La vie devant soi door Emile Ajar

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1330 woorden
  • 12 juni 2007
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1975
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover La vie devant soi
Shadow

Het wereldberoemde boek. 'Een heel leven voor je' handelt over de hechte vriendschap tussen een Arabisch jongetje, Momo, en madame Rosa, een joodse prostituee op leeftijd. Het voert een hele reeks brandende kwesties ten tonele: interracciale spanningen, de traumatische Auschwitzervaringen van de joodse prostituee en de door discriminatie en armoede getekende s…

Het wereldberoemde boek. 'Een heel leven voor je' handelt over de hechte vriendschap tussen een Arabisch jongetje, Momo, en madame Rosa, een joodse prostituee op leeftijd. …

Het wereldberoemde boek. 'Een heel leven voor je' handelt over de hechte vriendschap tussen een Arabisch jongetje, Momo, en madame Rosa, een joodse prostituee op leeftijd. Het voert een hele reeks brandende kwesties ten tonele: interracciale spanningen, de traumatische Auschwitzervaringen van de joodse prostituee en de door discriminatie en armoede getekende samenleving in de banlieue van Parijs.

'Een heel leven voor je' is in alle wereldtalen vertaald en in Frankrijk onafgebroken in de druk sinds verschijning in 1975. Het werd in 1977 door regisseur Moshé Mizrahi bewerkt tot de onvergetelijke film 'La vie devant soi', met de grande dame van de Franse cinema Simone Signoret in een glansrol.

La vie devant soi door Emile Ajar
Shadow
La vie devant soi
2. 28 oktober 2006
3. Schrijfster - Emile Ajar
4. Uitgever - Collection Folio

5A. Hoofdpersonen
De hoofdpersonen uit dit boek zijn Momo (eigenlijk Mohammed) en Madame Rosa.

5B. karakterbeschrijving
Momo, eigenlijk Mohammed, is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een moslim van tien jaar, zo denkt hij. Later blijkt hij echter veertien jaar oud te zijn. Momo woont bij Madame Rosa. Hij is een zoon van een prostituee (zie samenvatting) en is erg eenzaam. Hij heeft alleen Madame Rosa om van te houden en beschermt haar dan ook. Toch doet hij alles om ook van anderen aandacht te krijgen. Momo is een flat character, ondanks dat hij de hoofdpersoon is. Hij ontwikkelt zich namelijk niet tijdens het verhaal. Hij leert wel nieuwe zaken bij, maar zijn principes blijven hetzelfde. Ook al komt hij te weten wie zijn moeder was en ook al sluit hij contacten, hij blijft eenzaam, aanhankelijk en aandachtstrekker. Madame Rosa is een gewezen prostituee die haar beste tijd heeft gehad. Ze is dik, heeft haaruitval, wordt dement en heeft bijna alle ziekte en aandoeningen, behalve kanker. De wetenschap dat zij geen kanker heeft, geeft haar steeds kracht om door te leven. Madame Rosa voedt kinderen van prostituees op tegen betaling. In Frankrijk zit de wet namelijk zo in elkaar dat een prostituee zelf haar kind niet mag opvoeden. Madame Rosa is een beetje egoïstisch en ook zij is eenzaam. De enige die haar begrijpt is Momo, ondanks hun verschillende achtergrond. Zij is joods en heeft zelfs nog een tijdje in een concentratiekamp gezeten. Ze is nooit getrouwd. Madame Rosa is een round character, zij maakt een ontwikkeling mee in het verhaal, zij het negatief. Ze takelt namelijk steeds meer af en heeft veelvuldig last van afwezigheid.

5C. Doel van de hoofdpersoon
Wat Momo wil bereiken in zijn leven is dat er mensen van hem houden. Ook wil hij niet meer zo alleen zijn en in eenzaamheid leven.


5D. Is het doel gelukt?
Het lukt niet helemaal; Madame Rosa overlijdt, waardoor hij een persoon minder heeft die van hem houdt. Gelukkig woont hij daarna bij een vrouw die ook ontzettend veel van hem houdt. Hij blijft helaas wel een beetje in eenzaamheid leven.

5E. Thema
Eenzaamheid is toch wel het beste woord voor het thema van dit boek. Momo is erg alleen, ondanks Madame Rosa die voor hem zorgt en erg veel om hem geeft. Na de dood van Madame Rosa neemt de eenzaamheid van Momo eigenlijk alleen maar toe. De eenzaamheid laat hem verlangen naar aandacht, die die vrij weinig krijgt. Ik denk dat dat de beste verwoording is voor het thema van dit boek.

6. Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in Parijs, waar mevrouw Rosa woont. Omdat zij weet hoe het is om te werken in de keiharde wereld van de prostitutie, en ze zich realiseert hoe moeilijk het is een normaal leven op te bouwen in deze samenleving, neemt ze als ze is uitgewerkt kinderen in huis, die ze liefdevol opvoedt. Dit zijn geen gewone kinderen, het zijn kansarme kinderen wiens moeders prostituees zijn en waarvan de vaders de benen namen.
Mevrouw Rosa wordt ouder, maar ze zorgt goed voor ‘haar’ kinderen. Ook voor Mohammed, in het boek Momo genoemd. Zijn moeder was dus ook prostituee maar ze is dood, van zijn vader weet hij niets. Verdere familie heeft hij nooit gekend, dus het komt erop neer dat hij alleen mevrouw Rosa heeft.

Voor andere kinderen vindt mevrouw Rosa andere gezinnen en soms zelfs familie, of ze laat de kinderen net zo lang bij haar wonen totdat ze op eigen benen kunnen staan. Maar vanwege het feit dat Momo nog te jong voor is en hij geen verdere familie binnen bereik heeft, blijft hij bij mevrouw Rosa.
Het is moeilijk stand te houden in een maatschappij als deze en mevrouw Rosa wordt ouder en ouder. De toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Maar hij zal vechten, hij zal de moed nooit opgeven, dat kom en mocht hij niet doen, niet na alles wat mevrouw Rosa voor hem gedaan had! Maar dan is haar tijd gekomen, en gaat ook zij dood. Hij kan het niet bevatten, zij had alles voor hem gedaan en ze was de enige die hij nog had. Hij hield van haar.
Om mevrouw Rosa nog dicht bij hem te houden bewaart hij haar lichaam een hele tijd. Het kan hem niets schelen dat ze stinkt en dat ze uiteindelijk helemaal uit elkaar valt, hij wil haar niet kwijt. Maar dan ontmoet hij een vrouw die heel aardig tegen hem is, zij gaat dan voor Momo zorgen en voedt hem goed op.

7. Moeilijke woorden
- autour (blz. 14) ~ eromheen
- aucun (blz. 27) ~ geen enkel
- remue-ménage (blz. 31) ~ drukte
- récupérer (blz. 34) ~ terugkrijgen
- modique (blz. 35) ~ bescheiden
- un chameau (blz. 38) ~ een kameel
- un tabouret (blz. 50) ~ een kruk
- au boulot (blz. 55) ~ aan het werk
- paternellement (blz. 55) ~ vaderlijk
- adoucir (blz. 63) ~ verzachten

8. Mening
Ik vond dit boek best moeilijk om dit boek te lezen. Ik vond sommige stukken niet echt makkelijk om te lezen. Bijvoorbeeld stukken uit het middenstuk vond ik lastig, dit had misschien met mijn concentratie te maken. Maar ik denk dat ik toch ontzettend mijn best heb gedaan om het boek goed te begrijpen. Het einde van het boek is redelijk voorspelbaar. Je zag het op het moment van Momo's idee al aankomen dat madame Rosa zou sterven in de 'trou juif'. De gebeurtenissen zijn over het algemeen niet al te moeilijk om te snappen. Het was mij bijvoorbeeld al lang duidelijk dat Yoûssef de vader was van Momo. Omdat ik het verhaal soms redelijk voorspelbaar vond, miste ik toch wel wat spanning. Maar dat was te verwachten want de gebeurtenissen zijn op zich niet echt belangrijk. De bedoeling van het verhaal is belangrijker. Zoals bijvoorbeeld de hamvraag of het opgroeien van Momo.
Ik voelde mezelf niet echt aangetrokken tot de situatie, omdat ik simpelweg zo'n situatie niet ken. Ik woon niet in een achterbuurt, en ik word niet verzorgd door een ex-prostituee van vijfentachtig jaar.

9. Citaat
‘Monsieur Zaoum l'aine l'attendait poliment a la porte pour le descendre. Monsieur Waloumba et ses tribuns ont couche Madame Rosa sur son lit bien propre et ils sont partis aussi. Moi, j'etais la avec mon parapluie Arthur et mon pardessus et je regardais Madame Rosa couchee sur le dos comme une grosse tortue qui etait pas faite pour ca.
"Momo…"
J'ai meme pas leve la tete.
"Oui, Madame Rosa."
"J'ai tout entendu."
"Je sais, j'ai bien vu quand vous avez regarde."
"Alors, je vais partir en Israel?"
Je disais rien. Je baissais la tete pour ne pas la voir car chaque fois qu'on se regardait on se faisait mal. "Tu as bien fait, mon petit Momo. Tu vas m'aider."
"Bien sur que je vais vous aider, Madame Rosa, mais encore pas tout de suite."
J'ai meme chiale un peu.’
(Uit: id. Blz. 164)
In het begin van het verhaal werd Momo verzorgd door madame Rosa. Zij voedde hem op. Maar gedurende het verhaal verandert dit perspectief. Hoe meer madame Rosa dementeert, hoe meer Momo haar moet verzorgen. De termen verzorger en verzorgde worden omgedraaid. In dit fragment komt het letterlijk naar voren dat Momo madame Rosa aan het helpen is. Maar Momo is niet de enige die haar helpt. Ook andere personages uit het verhaal helpen madame Rosa, want zij heeft namelijk in het verleden hen geholpen. Bijvoorbeeld mevrouw Lola, vroeger gaf madame Rosa valse getuigenissen om mevrouw Lola te helpen. Nu helpt mevrouw Lola bij het verzorgen van madame Rosa.

10. Leestijd
Het kostte me een redelijke tijd om dit boekje te lezen. Aan de ene kant was het vrij moeilijk, wat dus weer lang duurde, maar aan de andere kant las het als een trein, waardoor het niet zo uitmaakt als je kleine stukjes die je niet meteen snap overslaat. Ik heb in het totaal denk ik ongeveer 2 uur over het lezen van dit boekje gedaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La vie devant soi door Emile Ajar"