Black door Dirk Bracke

Zeker Weten Goed
Foto van Carla
Boekcover Black
Shadow
  • Boekverslag door Carla
  • Zeker Weten Goed
  • 20 november 2018
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2006
Pagina's
197
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Black
Shadow
Black door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2006
  • 186 pagina's
  • Uitgeverij: Davidsfonds Infodok

Flaptekst

Eerste zin

Een vliesje van stof en zand op de tegels, drankblikjes en papierwikkels van snoep, beknabbelde broodjes, uitpuilende vuilnisbakken...

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Brussel en gaat om het donkere meisje Marie-Evelyne. Ze leidt een normaal leven, tot ze samen met haar beste vriendin Daphne haar neef Notorious tegenkomen in het metrostation. Hij is lid van een straatbende genaamd 'The Black Bronx' en vertelt de meiden over zijn leven in de straatbende. Marie-Evelyne lijkt geïnteresseerd en ze begint steeds meer met haar neef en de bende op te trekken. Al snel wordt ze lid van de bende en ze voelt zich ineens een stuk meer gerespecteerd, omdat de bendeleden een donkere huidskleur niet verachten.
Ze moet zich houden aan de regels van de bende en voornamelijk luisteren naar de leider van de bende, genaamd X. Ook verandert ze haar naam naar een bendenaam, namelijk Mavela. Mavela haalt met de bende veel acties uit, bijvoorbeeld het in brand steken van auto's en het stelen in supermarkten. Ook ontstaan er ruzies met andere bendes en ze zijn niet bang voor vechtpartijen of zelfs groepsverkrachtingen van andere bendes, maar ook eigen leden.

In het boek wordt ook een andere Brusselse bende gevolgd, de 1080'ers. Nassim is de bendeleider van de 1080'ers en samen met bendelid Marwan mislukt een overval. Ze worden door de politie opgepakt en komen op het politiebureau terecht. De verhalen van Marwan en Mavela kruisen elkaar op dat moment, omdat Marwan naast Mavela moet wachten op het politiebureau. Ze raken aan de praat en Marwan is meteen aangetrokken tot Mavela.
Nassim moest de gevangenis in en Marwan werd vrijgelaten. Intussen moet Marwan nog steeds aan Mavela denken en een tijdje later komt hij haar samen met Daphne tegen in de metro. Marwan is op dat moment met zijn bende. Mavela merkt dat ze Marwan heel erg leuk vindt en veel aan hem heeft gedacht.

Eén van de regels van de bende is dat je geen relatie mag aangaan met een lid van een andere bende. Marwan ziet een latere keer Daphne lopen in het metrostation en vraagt haar om Mavela's nummer. Vervolgens beginnen ze met elkaar te sms'en en ook af te spreken. Dit gebeurt natuurlijk allemaal in het geheim. Uiteindelijk willen ze ook bij elkaar slapen en ze ontdekken een leegstaand pand waar ze een luchtbed achterlaten. Op deze manier konden ze altijd in het geheim bij elkaar zijn, aangezien niemand van deze plek weet.
Toen bleek dat Marwans ex, Malika, de relatie heeft ontdekt en ze maakt dit bekend in zowel 'The Black Bronx' als bij de 1080'ers. Dit valt niet in goede aarde en beide worden gestraft. Marwan wordt in elkaar geslagen en helemaal zwart gespoten met graffiti. Op hetzelfde moment vallen de leden van 'The Black Bronx' het leegstaande pand binnen waar Mavela op Marwan wachtte. De bende verkracht Mavela.

Hier eindigt het boek Black en het vervolg is te lezen in het boek Back.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Marie-Evelyne (Mavela)

Mavela is de hoofdpersonage van het verhaal. Ze heet Marie-Evelyne en haar bendenaam is Mavela. Ze wordt lid van de bende 'The Black Bronx' en komt op het politiebureau terecht, waar ze Marwan leert kennen. Ze worden verliefd, maar hun liefde is onmogelijk, omdat ze van andere bendes zijn. Toch doen ze er alles aan om elkaar te zien.

Marwan

Marwan is lid van de 1080'ers bende en hij is niet terughoudend als het om geweld gaat. Hij wil echter zijn levensstijl veranderen nadat hij Mavela heeft leren kennen. Hij merkt alleen snel dat het niet zo makkelijk is om uit een bende te stappen.

X

X is de bendeleider van 'The Black Bronx'. Wanneer Mavela bij de bende komt, verkracht hij haar en gebruikt hij haar als zijn speeltje, tot Justelle weer terug is. Dan wordt Justelle weer zijn vriendin. X behandelt Mavela ook zonder genade wanneer hij erachter komt dat ze een relatie heeft met iemand uit een andere bende.

Notorious

Notorious is de neef van Mavela en heeft ervoor gezorgd dat ze bij de bende kwam, omdat hij al lid was en haar erover vertelde.

Nassim

Nassim is de bendeleider van de 1080'ers. Nadat Nassim en Marwan allebei zijn opgepakt leren Marwan en Mavela elkaar kennen op het politiebureau. Nassim verdwijnt in de gevangenis, omdat er een wapen bij hem was gevonden.

Quotes

"Ze liep naar het balkon en zag hoe ma honderd meter verderop met veel moeite tussen twee auto's parkeerde. Vorig jaar had Marie-Evelyne haar eens gevraagd waarom ze een dure Mercedes hadden en een goedkope, bijna lege flat. Omdat de andere mensen nooit in hun flat kwamen, had ma gezegd." Bladzijde 26
"Dit is het zoveelste kaartje van je school. Toen ik gisteren bij de directeur kwam, hoorde ik dat je je ook al enkele keren ziek hebt gemeld. Pa schoof wat dichter naar zijn dochter. Je gaat je toekomst toch niet verknallen, Marie-Evelyne. Je bent verstandig. Als je wilt kun je zeker een mooi diploma halen." Bladzijde 51
"Ik heb je gemist vannacht, fluisterde ze terwijl ze op zijn oorlel sabbelde.Ik ook, zei Marwan. Hij verbeet een grijns toe hij aan het zwarte meisje dacht. Malika deed een stap achteruit." Bladzijde 70
"Hé, ben je al wakker? vroeg hij overbodig. Ze werd een stuk vrolijker toen ze zijn stem hoorde. Het geluid van mijn mobieltje heeft me gewekt. Alsof ik wist dat jij het was, zei ze gedempt omdat ma haar misschien kon horen. Ik wil je iets laten zien, deed Marwan geheimzinnig." Bladzijde 175
"Je kunt niet iemand van The Black Bronx dumpen en dan met een ander neuken. En helemaal niet als die niet zwart is. X greep haar vast en klemde haar handen op haar rug." Bladzijde 202

Thematiek

Discriminatie en racisme

Discriminatie en racisme is een terugkerend thema in het boek. De verschillende bendes zijn allemaal van een andere afkomst en haten elkaar hierom; ze vinden elkaar hierdoor minder dan zichzelf. Tegelijk zitten ze samen in bendes, omdat de samenleving ze als minderwaardige mensen beschouwt, om hun afkomst en huidskleur.

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde

De relatie van Marwan en Mavela is een verboden liefde en lijkt onbereikbaar: ze moeten elkaar in het geheim zien, anders kan het niet. Wanneer de andere bendeleden erachter komen worden ze uit elkaar gehaald op brute wijze.

Agressie/geweld

Agressie en geweld komen veel voor in de bendes die in het verhaal voorkomen. Ze vechten met elkaar en zichzelf en voeren zelfs groepsverkrachtingen uit.

Motieven

Respect

Het motief voor de agressie en het geweld dat in het verhaal voorkomt is voornamelijk respect. De bendeleden willen respect omdat ze niet gerespecteerd worden door de samenleving en andere bendes en lossen dit op met agressie en geweld.

Titelverklaring

De titel slaat op de huiskleur van Mavela en haar bende 'The Black Bronx'. Ook slaat het op de kleur graffiti die gebruikt wordt om Marwan te straffen wanneer zijn bende erachter komt dat hij een relatie heeft met een donker meisje van een andere bende.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit de personages van Mavela en Marwan. In het begin wisselen deze perspectieven elkaar af, maar hoe verder het verhaal vordert, des te meer vloeit het in elkaar over.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de straten van Brussel. De tijd waarin het zich afspeelt is het heden. In dit geval is dat 2006, omdat het boek toen is geschreven/uitgegeven. Dit merk je door bijvoorbeeld het gebruik van mobiele telefoons.

Stijl

De schrijver gebruikt een schrijfstijl die past bij de personages in het boek; een jeugdige stijl. Het is makkelijk te lezen en goed te begrijpen. De gebeurtenissen worden heel realistisch beschreven, zodat je het gevoel hebt dat je er echt bij bent.

Slotzin

Nee, alsjeblieft, smeekte ze zwakjes, hoewel ze besefte dat niks hen zou tegenhouden. X liet zijn blik langs de groep gaan. Wie eerst?

Bijzonderheden

Het boek dat gebruikt is voor dit verslag bevat beide boeken van de reeks, Black én Back. Daarom ontbreekt er informatie, zoals de flaptekst.

Beoordeling

Het verhaal is een spannend verhaal met afwisselende verhaallijnen, wat het interessant maakt om te lezen. De onderwerpen die worden besproken, zoals groepsverkrachting en vechtpartijen, worden heel direct beschreven, wat het boek realistisch maakt. Het einde van dit boek is nog vrij open, wat komt doordat er nog een vervolg is geschreven.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.794 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Black door Dirk Bracke"

Ook geschreven door Carla