Blauwe maandagen door Arnon Grunberg

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe maandagen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1256 woorden
  • 10 april 1999
  • 349 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
349 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Arnon Grunberg
Lezen voor de lijst
Niveau 4 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 4 (15-18 jaar)
Genre
Psychologische roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
271
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prostitutie,
Eenzaamheid,
Vader-zoonrelatie,
Zin van het bestaan
Prijzen
Anton Wachterprijs (1994 Winnaar)

Boekcover Blauwe maandagen
Shadow

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en het Gouden Ezelsoor.

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en h…

Blauwe maandagen door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel

Blauwe maandagen

Titelverklaring

De titel 'Blauwe Maandagen', komt van hetzelfde gezegde. Bijv:, Ik heb een blauwe maandag op dansles gezeten'. Ik heb heel kort op dansles gezeten.
Het betekent dus vluchtig, kort.
Alles wat de hoofdpersoon meemaakt is kort en vluchtig. Zijn baantjes, zijn schoolcarrière, zijn relaties.

Samenvatting

De hoofdpersoon is Joods en Duitser van geboorte. Ondanks dat hij weinig actieve banden heeft met het Jodendom komen er terloops een serie van Joodse feestdagen en bijbehorende gebruiken naar voren, waartegen hij zich echter wel tegen keert. In de familie had het echter wel grote betekenis, vooral omdat tijdens de feestdagen de hele familie langs komt en samen is.

De hoofdpersoon heeft een goede band met zijn vader. Hij spreekt teder over hem, met een knipoog, ondanks diens gebreken/ziekte. Aan zijn moeder heeft de hoofdpersoon echter niet zo'n nauwe band. Hij vindt haar zeurdig, schreeuwerig, en ze gooit in driftbuien vaak het servies kapot. De hoofdpersoon ontloopt zijn moeder. Maar blijkbaar mist hij wel een soort moeder gevoel, want tijdens zijn vele hoerenbezoekjes ligt hij het liefst met zijn hoofd een beetje te dromen op een vrouwenschoot.(zie omslag)
In het boek worden ook kort beschreven welke baantjes hij heeft gehad in zijn jeugd. Zo is hij bijvoorbeeld bezorger geweest van een apotheker, kranten verkoper van het Parool op het CS, en later wordt hij zelf hoer.
Waar ook veel tijd aan wordt besteed is zijn drankzucht, en vele café bezoekjes. Hij beschrijft haast harmonieus de sterke dranken die hij drinkt, of de wijnen die hij neemt.
Het Vossius is de school waar de hoofdpersoon op heeft gezeten. Hij heeft er veel problemen, en wordt er ook uiteindelijk vanaf gestuurd. Zo trekt hij de gordijnen van het plafond, zonder zelf echt te weten waarom hij dat doet. Over de leraren is hij helemaal niet te spreken. Van die zeuren.
Rosie is het meisje waarmee de hoofdpersoon eigenlijk zijn enige echte langere relatie mee heeft gehad. Hij beschrijft hun samenzijn, dat ze samen naar de bios gaan, het ijs eten, en het over straat lopen, 's avonds laat.
Tijd

De tijd dat het verhaal zich afspeelt is denk ik zo rond de jaren '75 tot uitgave van het boek. Zo vertelt de hoofdpersoon dat er in de knaken bioscoop de film 'Flodder in Amerika' nog draait. Zo is terug te zoeken dat deze film uit 1992 komt. 'Het was de winter van 1978 of van 1977. Toen de film was afgelopen,….'(blz. 116). 'Of u dit een goed nummer vind, Walk like an Egyptian?'. Dit nummer is van de Bangles, en komt uit 1987. En zo zijn er nog een paar aanwijzingen.

Ruimte

De plaats waar het verhaal zich afspeelt is Amsterdam. Dit valt af te leiden uit de verschillende plaatsen die de hoofdpersoon noemt. 'Eerst liep ik door het Vondelpark. Dat ging nog wel. Ik kwam uit aan het begin van de Brederostraat, en ik moest aan het einde zijn.'(blz.131). Ook wordt het Vossius college genoemd, een school die echt bestaat. De hoofdpersoon leeft ook in Amsterdam.

Personen

De hoofdpersoon van dit boek is de ik-figuur. Hij heeft een leeftijd van rond de 25 jaar. Hij is puisterig, heeft een brilletje, dikke neus en heeft lang krullen, dik haar(eigenlijk als Grunberg zelf). Hij is vroegtijdig gestopt met school en is daarna gaan werken. Hij heeft verschillende baantjes, maar dit zijn allemaal blauwe maandagen. Later probeert hij iets in de uitgevers branche maar dit komt niet van de grond. Later verdient hij zijn geld door zelf hoer te zijn.
Hij had een vriendin, Rosie. Als dit uit is heeft hij verder geen vaste relaties meer. Hij bezoekt veelvuldig de hoeren, met wie hij seks heeft. Hij is heel achterdochtig naar hun bedoeling. Als hij een mooi lied hoort en hij zegt dit tegen de hoer, zegt zij dat ze het ook een mooi lied vindt. Volgens hem vindt zij alles mooi of lelijk, wat de klant ook mooi of lelijk vind. Met zijn vader heeft hij een nauwe band. Als kind ging hij met hem mee naar zijn werk in het buitenland, of hij ging met hem mee naar de bioscoop.

Perspectief

Het boek wordt verteld door de verteller als ik-figuur. Hierdoor kan hij zijn belevingen heel persoonlijk aan jouw vertellen, alsof hij een gesprek met jouw aangaat en verteld wat hij allemaal heeft beleefd. 'Ik stond voor de riksbioscoop en ik wist dat ik zeker nog een kwartier moest wachten'(blz 187).

Werkelijkheid

Er komt naar mijn mening geen maatschappelijk probleem in voor. Misschien het onthutsende beeld van een jong mens als de hoofdpersoon, die zo'n duf leven leidt. Geen opleiding, aan de drank, geen gezonde relatie, hoeren bezoek(waar veel van zijn geld heen gaat), liegen om geld tegen zijn moeder, en later zelf hoer.

Chronologie

Het boek is grofweg toch chronologisch verteld, ondank dat het eigenlijk allerlei losse verhalen zijn uit het leven van de hoofdpersoon, die tot een verhaal zijn verweven. Maar het begint wel van voor af aan(school), Rosie, naar zijn baantjes, dan zijn vader en later diens overlijden, naar zijn hoeren bezoek en het zelf hoer worden.

Tijdsbehandeling

In het boek vind tijdsverdichting plaats. Dit is logisch. Zo wordt een bezoek aan de hoeren terug gebracht tot slechts 1½ blz. terwijl hij daar toch een uur is.

Het verhaal speelt(zie plaats en tijd), tussen ± 1975 en 1994, dus grofweg twintig jaar. Het leven van de hoofdpersoon, die ook rond deze leeftijd is(iets ouder).
Thema

Kortstondigheid. Het hele leven van de hoofdpersoon is als aan een geregen gebeurtenissen. Alles in zijn leven is kortstondig. Zij verblijf op het Vossius, zijn relatie met zijn vader(de hoofdpersoon is nog vrij jong als deze overlijdt), zijn relatie met Rosie is ook kort. De baantjes die hij heeft zijn kortstondig. Hij stopt er mee als hij het niet meer leuk vindt, of hij wordt ontslagen. Zijn latere relaties bestaan uit kortstondige hoerenbezoekjes, met telkens een andere.

Genre

Het genre van dit boek is een roman. In dit boek komen de gedachten van de hoofdpersoon goed naar voren. Hoe hij zich voelt. Hij ziet drank als een soort verlosser en zoekt in hoeren de vrouwen die hij nooit zal krijgen. Ook verketterd hij zijn eigen achtergrond, het Jodendom, door alles wat hiermee te maken heeft, af te kraken. Over zijn ziek wordende vader spreekt hij met liefde, en geeft hij hiermee iets bloot, dat hij dus wel iets van liefde kan voelen.

Mening

De achterflap van dit boek wekt grote verwachtingen. Het boek zou onthutsend, schitterend, hartverwarmend zijn. Een droomdebuut, een zeldzaamheid in de Nederlandse Literatuur. Dat viel me wel vies tegen, na al die opgewekte verwachtingen. Ik vond het wel een leuk boek om te lezen. Hoe een jonge zo mooi over drank schrijft. Of het hoeren bezoek. Dit vind ik leuk om te lezen, zijn onzekerheid de eerste keer, en hoe hij telkens tegen ze aankijkt, na elk bezoek, en achter elk gezicht van een prostituee een verhaal ziet, volgens zijn inzichten. Een minpunt van het boek vind ik dat er echt helemaal geen hoogtepunt in zit. Kijk een boek hoeft echt niet perse spannend, schokkend of humoristisch zijn, maar het moet wel naar iets toe bouwen. Het is hier echt iets vlak, waar weinig echt spannends, schokkends, humoristisch in gebeurd. Het is een door kabbelend verhaal. Het einde vind ik wel goed, dat hij de kost zelf als hoer gaat verdienen. Komt hij aan geld, en heeft hij toch seks tegelijk. Ik vond het een modaal boek.

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Arnon en zijn ouders zijn...
Op welke datum besluiten Arnon en Rosie voor het eerst seks te hebben?
Arnon hecht veel belang aan zijn joodse achtergrond wanneer hij volwassen is.
Welke twee karaktereigenschappen passen het best bij het personage van Arnon?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wie van de onderstaande meisjes komt niet voor in het verhaal?
Kies twee begrippen die goed aansluiten bij de thematiek van het verhaal.
Meerdere antwoorden mogelijk
De ik-figuur verslijt in het verhaal enkele baantjes, welke baan heeft hij NIET gehad?
De hoeveelste roman is dit van Arnon Grunberg?

REACTIES

B.

B.

Bij chronologie is er een fout gemaakt, want het boek is helemaal niet chronologisch geschreven. Er komen in het verhaal veel terugblikken voor.

19 jaar geleden

J.

J.

Joost ik moet zeggen dat je een goed verslag heb geschreven en dat ik nu door jouwn tekst zometeen mijn EDT ga maken, ik was het hele verhaal vergeten maar nu weet ik het weer
thanx
Jaap (uit Curacao)

22 jaar geleden

B.

B.

Eey, thnx 4 je uittreksel man, ik heb het boek zelf ook gelezen, k'vond het een leuk boek, maar tegelijker tijd ook een maf boek..
ik was het boek op school aan het lezen en het was tog wel een btje genant om dit boek in de les te lezen.
Hiermee weet ik ook hoe andere mensen over dit boek vinden, en ik zag jou uittreksel en ik vind dit erg duidelijk...
Nogmaals bedankt....!!!

Mazzel,

21 jaar geleden

J.

J.

@bart weet je zeker dat dit geen flashbacks zijn en dat het boek dus alsnog chronologisch is?

13 jaar geleden

T.

T.

@J, ik zie het inderdaad ook als flashbacks, dus vind het boek chronologisch.

12 jaar geleden

J.

J.

Wat is naam van het hoofdpersonage? Of is het de hele tijd een 'ik-persoon'. Thanksss

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.