Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Black door Dirk Bracke

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Black
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1053 woorden
  • 31 januari 2010
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6
39 keer beoordeeld

Boekcover Black
Shadow
Black door Dirk Bracke
Shadow
Dirk Bracke: Black

Het verhaal

Ze sloot haar ogen. Ze wou de ondragelijke pijn niet meer voelen. Dit was haar straf. Een straf die ze op één of andere manier toch verwacht had. Het was sterker dan haar zelf geweest. Ook al wist ze dat het verkeerd was, ze kon haar gevoelens niet bedwingen. Ze vond het niet eerlijk. Was het dan zo verkeerd verliefd te worden op iemand die zogezegd anders was?
Marie-Eveline is een bounty, zwart vanbuiten maar wit vanbinnen. Ze woont samen met haar ouders in Brussel. Het verhaal begint wanneer Marie-Eveline samen met haar blanke vriendin Daphne terug naar huis keert na een schooldag. In het metrostation ontmoet ze haar neef David, die ze sinds haar verhuis naar België niet meer gezien heeft. David zit in een straatbende genaamd “the black bronx”. De andere leden van “the black bronx” noemen hem Notourious. Ze raakt gefascineerd door de bende. Ze voelt zich gerespecteerd door de bendeleden. Ze is niet langer het “zwarte” meisje dat zich minderwaardig voelt vanwege haar donkere huidskleur. Onzeker maar toch met een goed gevoel sluit ze zich aan bij the black bronx. Als lid van de bende krijgt ze ook haar eigen schuilnaam namelijk “Mavela”. Ze krijgt respect van de mensen in haar omgeving omdat ze bij the black bronx hoort. Wel eens waar verkeerd respect, maar dat wil Mavela in het begin niet zien. Ze hoort bij hen, denkt ze …
Samen met de andere bendeleden hangt Mavela de hele dag op straat rond, gaan ze weinig of niet naar school, bestelen mensen, overvallen winkels, steken auto’s in brand en vechten met andere straatbendes. Zo krijgen ze ook ruzie met “the black panthers”, een andere straatbende. Ze kregen ruzie met hen omdat één van de leden van the black panthers zijn middenvinger opstak naar één van de leden van the black bronx. Als straf hebben ze hem in mekaar geslagen en zijn middenvinger verbrand zodat hij nooit meer zijn middenvinger zou kunnen opsteken.

Later komen the black bronx Angela tegen, zij is een bendelid van the black panthers. Mavela heeft bij het vorige gevecht niet mee gevochten, dus zij krijgt nu de taak om Angela naar het appartement van X te lokken. Mavela voelt er zich niet gerust bij en wil niet dat Angela iets overkomt. Het liefst van al zou ze tegen Angela willen zeggen dat ze moet vluchten. Maar dat kan ze natuurlijk niet, het is een bevel van X en als ze haar opdracht niet goed uitvoert zal zij worden gestraft. Mavela lokt Angela naar het appartement door haar wijs te maken dat ze veel dvd’s heeft liggen thuis en dat ze er gerust enkele mag lenen. In het appartement van X wordt Angela door de bendeleden van the black bronx één voor één verkracht. X was er trots op dat Mavela haar opdracht zo goed had uitgevoerd. Maar Mavela zelf voelde zich zo schuldig dat ze haar tranen amper kon bedwingen toen de jongens haar proficiat wenste.
In het verhaal volgen we ook nog het leven van een andere bende in Brussel, namelijk de “1080’ers”. De verhalen wisselen elkaar af en vloeien uiteindelijk in elkaar.
Net zoals de andere bendes in Brussel hangen ze hele dag rond op straat en bestelen ze mensen en winkels om aan geld te komen. Marwan is één van de leden van de 1080’ers. Samen met Nassim de bendeleider stelen ze een visa-kaart om er een camera mee te kopen. Hun plan mislukt doordat de visa-kaart alreeds geblokkeerd was. Zo komen ze beide in het politiebureau terecht. Op het politiebureau zat Marwan in de wachtkamer te wachten tot hij ondervraagd werd. Naast hem zat een meisje. Dat meisje was Mavela. Zei was daar omdat ze weer eens van school gespijbeld had en haar ouders haar maar weer eens moesten komen afhalen van het politiekantoor. Ze begonnen te praten met elkaar tot Mavela’s ouders haar kwamen ophalen. Na de ontmoeting in het politiebureau moest Marwan steeds aan het meisje denken, maar algauw gaf hij de hoop op toen hij zich realiseerde dat hij helemaal niet wist hoe het meisje heette.
Een tijd later zat Mavela met Daphne op de metro. Ze had haar ouders beloofd om weer eens naar school te gaan. Op diezelfde metro stapte een paar haltes later de 1080’ers op. Zo kwam Mavela Marwan weer tegen. Na die eerste ontmoeting had ze nog vaak aan hem gedacht. Stiekem bekeken ze elkaar zonder iets te zeggen. Nog een paar dagen later kwamen ze elkaar terug tegen in het metrostation. Deze keer wisselde ze telefoonnummers uit. In het grootste geheim spraken ze meer en meer met elkaar af en werden ze verliefd op elkaar. Het was niet gemakkelijk voor zowel Marwan als Mavela om die gevoelens te accepteren. Het was één van de strengste regels in de bendes: een liefje hebben met een andere godsdienst of huidskleur. Het werd steeds moeilijker om met elkaar te kunnen afspreken. Ze fantaseerde er beide over dat ze eens een nacht bij elkaar konden doorbrengen. En dat idee bracht Marwan op ideeën. Hij ontdekte een leeg pand en kocht met wat gestolen geld een luchtmatras. Zo hebben ze samen vele nachten doorgebracht in het pand.
1 keer is hun geheime afspraakje fout gelopen. Malika een bendelid van de 1080’ers is Marwan gevolgd tot aan het pand. Zei heeft de andere leden geïnformeerd over zijn geheime relatie met Mavela en hun geheime optrekje in het lege pand. Zo heeft ze ook de leden van the black bronx laten weten wat Mavela uitstak achter hun rug.
Als straf hebben de leden van de 1080’ers Marwan in elkaar geslagen en bespoten met zwarte verf. Zodat hij nu bij zijn vriendinnetje zou passen.
En Mavela heeft de ergste straf gekregen die een meisje zich kan bedenken … Één voor één.
Ze sloot haar ogen. Ze wou de ondragelijke pijn niet meer voelen. Dit was haar straf. Een straf die ze op één of andere manier toch verwacht had. Het was sterker dan haar zelf geweest. Ook al wist ze dat het verkeerd was, ze kon haar gevoelens niet bedwingen. Ze vond het niet eerlijk. Was het dan zo verkeerd verliefd te worden op iemand die zogezegd anders was?

Het thema

Het thema van dit boek gaat over de onmogelijke liefde tussen 2 mensen van 2 verschillende bendes.

REACTIES

B.

B.

moooooooooooooi!!!!!! van bob de bouwer

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Black door Dirk Bracke"