Bruiloft aan zee door Abdelkader Benali

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Bruiloft aan zee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 334 woorden
  • 1 augustus 2005
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5
23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Abdelkader Benali
Lezen voor de lijst
Niveau 4 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 4 (15-18 jaar)
Genre
Sociale roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
222
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Cultuurverschillen,
Migrantenliteratuur
Prijzen
Libris Literatuur Prijs (1997 Genomineerd)

Boekcover Bruiloft aan zee
Shadow

Op de vooravond van de bruiloft van zijn zusje Rebekka ontdekt de jonge Lamarat dat Mosa, de bruidegom ertussenuit geknepen is. Zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom op te sporen. De alwetende taxichauffeur Chalid helpt hem op weg...

Bruiloft aan zee is een roman vol passie, schaamte en culturele verwarring, die op aanstekelijke wijze verslag doet van he…

Op de vooravond van de bruiloft van zijn zusje Rebekka ontdekt de jonge Lamarat dat Mosa, de bruidegom ertussenuit geknepen is. Zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom o…

Bruiloft aan zee door Abdelkader Benali
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Auteur: Abdelkader Benali.
Jaar van uitgave: 1996, 1e druk.
Titel: Bruiloft aan zee.

Titelverklaring: Het verhaal gaat over een bruiloft dat gehouden wordt in een dorpje dat aan zee ligt.

Motto: Geen.

Genre: Roman.

Opbouw: Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken en een epiloog waarin beschreven wordt wat er na de bruiloft met de verschillende personages gebeurd.

Structuur: Tijd- Het verhaal is niet-chronologisch, alle gebeurtenissen worden een beetje door elkaar verteld. En niet-continu, want er komen regelmatig hiaten en tijdverdichtingen voor. Wat ook heel vaak voorkomt zijn tijdvertragingen. Dit wordt vooral gebruikt om iets te weten te komen over de Marokkaanse cultuur. Flashbacks en vooruitblikken komen ook wel voor. Bij flashbacks wordt er teruggedacht aan de tijd waarin de familie nog in Marokko leefde. Bij vooruitblikken gaat het om vragen en verwachtingen over de bruiloft. Vertelde tijd is 160 blz, ca. 7 uur, verteltijd is ca. 20 jaar. Historische tijd is de jaren 90. Ruimte- In het boek is er sprake van een contrast. Er wordt beschreven hoe de Nederlandse cultuur verschilt van de Marokkaanse, wat vooral te merken is aan het denken en doen van de familie die na
20 jaar weer terugkomt in Marokko.

Perspectief: Alwetende personale verteller

Inhoud:

De twintig jaar oude Lamarat Minar keert met zijn familie terug naar zijn geboortestreek waar, in het nagenoeg verlaten kustplaatsje Tourarirt, het huwelijk voltrokken zal worden van zijn zus Rebekka met haar oom Mosa. Op de vooravond van de bruiloft ontdekt Lamarat dat Mosa ertussenuit geknepen is; zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom op te sporen. Door de alwetende taxichauffeur Chalid wordt hij naar de Spaanse kroonkolonie Melilliaar vervoerd, waar hij zijn oom in de lokale hoerenkast 'Lolita' in beschonken toestand aantreft. Uiteindelijk vindt de bruiloft alsnog plaats, zij het op onconvertionele wijze en op een ongebruikelijke locatie.

Personages:

De hoofdpersoon is Lamarat Minar, een jongen van 20 die met zijn familie terugkeert naar zijn geboorteland Marokko. Omdat hij in Nederland is opgegroeid, kent hij de Marokkaanse cultuur wat minder goed. Het is geen praatjesmaker. Hij zegt niet veel,

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat zijn twee thema's uit het verhaal?
Rebekka neemt wraak op Mosa omdat hij ergens lag te slapen.
Mosa is gevlucht naar een hotel, Rosa genaamd.
Het boek heeft een beschrijvende en symbolische titel.
Wat zijn twee motieven?
Hoe zou je Rebekka kunnen omschrijven?
Wat is een kenmerk van de stijl?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waarom idealiseert Lamarat de landstreek waar hij geboren is?

REACTIES

R.

R.

De inhoud is gewoon wat er op de achterkant van het boek staat. In een boekverslag mag je dat niet gebruiken, je moet het zelf bedenken.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.