ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

biografie van de schrijver:

Dirk Bracke is geboren op 4 juni 1953 en woont in België met zijn vrouw en twee zonen in Stekene. Zijn hobby’s zijn volleybal en rockmuziek. Dirk volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en werd uiteindelijk postbode. Voor hij voltijd schrijver werd schreef hij vlaamse films. De meeste boeken gaan over jeugd en jongeren. In 16 jaar tijd verkocht hij al meer dan 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken. Een andere boek van Dirk Bracke is het engelenhuis en henna op je huid. Dirk Bracke doet uitgebreid onderzoeks werk rond het thema waarover hij graag wilt schrijven. Ook rijdt hij mee met politiepatrouilles om inzicht te krijgen in de wereld veel jeugdbendes op straat. Zijn manier van schrijven is hard en confronterend.  Maar laat je wel achter met een positief gevoel.

samenvatting:

Marie-Evelyne is een 16-jarige schoolmeisje tot ze via haar neef Notorious in The Black Bronx terecht komt. Ze krijgt de naam Mavela. Ze vindt dat ze in de groep wel gerespecteerd word.

Marwan is een 15-jarige jongen die op straat hangt met zijn groep 1080’ers. Zijn beste vriend is Nassim en met hem deelde hij een visakaart. Ze waren van plan om een digitale foto camera te kopen en die weer door te verkopen. De winkelmedewerker zag dat het een gestolen visakaart is van Charlotte Vloehberghs. Nassim werd langer vast gehouden in de gevangenis , omdat hij een pistool in zijn onderbroek had verstopt. Marwan kwam eerder vrij. Marwan ontmoet Mavela in de politieauto. Mavela zat daar omdat ze weer gespijbeld had. Marwan is gelijk verliefd. Mavela ziet hem eerst niet zitten maar na lang aan hem te denken vindt ze hem leuk. Ze vindt hem leuk ,omdat hij haar wel goed en lief behandelt en bij hem kan ze zichzelf zijn.

Mavela mag niet met blanke mensen omgaan buiten hun groep van X. Ze mag alleen iets hebben met iemand van hun eigen groep. Don ziet haar wel zitten maar Mavela vind hem echter niet leuk.

Marwan werd het huis uit gestuurd,omdat hij niet naar school ging en de politie regelmatig bij hem thuis was. De ouders schaamde zich voor hem. Marwan had met Malika maar zag haar niet zitten. Jamal vroeg of hij een keer Malika mocht lenen. Marwan vond het eerst niet goed maar leende haar toch uit ,omdat hij haar een slet vond. Maar Malika blijft Marwan versieren en is ook jaloers als Marwan meer interesse heeft in Mavela.

De groep 1080’ers verzinnen een plan om wraak te nemen op Meysen. Meysen is een politieagent die Nassim en Marwan heeft opgepakt. Zo volgt Guetteur Mourad van welke richting hij meestal naar zijn werk rijdt. Ook schreef de groep op de muur dat ze hem zouden pakken en dood zouden maken. Zo lieten ze hem sudderen. Uiteindelijk staken ze een andere politieauto in brand.

Mavela moet van X Angela naar de flatje van X brengen. Angela is een meisje uit The Black Panthers en x wilt wraak nemen dat Pookie zijn middelvinger heeft opgestoken naar Don. Angela kent de gezicht van Mavela niet, omdat Mavela niet heeft mee gevochten. Mavela zag dat Angela DVD’s bij haar had en zei dat haar zus nog meer dvd’s had in haar kamer en dat ze wel mocht lenen. Angela geloofde haar en liep met haar mee naar het flatje van X. Mavela zag dat  de jongens haar verkrachtte. En niemand had spijt.

X is de groepsleider van The Black Bronx. Hij heeft vroeger kindsoldaat geweest in Burundi en moest ongeveer 30 mensen dood schieten. De vader van X is ook door een kindsoldaat neergeschoten. Justele is de vriendin van X en zei was vroeger de vriendin van de officier en werd vaak verkracht. Samen zijn ze uiteindelijk gevlucht. Allebei de groepen vinden dat ze niet met een andere jongen of meisje van de groep mogen nemen en zeker niet met iemand met een andere huidskleur.

Doris is zwanger van Alonzo maar Alonzo wilt geen kind en dumpt haar voor iemand anders.

Mavela gaat niet vaak meer mee met the Black Bronx en verzint vaak smoesjes dat haar moeder ziek is om bij Marwan te kunnen zijn. Marwan wilt met Mavela het land uit ,om samen te kunnen zijn en weg te gaan van hun groep. Ze spreken vaak af en slapen in een vervallen herenhuis in Gosseliestraat en slapen daar op een luchtbed. Op een dag vergeet Mavela haar mobiel naast de luchtbed. Malika weet de nummer van X in haar mobiel te schrijven. Als Marwan weer niet mee komt met de 1080’ers binden ze hem vast met tape en kleden hem uit. En spuiten hem zwart als wraak dat hij een relatie met een andere meisje van een andere groep met een andere huiskleur begint. Mavela is eerder bij het huis als ze X en de andere jongens ziet.  Malika had een sms’je aan X gestuurd wat Mavela en Marwan deden. De jongens van The Black Bronx verkrachtte haar als wraak.

verdiepingsvragen:

  • Titelverklaring

De titel van de boek heet Black, omdat de hoofdpersoon Mavela een zwarte huidskleur heeft. Ook de groep The black Bronx hebben allemaal een zwarte huidskleur.

 

  • thema’s

jeugdbende, omdat het verhaal over veel verschillende groepen gaat waaronder The Black Bronx, The Black Panthers, The Black Outlwas en de 1080’ers.

 

  • personen

Marie- Evelynne is een meisje met een zwart huidskleur. Ze komt uit Congo. Ze is tegen racisme,omdat ze dat van huis heeft meegekregen. Ze is vaak gepest door haar huidskleur en probeert iedereen duidelijk te maken dat de blanke mensen niet altijd de beste zijn. In het begin zit ze op school maar door haar neef David ( Notorious) komt ze in The Black Bronx terecht ze krijgt de naam Mavela en wordt gewaardeerd om haar huidskleur.

 

Marwan zit al zijn hele leven bij de 1080’ers. Marwan is een Marokkaanse jongen. Hij probeert zichzelf goed in het groep te verplaatsen zodat hij belangrijk word. Nadat Nassim de gevangenis in gaat word hij belangrijk in het groep.

 

  • Genre

De genre van het boek is jeugdboek

 

  • Vertelsituatie

Hij/zij- verteller

 

  • Tijd

Het duurt ongeveer 3 maanden en speelt of voor de zomervakantie of na de zomervakantie, omdat Mavela korte jurkjes draagt en haar school vriendin Daphne nog naar school gaat. De ouders van Mavela overtuigen haar om ook naar school te gaan.

  • Plaats

Het verhaal speelt zich op het metrostation Roodebeek af, de woonplaats van Marwan en Mavela. Het oude herenhuis, in het parkje Fontainasplein. Metrostation Beekkant en Simonisplein.

 

  • Begin

Marie- Evelyne en haar vriendin Daphne  kwamen uit school met de metro naar huis. David ( de neef van Marie- evelyne) riep haar en zei dat X haar wel zag zitten. Ze raaktte in de groep The Black Bronx verzeild, werd verkracht door X en kreeg een nieuw naam genaamd Mavela. En ze stal spullen uit een winkel en bleef tot laat in de avond bij The Black Bronx.

 

Marwan en Nassim hadden geld nodig. Ze stalen de handtas van een vrouw  uit de open cabrio en verkochtten de elektronische producten en de documenten dat belangrijk waren. Marwan had een visakaart te pakken gekregen dat hij moest delen met bendeleider Nassim. Ze wilden een foto camera kopen en die weer door verkopen voor veel geld. De winkel medewerker leidden ze af door andere camera’s te laten zien en sloeg stil alarm toen hij ontdektte dat het een gestolen/ geblokeerde visakaart was. Marwan en Nassim werden opgepakt en omdat Nassim moet langer blijven omdat hij een pistool bij zich had maar Marwan word eerder vrij gelaten.

 

  • Afloop

Malika ontdekt dat Marwan en Mavela rommelen in de oude herenhuis en als ze weg gaan en Mavela vergeet haar mobiel naast de luchtbed neemt ze de nummer van X over in haar mobiel. Later stuurt  Malika een bericht naar X dat Mavela vanavond ook gaat afspreken met Marwan. ( Mavela mag met niemand van buiten de groep nemen zeker niet met blanke en Marwan mag geen echte relatie beginnen met een zwarte en alleen met iemand van zijn eigen groep.) Malika verteld alles aan de 1080’ers. Marwan en Mavela hadden al plannen om naar het buitenland te vluchten. Als Marwan zegt dat hij niet mee kan wordt hij uitgekleed en met tape op de grond geplakt als wraak. Mavela wordt aangevallen door haar groep The Black Bronx en wordt uiteindelijk verkracht door alle jongens in haar groep. Ook als wraak.

 

  • Beoordeling

Ik vind het een leuke en leerzame boek ,omdat je ander culturen leert kennen van binnen en van buiten. Je leert ook veel over straatbendes en waarom ze het doen. Het is een leuke boek ,omdat het verhaal op goede volgorde word afgespeeld en het te begrijpen is. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

slecht je weet zelf niet eens het echte verhaal tss

3 jaar geleden

Antwoorden

G.

G.

LOL JIJ HEBT NIE EENS DE BOEK GELEZEN XDD

2 jaar geleden

gast

gast