ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

Boekverslag Nederlands:
1. Achtergrondinformatie:
Titel: Black
Auteur: Dirk Bracke
Uitgeverij: Davidsfonds/ Infodok
Aantal bladzijden: 197
Plaats van uitgave: Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven
Jaar van verschijnen: 2006
2. Belangrijkste personages en hun rol in het verhaal:
Naam personage: Mavela (Marie-Evelyne)
Rol: Het hoofdpersonage van het verhaal. In het begin is ze een gewoon schoolmeisje maar door haar neef Notourious komt ze bij “The Black Bronx” terecht en wordt haar leven veer spannender. Ze leert op het politiebureau Marwan kennen en wordt verliefd. Maar hun liefde blijkt onmogelijk te zijn. Toch doen ze alles om elkaar zovele mogelijk te zien en ze willen een nieuw leven samen beginnen.
Naam personage: Marwan
Rol: Hij is een bendelid van “1080ers”. In het begin van het verhaal is Marwan niet zo terughoudend als het op geweld aankomt. Maar Door Mavela wil hij zijn levensstijl veranderen. Maar hij ontdekt snel dat het is niet zo simpel is om terug uit een bende te stappen eenmaal je er in verzeild bent geraakt.


Naam personage: X
Rol: X Is de bedeleider van “The Black Bronx”. Wanneer Mavela in zijn bende terecht komt gebruikt hij haar als zijn persoonlijk speeltje en verkracht haar. Nadien komt Justelle terug en is zij terug zijn vriendinnetje. X is nadien niet zo opgezet dat Mavela een relatie heeft met iemand uit ene andere bende.
Naam personage: Notourius
Rol: Notourius hete eigenlijk David, hij is de neef van Mavela. HIJ zorgt er namelijk ook voor dat zij in de bende terecht komt.
Naam personage: Nassim
Rol: Hij is de bendeleider van de “1080ers”. Maar tijdens een overval wordt hij opgepakt en geraakt hij voor de rest van het verhaal in de gevangenis terecht. Wat natuurlijk de andere bendeleden niet laten gebeuren. Zij doen alles om de politie te saboteren.
3. Thema:
Jeugdbendes, criminaliteit
4. Welk soort verteller heb je?
Auctoriële hij/zij-verteller
5. Waar speelt het verhaal zich af?
Geografisch: Voornamelijk in metrostations, maar ook bij bendeleden thuis of op straat.
Topografisch: het verhaal speelt zich de hele tijd af in Brussel (Nieuwstraat).
6. Wanneer speelt het verhaal zich af?
Vertelde tijd: 3 maand
7. Waarom heb je het boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat het allernieuwste boek was van Dirk Bracke en ik was nieuwsgierig om het verhaal te kennen.
8. Waarom heb je het boek al dan niet graag gelezen?
Ik heb het boek niet zo graag gelezen, want het is in het begin moeilijk om het onderscheidt te kunnen maken tussen beide bendes. En het heeft een open einde.
9. Tot welk genre(thriller,horror,actie,liefde,…) behoort het verhaal en welke elementen maken dit duidelijk?
Misdaad: de bendes vechten vaak met andere bendes als het op grondgebeid aankomt. Ze ondernemen ook acties tegen de politie en zorgen samen met andere bendes voor straatrellen.
10. Beoordeling:
•Mooi                     5 4 3 2 1         niet mooi
•Geslaagd             5 4 3 2 1          niet geslaagd
•Interessant         5 4 3 2 1          zonder veel inhoud
•Ontroerend         5 4 3 2 1          laat me onverschillig
•Overdreven         5 4 3 2 1          als in de realiteit
•Boeiend               5 4 3 2 1          vervelend
•Grappig               5 4 3 2 1           ernstig
•Duidelijk              5 4 3 2 1           moeilijk te begrijpen
•aan te bevelen    5 4 3 2 1          af te raden
•geloofwaardig     5 4 3 2 1          niet geloofwaardig
11.Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in Brussel. Het gaat over een zwart meisje Marie-Eveline. Ze gaat gewoon naar school en heeft veel vrienden. OP een dag komt ze samen met haar beste vriendin Daphne, haar neef Notourious tegen in het metrostation. Notourious zit in een straatbende “The Black Bronx”. Hij vertelt haar over de straatbende en al snel lijkt Marie-Eveline geïnteresseerd te zijn in hun leventje. Zo begint steeds vaker met haar neef en de rest van “The Black Bronx” op te trekken en al snel wordt ze zelf een bendelid. Ze vindt dat ze in de bende echt gerespecteerd wordt want ze denkt dat de mensen haar minderwaardig vinden doordat een zwarte huidskleur heeft. Ze moet haar natuurlijk aan de regels van de bende houden en ze moet vooral luisteren naar de leider van de bende "X". Ze krijgt ook een andere naam zoals de andere bendeleden, namelijk Mavela. Samen halen ze allerlei dingen uit. Zo steken ze auto's in brand, stelen ze in supermarkten, enz. Ze krijgen soms ook ruzie met andere bendes en deinzen niet achteruit voor vechtpartijen of voor groepsverkrachtingen van bendeleden van andere bendes.
In het verhaal volgen we ook nog het leven van een andere bende in Brussel de 1080'ers. De verhalen wisselen elkaar af en vloeien uiteindelijk in elkaar.
Nassim is de bendeleider van de 1080’ers, hij steelt samen met Marwam een visakaart. Maar door omstandigheden worden ze door de politie opgepakt. Toen Marwan op het politiebureau zat te wachten tot hij ondervraagd ging worden zat er een meisje naast hem. Mavela. Mavela zat daar omdat ze weer eens gespijbeld had. Marwan kon zijn ogen niet van haar afhouden en ze beginnen te praten totdat Mavela’s ouders haar kwamen ophalen. Marwan is dan uiteindelijk vrijgelaten, maar Nassim moet in de gevangenis blijven omdat hij al meerderjarig is. Hier konden Marwam en de andere bendelieden echter niet mee lachen en ze halen allerlei kattenkwaad uit om de politie het leven zuur te maken. Maar Marwan moet steeds meer aan Mavela denken. Een tijdje later zat Mavela samen met Daphne op de metro en een paar haltes verder stappen de 1080'ers op. Zo kwam ze Marwan weer tegen. Ze heeft daarna nog veel aan hem gedacht maar ze wist dat het niets kon worden omdat hij in een andere bende zat. En één van de regels is dat je geen relatie mag aangaan met iemand van een andere bende. X zou haar vermoorden! Op een dag zat Marwan in het station en hij zag Daphne lopen. Hij stapte naar haar toe en vroeg het nummer van Mavela. Daarna stuurde hij haar een sms om nog een af te spreken. Dit zou natuurlijk in het geheim moeten gebeuren. Ze hadden echt een heerlijke dag samen en hoopten elkaar zo snel mogelijk terug te zien. Na enkele keren afspreken wou Mavela bij Marwan slapen. Dat zou natuurlijk moeilijk gaan want Mavela ging bijna nooit meer naar huis en Marwan was het huis uitgezet door zijn vader. Maar uiteindelijk vinden ze toch een oplossing en ontmoeten, ze elkaar in een leegstaand pand waar ze een luchtmatras achterlieten. Zo konden ze vaak bij elkaar zijn. Het was natuurlijk riskant om ontdekt te worden maar toch probeerden ze het. Maar blijkbaar hadden de 1080’ers Marwans relatie met Mavela ontdekt en Malika ( Marwans ex-vriendin) verwittigd “The Black Bronx”. Op een dag straffen de 1080ers Marwam door op hem te slaan en hem vol te spuiten met zwarte graffiti. Op het zelfde ogenblik vallen “The Black Bronx” het kraakpand binnen, waar Mavela op Marwan zat te wachten. Mavela haar hart klopte tot in haar keel. Ze wist niet wat ze gingen doen maar ze wist zeker dat het iets pijnlijk zo zijn dat ze haar hele leven zal blijven herinneren. Mavela is net zoals Angela door alle bendeleden verkracht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Nassim werdt niet vastgehouden omdat hij meerderjarig was maar omdat de politie een pistool in de onderbroek had gevonden.

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Is dat dna het einde van het verhaal? Dat ze verkracht is?

11 jaar geleden

Antwoorden

L.

L.

het echt einde is in het tweede boek “back” moet je ook eens lezen een aanrader!

2 jaar geleden

gast

gast

K.

K.

You safed my fucking life!

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

OmfG, echt sterk! Bedankt !! =D

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

hehe, thankxx was wel btje nodigg hehe!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

wil je een stukje van het verhaal zien op youtube ze hebben soort film gemaakt niet leuk ofso , kijk maar youtube gwn trailer black dirk bracke.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

het is volgens mij 'Noctorius', in plaats van 'Notourious' ...

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Neen, het is Marie-Evelyne en Notorious.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Deze boekbespreking is nogal raar vind ik persoonlijk, hiervan plagiaat plegen zou amateuristisch zijn, nietwaar? Als je het verhaal opdeelt in 2 verhalen word het een beetje ingewikkeld om de hoofdgedachte van de details te scheiden dus mensen die denken 'ooooh perfect', kopieeren en plakken in een word docu, printen en afgeven op school WRONG!!! Ok dit is een deftige boekbespreking maar bij veel leerkrachten is ze niet meer waard dan een 5je of een nulletje wegens plagiaat. lees het boek zelf, het is een prachtig boek, het raakt je dieper dan die nul voor plagiaat. je kan altijd inspiratie zoeken voor een eigen tekst aan te vullen maar hiervan plagiaat plegen is DOM want dit is geeen perfecte boekbespreking. Ik moet momenteel ook een boekbespreking van dit boek maken, ik heb een klein beetje inspiratie hier gevonden maar ik heb het boek zelf gelezen en ookal is de boekbespreking naar mijn goesting veel te lang en uitgebreid, so wath, ik maak ze gewoon en ik ga niet voor een 6je of een nuletje, ik ga voor een 8 :)

7 jaar geleden

Antwoorden

J.

J.jij bent vast leuk of feestjes

3 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

jo, het is; So what... niet so wath !?!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

het boek black lijkt mee een heel interessant voor mijn boekverslag ik heb het boek nog zelf niet gelezen maar ik ga er zo snel mogelijk aan beginnen

bedankt voor al de uitleg

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

de beste mensen zijn ieren en algerijnen

6 jaar geleden

Antwoorden

mohh

mohh

jep Algerijns en Marokkaans

1 jaar geleden

gast

gast

T.

T.

goed book

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

ewa

ewa

HAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHA KANKER BOEK HAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHA

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

ewa

ewa

HAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHAHAAHA

1 jaar geleden

Antwoorden

je ergste nachtmerrie

je ergste nachtmerrie

haha wat is er mis met u

1 jaar geleden

gast

gast

senne smans

senne smans

ik ben ook is verkracht geweest

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Achraf

Achraf

De boek is echt leuk enz... maar die is heel vermoeiend na een gegeven moment en die is heel dik . Dus voor de mensen die niet zo graag lezen raad ik jullie aan om deze boek niet te kiezen. De negatieve kant aan deze boek is dat er te veel dingens zijn voor volwassenen en niet voor jongeren. De boeken werden meestal door jongeren gelezen en niet door volwassenen.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

vince

vince

Je zegt open einde, er is nog een vervolg: BACK

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast