Après-ski door Suzanne Vermeer

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Après-ski
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 1 februari 2010
Zeker Weten Goed

Boekcover Après-ski
Shadow
Après-ski door Suzanne Vermeer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2009
  • 263 pagina's
  • Uitgeverij: Bruna

Flaptekst

In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in alles haar tegenpool is, vinden haar maar een losbol, die niets serieus aanpakt. Toch gaan ze, volgens traditie, ook dit jaar weer met het hele gezin op wintersport naar Oostenrijk. 

Op de tweede dag wordt de blauwe piste ontregeld door een snowboarder die dwars door een skiklasje heen schiet. Manon aarzelt niet en redt een meisje dat van schrik op de zwarte piste afstormt. Haar reddingactie valt op en ze wordt door de leiding van de skischool gevraagd om voor hen te komen werken. Het ongeval blijkt pas het begin te zijn van serie akelige incidenten. Wat begon als een droombaan voor Manon, verandert in een nachtmerrie.

Eerste zin

Ton Dijkstra sliep licht.

Samenvatting

December:
Ton Dijkstra heeft zijn oudste dochter Manon (23 jaar) weer terug in huis na een verbroken relatie. In het eerste hoofdstuk komt ze te laat thuis en ze klaagt tegenover hem over de foute mannen die ze steeds ontmoet. Ton is accountant, zijn vrouw Marga is lerares Nederlands. Zijn jongste dochter Fleur (20) studeert maar is serveerster is een horecagelegenheid. Met z’n allen kijken ze uit naar een wintersportvakantie om lekker bij te tanken. Marga en Ton willen praten met Manon over dat ze haar leven wat moet beteren. Als ze na de autoreis aankomen in Oostenrijk besluiten ze echter het gesprek nog even uit te stellen.

Ze spreken af bij elkaar te blijven op de pistes, maar ze raken de beste skister Manon toch kwijt. De anderen zijn laaiend als ze pas laat in de avond wordt afgezet door een man. De volgende dag geeft ze haar onvolwassen gedrag toe. Ze redt op de zwarte piste (de gevaarlijkste) een meisje dat in de problemen dreigde te komen door een snowboarder.

Ze is meteen een heldin onder de instructeurs en ze wordt uitgenodigd te komen helpen in een skiklasje voor kinderen. Dat gaat haar heel goed af met Bas, Merel en Rufus. De kinderen vinden haar echt leuk. Maar ze wil toch ook vakantie vieren met haar familie. Manon viert het après-ski met de instructeurs. De lezer (d.m.v. een alwetende verteller) maakt kennis met enkele Tsjechen, onderwereld figuren, die het op haar gemunt hebben. De volgende dag leert Manon een roekeloze instructeur een lesje. De eigenaar van een skischool, Rutger, vraagt haar een keer te komen praten. Hij is de baas van Sfun en wil haar een vaste baan aanbieden. Een week later besluit ze het aanbod aan te nemen.
Fleur en Manon worden bij het verlaten van een café waar ze après-ski vierden door twee Tsjechen aangerand. Een van de mannen sommeert haar weg te gaan uit de skistreek. Fleur krijgt een flinke klap en Manon besluit nu juist te blijven als instructrice.

Januari: 
Manon is enkele weken in Zell am See: de familie is naar huis. Ze heeft haar diploma gehaald. Rutger heeft ook een stille Tsjechische jongen aangenomen, Marek. Op een avond wordt er brand gesticht en ingebroken bij het kantoor van Sfun. Manon ontdekt de brand en meldt dat aan Rutger: die wil de zaak in de doofpot stoppen. Ook wordt er een loods met skispullen in Kinderland vernield. Het lijkt alsof mensen erop uit zijn om Sfun te vernietigen. Dat kunnen de Tsjechen zijn, die eerst ook de skischool van Rutger wilden kopen. Manon spreekt haar vermoedens uit tegenover de andere instructeurs, maar die geloven niet wat ze zegt. Bij een demonstratie van een skischool in Kaprun herkent ze een van de showmannen als een van de Tsjechen die haar aangevallen heeft. De onregelmatigheden gaan onverminderd verder. Eén van de instructeurs, Bernd, valt omdat er met zijn skischoenen is gerommeld. Manon wil een gesprek met Rutger. Die ontkent alles, maar in een volgend hoofdstuk zegt hij tegen zijn vrouw Sabine dat er wel degelijk sprake is van sabotage: de Tsjechen willen hem kapot maken. Manon praat met de Belg Dirck, de tweede man achter Rutger. Ze heeft geen vertrouwen meer in haar baas en ze wil ontslag nemen. Tegelijkertijd valt ze wel voor de charmes van de Belg. Aan het einde van dit deel kussen ze elkaar.

Februari:
Manon gaat met Rutger praten. Dat gebeurt in een après-skiclub. Hij krijgt van Marek een rum-cola aangeboden en kort daarna wordt hij niet lekker. Marek zelf schiet te hulp en brengt Rutger naar buiten, maar het is een poging om Rutger te ontvoeren. Ook Manon wordt meegenomen en ze zorgen ervoor dat Sabine ook wordt opgehaald. Manon herkent in de auto een van de Tsjechen. Marek is een neef van de mannen die de skischool willen hebben. In Nederland hebben de familieleden van Dijkstra besloten om Manon onverwacht te bezoeken (het is voorjaarsvakantie). Rutger en Sabine krijgen drugs ingespoten en even ziet Manon haar kans schoon om de hut in de bergen, waar ze naar toe gebracht zijn, te ontvluchten. De Tsjechen moeten haar achterna gaan. Ze vlucht lopend de pistes op en o.a. Marek achtervolgt haar. Bij een restaurant weet ze een schuur waarin skispullen staan en ze meet zich een paar aan: ze is net op tijd om aan haar achtervolgers te ontsnappen. Haar ouders zijn onderweg en ze vraagt hen naar een bepaalde plek bij een skistation te gaan zodat ze opgepikt kan worden.
Ook belt ze Dirck die après-ski viert met de instructeurs. Die komen in de auto ook hulp bieden. De spannende achtervolging leidt tot een botsing met een sneeuwschuiver en een Tsjechische crimineel. Die sneuvelt daarbij. Marek neemt wraak op de bestuurder door zijn nek om te draaien. Manon komt net op tijd beneden en vlucht de auto van haar ouders in. Er zijn twee auto’s die de auto van hen achtervolgen. Daarin zitten weer de Tsjechische eigenaren van de zaak in Kaprun. Opnieuw wordt het een spannende achtervolging, waarbij de auto’s uiteindelijk op het ijs van het meer terecht komen. De zware Mercedessen zaken meteen door het ijs en de criminelen verdrinken. De auto van de familie Dijkstra zakt wat later maar ze weten zich allemaal te redden. De laatste, Manon, wordt geholpen door Dirck.

November:
Manon is negen maanden thuis en er is veel gebeurd in de afgelopen maanden. De bewoners van Zell am see vinden het naar dat er een stadgenoot geliquideerd is en de Tsjechen zijn verdwenen uit Kaprun. Dirck gaat een nieuwe skischool oprichten in Oostenrijk. Natuurlijk wil hij graag de topinstructrice Manon erbij hebben. Bovendien is hij verliefd op haar. In het allerlaatste hoofdstuk heeft Manon de beslissing genomen om terug te gaan naar Zell am See. Ze belt Dirck. Daarna begint ze haar koffer te pakken.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Ton en Marga Dijkstra

De ouders van Manon, die zich aan het begin van het verhaal voornemen om met hun dochter te gaan praten omdat ze haar leven moet beteren. Later gaan ze haar onverwacht opzoeken tijdens haar werk, wat haar redding wordt.

Manon Dijkstra

Een 23-jarige meid die net uit een verbroken relatie komt, en in het begin een nogal losbandig leventje leidt. Als ze wordt aangenomen bij Sfun wordt ze serieuzer, en komt ze uiteindelijk in een wereldje van criminaliteit terecht, waar ze maar ternauwernood aan kan ontsnappen.

Dirck

Een Belgische werknemer van Sfun, de twee man achter Rutger. Hij redt Manon uit het water als de familieauto door het ijs zakt, en vraagt haar voor hem te komen werken bij zijn nieuwe ski-oord in Oostenrijk. Ze ontwikkelen gevoelens voor elkaar.

Rutger

De baas van Sfun. Hij heeft door dat hij gesaboteerd wordt (waarschijnlijk door de Tsjechen), maar houdt het stil.

Marek

Onderdeel van de criminele bende van de Tsjechen, maar ook werknemer voor Sfun. Hij doet iets in het drankje van Rutger waardoor hij hem kan ontvoeren, waarna de achtervolging begint.

Quotes

"Hij ging haar voor naar een deur, achter in de ruimte. Een smalle gang bracht hen bij zijn kantoor, dat even steriel oogde als de ontvangstruimte. Rutger liep naar de metalen kost, borg het boek op en sloot de deur af." Bladzijde 73
"Manon hield haar pas in. Ze keek nogmaals de smalle straat in. Had ze het zich verbeeld of was er een vreemde gloed te zien?" Bladzijde 108
"De keiharde, grimmige trek die nu op zijn gezicht lag, had ze nog nooit gezien." Bladzijde 183

Thematiek

Misdaad: algemeen

Als Manon ski-instructeur is geworden, komt ze in contact met heel veel misdaad. Dit maakt het boek tot een thriller. Zo wordt er een moord gepleegd. Al dat misdaad komt heel dichtbij zo.

Motieven

Zussenrelatie

Door het karakter van zus Fleur, wordt de losbandigheid van Manon extra benadrukt. Fleur is namelijk veel rustiger dan Manon en pakt de dingen veel serieuzer aan.

Sport

Sport staat voor de passie van Manon, hetgeen dat haar uit haar roes van uitgaan en losbandigheid trekt. Doordat ze ski-instructeur wordt, komt ze in contact met allerlei misdaden.

Trivia

Suzanne Vermeer is een schrijverspseudoniem in het thrillergenre, waaronder verschillende schrijvers gepubliceerd hebben.

Titelverklaring

De titel hoeft geen andere uitleg. Het is duidelijk dat bij een wintersportvakantie het “Après-ski” een belangrijke rol speelt. De hoofdfiguur Manon is ook enkele keren in Zell am See aan het après-skiën.

Structuur & perspectief

Structuur
De thriller is opgebouwd uit een viertal delen.
December : hoofdstuk 1-21
Januari : hoofdstuk 22-38
Februari: hoofdstuk 39-63 
November: hoofdstuk 64 en 65
Aan de indeling kun je al zien dat er sprake is van een chronologisch verteld verhaal. In december gaat de familie Dijkstra op vakantie en Manon krijgt tijdens die vakantie een baan aangeboden. In januari en februari beleeft ze spannende avonturen met Tsjechen die de skiclub van haar baas willen overnemen. In november krijg je een soort epiloog.

Perspectief 
Het perspectief wisselt tussen enkele personages. Vooral Manon is aan het woord, een enkele keer haar zusje Fleur of haar vader Ton, maar er is toch ook een impliciet aanwezige alwetende verteller aan het woord.
Bijvoorbeeld in hoofdstuk 44: de moeder van Manon belt haar op op het moment dat Manon wordt gegijzeld. Ze legt de telefoon neer en dan staat er: Onbewust redde ze hiermee het leven van haar oudste dochter. Dit is een typische zin voor een alwetende verteller.

Decor

De tijdlagen van het verhaal 
In de structuur kun je zien dat het verhaal zich in een winter (dec-febr) afspeelt met een soort epiloog enkele maanden later. Maar er wordt geen jaartal genoemd. Het is wel een actueel verhaal, dat zich waarschijnlijk in 2009 of 2010 afspeelt.

Het decor van de handeling 
Het verhaal is helemaal gesitueerd in de Oostenrijkse wintersportplaats Zell am see.

Stijl

De stijl van Suzanne Vermeer is vooral te omschrijven als makkelijk leesbaar. De zinnen zijn kort, het woordgebruik simpel. De taal is ondergeschikt aan het doel, namelijk het amusement van de thriller.

Slotzin

Opgelucht begon ze haar koffer te pakken.

Beoordeling

“Après-ski” is echt vakantieliteratuur. Suzanne Vermeer schreef enkele zomerthrillers (De Vlucht, All inclusive en Cruise) die alle vlak voor de zomervakantie uitkwamen. Nu in de wintersportperiode brengt Bruna een wintersportthriller uit. Voor zijn doel is de thriller goed. Tijdens je wintersportvakantie zo’n boekje lezen zal er wel in gaan. Vooral mensen die van skiën houden, zullen de inhoud van het verhaal herkenbaar vinden. Verder is het mijn inziens pretentieloos amusement. De literaire kritieken in gerenommeerde dagbladen zal ze niet halen en je zou het als een teken kunnen zien dat de boeken van Suzanne Vermeer in bladen als Flair, Viva, Libelle worden aangeprezen. Je noemt dergelijke boeken ook vak chicklit.

Het verhaal is daardoor wel geschikt voor scholieren, zeker voor hen die van skiën houden. Leerlingen van de Mavo kunnen het boek ook lezen en op hun lijst zetten: voor hen zou ik het boek met 2 punten willen waarderen op onze lijst. Havo-scholieren komen mijn inziens met 1 punt weg. Het boek is te gemakkelijk voor het vwo en voor die kandidaten ontbreekt het aan literair niveau.

Recensies

"Met geen mogelijkheid kan ik Après-ski een spannend boek noemen [...] Après-ski is voor mij geen boek dat ik mee zou nemen naar mijn wintersport vakantie. Ik was blij dat het uit was, jammer! " http://www.vrouwenthrille...9022994801
"Het woord ‘literaire thriller’ is het niet waard, chicklit komt meer in de buurt." http://www.hebban.nl/boek/86177

Bronnen

Website van de schrijfster
http://www.suzannevermeer.nl/home/1
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.904 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Après-ski door Suzanne Vermeer"

Ook geschreven door Cees