Après-ski door Suzanne Vermeer

Beoordeling 9.1
Foto van een scholier
Boekcover Après-ski
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1246 woorden
  • 31 juli 2016
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 9.1
15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
248
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Après-ski
Shadow

In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in alles haar tegenpool is, vinden haar maar een losbol, die niets serieus aanpakt. Toch gaan ze, volgens traditie, ook dit jaar weer met het hele gezin op wintersport naar Oostenrijk. 

In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in …

In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in alles haar tegenpool is, vinden haar maar een losbol, die niets serieus aanpakt. Toch gaan ze, volgens traditie, ook dit jaar weer met het hele gezin op wintersport naar Oostenrijk. 

Op de tweede dag wordt de blauwe piste ontregeld door een snowboarder die dwars door een skiklasje heen schiet. Manon aarzelt niet en redt een meisje dat van schrik op de zwarte piste afstormt. Haar reddingactie valt op en ze wordt door de leiding van de skischool gevraagd om voor hen te komen werken. Het ongeval blijkt pas het begin te zijn van serie akelige incidenten. Wat begon als een droombaan voor Manon, verandert in een nachtmerrie.

Après-ski door Suzanne Vermeer
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titel: Après ski          Deel  A
Auteur: Suzanne Vermeer (Pseudoniem van Paul Goeken)
Eerste druk: 2009
Soort werk: Literaire thriller

 

(Gemaakt in V3)

 

Tijd
Het boek speelt zich af in de winter (december – februari) want de familie gaat in de kerstvakantie op wintersport. Aan het eind van het boek is er een hoofdstuk over hoe het, een jaar later (in november), met haar gaat. In dat hoofdstuk kijkt ze terug op haar verblijf in Zell am See, op het ongeval en de tijd erna (flashback). Er worden geen jaartallen in het boek genoemd, maar het verhaal is actueel en zou zich waarschijnlijk in 2009-2010 afspelen. Voor dit verhaal waren 263 bladzijden nodig. Het verhaal loopt in een chronologische volgorde. Bij spannende stukjes in het boek wordt tijdvertraging gebruikt. Tijdversnelling wordt bijvoorbeeld gebruikt als Manon en haar ouders in het chalet zitten, waar ze in die skivakantie hebben overnacht.

 

Verhaalbegin en –einde
Het boek begint op het moment dat de kerstvakantie is aangebroken, en de familie Dijkstra op skivakantie naar Oostenrijk gaan (Ab Ovo). Als Manon besluit bij Sfun te gaan werken, beginnen de problemen. Het verhaal heeft een gesloten einde. Alles wordt net voor het einde van het verhaal duidelijk. Op de laatste bladzijde besluit Manon terug te gaan naar Zell am See en te gaan werken bij de skischool van Stuart en Dirck. Met Dirck heeft ze ook een relatie.

 

Personages
De hoofdpersoon van het verhaal is Manon. Vanuit haar wordt het verhaal grotendeels verteld.

 

Manon Dijkstra: Ze is 23 jaar oud, en ze heeft bruin haar tot op haar schouders. Haar leven is één grote puinhoop. Ze is op de middelbare school twee keer blijven zitten en met hakken over de sloot heeft ze haar diploma gehaald. Manon heeft heel veel studies gedaan, maar er nog nooit één afgemaakt. Na een verbroken relatie met Rob woont ze weer  bij haar ouders thuis.
Karakter = wispelturig, egoïstisch (in het begin), achterdochtig.

 

Af en toe wordt er geswitcht naar andere (belangrijke) bijpersonen.

 

Fleur Dijkstra: 20 jaar oud en de zus van Manon. Ze studeert in Utrecht medicijnen en woont daar in een appartement. Als bijbaantje werkt ze als serveerster in een café. In tegenstelling tot Manon heeft zij haar leven op de rails. Eigenlijk is ze het lievelingskindje van haar ouders, want ze doet haar best op haar opleiding en haalde op de middelbare school hoge cijfers. Ze heeft blond haar en blauwe ogen. Ze is een erg knap meisje, maar daar maakt ze geen gebruik van.
Karakter = slim, geduldig, bewust.

 

Rutger: Hij is de eigenaar van de skischool Sfun. Hij heeft een relatie met Sabine, wiens vader hun ski school sponsort. Rutger heeft donker haar, en wil er graag goed bij lopen. Nadat Manon een kind van de zwarte piste heeft gered, gaat ze Kirsten, een instructeur van Sfun, helpen met ski les geven. Rutger ziet dat ze erg goed is, en biedt haar een vaste baan aan. Een Tsjechische skischool wil Sfun overnemen en ze proberen dat duidelijk te maken door ongevallen op de piste te veroorzaken. Rutger houdt zijn collega’s voor de gek, door te zeggen dat de ongelukken puur toeval waren. De Tsjechen zijn het na een tijdje zat. Ze ontvoeren Manon, Rutger en Sabine. Marek (was een skileraar bij Sfun) zat in het complot.
Karakter = ijdel,  achterdochtig,

 

Dirck: Een instructeur bij Sfun. Hij werkt er het langst van allemaal. Het is een knappe jongen met donkere krullen en ogen. Hij probeert er altijd voor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Hij is een gesloten persoonlijkheid.
Karakter = slim, sympathiek, ondernemend.

 

Verdere bijpersonen:

 

Ton Dijkstra: vader van Manon en Fleur. Hij werkt als accountant.
Marga Dijkstra: moeder van Manon en Fleur, echtgenote van Ton. Ze werkt als Nederlands docent op een middelbare school in Deventer.
Kirsten: Manon hielp haar met lesgeven.
Stuart, Sojka, Agnetha, Udo, Bernd, Marek en Rolf zijn allemaal huisgenoten van Manon.
Marek Bilek: hij was een Tsjech, die heel aardig leek. Maar aan het eind van het verhaal komt Manon er achter dat hij bij de Tsjechen hoort, die Sfun willen overnemen.

 

Ruimte
Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties. Voordat de familie Dijkstra op wintersport gaat, speelt het verhaal zich even af in het huis van Ton en Marga, Marga’s werk en in het café waar Fleur werkt. Als ze op reis gaan, speelt het verhaal zich ook even af in de auto. Het verhaal wordt voortgezet in het chalet in Piesendorf, het centrum van Zell am See en op de Schmittenhöhe (een berggebied). Het chalet waar Manon woont in Tsjechië en het kantoor van Sfun zijn enkele andere plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. De weersomstandigheden in Oostenrijk zijn voor de skiërs goed. Er valt veel sneeuw, maar ’s avonds koelt het heel snel af. Soms is er mist.

 

De wijze van vertellen
Dit boek is geschreven in de rol van een alwetende verteller. Het verhaal over de hoofdpersoon Manon wordt geschreven vanuit een hij/zij-figuur. Eén van de kenmerken van de alwetende verteller is, dat er wordt geswitcht. In dit boek ‘switch’ je af en toe over op Rutger, Ton, Marga of Fleur. De schrijver geeft af en toe commentaar of geeft informatie.

 

Thema en motieven
De thema’s in dit verhaal zijn met name sport, maar ook  werkrelaties. Wat sporten betreft het skiën en snowboarden;  dat word de hele dag gedaan op de pistes. Maar als Manon achtervolgd wordt door de Tsjechen, loopt, rent en skiet Manon razendsnel naar beneden. Werkrelaties is voor mij ook een beetje het thema. Als er rare dingen gebeuren rond om en binnen Sfun, komt Manon erachter dat er een verrader binnen Sfun zit. Niet iedereen blijkt te vertrouwen.

 

Een belangrijk motief is familieband in het verhaal. Aan het begin is de band tussen de familieleden niet zo goed en is er niet veel contact met Manon. Eenmaal op wintersport speelt de familieband ook weer een grote rol en vooral na de ontvoering van Manon, komt de familieband weer terug. De band binnen het gezin is dan ook versterkt ten op zichte van het begin van het boek. Misdaad herhaalt zich ook telkens in het boek. Het begint al in het begin van het boek als Marek allerlei achterdochtige dingen uitspookt wat niemand door heeft. Later slaat de misdaad ook echt toe d.m.v. een ontvoering. Achtervolging speelt ook een grote rol. Sfun wordt vanaf het begin dat zij bestaat al in de gaten gehouden door de Tsjechen. Manon wordt ook erg vaak achtervolgt, zowel op skipiste als bij de après-ski. Later slaat de achtervolging echt toe als Manon ontsnapt wanneer zij ontvoerd wordt. Er is ook veel sport op de piste. Zowel het skiën van alle instructeurs en de leskinderen als de achtervolging van de berg af. Dan rent, glijdt, skiet en valt Manon van de piste. Er word het hele boek veel aan sport gedaan.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Een belangrijk motief is familieband in het verhaal. Aan het begin is de band tussen de familieleden niet zo goed en is er niet veel contact met Manon. Eenmaal op wintersport speelt de familieband ook weer een grote rol en vooral na de ontvoering van Manon, komt de familieband weer terug. De band binnen het gezin is dan ook versterkt ten op zichte van het begin van het boek. Misdaad herhaalt zich ook telkens in het boek. Het begint al in het begin van het boek als Marek allerlei achterdochtige dingen uitspookt wat niemand door heeft. Later slaat de misdaad ook echt toe d.m.v. een ontvoering. Achtervolging speelt ook een grote rol. Sfun wordt vanaf het begin dat zij bestaat al in de gaten gehouden door de Tsjechen. Manon wordt ook erg vaak achtervolgt, zowel op skipiste als bij de après-ski. Later slaat de achtervolging echt toe als Manon ontsnapt wanneer zij ontvoerd wordt. Er is ook veel sport op de piste. Zowel het skiën van alle instructeurs en de leskinderen als de achtervolging van de berg af. Dan rent, glijdt, skiet en valt Manon van de piste. Er word het hele boek veel aan sport gedaan.

 

 

 

Genre
Dit boek is een wintersport thriller. Maar ik vind de ontknoping van het verhaal niet erg ingewikkeld. Op een gegeven moment wordt Manon achtervolgd. Dat stuk komt meer overeen met een mix van avontuur en spanning.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Après-ski door Suzanne Vermeer"