Black door Dirk Bracke

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1404 woorden
  • 30 juli 2007
  • 421 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 421 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
197
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Black
Shadow
Black door Dirk Bracke
Shadow
Verhaal

Het verhaal speelt zich af in Brussel. Het gaat over een zwart meisje Marie-Eveline genaamd. Ze gaat naar school en leidt een vrij normaal leven. Op een dag als ze samen met haar vriendin Daphne van school komt, komt ze haar neef Notourious tegen in het metrostation. Ze wist niet dat hij ook in Brussel woonde, haar ouders wilden dat niet vertellen omdat ze liever hebben dat ze daar niet teveel contact mee heeft. Notourious zit in een straatbende "the black bronx". En in Brussel is voor de ouders hun grootste vrees dat hun kinderen daarbij terecht komen. De bendeleden vergooien hun toekomst: ze hangen de hele dag op straat rond, gaan weinig of niet meer naar school, bestelen mensen, overvallen winkels en vechten met andere straatbendes. Marie-Eveline luistert niet naar haar ouders en trekt steeds meer op met haar neef en de rest van The black bronx en zo wordt ze een echt bendelid. Ze vindt dat ze daar echt gerespecteerd wordt want de andere mensen in Brussel vinden haar minder waard door het feit dat ze zwart is. Ze moet haar natuurlijk aan de regels van de bende houden en ze moet vooral luisteren naar de leider van de bende namelijk "X". De andere bendeleden zijn Don, CCM ( Cash Money Man), notourious, Justelle, Doris en Alonzo. Dit zijn natuurlijk niet hun echte namen, maar iedereen in the black bronx krijgt een bijnaam dus ook Marie-Eveline. Haar naam wordt Mavela. Samen halen ze allerlei dingen uit. Zo steken ze auto's in brand, stelen ze in supermarkten, gaan ze ergens gaan eten zonder te betalen,.. Ze krijgen ook ruzie met the black panthers, dat is een andere straatbende. Ze kregen ruzie omdat één van de black panthers zijn middelvinger had opgestoken naar Don. Ze hebben hem hard in elkaar geslaan en X heeft zijn middelvinger in brand gestoken zodat hij nooit meer zijn middelvinger zou kunnen opsteken. Een tijdje later komt the black bronx Angela tegen, zij is een bendelid van the black panthers. Mavela heeft de vorige keer niet mee gevochten dus haar zou Angela niet herkennen. Daarom vraagt X aan haar om Angela naar zijn appartement te lokken. Ze stapt op Angela af en begint te praten. Opeens begonnen ze over films. Hier zag Mavela haar kans. Ze vertelde dat ze thuis veel dvd's had liggen en dat ze er gerust een paar mocht lenen. Zo gingen ze samen naar Mavela's huis. Dat dacht ze tenminste. Toen ze in het appartement binnen kwamen was er geen spoor van X en de andere. Angela begon onheil te ruiken. Toen kwamen X en de rest binnen. De bendeleden hebben Angela één voor één verkracht. Daarna heeft X al haar kleren op de gang gesmeten en is Angela huilend weggegaan." Goed gedaan" zei X tegen Mavela. Mavela moest haar tranen bedwingen, zo schuldig voelde ze zich.

In het verhaal volgen we ook nog het leven van een andere bende in Brussel de 1080'ers. De verhalen wisselen elkaar af en vloeien uiteindelijk in elkaar.


De 1080'ers bestaan uit Nassim (de bendeleider), Malika, Loubna, Jamal, Marwan en Mourad (hij is het jongste bendelid).
Zij hangen net zoals alle andere bendes in Brussel de hele dag rond op straat en stelen van alles om geld te verdienen. Zo stelen ze ook een visakaart. Nassim en Marwan besluiten er een camera mee te kopen en daarna door te verkopen. Op het moment dat ze met de visakaart in de winkel betalen houdt de verkoper hun een beetje op in de winkel. Opeens horen ze sirenes. "Shit politie" zei Nassim. De verkoper had stil alarm gegeven omdat hij gezien had dat de jongens met een geblokkeerde visakaart betaalde.
Toen Marwan op het politiebureau zat te wachten tot hij ondervraagd ging worden zat een meisje naast hem. Het was Mavela. Mavela zat daar omdat ze weer eens gespijbeld had. Haar ouders gingen haar komen ophalen. Ze begonnen te praten met elkaar. Marwan kon zijn ogen niet van haar afhouden. Maar toen waren Mavela's ouders daar. Marwan is dan uiteindelijk vrijgelaten, maar Nassim moet in de gevangenis blijven omdat hij al meerderjarig is. Marwan wist de naam van de agent die hun gearresteerd heeft en was vastbesloten om hem nog iets te lappen. Hij moest steeds maar aan Mavela blijven denken. Een tijdje later zat ze met Daphne op de metro. Enkele haltes later stapten de 1080'ers op de metro. Zo kwam ze Marwan weer tegen.
Ze heeft daarna nog veel aan hem gedacht maar ze wist dat het niets kon worden omdat hij in een andere bende zat. En één van de regels is dat je geen relatie mag aangaan met iemand van een andere bende. X zou haar vermoorden!
Op een dag zat Marwan in het station zag hij Daphne lopen. Hij herkende haar nog van de vorige keer op de metro. Hij stapte naar haar toe en vroeg of hij Mavela's nummer mocht. Daarna stuurde hij haar een sms om nog een af te spreken. Dit zou natuurlijk in het geheim moeten gebeuren. Ze had geluk, the black bronx zou deze avond toch naar Chaleroi gaan. Ze heeft echt een heerlijke dag met Marwan gehad en ze hoopten elkaar zo snel mogelijk terug te zien. Na enkele keren afspreken had Mavela gezegd dat ze met Marwan wou slapen. Dat zou natuurlijk moeilijk gaan want Mavela ging bijna nooit meer naar huis en Marwan was het huis uitgezet door zijn vader. Marwan had aan het station een leegstaand pand ontdekt. Dat bracht hem op ideeën. Hij kocht een luchtmatras en zo kon hij daar met Mavela slapen. Mavela vond het geweldig. In het pand hebben ze samen veel nachten doorgebracht. Daar konden ze allebei al hun zorgen vergeten. Maar één keer is Malika Marwan gevolgd. Toevallig is Mavela deze keer ook haar mobieltje in het pand vergeten. En zo is Malika aan het nummer van X geraakt en heeft ze de 2 bendes op de hoogte gebracht van wat er gaande was. Mavela en Marwan wistten nog van niks. Toen Marwan op het appartement van Loubna aankwam, waren alle 1080'ers aanwezig. Marwan voelde dat er iets mis was. Opeens stelden ze hun recht en hebben ze Marwan op de grond geduwd. Ze zijn hem allemaal beginnen kloppen en slaan. En daarna hebben ze hem beginnen volspuiten met zwarte graffiti. " Nu zal je goed bij je vriendinnetje passen" zei Malika.
Mavela was terug gegaan naar het pand om haar mobieltje terug te halen. Toen ze eventjes op de luchtmatras zat hoorde ze lawaai op de trap. "Marwan?" riep ze, Nee wij zijn het". Het was the black bronx. Mavela haar hart klopte tot in haar keel. Ze wist niet wat ze gingen doen maar ze wist zeker dat het iets pijnlijk zo zijn dat ze haar hele leven zal blijven herinneren. Mavela is net zoals Angela door alle bendeleden verkracht. Behalve door Notorious, omdat hij haar neef is.


Personages:

Mavela: haar echte naam is Marie-Eveline, door haar neef Notourious komt ze in the black bronx terecht en geraakt ze volledig op
het verkeerde pad. Ze krijgt ook nog een relatie met Marwan.

X hij is de bendeleider van the black bronx

Don: een lid van the black bronx, hij is ontsnapt uit een instelling.

Justelle: lid van The black bronx en het vriendinnetje van X

Daphne: is een schoolvriendin van Mavela, maar nu ze niet meer naam school gaat hebben ze bijna geen contact meer.

Marwan: hij zit bij de 1080'ers. Later krijgt hij een relatie met Mavela waardoor zijn bende hem in de steek laat.

Nassim: hij is de bendeleider van de 1080'ers. Hij geraakt in de gevangenis.

Loubna: zij zit ook bij de 1080'ers en zij is samen met bendeleider Nassim.

Opbouw:

Het zijn eigenlijk 2verschillende verhalen over 2 verschillende bendes die uiteindelijk in elkaar lopen.
Maar omdat de verschillende verhalen in een ander lettertype zijn geschreven kan je makkelijk volgen.

Tijd en ruimte:

Het speelt zich af in het heden in Brussel. Vooral in de straten van Brussel ( Nieuwstraat) en ook vaak in het metrostation.

Titelverklaring:

Volgens mij heet het boek "Black" omdat de leden van the black bronx ook zwart zijn. En omdat er in het boek ook verteld wordt hoe het is om zwart te zijn. Dat ze minder in de maatschappij worden opgenomen en minder gerespectreerd worden. Ze zeggen dan ook dan het voor een "zwarte" bv. veel moeilijker is om aan werk te geraken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

soory maar kei lang

11 jaar geleden

C.

C.

dank u het heeft me super veel geholpen

10 jaar geleden

L.

L.

Ik zoek een eigen mening over het boek ''BLACK'' van Dirk Bracke en ook een eigen mening over het boek ''Hotel Aphrodite'' van Dirk Bracke. Ik vind dit nergens dus hopelijk kunnen jullie mij helpen. Antwoord snel. (:

9 jaar geleden

A.

A.

fuuuuucking slecht stom kind

5 jaar geleden

S.

S.

wat bedoel je???

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Black door Dirk Bracke"