen, zou de waarheid zijn. En dat zou een heel akelige waarheid zijn. Nog nooit was Stefan zo bang voor iemand geweest."

Ook de titel en de subtitel maakten mij nieuwsgierig: Copycat, Oog in oog met je dubbelganger.

Verder vind ik klonen erg interessant. Er worden op dit moment al wel schapen en honden gekloond. Hoe lang zal het duren dat er echt mensen kunnen worden gekloond? Dat vraag ik mij echt af.

De link hieronder is van een artikel over een hond die gekloond is. Dit had ik al eens eerder gehoord. Daardoor viel dit boek mij nog meer op en heb ik deze gekozen om te gaan lezen dit keer.

Bron: website van de Limburger https://www.limburger.nl/cnt/dmf20161025_00027883/pipo-de-kloon-wen s-of-waanzin

Beschrijf wat op de voorkant van het boek staat?

Je ziet twee personen die wegrennen, vluchten. Daarnaast zie je een oog die je aankijkt en een spinnenweb. Daaronder zie je de auteurs staan en de titel met de subtitel.

Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?

In het boek worden de hoofdpersonen Iris, Zara, Berk, Stefan, Charlie en Simon veel achternagezeten door Meneer Strindberg, de directeur van RIBEM. Dat verklaart de twee vluchtende personen op de voorkant. Ook worden ze veel in de gaten gehouden door de corrupte politie, waarschijnlijk daarom dat oog.

Geef een titelverklaring

Dit wil je ook lezen:

Het boek heet Copycat. Dit heeft alles te maken met het feit dat er illegaal klonen worden gemaakt. Die klonen hebben een verschrikkelijk leven; ze worden bijvoorbeeld gebruikt om hun oorspronkelijke persoon te genezen/helpen door een van hun lichaamsdelen te geven. Die klonen zijn precies hetzelfde als dat mens, dus eigenlijk het gekopieerde werk. Vandaar de titel Copycat.

Wat voor soort boek is het?

Actie / Avontuur / Thriller.

Op wat voor schrijfwijze is het boek geschreven?

Het boek heeft een uitgebreide schrijfstijl. Daarmee bedoel ik dat de auteurs veel details beschrijven waardoor je diep wordt meegenomen in het verhaal. Ik zag ook echt dingen voor me. Dat vond ik wel bijzonder.

Hierbij een voorbeeld van de details in de schrijfwijze:
“De hemel kleurde van blauw naar lichtpaars, in het westen scheen de zon op gouden oranje en roze wolken. Stefan dacht aan zijn gesprek met Zara op het havenhoofd. Wat weet ik pas kort alles van dat klonen, zei hij in zichzelf. Het gebied om hen heen werd heuvelachtig. Ze waren vlak bij de grens.”

En wat is de vertelwijze van het boek?

Dit heb ik even opgezocht. Het boek wordt namelijk echt verteld vanuit de schrijver. Dus de schrijver is alwetend. Hij weet namelijk alles over alle personages. Dit wordt afgewisseld met delen dat het verhaal echt vanuit Stefan, een van de hoofdpersonen, wordt verteld.

Wat is het onderwerp van het boek?

Een organisatie genoemd RIBEM maakt illegaal klonen van mensen. Deze klonen leven in hele slechte omstandigheden. Een groep tieners wil de klonen bevrijden en de waarheid aan het licht brengen. Door onder andere de corrupte politie is dit een levensgevaarlijk plan.

Wie zijn de hoofdpersonen in het boek?

Stefan, Iris, Charlie, Simon, Berk, Zara en Meneer Julius Strindberg.

Beschrijf deze hoofdpersonen:

Stefan en Berk
Ze zijn allebei 16. Stefan is het oorspronkelijke mens en Berk is de kloon van Stefan, dus hun karakter en uiterlijk zijn hetzelfde. Ze zijn allebei lang. Als ze emotioneel worden beginnen ze te stotteren.

Zara en Iris:
Bij hen is het precies hetzelfde als bij Stefan en Berk. Zara is het oorspronkelijke mens en Iris is de kloon. Zara is de vriendin van Stefan. Over hun leeftijd, karakter en uiterlijk wordt niks verteld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Charlie en Simon:
Dit zijn allebei normale mensen. Hun vader werkt bij RIBEM. Ook over hun uiterlijk en karakter wordt ook niks verteld.

Meneer Julius Strindberg:​
De directeur van RIBEM. Hij is niet blij en kijkt vaak heel chagrijnig en boos.

Wat vind je van het gedrag van deze personen? Hoe zou jij je gedragen?

​Ik zou het een moeilijke situatie vinden ik zou echt haast niet weten hoe ik me zou gedragen. Ik kan me gewoon bijna niet voorstellen dat er een kloon van mij gemaakt kan worden. Ik zou me daar heel raar bij voelen. Ik snap dat Stefan Berk als een broer begon te zien. Net zoals Zara dat bij Iris had. Het is toch ook net of je ineens een tweelingbroer of -zus hebt bij een kloon van jezelf. Ik snap daardoor ook zeker hun gedrag, dat ze de klonen wilden bevrijden bij RIBEM; je wilt immers niet dat je broer of zus zo slecht behandeld wordt.

Wat is het belangrijkste probleem?

Dat de klonen illegaal worden gemaakt en slecht worden behandeld door RIBEM en dat de politie er niets aan doet omdat ze corrupt zijn.

Hoe loopt het af met de hoofdpersonen en hun probleem/ problemen?

​De zes hoofdpersonen komen bij elkaar. Ze bedenken een superslim ontsnappingsplan. Ze komen uiteindelijk aan bij het veilige land en daar staat de oom van Stefan, Sebastiaan Bernhardt, hen op te wachten om hen op te halen en naar een veilige plek te brengen. Die oom is journalist dus gaan ze de tv-studio in om een eind te maken aan dit schandalige project. Ze worden gezien als helden.

Wat vind je van deze afloop; had je deze afloop verwacht?

Ik vond deze afloop een beetje vaag. Ze vertelden namelijk niet hoe het echt helemaal afliep bij de tv-studio. Ik had verwacht dat ze ook iets zouden vertellen hoe het uiteindelijk op tv kwam en wat er met Meneer Julius Strindberg is gebeurd.​ Maar dat deden ze niet. Dat vond ik jammer. ​Ik vond die eindontsnapping wel erg spannend.

Waar speelt het verhaal zich af?

RIBEM bevindt zich op een zwaar beveiligd eiland, daar speelt het verhaal zich grotendeels af. Aan het einde van het boek komen ze weer in de bewoonde wereld.

In welke tijd speelt het zich af?

Ik denk dat het zich een beetje in de toekomst afspeelt, want ze hebben alles wat wij nu ook hebben en ik denk dat de klonen ook toekomst zijn. Het is fictie, dus ik denk dat dit verhaal zich in de toekomst afspeelt.

Vertel hier hoe je het boek vond en waarom andere kinderen dit boek juist wel of niet moeten gaan lezen?

Ik ben aan dit boek gekomen doordat mijn moeder het aan me liet zien. De voorkant van het boek, de titel en de subtitel, Copycat, Oog in oog met je dubbelganger, trokken mij eigenlijk meteen aan. Helemaal toen ik de omschrijving las. Toen wist ik zeker dat ik dit boek wilde lezen.

Ik raad dit boek andere kinderen aan als ze van spannende boeken met onrealistische verhalen houden. Het is een erg boeiend verhaal en goed geschreven, waardoor je blijft lezen omdat je per se wilt weten hoe het verder afloopt.

Wat vind je het mooiste of spannendste uit het boek?

Ik vind het spannendste moment uit het boek het moment dat ze net iets voor de brug varen en ze al beschoten worden door de mannen van Meneer Strindberg van RIBEM.

Samenvatting

Het verhaal begint als Stefan onderweg naar school geschept wordt door een vrachtwagen. In het ziekenhuis wordt hem verteld dat hij zijn voet heeft verloren door het ongeluk. De dokter vertelt Stefan dat hij een nieuwe voet krijgt van zijn kloon die zijn ouders hadden laten maken vlak nadat hij geboren was. Stefan begreep er niks van. De volgende dag werd Stefan wakker en had hij door dat hij weer een voet had. Nu moest hij nog 6 weken herstellen van het ongeluk. Zijn moeder, zijn vriendin Zara, vrienden en veel kinderen uit zijn klas kwamen langs.

Op een dag zat Zara op het bed van Stefan en zei ze dat ze iets moest vertellen. Ze was medeplichtig op een aanslag op het klooncentrum RIBEM. Ze vertelde ook dat dat gebeurde onder de leiding van Professor Rimskey. Hij heeft ooit de technologie van het klonen uitgevonden, voordat Meneer Stringberg er mee aan de haal ging. Toen heeft Rimskey een groep gevormd tegen het klonen, tegen het RIBEM. Zara vertelde dat ook zij een kloon had en dat ze had meegedaan omdat de klonen zo’n slecht leven hadden en ze wilde hun helpen bevrijden. Stefan besloot haar te helpen met dit hele project. Hij had ook door dat deze organisatie voor een goed doel was. Ze besloten een plan te maken. Ze gingen naar die RIBEM-gevangenis toe. Daar zaten Berk en Iris, de klonen van Stefan en Zara.

De groep actievoerders van Professor Rimskey wordt opgepakt en Professor Rimskey wordt vermoord. Op dit punt besluiten Stefan en Zara dit avontuur aan te gaan en deze ramp op te lossen. Voor dit avontuur gebruiken ze het plan waar Professor Rimskey jarenlang aan heeft gewerkt. Onderweg naar het lab van RIBEM komen ze een tweeling tegen, Charlie en Simon. Ze komen erachter dat hun vader bij RIBEM werkt om hun producten/spullen te leveren die ze nodig hebben bij het maken van klonen. Ze laten Charlie en Simon aan hun vader vragen hen mee te smokkelen het RIBEM-lab in, om zo hun klonen te bevrijden van hun slechte leven. Dat lukt ze, maar het ging niet soepel; er waren veel gangen en deuren waar ze doorheen konden, dus raakten ze verdwaald.

Ze hebben het uiteindelijk wel gevonden, maar dan moeten ze ook nog eens bij Berk en Iris komen. Dat lukte allemaal vanwege een bewaker die daar werkte en die onderdeel uitmaakte van het project van professor Rimskey. Zijn naam was Peter Long. Hij hielp de vier ook met ontsnappen. Toen ze buiten waren, stonden Charlie, Simon en hun vader hen al op te wachten om weg te rijden. De opa en oma van Charlie en Simon boden hun een schuilplaats aan. Zij woonden op hetzelfde eiland waar het lab van RIBEM stond. Na een aantal dagen op het eiland doorgebracht te hebben, moesten ze zien te ontsnappen van dit eiland en naar de bewoonde wereld zien te vluchten. Maar dat ging niet zo makkelijk, want het eiland was erg goed bewaakt met schrikdraad en wachttorens. Ook is er op het eiland alleen maar corrupte politie. Toch lukt het ze om over te steken. Maar met zijn zessen vallen ze erg op, dacht Stefan. Ze moesten onopvallend blijven, dus Stefan kwam op het idee op te splitsen in twee groepen van drie personen. Groep 1 bestond uit Stefan, Iris en Simon en groep 2 bestond uit Berk, Zara en Charlie. Allebei de groepen belandden ze wel in de bewoonde wereld, maar ze komen in twee criminele steden terecht. Stefan en Simon raken Iris kwijt in die criminele stad. Zij was meegenomen door een van de maffiagroepen. Stefan en Simon vroegen hulp aan een drugsdealer die daar bekend was. Ze vonden Iris uiteindelijk in een café waar ze getraind werd. Ze werd gepakt door een mensenhandelaar genaamd Lutorius. Een aantal dagen later vinden ze de andere groep weer terug met behulp van een tracker. Ook wisten ze een auto te bemachtigen.

Ze hebben het uiteindelijk wel gevonden, maar dan moeten ze ook nog eens bij Berk en Iris komen. Dat lukte allemaal vanwege een bewaker die daar werkte en die onderdeel uitmaakte van het project van professor Rimskey. Zijn naam was Peter Long. Hij hielp de vier ook met ontsnappen. Toen ze buiten waren, stonden Charlie, Simon en hun vader hen al op te wachten om weg te rijden. De opa en oma van Charlie en Simon boden hun een schuilplaats aan. Zij woonden op hetzelfde eiland waar het lab van RIBEM stond. Na een aantal dagen op het eiland doorgebracht te hebben, moesten ze zien te ontsnappen van dit eiland en naar de bewoonde wereld zien te vluchten. Maar dat ging niet zo makkelijk, want het eiland was erg goed bewaakt met schrikdraad en wachttorens. Ook is er op het eiland alleen maar corrupte politie. Toch lukt het ze om over te steken. Maar met zijn zessen vallen ze erg op, dacht Stefan. Ze moesten onopvallend blijven, dus Stefan kwam op het idee op te splitsen in twee groepen van drie personen. Groep 1 bestond uit Stefan, Iris en Simon en groep 2 bestond uit Berk, Zara en Charlie. Allebei de groepen belandden ze wel in de bewoonde wereld, maar ze komen in twee criminele steden terecht. Stefan en Simon raken Iris kwijt in die criminele stad. Zij was meegenomen door een van de maffiagroepen. Stefan en Simon vroegen hulp aan een drugsdealer die daar bekend was. Ze vonden Iris uiteindelijk in een café waar ze getraind werd. Ze werd gepakt door een mensenhandelaar genaamd Lutorius. Een aantal dagen later vinden ze de andere groep weer terug met behulp van een tracker. Ook wisten ze een auto te bemachtigen.

Dan beginnen ze met hun eindplan. Ze moeten aankomen bij een klif waar je een ladder op kunt klimmen en daar staat dan de oom van Stefan weer te wachten. Ze doen dat zo: ze gaan expres varen met het heftigste weer van het jaar met het risico dat ze allemaal doodgaan. Ze kopen hiervoor een boot van 3000 euro. Als ze bezig zijn die boot klaar te maken, komt er opeens een helikopter naar hen toe en die landt vlak naast hun. De man die uitstapte, was Strindberg. Hij vertelde dat zijn mannen hem opwachtten bij een brug waar het zestal langs moest. Stefan durft dat risico te nemen en hij bedenkt een strak plan. Als ze eenmaal op zee zitten vertelt hij de andere vijf het plan.

Hij zegt: "Straks komen we bij een brug daar staan een aantal mensen ons op te wachten die ons dood willen hebben. Ze hebben de modernste wapens. Door de storm zal er hagel in hun gezicht waaien. Daardoor kunnen ze niet goed op ons richten, dus zodra we onder de brug door zijn, springen we uit de boot, trekken we ons gele vest uit en gooien we dat in het water. Wij zwemmen dan onder water weg. Ze zullen naar onze kant komen rennen, maar als we op tijd zijn, komt er een bus langs, die zal zorgen dat ze niet meteen door kunnen rennen, dus hebben wij extra tijd." Stefans oom stond hen iets na die brug bij een klif op te wachten met een busje. Het plan is goedgegaan, waardoor Stefan en Zara dit aan de hele wereld konden laten zien. En RIBEM werd opgeheven en gesloten!

Illustrator landkaart: ​Wouter Cames van Batenburg. De afbeelding van de landkaart in de bijlage staat in het begin van het boek en geeft je een beetje een idee waar alles zich afspeelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Copycat door Colin Dann"