Après-ski door Suzanne Vermeer

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Après-ski
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 776 woorden
  • 11 maart 2011
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
21 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
248
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Après-ski
Shadow

In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in alles haar tegenpool is, vinden haar maar een losbol, die niets serieus aanpakt. Toch gaan ze, volgens traditie, ook dit jaar weer met het hele gezin op wintersport naar Oostenrijk. 

In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in …

In het huis van de familie Dijkstra is de spanning om te snijden. Sinds kort woont de 23-jarige Manon na een verbroken relatie weer thuis. Haar ouders en jongere zus Fleur, die in alles haar tegenpool is, vinden haar maar een losbol, die niets serieus aanpakt. Toch gaan ze, volgens traditie, ook dit jaar weer met het hele gezin op wintersport naar Oostenrijk. 

Op de tweede dag wordt de blauwe piste ontregeld door een snowboarder die dwars door een skiklasje heen schiet. Manon aarzelt niet en redt een meisje dat van schrik op de zwarte piste afstormt. Haar reddingactie valt op en ze wordt door de leiding van de skischool gevraagd om voor hen te komen werken. Het ongeval blijkt pas het begin te zijn van serie akelige incidenten. Wat begon als een droombaan voor Manon, verandert in een nachtmerrie.

Après-ski door Suzanne Vermeer
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Titelbeschrijving
Suzanne Vermeer, Après-ski. Utrecht 2009.

Titelverklaring
‘Après-ski’ is Frans en betekent ‘na het skiën’. Het hele verhaal gaat over tijdens het skiën en wat er voor en na gebeurd. En daar slaat de titel op.

Korte samenvatting
Manon gaat met haar ouders en paar jaar jongere zus op wintersport in Zell am See in Oostenrijk. Daar komt ze erachter dat ze heel graag skilerares wilt worden. Ze gaat daar bij SFun werken, een skischool die ook activiteiten in de zomer wil organiseren. De S staat daarom niet alleen voor ‘snow’ maar ook voor ‘summer’. In Kaprun een dorp in de buurt zit een andere skischool ‘Kraus Kaprun’. Daar hebben Tsjechen de leiding. Die Tsjechen willen SFun overnemen. Maar de baas van SFun, Rutger, wil dat niet. Hierdoor gaan de Tsjechen SFun verwoesten. Ze steken het kantoor van SFun in brand en zorgen voor problemen op de pistes. Uiteindelijk ontvoeren ze Manon, Rutger en zijn vrouw Sabine. De Tsjechen nemen hen mee naar een blokhut ergens boven op een berg. Aan Rutger en Sabine worden drankjes gegeven waardoor ze niet echt in staat zijn actie te ondernemen, maar aan Manon worden die drankjes niet gegeven, hierdoor kan Manon ontsnappen en rent vervolgens naar beneden door het bos bij verschillende pistes. Ze wordt achtervolgd door de Tsjechen. Eenmaal onderaan de berg, waar haar ouders en haar zus haar opwachten omdat ze daar op vakantie waren, stapte ze bij haar ouders in de auto. Ze werden achtervolgd door twee andere auto’s, van de Tsjechen. Uiteindelijk komen ze op een bevroren meer, waar het ijs niet dik genoeg is voor een auto. Ze zakken er doorheen. Eén van de zeven Tsjechen heeft het overleefd, Manon en haar familie hebben het allemaal overleefd. De Tsjech, Ondrej Bokuva, wordt veroordeeld voor twaalf jaar gevangenisstraf en Manon komt na negen maanden van angst te leven toch weer werken bij SFun, maar Rutger mocht het bedrijf niet blijven runnen, dus heeft een werknemer, Dirck, een Belg, het overgenomen. Dirck wordt het vriendje van Manon.

Thema
Ik vind het meest voorkomende thema ‘sport’. Bijna overal in het boek gaat het wel over skiën en snowboarden, dit zijn allebei sporten. Zelfs wanneer Manon in gevaar was ging het over sporten, want ze ging naar beneden rennen en vervolgens ook nog skiën. Vandaar mijn keuze voor sport.

Karakterbeschrijvingen
- Manon Dijkstra is de oudste dochter van Ton en Marga Dijkstra en de zus van Fleur Dijkstra. Manon is drieëntwintig jaar en bijna de tegenpool van haar jongere zus. Manon is op de middelbare school twee keer blijven zitten en heeft het diploma met hakken over de sloot gehaald. Haar wispelturigheid zorgde ervoor dat ze van de ene naar de andere opleiding hopte zonder er ooit één af te maken. Na de zoveelste studiemisser en een verbroken relatie, woonde ze sinds drie weken weer thuis. Manon ging graag een avondje stappen. Manon heeft een explosief karakter. Uiteindelijk krijgt ze wat met Dirck.
Manon is gek op skiën, ze is een talent. Al op vroege leeftijd kon ze goed skiën, hierdoor werd ze uit het beginnersklasje gehaald. Hierdoor heeft ze nu een goede techniek ontwikkeld. Daarnaast vindt ze het leuk om mensen te leren skiën die nog nooit op ski’s hebben gestaan. Ze werkt daarom ook bij SFun.
Ook is Manon erg oplettend, want allemaal ongelukken op de piste vielen haar op. Toen er een ervaren ‘Tsjechische’ skiër door een beginnersklasje skiede zag zij als enige dat er een klein meisje hierdoor de zwarte piste op ging.

- Marek Bilek is een Tsjech. Hij werkte ook bij SFun, maar eigenlijk werkte hij voor zijn ooms Pavel Jan Jarolím die skischool Kraus Kaprun leidde. Samen zorgden ze ervoor dat SFun werd verwoest. Eerst had hij een illegale baan in Tsjechië vlakbij het drielandenpunt van Duitsland, Tsjechië en Polen. Hij verkocht daar drugs. Deze baan had hij ook via zijn ooms gekregen.
Bij SFun maakte hij nooit echt plezier, hij ging nooit uit, maar bleef alleen in zijn kamer zitten. Verder kan hij wel goed skiën. Hij was de verrader. Hij moest van zijn ooms bij SFun werken met de reden: ‘ik wil niets met die Tsjechen in Kaprun te maken hebben’, maar ondertussen vertelde hij alles wat er bij SFun gebeurde tegen zijn ooms. Hij had zelfs het kantoor van SFun in brand gestoken, omdat het moest. Eigenlijk is hij ook een meeloper, want ook ergens in het boek vraagt Manon waarom hij het doet en dan zegt hij dat het een opdracht van zijn ooms was. Aan het eind van het boek overlijdt hij in het meer.

REACTIES

C.

C.

wat een geweldig boekverslag!!

11 jaar geleden

B.

B.

top boekverslag maar het einde is dat niet een beetje afgekapt want ze gaat wel weer terug naar dirck...?? Verder echt prima

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Après-ski door Suzanne Vermeer"