Feitelijke gegevens over het boek
Verschijningsdatum 1e druk: januari 2009
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 263
Uitgeverij: Bruna
Beschrijving van de cover
Op de voorkant staat de afbeelding van een skister in een Oostenrijks landschap.
Genreaanduiding van het boek
De uitgever geeft in zijn promotietekst de term wintersportthriller aan.
Suzanne Vermeer schrijft vakantiethrillers en schijnt zich de komende jaren dus vast te leggen op een zomervakantiethriller en een wintersportthriller. Ze is erg succesvol, want er zijn meer dan 250.000 boeken van haar verkocht.
De boeken van Suzanne vermeer komen in aanmerking voor het etiket chicklit.


<b> Maar dan ……Suzanne Vermeer is dood ! </b>

Op 28 juni 2011 wordt door de uitgeverij Bruna bekend gemaakt dat de schrijfster  overleden is. Wat al lang werd vermoed, is dat achter de altijd onzichtbaar gebleven Vermeer ( ze was nooit bereikbaar voor  interviews), een andere auteur schuilging. Dat blijkt de 48-jarige Paul Goeken te zijn die na eerst zelf enkele thrillers te hebben geschreven in overleg met de uitgever besloot om een vrouwelijk pseudoniem aan te nemen.
In 2006 begon hij onder de naam Suzanne Vermeer vakantiethrillers te produceren en dat werd een financieel  succes.

De ene na de andere thriller werd door hem geschreven.

In januari 2011 kreeg Paul Goeken te horen dat hij kanker had. Daarna is het snel met hem gegaan. Op 21 juni 2011 is hij overleden. Hij was bezig aan een thriller die in de winter van 2011/2012 zou verschijnen : “Noorderlicht.” De uitgever overweegt dat boek toch postuum uit te geven.


De flaptekst
In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in alles haar tegenpool is, vinden haar maar een losbol, die niets serieus aanpakt. Toch gaan ze, volgens traditie, ook dit jaar weer met het hele gezin op wintersport naar Oostenrijk.
Op de tweede dag wordt de blauwe piste ontregeld door een snowboarder die dwars door een skiklasje heen schiet. Manon aarzelt niet en redt een meisje dat van schrik op de zwarte piste afstormt. Haar reddingactie valt op en ze wordt door de leiding van de skischool gevraagd om voor hen te komen werken. Het ongeval blijkt pas het begin te zijn van serie akelige incidenten. Wat begon als een droombaan voor Manon, verandert in een nachtmerrie

Samenvatting van de inhoud
- December –

Ton Dijkstra heeft zijn oudste dochter Manon (23 jaar) weer terug in huis na een verbroken relatie. In het eerste hoofdstuk komt ze te laat thuis en ze klaagt tegen over hem over de foute mannen die ze steeds ontmoet. Ton is accountant, zijn vrouw Marga is lerares Nederlands. Zijn jongste dochter Fleur (20) studeert maar is serveerster is een horecagelegenheid. Met z’n allen kijken ze uit naar een wintersportvakantie om lekker bij te tanken. Marga en Ton willen praten met Manon dat ze haar leven wat moet beteren. Als ze na de autoreis aankomen in Oostenrijk besluiten ze echter het gesprek nog even uit te stellen.
Ze spreken af bij elkaar te blijven op de pistes, maar ze raken de beste skister Manon toch kwijt. De anderen zijn laaiend als ze pas laat in de avond wordt afgezet door een man. De volgende dag geeft ze haar onvolwassen gedrag toe . Ze redt op de zwarte piste (de gevaarlijkste) een meisje dat in de problemen dreigde te komen door een snowboarder.
Ze is meteen een heldin onder de instructeurs en ze wordt uitgenodigd te komen helpen in een skiklasje voor kinderen. Dat gaat haar heel goed af met Bas, Merel en Rufus. De kinderen vinden haar echt leuk. Maar ze wil toch ook vakantievieren met haar familie. Manon vier het après-ski met de instructeurs. De lezer (alwetende verteller) maakt kennis met enkele Tsjechen , onderwereld figuren, die het op haar gemunt hebben. De volgende dag leert Manon een roekeloze instructeur ene lesje. De eigenaar van een skischool, Rutger, vraagt haar een keer te komen praten. Hij is de baas van Sfun en wil haar een vaste baan aanbieden. Een week later besluit ze het aanbod aan te nemen.
Fleur en Manon worden bij het verlaten van een café waar ze après-ski vierden door twee Tsjechen aangerand. Een van de mannen sommeert haar weg te gaan uit de skistreek. Fleur krijgt een flinke klap en Manon besluit nu juist te blijven als instructrice.
-Januari-
Manon is enkele weken in Zell am See: de familie is naar huis. Ze heeft haar diploma gehaald . Rutger heeft ook ene stille Tsjechische jongen aangenomen, Marek. Op een avond wordt er brand gesticht en ingebroken bij het kantoor van Sfun. Manon ontdekt de brand en meldt dat aan Rutger: die wil de zaak in de doofpot stoppen. Ook de vernieling van een loods met skispullen in Kinderland gebeurt. Het lijkt alsof mensen erop uit zijn om Sfun te vernietigen. Dat kunnen de Tsjechen zijn, die eerst ook de skischool van Rutger wilden kopen. Manon spreekt haar vermoedens uit tegenover de andere instructeurs, maar die geloven niet wat ze zegt. Bij een demonstratie van een skischool in Kaprun herkent ze een van de showmannen als een van de Tsjechen die haar aangevallen heeft. De onregelmatigheden gaan onverminderd verder. Een van de instructeur Bernd valt omdat er met zijn skischoenen is gerommeld. Manon wil een gesprek met Rutger. Die ontkent alles, maar in een volgend hoofdstuk zegt hij tegen zijn vrouw Sabine dat er wel degelijk sprake is van sabotage: de Tsjechen willen hem kapot maken. Manon praten met de Belg Dirck, de tweede man achter Rutger. Ze heeft geen vertrouwen weer in haar baas en ze wil ontslag nemen. Tegelijkertijd valt ze wel voor de charmes van de Belg. Aan het einde van dit deel kussen ze elkaar.
- Februari –
Manon gaat met Rutger praten. Dat gebeurt in een après-skiclub. Hij krijgt van Marek een rum-cola aangeboden en kort daarna wordt hij niet lekker. Marek zelf schiet te hulp en brengt Rutger naar buiten, maar het is een poging om Rutger te ontvoeren. Ook Manon wordt meegnomen en ze zorgen ervoor dat Sabine ook wordt opgehaald. Manon herkent in de auto een van de Tsjechen. Marek is een neef van de mannen die de skischool willen hebben. In Nederland hebben de familieleden van Dijkstra besloten om Manon onverwacht te bezoeken (het is voorjaarsvakantie) Rutger en Sabine krijgen drugs ingespoten en even ziet Manon haar kans schoon om de hut in de bergen, waar ze naar toe gebracht zijn, te ontvluchten. De Tsjechen moeten haar achterna gaan. Ze vlucht lopend de pistes op en o.a. Marek achtervolgt haar. Bij een restaurant weet ze een schuur waarin skispullen staan en ze meet zich een paar aan: ze is net op tijd om aan haar achtervolgers te ontsnappen. Haar ouders zijn onderweg en ze vraagt hen naar een bepaalde plek bij een skistation te gaan zodat ze opgepikt kan worden.
Ook belt ze Dirck die après-ski viert met de instructeurs. Die komen in de auto ook hulp bieden. De spannende achtervolging leidt tot een botsing met een sneeuwschuiver en een Tsjechische crimineel. Die sneuvelt daarbij. Marek neemt wraak op de bestuurder door zijn nek om te draaien. Manon komt net op tijd beneden en vlucht de auto van haar ouders in. Er zijn twee auto’s die de auto van hen achtervolgen. Daarin zitten weer de Tsjechische eigenaren van de zaak in Kaprun. Opnieuw wordt het een spannende achtervolging, waarbij de auto’s uiteindelijk op het ijs van het meer terecht komen. De zware Mercedessen zaken meteen door het ijs en de criminelen verdrinken. De auto van de familie Dijkstra zakt wat later maar ze weten zich allemaal te redden. De laatste, Manon,. Wordt geholpen door Dirck.
- November –
Manon is 9 maanden thuis en er is veel in de afgelopen maanden gebeurd. De bewoners van Zell am see vinden het naar dat er een stadgenoot geliquideerd is en de Tsjechen zijn verdwenen uit Kaprun. Dirck gaat een nieuwe skischool oprichten in Oostenrijk. Natuurlijk wil hij graag de topinstructrice Manon erbij hebben. Bovendien is hij verliefd op haar. In het allerlaatste hoofdstuk heeft Manon de beslissing genomen om terug te gaan naar Zell am See. Ze belt Dirck. Daarna begint ze haar koffer te pakken.
Titelverklaring
De titel hoeft geen andere uitleg. Het is duidelijk dat bij een wintersportvakantie het “ Après-ski” een belangrijke rol speelt. De hoofdfiguur Manon is ook enkele keren in Zell am See aan het après-skiën.
Structuur
De thriller is opgebouwd uit een viertal delen.
December : ho 1-21
Januari : ho 22-38
Februari: ho 39-63
November: Ho 64 en 65
Aan de indeling kun je al zien dat er sprake is van een chronologisch verteld verhaal.
In December gaat de familie Dijkstra op vakantie en Manon krijgt tijdens die vakantie een baan aangeboden. In januari en februari beleeft ze spannende avonturen met Tsjechen die de skiclub van haar baas willen overnemen. In November krijg je een soort epiloog.
Perspectief
Het perspectief wisselt tussen enkele personages. Vooral Manon is “ aan het woord” , een enkele keer in een hoofdstuk haar zusje Fleur of haar vader Ton, maar er is toch ook een impliciet aanwezige alwetende verteller aan het woord.
Bijv. in hoofdstuk 44: de moeder van Manon belt haar op op het moment dat Manon wordt gegijzeld. Ze legt de telefoon neer en dat staat er Onbewust redde ze hiermee het leven van haar oudste dochter.” Dit is een typische zin voor een alwetende verteller.
De tijdlagen van het verhaal
In de structuur kun je zien dat het verhaal zich in een winter (dec-febr) afspeelt met een soort epiloog enkele maanden later. Maar er wordt geen jaartal genoemd. Het is wel een actueel verhaal, dat zich waarschijnlijk in 2009 of 2010 afspeelt.
Het decor van de handeling
Het verhaal is helemaal gesitueerd in de Oostenrijkse wintersportplaats Zell am see.
Uitgewerkte thematiek
In dit verhaal wordt er een misdadige organisatie opgerold.Tsjechen willen de hegemonie in Zell am See overnemen en saboteren de skischool van Rutger, Sfun. Die wil eerst alles voor zijn personeel ontkennen, maar tenslotte komt hij zo ook niet verder. Hij wordt samen met zijn vrouw Sabine ontvoerd en het dreigt slecht met hem af te lopen.
Manon gooit als heldin roet in de sneeuw en ontsnapt. Via gevaarlijke pistes en ondanks fanatieke achtervolgingen weet ze de auto te bereiken waarin haar ouders op haar wachten. De straf voor de achtervolgers en de criminelen is niet mals: ze zakken door het ijs en verdrinken. Manon krijgt de tijd om na te denken wat ze wil met haar leven, maar in les geven aan kinderen in een skischool is ze heel goed. Dat is haar lust en haar leven. Bovendien is ze gecharmeerd van Dirck. Daarom gaat ze na negen maanden toch weer terug naar Oostenrijk. Eind goed al goed.
Motieven:
-familieperikelen
- misdaad
- achtervolging
-sport op de piste
- verliefdheid
- zin van het bestaan
- happy end
Beoordeling scholieren.com
“ Après-ski” is echt vakantieliteratuur. Suzanne Vermeer schreef enkele zomerthrillers (De Vlucht, All inclusive en Cruise) die alle vlak voor de zomervakantie uitkwamen. Nu in de wintersportperiode brengt Bruna een wintersportthriller uit. Voor zijn doel is de thriller goed. Tijdens je wintersportvakantie zo’n boekje lezen zal er wel in gaan. Vooral mensen die van skiën houden , zullen de inhoud van het verhaal herkenbaar vinden. Verder is het m.i. pretentieloos amusement. De literaire kritieken in gerenommeerde dagbladen zal ze niet halen en je zou het als een teken kunnen zien dat de boeken van Suzanne Vermeer in bladen als Flair, Viva, Libelle worden aangeprezen. Je noemt dergelijke boeken ook vak chicklit.
Goed, dat mag.
Het verhaal is daardoor wel geschikt voor scholieren, zeker voor hen die van skiën houden.
Leerlingen van de Mavo kunnen het boek ook lezen en op hun lijst zetten: voor hen zou ik het boek met 2 punten willen waarderen op onze lijst.
Havo-scholieren komen m.i. met 1 punt weg. Het boek is te gemakkelijk voor het vwo en voor die kandidaten ontbreekt het aan literair niveau.

<b>Over de schrijver  en eerder gepubliceerde werk </b>
Achter het pseudoniem Suzanne Vermeer gaat de thrillerschrijver Paul Goeken schuil. Hij is op 48-jarige leeftijd op 21 juni 2011 op Gran Ganaria aan kanker overleden. Eerst produceerde hij enkele thrillers onder eigen naam, maar in 2006 besloot hij na overleg met de uitgever om onder een schuilnaam thrillers te schrijven. Het werd een financieel succes.

Vrijwel elk jaar verscheen er daarna een vakantiethriller. De laatste twee jaar was dat ook in de winter. In 2006 debuteerde “Suzanne Vermeer” met het zeer succesvolle All-inclusive, waarin een jong gezin de donkere kant van het all-inclusive vakantiesysteem ontdekt. Ook voor haar andere boeken heeft ze de reisbranche en het toerisme als uitgangspunt genomen en inmiddels is dat het unieke handelsmerk geworden voor haar ijzersterke vakantiethrillers. Momenteel schrijft ze twee thrillers per jaar: een zomerthriller en een winterthriller. Al haar titels zijn in de bestsellerlijst verschenen. De zomerthriller Cruise (2009) werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010. Van Cruise zijn inmiddels al meer dan 110.000 exemplaren verkocht. Haar laatste thriller is Zwarte piste, verschenen in januari 2011.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Best veel spelfouten voor een leraar, of zijn het fouten die zijn gemaakt tijdens het typen..

9 jaar geleden

L.

L.

beter hou je je mond en maak je maar een eigen verslag dan er een van internet te halen en er over te zeiken

5 jaar geleden

R.

R.

@Tessa: Kees leest soms wel meer dan 10 boeken per maand, dan kan het inderdaad gebeuren dat er wat tikfoutjes insluipen. We vinden het belangrijker dat de inhoud gewoon goed is dan dat de verslagen 100% foutloos zijn.

9 jaar geleden

W.

W.

Veel werken vind ik geen excuus om verslagen met spelfouten op de site te plaatsen. Je hoort als docent toch "het goede voorbeeld" te geven?
Als je het als docent al niet belangrijk (meer) vindt, wat moeten leerlingen dan vinden?
Wellicht kan iemand van de redactie de spelfouten eruit halen.

8 jaar geleden

Patty

Patty

Zo makkelijk om commentaar te leveren @Wendy. Kees leest gemiddeld zo'n 2 a 3 boeken per week, naast zijn gewone werk. De fouten zijn m.i. typfouten. Ik ben het met de redactie eens dat de inhoud centraal staat.

7 jaar geleden