Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bruiloft aan zee door Abdelkader Benali

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Bruiloft aan zee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2287 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
23 keer beoordeeld

Boekcover Bruiloft aan zee
Shadow

Op de vooravond van de bruiloft van zijn zusje Rebekka ontdekt de jonge Lamarat dat Mosa, de bruidegom ertussenuit geknepen is. Zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom op te sporen. De alwetende taxichauffeur Chalid helpt hem op weg...

Bruiloft aan zee is een roman vol passie, schaamte en culturele verwarring, die op aanstekelijke wijze verslag doet van he…

Op de vooravond van de bruiloft van zijn zusje Rebekka ontdekt de jonge Lamarat dat Mosa, de bruidegom ertussenuit geknepen is. Zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom o…

Op de vooravond van de bruiloft van zijn zusje Rebekka ontdekt de jonge Lamarat dat Mosa, de bruidegom ertussenuit geknepen is. Zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom op te sporen. De alwetende taxichauffeur Chalid helpt hem op weg...

Bruiloft aan zee is een roman vol passie, schaamte en culturele verwarring, die op aanstekelijke wijze verslag doet van het conflict tussen de tradities van 'de landstreek' en het leven in 'de West'. 

Bruiloft aan zee door Abdelkader Benali
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Bruiloft aan zee
Auteur: Abdelkader Benali
Uitgeverij: Vassallucci,
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1996
Aantal bladzijdes: 222

Korte inhoud van het verhaal:
Lamarat bevindt zich in de taxi van Chalid. Hij is gestuurd door zijn vader om zijn oom, de bruidegom van zijn zus, te zoeken. Oom Mosa heeft zich op zijn trouwdag stiekem uit de voeten gemaakt, terwijl het huis vol gasten zit. ‘Hij wilde ergens anders zijn, ver weg van de tralala die iedereen rond hem speelde’. Iedereen in de landstreek, behalve de familie van de bruid en de bruidegom, weet waar Mosa heen is: naar zijn vaste hoertje.
Terwijl Lamarat in de taxi zit, vertelt hij Chalid ongevraagd over zijn familie. Ook de taxichauffeur weet wel waar Mosa naartoe is, diezelfde dag heeft hij hem namelijk in zijn taxi vervoerd.

Lamarat’s vader is jaren geleden getrouwd met zijn buurmeisje en vertrokken naar ‘Ollanda’, waar hij snel geld dacht te kunnen verdienen om in Marokko een café te beginnen. Zijn vrouw en kind reisden hem na. De vader is een autoritaire man, die zich verplicht voelt zijn broer te helpen. Het leven is anders gelopen: hij is in Nederland blijven wonen en zijn kinderen zijn verwesterd, al heeft hij de wind eronder. Ondanks het taboe op sparen, heeft hij geld opzij kunnen leggen om in Marokko een huis te laten bouwen voor zichzelf en zijn kinderen. Een toekomstdroom die een luchtkasteel blijkt te zijn.
Hij heeft zijn zoon bijna gesmeekt om zijn oom te gaan zoeken, want hij is doodsbenauwd voor de vernedering als de gasten zouden merken dat de bruidegom verdwenen is. De hele hete dag is Lamarat onderweg om de ‘bruiloft aan zee’ te redden. En. Naief als hij is, begrijpt hij niet wat zijn oom aan het uitspoken is, hij wil het ook eigenlijk niet weten wanneer een neef hem ongevraagd over de levenswandel van Mosa vertelt. Tot hij niet meer onder de waarheid uit kan.
Dan sleept hij de laveloze Mosa mee terug naar huis in de taxi. Maar thuis zijn alleen nog de ouders en grootouders; alle gasten zijn weggegaan met hun eigen verhalen over het gebeurde in hun hoofd.
Het is al donker als Lamarat met Mosa op zijn schouders het pad naar het huis oploopt en daar de bruid tegenkomt. Die neemt vanaf daar het heft in handen en sleept samen met haar broer de trouweloze bruidegom naar zee.
Als de ouders en grootouders, gealarmeerd door rumoer, zich moeizaam richting zee spoeden, komen zij net te laat voor het huwelijk dat daar al is voltrokken.

Ik ben het niet geheel eens met de laatste alinea’s, tussen deze twee hoort volgens mij nog een stuk:
Bij zee aangekomen neemt ze een schaar. Ze kleedt zichzelf en haar bruidegom uit. Ze weet dat er maar een manier zal zijn om ervoor te zorgen dat zij de enige voor Mosa zal zijn. Ze neemt zijn geslachtsdeel en knipt er een stukje af. Dit is de enige manier om hem bij andere vrouwen weg te krijgen.
Als de ouders en grootouders, gealarmeerd door rumoer, zich moeizaam richting zee spoeden, komen ze net te laat voor het huwelijk dat daar al is voltrokken.
In mijn ogen hebben de personages niet echt belangrijke ontwikkelingen die ze door maken. Je zou misschien kunnen zeggen dat er in het begin van het boek van Lamarat wordt gezegd dat het een stille jongen is, en het dus een ontwikkeling is dat hij heel het verhaal aan de taxichauffeur verteld. Ook zou je kunnen stellen dat zijn dus Rebekka, de bruid, wel erg van gedachten veranderd. In eerste instantie wilde ze niet trouwens, maar doet dit toch. Later in dit boek ontwikkelt ze zich toch tot een sterke vrouw met eigen wil, door een stuk van haar toekomstige man z’n geslachtsdeel af te snijden. Je zou dus misschien van haar kunnen zeggen dat ze sterker wordt in de loop van het verhaal.

Verklaring van titel, ondertitel, motto, opdracht:
Het boek draait om een bruiloft aan zee. De zus van Lamarat, de hoofdpersoon, gaat trouwen. Hiervoor gaat de familie terug naar hun land Marokko. De bruiloft vindt plaats in een stadje aan zee.


Beschrijf van de belangrijkste personages (hoofdpersonen) het uiterlijk en het karakter; noem uiteraard ook naam, leeftijd en beroep. Welke personages hebben een round character en welke een flat character. Waaruit blijkt dit?
Het boek draait om een bruiloft aan zee. De zus van Lamarat, de hoofdpersoon, gaat trouwen. Hiervoor gaat de familie terug naar hun land Marokko. De bruiloft vindt plaats in een stadje aan zee. Het boek draait om een bruiloft aan zee. De zus van Lamarat, de hoofdpersoon, gaat trouwen. Hiervoor gaat de familie terug naar hun land Marokko. De bruiloft vindt plaats in een stadje aan zee.

Lamarat Minar: Lamarat is twintig jaar en zoon van Marokkaanse ouders. Het is een slungelige jongen (net volwassen) met een getinte huidskleur, donker haar en donkere ogen. Hij is niet spraakzaam, het is een echt denker.
Het heeft ook een tijdje geduurd voor hij als kind begon te praten.
Lamarat is toevallig vernoemd naar de grootvader van taxichauffeur Chalid. Toen hij een jaar was, reisde zijn moeder met hem en zijn nog ongeboren zusje, zijn vader achterna naar Nederland. Daar is Lamarat opgegroeid, zonder speelgoed, soms pikte hij ook krijtjes, potloden of een leesboek van school. Hij is vervreemd van zijn geboortestreek Iwojen, waar hij sinds z’n tiende niet meer is geweest. Hij heeft het land van herkomst geidealiseerd.

Chalid: Chalid heeft de bijnaam Blik op de Weg. Het is een achtenvijftig jarige taxichauffeur die in een witte Mercedes rondrijdt. Chalid is geboren en getogen in Iwojen en hij weet alles van iedereen. Dat komt doordat iedereen allemaal verhalen tijdens de taxiritten vertelt.
In het verhaal neemt hij een belangrijke en verbindende plaats in, doordat hij er altijd bij is als er iets belangrijks gebeurd. Behalve op het einde, als de ‘bruiloft aan zee’ toch plaatsvindt.

Mosa Minar: Mosa is het ‘kleine broertje’ van Lamarats vader. Hij is vijfentwintig jaar en gaat met Rebekka trouwen. Mosa heeft een blanke huid, blauwe ogen en hij houdt niet van de zee. Mosa gaat vaak naar de hoeren, totdat Rebekka erachter komt. Dan knipt ze namelijk een stukje van zijn geslachtsdeel af.


Rebekka Minar: Rebekka is de negentienjarige zus van Lamarat. Lamarat noemt haar ‘de Babbelbox’. Ze is niet op haar mondje gevallen, maar laat zich toch door haar vader overhalen om met zijn jongere broer te trouwen. Als het huwelijk niet door lijkt te gaan doordat de bruidegom is weggelopen, neemt ze drastische maatregelen.

Ammoenier: Ammoenier is de verkoper van OMO wasmiddel. Hij wordt ook wel de Manke genoemd. Hij is pas dertig jaar, maar gedraagt zich als een oud verbitterd mannetje.

Door wiens/wier ogen zie je de gebeurtenissen? Ondersteun je keuze met een illustratief citaat.
Ik-vertelsituatie: de ik-verteller is een personage in het verhaal. Als lezer ken je zijn gedachten. (Let op: stel de ik-figuur niet gelijk aan de auteur!) je ziet het verhaal door de ogen van Lamarat Minar. Hij moet Mosa vinden en hem terugbrengen.

Bespreek de volgende onderdelen met betrekking tot de plaats en ruimte waar het verhaal zich afspeelt.
Waar speelt het verhaal zich af? Dorp, stad, land, enz. maar ook: huis, boot, buiten of in een bepaald milieu.
Het verhaal speelt zich af in Marokko en in de taxi van Chalid. Het speelt zich ook nog een stuk af in Nederland.

Beschrijf de sfeer, vaak beschreven in combinatie met een bepaalde weersgesteldheid. Stormt het tijdens een belangrijke ommekeer in het verhaal of is het stralend weer wanneer de hoofdpersoon een liefde beantwoord ziet?
Het is altijd mooi weer en het is heel erg warm.


Let bij de ruimte ook op tegenstellingen: denk hierbij aan een vrolijke gebeurtenis op een zonnig eiland tegenover een droevig voorval in een sombere omgeving.
Soms is het verhaal wel wat somber omdat lamarat dan wat flashbacks krijgt

Vertel ook hoe de sfeer aan het begin en aan het eind van het verhaal is. Door welke gebeurtenissen in het verhaal is de sfeer veranderd?
De sfeer is veranderd op het moment dal Mosa naar de hoeren ging en dat Lamarat hem moest gaan zoeken.

Historische tijd: wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?
Het verhaal speelt zich af in het heden. Je ziet geen futuristische trekjes.

Tijdsduur: hoe lang duurt het verhaal? Wordt het regelmatig verteld of is er sprake van sprongen in de tijd (bijvoorbeeld tussen de verschillende delen of hoofdstukken) of van tijdsverdichting (=tijdsversnelling): wanneer in een relatief kort stukje een lange periode behandeld wordt of van tijdsvertraging: wanneer in een relatief groot aantal bladzijden een korte periode binnen het verhaal behandeld wordt, zoals gedachten, dialogen)
Het verhaal was niet zo heel erg lang. Er gebeurde niet zo veel in het boek.

Tijdsvolgorde – verschil tussen fabel en sujet: is het verhaal chronologisch verteld? Of is er sprake van opvallende flashbacks (herinneringen) of vooruitwijzingen (flash forwards)?
Het verhaal is totaal niet chronologisch verteld. Lamarat heeft steeds flashbacks.

Wat voor soort begin is er?
In het begin van het boek is de sfeer nog wel vrolijk maar dat veranderd al snel weer.
Informatieve opening: je begrijpt vrijwel meteen waar het verhaal over gaat. Opening-in-de-handeling (in medias res): er is al het een en ander gebeurd, je valt midden in het verhaal.


Waarom heeft de auteur juist voor deze opening gekozen?
Je begint inderdaad ongeveer in het midden van het verhaal. Het verhaal begint eigenlijk pas als Mosa wil gaan trouwen maar naar de hoeren toe vlucht.

Heeft het verhaal een proloog of een epiloog? Wat is daar de functie van?
Het verhaal heeft een epiloog. Een epiloog is een nawoord als het einde eigenlijk al nabij is.

Hoe verloopt het verhaal? Is/zijn er (een) hoogtepunt(en), keerpunt(en) aan te wijzen.
Er is wel een keerpunt als Lamarat Mosa vindt. Rebekka is zo kwaad dat ze een stukje van zijn geslachtsdeel afknipt.

Wat voor eind heeft het verhaal?
Gesloten eind: het verhaal is 'af'.
Open eind: het verhaal is niet 'af'.

Er wel een soort van open einde. Als Mosa sterft volg je nog een stukje van Lamarats leven.

Vind je het verhaal ingewikkeld van opbouw? Zo ja, wat vind je ingewikkeld.
Ik vond het verhaal soms wel ingewikkeld door al die flashbacks. Je wist dan niet meer of je in het heden of in het verleden zat.

Vind je het verhaal spannend? Wat vind je spannend? Hoe komt het dat je het verhaal wel/niet spannend vindt.
Ik vond het verhaal totaal niet spannend. Er zat niet echt spanning in.


Blijf je aan het slot met veel vragen zitten of zijn er aan het eind weinig onduidelijkheden? Vind je het (on)prettig als aan het slot niet alles duidelijk is?
Ik vind het wel leuk als er een open slot is. Je kunt dan gaan nadenken over er wat er gebeurt zou kunnen zijn.

Hoort het verhaal tot een bepaald genre? Waaraan herken je het genre van het verhaal? Bijvoorbeeld: novelle, verhalenbundel, toneelstuk, sprookje, dagboek, (auto)biografie, psychologische roman, historische roman.
Het was een psychologische roman. Je leest helemaal mee in de denkwereld van Lamarat, en wat hij allemaal heeft meegemaakt.

Kies een gedeelte uit het werk dat je kenmerkend vindt voor de stijl waarin het geschreven is. Maak een fotokopie; geef daarbij aan waarin het geschrevene zich onderscheidt van andere teksten. Geef met behulp van de fotokopie aan of je het taalgebruik moeilijk/makkelijk vindt. Overige punten waar je op in kunt gaan zijn: streektaal, jargon, woordkeus, lange/korte zinnen, bijvoeglijke naamwoorden, dialogen, dichterlijk taalgebruik, kindertaal.
Het taalgebruik was een beetje formeel maar niet zo zeer dat het moeilijk te lezen was.

Boekomslag:
Abdelkader Benali (1975) is geboren in Ighazzazen, Marokko. Hij woont sinds 1979 in Rotterdam en studeert geschiedenis. Abdelkader Benali won de eerste prijs bij literaire wedstrijden van de Kunstbende (gepubliceerd in Trouw), El Hizjra (twee maal) en de door de Leidse universiteit uitgeschreven lustrumwedstrijd, die hem een jaar gratis studeren opleverde. Bruiloft aan zee is zijn debuut.
De twintig jaar oude Lamarat Minar keert met zijn familie terug naar zijn geboortestreek waar, in het nagenoeg verlaten kustplaatsje Touarirt, het huwelijk voltrokken zal worden van zijn zus Rebekka met haar oom Mosa. Op de vooravond van de bruiloft ontdekt Lamarat dat Mosa ertussenuit geknepen is; zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom op te sporen. Door de alwetende taxichauffeur Chalid wordt hij naar de Spaanse kroonkolonie Melilliaar vervoerd, waar hij zijn oom in de lokale hoerenkast ?Lolita? in beschonken toestand aantreft. Uiteindelijk vindt de bruiloft alsnog plaats, zij het op onconventionele wijze en op een ongebruikelijke locatie...

Bruiloft aan zee is een met veel vaart en enthousiasme geschreven roman vol passie, schaamte en culturele verwarring, die op aanstekelijke en humoristische wijze verslag doet van het conflict tussen de tradities van de landstreek en het leven in de West.


Hij kauwt op elk woord, hij proeft en geniet, dat blijkt uit alles, het plezier spat er vanaf? Hans Goedkoop, NRC Handelsblad

Hij jongleert met zichtbaar plezier met woorden en vertelt zijn verhaal met zo?n vaart dat soms bladzijden lang de leestekens ontbreken? Marc Guillet, Algemeen Dagblad

Bronvermelding: https://www.ako.nl/ako/product/product.asp?pfid=5504

Geef kort je slotoordeel over het gelezen boek met behulp van de bovenstaande punten. Vertel waarom jij dit boek juist wel/niet zou aanraden. Maak gebruik van minimaal vier argumenten.
Het was een leuk boek om te lezen maar toch ook wel een beetje saai. Als je van actie houd moet je dit boek zeker niet gaan lezen. Humor, zit niet echt in dit boek. Het boek was makkelijk te lezen en als iemand van een roman houd, is dit echt iets voor jou.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bruiloft aan zee door Abdelkader Benali"