Inleiding.
Dit is een verslag over Beatrijs. Ik kies dit boek, omdat ik niet zoveel keus heb, want ik zat met een tijdprobleem en dit boek hebben wij ook thuis. Ik wil vooral bezig zijn met de bedoeling van het boek in zijn tijd, d.w.z. de mid-del-eeu-wen en het plaatsen van het boek in zijn tijd. Ik zal proberen de thema's en mora-len te her-ken-nen, want dat vind ik per-soon-lijk heel belangrijk aan zo'n boek. Verder ga ik naar de structuur en het taalge-bruik kijken, want dat is in dit geval Middelnederlands en dus wat ingewik-keld. Ik heb het originele verhaal gelezen, maar heb voor de analyse wel een vertaling erbij ge-bruikt.
De onderzoeksvraag.
Mijn onderzoeksvraag heeft te maken met de bedoeling van het boek. Dit was name-lijk in de tijd dat het geschreven is heel belangrijk. Dit soort boeken leerden de men-sen van toen iets en ik wil uitpluizen wat het nu precies leert en waarop het hamert.
Onderzoeksvraag:
Wat was de bedoeling van Beatrijs in de tijd dat het geschreven is?
Ik heb ook nog wat deelvragen samengesteld, deze zullen uiteindelijk leiden tot de conclusie op de onderzoeksvraag, oftewel, hoofdvraag.
* Hoe stimuleerde de kerk het geloof?
* Wat is de manier van schrijven van het verhaal?
Bekende gegevens of theorie.
Naam boek: Beatrijs
Geschreven in: Ongeveer 1240
Auteur: Waarschijnlijk door Diederic van Assen-de, dit was een klerk van de graven van Vlaanderen.
Stroming: Middeleeuwse letterkunde.
Genre: Marialegende.
Werkplan.
Ik ben natuurlijk eerst het boek gaan lezen, want anders kom je niet ver. Daarna heb ik wat belangrijke dingen erover opgeschreven, zoals thema's e.d. Daarna ben ik naar de bibliotheek gegaan om secundaire literatuur te zoeken. Daar ben ik in gaan zoeken en heb ik aantekeningen van gemaakt. Toen ben ik aan de slag gegaan met dit verslag en dat was misschien wel het meeste werk. Per stuk heb ik de hoofdstukken afgewerkt en is het verslag, ondanks mijn paniek aan het begin, toch nog af gekomen.
Hoe stimuleerde de kerk het geloof?
De kerk probeerde altijd zoveel mogelijk gelovigen te creëren. Als je in de middel-eeuwen niet katholiek was, kon je zelfs ter dood veroordeeld worden. Je werd dan een ketter genoemd. Om dit geloof te stimuleren, werd het schrijven van boeken als Beatrijs aangemoedigd. Het leerde iets over het geloof, bijvoorbeeld dat je nooit je geloof moet loslaten en altijd vroom moet blijven. In dit geval stimuleert dit boek de Mariaverering. Ook al ben je nog zo zondig, Maria geeft je altijd nog een kans, mits je blijft bidden. Het geeft aan dat het geloof niet alleen maar streng is en snel oordeelt, maar mensen een kans geeft en ze vergeeft.
Toepassing op het boek:
Je kunt het op verschillende manieren bekijken. Dit is mijn manier: Het toppunt van vroomheid is natuurlijk in het klooster je leven aan God wijden en dat is wat Beatrijs in het begin van het boek doet. Haar vrome leven wordt verstoord door de liefde, ze verlaat het klooster voor een jongeman. Dit is een zondige daad, want ze heeft beloofd haar leven in het klooster aan haar geloof te wijden. Je kunt daarom haar minnaar als de duivel beschouwen. Hij verstoort het vrome leven van een non en zit daarbij het geloof in de weg. Beatrijs moet de prostitutie in, nadat haar man haar verlaten heeft, maar hoe diep zij ook zinkt, ze blijft geloven en bidden. Dit brengt haar uiteindelijk weer geluk. Maria heeft zich niet te goed gevoeld om als eenvoudige non in de plaats van Beatrijs te leven. Dit laat ook weer de barmhartigheid van God te laten zien. Maria schenkt Beatrijs genade, maar die moet daar toch wel wat voor opofferen: haar kinderen. Maar ook dit komt goed door toedoen van bovenaf, ze worden opgenomen in het klooster en opgevoed tot monniken. Ook zij zullen hun leven aan het geloof mogen wijden.
Wat is de manier van het schrijven van het verhaal?
Het verhaal is geschreven in Middelnederlands en zo heb ik het ook gelezen. Het is geschreven met eindrijm. De schrijver gebruikt korte zinnen en dat vond ik erg prettig, want ik vond het al lastig genoeg om te lezen. De taal die gebruikt wordt is Brabants getint en bestaat uit 1038 verzen. Het verhaal heeft een kringstructuur. Men vermoedt dat het slotgedeelte (bestaande uit 174 verzen) later is toegevoegd, omdat het niet past in de structuur.
Bronnen.
* Jan van Klink, Galerij van de Nederlandse literatuur deel 1.
* Inez van Dijk en Rudi Wester, Honderd helden uit de Nederlandse literatuur.
* Ik heb dit verslag uitgebreid besproken met een kennis, Marie-José Wijntjes (vertaalster), zij heeft mij erg geholpen bij bijvoorbeeld het formuleren van de conclusie.
Conclusie.
Eigen mening:
De Beatrijs staat in dienst van het Rooms Katholieke ideaal van de Mariaverering. De Beatrijs wil die verering bevorderen en aanmoedigen. Een van de instrumenten waarvan de verteller zich bedient om dit voor elkaar te krijgen is de tegenstelling. Waarschijnlijk is het verhaal bedoeld geweest voor niet heel erg ontwikkelde mensen, met een eenvoudig wereldbeeld. De tegenstelling is heel geschikt om deze eenvoudige vertelling vorm te geven en om het doel van de Beatrijs te bereiken. Deze tegenstellingen zijn die tussen goed en slecht, zonde en onschuld, soberheid en rijkdom, kloosterleven en werelds leven, maagdelijkheid en volwassen liefde, non en hoer, enz. De wissel om van het ene naar het andere komen is de verleiding gepersonifieerd door de duivel. Deze krijgt in de Beatrijs de gestalte van de geliefde van Beatrijs. Doordat het verhaal aansluit bij de belevingswereld van de laatmiddeleeuwse mens, en put uit de morele normen en waarden, die toen heersten, bereikt het dat doel ook.
Tegenover de collectieve moraal, die het personage Beatrijs ook zelf aanhangt, stelt zij een individuele daad, een daad van verzet bijna! Zij blijft Maria haar vertrouwen geven en blijft hopen op vergeving van haar zonden. Dat zou je de persoonlijke ethiek van Beatrijs kunnen noemen.
Galerij van de Nederlandse literatuur:
Dit boek noemt Beatrijs een meesterwerk uit de Nederlandse literatuurgeschiede-nis.
Dit door de terughoudendheid van de schrijver, de opbouw en het taalgebruik. De schrijver noemt Beatrijs een zwak figuur, omdat ze zo afzakt in de maatschappij en zich gemakkelijk laat verleiden. Ik vond het taalge-bruik ook wel mooi, er werd gebruik ge-maakt van waren mooie formu-lerin-gen(voor zover ik dat zag in het Middelnederlands). De schrij-ver spreekt van mystieke literatuur en daar ben ik het ook wel mee eens, omdat er echt een wezen van God in voorkomt, niet alleen als legende, maar ook als persoon.
Ik vond dit boek zeker niet een meesterwerk, omdat ik het een slap verhaal vond en onrealistisch. Alles komt op z'n pootjes terecht en nog heel gemakkelijk ook.
Honderd helden uit de Nederlandse literatuur:
In dit boek wordt vooral gesproken van uiterste vroomheid. "Beatrijs bidt voortdurend en is heel rein", aldus het boek. Er wordt gesproken over eer, omdat Beatrijs de prostitutie in gaat en niet gaat bedelen, en de schrijvers lijken het daar niet echt mee eens te zijn. Ze schrijven dat Beatrijs zeer belerend is en daarom goed in de tijd waarin het geschreven was past. Ik ben het daar helemaal mee eens. Deze schrijvers hadden een iets neutralere kijk op het boek en prezen het niet de hemel in, zoals de schrijver van 'Galerij van de Nederlandse literatuur'.
REACTIES
1 seconde geleden