BOEKVERSLAG H5C

1 Boekbeschrijving

A Titel en auteur
Suzanne Vermeer; Après-ski.
B Jaar en plaats van uitgave
Jaar uitgave: 2009
Bruna
C Aantal bladzijden
263 bladzijde
D Ondertitel
Heeft geen ondertitel
E Opdracht
Heeft geen opdracht
F Hoe is het boek ingedeeld? In grotere delen? In hoofdstukken of niet? Hoe zijn de hoofdstukken aangegeven?
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken. Het zijn grote overzichtelijke delen. De hoofdstukken zijn aangegeven met cijfers.
G Beschrijf de voorkant van het boek. Wat zegt de illustratie over de inhoud van het boek?
Op de voorkant van het boek is een skister te zien, dit is Manon. De illustratie zegt niet zo heel veel over de inhoud van het boek, want je ziet alleen Manon skiën en dat is alles.
Het kan namelijk Manon wanneer ze het kind red, of Manon zijn wanneer zij op de vlucht is voor de Tsjechen. Je hebt allerlei mogelijkheden.

2 Samenvatting

Vat het boek zo uitgebreid samen dat je je ook na enige tijd de inhoud nog weet te herinneren.
Het verhaal gaat grotendeels over Familie Dijkstra, deze bestaat uit; de 23 jarige Manon, de 20 jarige Fleur en hun ouders Marga en Ton. Er hangt al een tijdje een spanning in huis, dit komt omdat Manon weer terug in huis is gekeerd omdat er een verbroken relatie was. Manon heeft niet zoveel succes in haar leven waardoor het niet zo goed gaat met haar. Daarom besluit de familie om weer eens met z’n alle op wintersport te gaan om de band met elkaar te versterken en om even goed met Manon te kunnen spreken.
Op wintersport gaat het al snel fout, Manon is kwijt. Ze is er zomaar vandoor gegaan met een jongen en ze had het heel leuk gehad. De rest van de familie was natuurlijk erg boos om haar egoïstische gedrag en de dag daarna geeft Manon haar houding toe. En die dag nog red Manon een meisje van de zwarte piste die door een snowboarder omver wordt geboard. Al snel is Manon een held voor de instructeurs en word ze aangenomen om skileraar te worden. Die avond gaat ze met haar zusje Fleur naar de Après-ski om even gezellig te feesten met haar nieuwe instructeurs. Die avond worden ze allebei door 2 Tsjechen aangerand, maar toch besluit Manon te blijven in Oostenrijk om te werken bij Sfun. In de loop van de maand gebeuren er allerlei vreemde dingen; er word brand gesticht in het kantoor van Sfun, dingen worden vernield van Sfun, ski’s worden bijgedraaid, kinderen worden omver geskied. Manon vindt het te gek worden en besluit een gesprek met de baas Rutger te doen die vervolgens alles ontkend. Daarom besluit Manon om ontslag te nemen en spreekt weer met Rutger af in een après-ski tent. Rutger krijgt een rum-cola van ’n Tsjechische collega Marek aangeboden. Rutger wordt niet goed en ze gaan naar buiten, daar worden ze alle 2 ontvoerd door Tsjechen. Ze worden ver in de bergen gebracht maar dan ziet Manon een manier om te ontsnappen. De Tsjechen achtervolgen haar en het word een lange achtervolging waarbij ook een Tsjech sneuveld. Manon verstopt zich in een houten schuurtje waar ze ondertussen ski’s aantrekt en er weer vandoor gaat. Beneden aan de piste staat haar familie en ze rijden kei hard weg. Het word een spannende achtervolging waarbij de auto’s uiteindelijk op het ijs van het meer terecht komen. Alle Tsjechen verdrinken maar familie Dijkstra overleefd het ongeluk. 9 maanden na alle gebeurtenissen besluit Manon toch wel te gaan werken in Oostenrijk, omdat alle Tsjechen zijn opgepakt. Daar eindigt het boek .

3 Verhaalfiguren

A Noem de belangrijkste verhaalfiguren en beschrijf hun uiterlijk, gedrag en karakter.
Manon Dijkstra is de belangrijkste figuur.Ze is lang, 23 jaar en heeft bruin haar tot haar schouders. In het begin van het boek gedraagt ze zich erg egoïstisch en houd ze weinig rekening met de andere. Ze voelt zich beter en dat laat ze ook zien, ze skiet altijd vooraan. Maar dit is alleen haar gedrag, want haar karakter is anders. Ze heeft echt wel door dat ze zichzelf moet verbeteren en dat doet ze na een tijdje ook. Ze helpt haar moeder met skiën en neemt ’t sleeptouw op zich (dus ze gaat achteraan skiën). Dus na een tijdje veranderd haar gedrag in behulpzaamheid en geduldigheid. Ze heeft door dat ze erg egoïstisch is geweest.
Rutger is ook een belangrijk figuur in ’t boek. Hij heeft donker haar, en wil er goed bij lopen. Zo heeft hij een hele knappe vriendin bijvoorbeeld. Rutger is zelf ook erg knap en staat er ook om bekend. Hij gedraagt zich erg achterdochtig en houd veel dingen voor zichzelf. Hij vind winst blijkbaar belangrijker dan de veiligheid van z’n collega’s. Hij houdt ervan om te weten dat hij de ‘bink’ is. Hij is ook erg geheimzinnig en je krijgt niet zoveel hoogte van hem. Ook wilt hij graag alles goed doen en hij houd niet van toegeven.
Fleur is ook een belangrijk figuur. Ze is het 20-jarige zusje van Manon. Ze is een meisje die alles goed op touwtjes heeft. Zo heeft ze een baantje in de horeca, studeert ze en alles gaat haar vrijwel goed af. Ze is eigenlijk wel een beetje het lievelingskindje van haar ouders, omdat bij haar juist alles wel goed afgaat en het een probleemloos kind is. Ze is erg knap, blond haar en blauwe ogen. Toch maakt ze niet veel gebruik van het hoge aanzien van haar ouders op haar. Ze wilt namelijk dat het ook goed gaat met haar zus en helpt haar ook. Ze is ook erg geduldig maar als ze iets niet wilt zegt ze het zeker wel. Ze trekt zich niet zoveel aan van de buitenwereld. Ze is bewust en ook erg slim.
Dirck komt ook vaak voor in het verhaal. Dirck is een van de instucteurs van Sfun. Het is een knappe jongen met donkere krullen en donkere ogen. Het is een lieve jongen die alles goed bedoeld. Alleen soms komt het wat over dat hij het niet goed bedoeld. Hij wilt dat iedereen het naar z’n zin heeft. Hij heeft ook wel veel te zeggen over Sfun want hij werkt daar het langst. Hij heeft wel goed door wat er allemaal speelt, maar hij praat er niet zo over. Hij is best wel gesloten namelijk. Het is een hele sympathieke,slimme en ondernemende jongen.
B Welke figuur is zeker een uitbouwkarakter en welke figuren zijn gegeven karakters? Licht je antwoord toe.
Manon heeft duidelijk een uitbouwkarakter. Dat heb je ook wel kunnen lezen bij opdracht A. Aan het begin is ze heel egoïstisch en denkt ze alleen maar aan zichzelf. Maar later ziet ze haar gedrag in en veranderd ze het ook. Ze wordt erg behulpzaam en geduldig.
Dirck, Rutger en Fleur zijn allemaal gegeven karakters. Kijk bijvoorbeeld naar Rutger, er gebeuren dus allerlei nare dingen tijdens zijn ontvoering. Maar uiteindelijk komt hij wel weer vrij en het gene wat hij gelijk doet is aan z’n zaak werken. Dus geld geld geld.
Fleur en Dirck zijn beide ook een gegeven karakter, hun gedrag blijft hetzelfde gehele ’t hele boek.

4 Ruimte

A Op welke plaats(en) speelt het verhaal zich af?
In Nederland en in Oostenrijk.
Nederland: in het horecacafé waar Fleur werkt en bij familie Dijkstra thuis.
Oostenrijk: op de skipistes, in het verblijf van Sfun, op het kantoor van Sfun, bergen, après-ski tenten, in de auto.
B Geef een voorbeeld van belangenruimte en vermeld hierbij een citaat uit het boek. Beschrijf vervolgens nauwkeurig hoe de ruimtebeschrijving de sfeer in het verhaal en/of de stemming van de hoofdpersoon benadrukt.
!!!!!!!!

5 Vertelwijze

Op welke wijze wordt het verhaal verteld? Kies uit de commentaarvorm, de ik-vorm en de twee hij-vormen (de alwetende hij-vorm en de verborgen ik- vorm). Licht je keuze toe.
Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-vorm. Manon verteld zelf hoe ze alles ervaart en hoe alles gebeurd. Ze verteld precies alle details waardoor je echt meeleeft met haar. Het lijkt net of je zelf Manon bent.

6 Tijd

A In welke tijd(en) speelt het verhaal zich af?
Het speelt zich af in de tijd van nu. Het is een erg modern verhaal.
B Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch verteld? Licht je antwoord toe.
Het is in chronologische volgorde verteld. Het is in een normale tijdvolgorde verteld van A naar Z. En het is niet dat het opeens terug in de tijd gaat of zo.
C Komen er flash-backs in het verhaal voor? Zo ja, geef een voorbeeld en leg uit wat de functie van deze flash-back is.
Ja er komen een hoop flashbacks in. 1 flashback daarvan komt als Rutger&Manon ontvoerd worden. Manon denkt dan terug over de handelingen van haar collega Marek. Want Marek leek gewoon een goede collega van Sfun, maar hij heeft dus blijkbaar de hele boel in de maling genomen. Hij heeft meegewerkt aan de criminele werkingen van de Tsjechen. Daarom zat hij ook bij Sfun om ze op te lichten. Maar dat word dan pas duidelijk en dan lees je dus dat Manon erachter komt waarom hij bijvoorbeeld nooit mee uit ging met de instructeurs.

7 Motieven

Wat zijn de belangrijkste motieven? Geef bij elk motief een korte uitleg.
-familieband
Familieband komt telkens weer terug in het verhaal. Aan het begin is de band tussen de familieleden niet zo goed en is er niet veel contact met Manon. Eenmaal op wintersport speelt de familieband ook weer een grote rol en vooral na de ontvoering komt de familieband weer terug. De familieband is dan ook versterkt ten op zichten van het begin van ’t boek.
- misdaad
Misdaad herhaald zich ook telkens in het boek. Het begint al in het begin van het boek als Marek allerlei achterdochtige dingen uitspookt wat niemand door heeft. Later slaat de misdaad ook echt toe d.m.v. een ontvoering.
- achtervolging
Achtervolging speelt ook een grote rol. Sfun wordt vanaf het begin dat zij bestaat al in de gaten gehouden door de Tsjechen. Manon wordt ook erg vaak achtervolgt, zowel op skipiste als bij de après-ski. Later slaat de achtervolging echt toe als Manon ontsnapt wanneer zij ontvoerd word.
-sport op de piste
Er is heel veel sport op de piste. Zowel het geski van alle instructeurs en de leskinderen. Maar later ook lopend als Manon lopend tussen de bergen ontsnapt. Ze rent, glijd, skiet en valt van de piste. Er word gehele het hele boek dus gesport op de piste.

8 Titel en motto

A Verklaar de titel van het boek.
De titel is Après-ski. Het hele boek draait om de ontvoering van Rutger&Manon. Deze ontvoering zet zich voort doordat Rutger in de Après-ski een raar drankje krijgt aangeboden. Hierdoor kwam hij buiten bewustzijn en zo hebben ze hem mee kunnen nemen. Daarom is het boek après-ski genoemd.
B Heeft het boek een motto? Zo ja, wat is het motto en wat is het verband met de inhoud van het boek?
Het boek heeft helemaal geen motto.

9 Thema

Formuleer het thema in één goedlopende zin. Maak hierbij gebruik van de antwoorden die je bij 7 en 8 hebt gegeven.

10 Stijl

A Hoe is de zinsbouw? Licht je antwoord toe met enkele voorbeelden.
De zinsbouw is erg makkelijk.
B Hoe is de woordkeuze van de schrijver? Verrassend volgens jou? Origineel? Humoristisch? Licht je antwoord toe met enkele voorbeelden.

11 Eigen mening

A In hoeverre heeft het boek jou leesplezier gegeven? Denk bijvoorbeeld aan spanning, humor, avonturen of boeiende dialogen.
Het boek heeft mij erg veel leesplezier gegeven. Ik wilde steeds maar door en door lezen en ik kon niet stoppen. Het was zó ongelofelijk spannend verhaal. Er zat echt heel veel actie en avontuur in. Ik vond het zelfs jammer dat het boek uit was.
B In hoeverre heeft het boek voor jou informatieve waarde? Ben je iets te weten gekomen wat je nog niet wist?
Het boek heeft me best wat informatieve waarde gebracht. Namelijk dat als je uit gaat dat je dan echt heel goed op je drankje moet letten. Want iemand kan er zo wat in gooien. Ik heb ook geleerd dat je mensen niet zo snel moet vertrouwen. Dat is namelijk de grote fout van mij, dat ik mensen heel snel vertrouw. Dit is dus eigenlijk een slechte eigenschap, want je moet niemand zomaar vertrouwen. En dat blijkt wel weer uit dit boek.
C In hoeverre heeft het boek voor jou literaire waarde? Ben je door de tekst geraakt? Heeft de tekst je op nieuwe ideeën gebracht? Vind je de aanpak van het onderwerp door de schrijver verrassend?
De tekst heeft me kriebels gebracht. Ik noem ze de ‘wintersportkriebels’. Want ik wil ook heel graag snowboardleraar worden en omdat ik dit boek heb gelezen kreeg ik nog meer kriebels om naar oostenrijk te gaan. Ik ben niet geraakt door de tekst maar de aanpak vind ik wel erg standaard. Want het is allemaal wel heel voorspelbaar, je kunt wel verwachten wat er telkens gaat gebeuren.
D Zou je iets aan het verhaal willen veranderen? Zo ja, wat en waarom?
Ja ik zou willen dat er meer word ingegaan op de details als Rutger vervoerd word. Want nu word er alleen nog maar over Manon gesproken en niet wat Rutger meemaakt. Dat zou ik willen veranderen omdat het verhaal dan denk ik nog wat spannender zou worden.
E Hoe is - alles overziend – jouw eindoordeel over het boek?
Ik vind het een spannend boek maar wel een standaard boek.
Daarom geef ik het uiteindelijk een 8,4 als eindcijfer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Goede informatie over het boek maar wat een spelfouten! Niet te geloven! Waarschijnlijk heb je daarom een 5.3 gehaald. Ook lijkt het net alsof het geschreven is door iemand uit VMBO1, zo kinderlijk allemaal. Ondanks dat alles heb ik er wel veel aan gehad. Bedankt!

8 jaar geleden