La vie devant soi door Emile Ajar

Beoordeling 9.5
Foto van een scholier
Boekcover La vie devant soi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 3207 woorden
  • 22 november 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 9.5
4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1975
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover La vie devant soi
Shadow

Het wereldberoemde boek. 'Een heel leven voor je' handelt over de hechte vriendschap tussen een Arabisch jongetje, Momo, en madame Rosa, een joodse prostituee op leeftijd. Het voert een hele reeks brandende kwesties ten tonele: interracciale spanningen, de traumatische Auschwitzervaringen van de joodse prostituee en de door discriminatie en armoede getekende s…

Het wereldberoemde boek. 'Een heel leven voor je' handelt over de hechte vriendschap tussen een Arabisch jongetje, Momo, en madame Rosa, een joodse prostituee op leeftijd. …

Het wereldberoemde boek. 'Een heel leven voor je' handelt over de hechte vriendschap tussen een Arabisch jongetje, Momo, en madame Rosa, een joodse prostituee op leeftijd. Het voert een hele reeks brandende kwesties ten tonele: interracciale spanningen, de traumatische Auschwitzervaringen van de joodse prostituee en de door discriminatie en armoede getekende samenleving in de banlieue van Parijs.

'Een heel leven voor je' is in alle wereldtalen vertaald en in Frankrijk onafgebroken in de druk sinds verschijning in 1975. Het werd in 1977 door regisseur Moshé Mizrahi bewerkt tot de onvergetelijke film 'La vie devant soi', met de grande dame van de Franse cinema Simone Signoret in een glansrol.

La vie devant soi door Emile Ajar
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

I Het werk

1. Wat is de titel?

  ‘La vie devant soi’

2. Wie is de schrijver?

  Romain Gary onder het pseudoniem Emile Ajar.

3. Wanneer is het boek in de eerste druk verschenen?

  1975

4. Tot welk literair genre kun je het boek rekenen en waarom?

Het boek is een psychologische roman omdat het boek voornamelijk gaat over hoe en wat Momo denkt. Je volgt zijn gedachtes.

II De inhoud

5. Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in Parijs. In de wijk Belleville. Dit is niet zo’n goede wijk. Hier woont Madame Rosa in een soort flat. Ze heeft een woning in de flat en een kelder. Wanneer ze zo ziek is dat ze niet meer naar boven kan komen blijft ze in de kelder. Ook heeft ze twee kamers voor haar en de kinderen op de zesde etage, hier kan ze in de loop van het verhaal niet meer komen.

6. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

  Het boek speelt zich af rond de jaren ’70.

7. Hoe lang is de vertelde tijd?

Het verhaal duurt ongeveer anderhalf jaar. Er zijn vaak flashbacks en flashforwards. Dit is bijvoorbeeld wanneer er verteld wordt over de tijd dat Madame Rosa nog bij de kinderen kon komen. Ook zijn er verschillende flashforwards.

8. Beschrijf de hoofdpersoon én nog twee andere belangrijke personen.

Momo: dit is de hoofdpersoon van het verhaal. Eigenlijk heet hij Mohammed. Hij is veertien jaar oud, maar hier komt hij pas later in het verhaal achter. Hem werd altijd verteld dat hij 10 jaar was door Madame Rosa. De vader van Momo heeft hem naar Madame Rosa gebracht omdat de moeder van Momo prostituee was en prostituees mogen hun eigen kinderen niet opvoeden. Momo is een in zichzelf gekeerde jongen . Hij voelt zich vaak eenzaam en is terughoudend. De persoonlijkheid van Momo blijft hetzelfde in het boek. Hij leert verschillende nieuwe dingen, maar zijn mening verandert niet. Madame Rosa is heel belangrijk voor hem omdat zij degene is die altijd voor hem heeft gezorgd.

Madame Rosa: Deze vrouw heeft altijd een zwaar leven gehad. Toen ze vroeger klein was heeft ze weten te ontsnappen uit Auschwitz. Daarna heeft ze een redelijk heftig leven gehad. Ze is prostituee geweest. Nu is ze daar te oud voor. Ze is te dik, lelijk, rimpelig en heeft bijna alle ziektes die je je kan bedenken. Ze runt een huis waar verschillende kinderen wonen die een moeder hebben met het beroep van prostituee. Een prostituee mag namelijk niet haar eigen kinderen opvoeden. Ze is voor veel dingen bang, maar het ziekenhuis is haar grootste angst. Daarom wil ze hier ook absoluut niet heen wanneer ze zelfs erg ziek is.

Dokter Katz: Dit is de dokter van Madame Rosa. Aan het begin van het verhaal moet Momo naar deze dokter omdat Madame Rosa denkt dat hij ziek is. Dit is helemaal niet zo en hij schrijft haar dan kalmeringsmiddelen voor. Dokter Katz heeft steeds erg te doen met Madame Rosa en wil graag het beste voor haar. Volgens hem moet ze naar een ziekenhuis maar dit wil zij absoluut niet. Later vraagt Momo of hij euthanasie wil toedienen bij Madame Rosa, dit wil hij niet omdat het in strijd is met de wet. Hieruit blijkt dat hij graag de regels volgt en heel volgzaam is. 
 

9. Uit welk Mileu zijn de belangrijkste personages afkomstig?

Dit wil je ook lezen:

Momo en Madame Rosa wonen in een sloppenwijk, met velen samen in een kleine flat. Dit is niet bevorderlijk voor hun welzijn. Dokter Katz is een nette man die niet graag de regels overtreed, hij wil Madame Rosa ook niet inslapen wanneer Momo er om vraagt.

10. Maak een eigen samenvatting.

Mohammed is een jongen van eigenlijk 14 jaar. In het begin denkt hij dat hij 10 jaar is omdat Madame Rosa hem dit vertelt. Dit doet ze omdat ze veel van hem houdt en niet wil dat hij weg gaat. Momo ( de bijnaam van Mohammed) is toen hij vier jaar oud was naar het opvanghuis van Madame Rosa gebracht door zijn vader. Zijn moeder was namelijk prostituee en prostituees mogen hun eigen kinderen niet opvoeden. Madame Rosa heeft dit opvangtehuis omdat ze vroeger zelf ook prostituee was en vaak terugdenkt aan deze tijd. Nu is ze geen prostituee meer omdat ze dik en lelijk is en haaruitval heeft. Ook begint Madame Rosa steeds zieker te worden.

Momo is eigenlijk maar een zielige jongen, het enige in zijn leven waar hij iets om geeft zijn Madame Rosa en Arthur. Arthur is een paraplu die door Momo wordt beschouwd als zijn beste vriend. Hij gebruikt hem zelfs als knuffel. Eerst had hij een klein hondje, dit werd hem verboden door Madame Rosa, maar hij hield het toch. Na een tijdje verkoopt hij dit hondje aan rijke mensen omdat hij hoopt dat het hondje daar een beter leven krijgt.

Wanneer Momo naar een film gaat ontmoet hij daar een vrouw, Nadine. Ze heeft bewondering voor Momo. Nadine spreekt stemmen van films in en laat aan Momo zien hoe alles in zijn werk gaat. Momo vindt Nadine een leuke vrouw. Zij wil Momo graag voorstellen aan haar vriend wie veel met kinderen werkt. Wanneer hij bij haar thuis op bezoek is gaat alles goed totdat er wordt gevraagd of hij Arabisch is. Dan vertrekt hij en rent snel naar huis.

 Wanneer het steeds slechter gaat met Madame Rosa concentreert Momo zich op de verzorging van Madame Rosa. Haar dokter, dokter Katz komt naar haar kijken en het blijkt dat ze veel ziektes heeft, maar gelukkig geen kanker. Voor Madame Rosa wordt het steeds moeilijker om naar de zesde verdieping te komen waar Momo en de andere kinderen wonen. Ze krijgt daarom hulp van Mevrouw Lola, een travestiet, de fransman Charmette en de gebroeders Zaoum. Deze mensen kwamen eerst amper op bezoek, maar nu het zo slecht gaat met Madame Rosa krijgt ze steeds meer hulp.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Op een dag klopt er een oudere man aan bij madame Rosa. Hij heet Yoûssef. Hij zoekt zijn zoon die hij hier elf jaar geleden had gebracht. Madame Rosa heeft door dat hij op zoek is naar Momo. Momo zelf merkt dit ook, Madame Rosa wil Momo niet kwijt en daarom vertelt ze maar dat Moïse, een andere jongen die in het huis woont, de zoon van Yoûssef is. Hier komt Momo ook te weten dat hij al veertien is in plaats van tien.

Het blijkt dat Yoûssef in een psychiatrische instelling heeft gezeten omdat hij zijn vrouw, wie prostituee was, heeft vermoord. Zelf blijft hij volhouden dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Wanneer Madame Rosa vertelt dat degene van wie beweert wordt dat het zijn zoon is (Moïse) een joodse opvoeding heeft gehad, overlijd Yoûssef spontaan aan een hartaanval. Het lichaam van Yoûssef wordt door de broeders Zaoum voor de deur van meneer Charmette gelegd omdat ze weet dan een fransman hier minder problemen mee zal krijgen.

Madame Rosa wordt steeds zieker en woont voortaan vast in haar kelder. Wat ook wel haar ‘trou juif’ (jodenhol) is. Hier voelt ze zich veilig en brengt ze het laatste deel van haar leven door. Dokter Katz dringt er bij Momo vaak op aan dat ze echt naar het ziekenhuis moet omdat ze zoveel ziektes heeft en bovendien ook nog dementeert. Madame Rosa wil dit absoluut niet en daarom zorgt Momo er ook voor dat dit niet gebeurt. Hij zorgt erg goed voor haar en doet haar vaak make-up en parfum op. Op deze manier laat hij zien dat hij veelom haar geeft. Op een dag wordt het zo erg dat dokter Katz langskomt en de ambulance wil bellen. Momo krijgt dan ineens een goed idee wat ervoor zal zorgen dat Madame Rosa niet naar het ziekenhuis hoeft. Hij zegt dat er een aantal rijke familieleden van Madame Rosa naar haar komen om haar op te halen en mee te nemen naar Israel om daar verder te leven. Dokter Katz vindt dit een mooie gedachte en accepteert dit idee. Madame Rosa denkt eerst dat dit verhaal waar is ( wat dus niet zo is) maar is heel blij dat Momo haar in ieder geval zo goed helpt.

’s Nachts vertelt Momo aan madame Rosa dat ze naar Israel gaan. Ze gaan voor het laatst naar de kelder. Hier gaat Madame Rosa in haar grote stoel zitten en sluit haar ogen. Spreekt nog een paar keer een gebedje uit en sterft dan.

Wanneer Madame Rosa overleden is blijft Momo zo lang mogelijk bij haar. Het wordt pas ontdekt dat Madame Rosa overleden is wanneer de deur van de kelder wordt ingestampt vanwege de stank die er vandaan komt. Hier vinden ze een netjes opgemaakte en aangeklede Madame Rosa en Momo. In de zak van Momo vinden ze een briefje met het adres van Nadine, de vrouw die de stemmen insprak, en hier wordt hij naartoe gebracht en leeft hij verder.

11. Op welke manier verandert het leven van de hoofdpersoon tussen het begin en het eind van het boek?

In het begin van het verhaal is Mohammed nog echt een kind. Hij voelt weinig liefde maar heeft daarnaast ook weinig zorgen. Op het moment dat Madame Rosa zo ziek wordt dat ze niet meer voor zichzelf kan zorgen wordt Momo snel volwassen. Hij neemt de verantwoordelijkheid over Madame Rosa en neemt ook beslissingen over haar. Aan het eind is Momo een stuk volwassener. Helaas in Madame Rosa wel overleden aan het eind van het boek dus heeft hij haar niet meer. Hij gaat uiteindelijk wonen bij Nadine en haar gezin waar hij liefdevol behandeld wordt.

III De structuur

12. In welk perspectief is dit boek geschreven?

Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perpectief. Hij vertelt alles wat er met hem gebeurd en er is te lezen wat hij denkt. Hij spreekt vaak een beetje naïef maar hij is natuurlijk ook pas en jongen van 14.  Het was redelijk makkelijk om me in te leven in de hoofdpersoon omdat het boek vanuit het ik-perspectief geschreven is. De naïviteit van Momo maakte het wel iets moeilijker je in te leven.

13. Heeft het verhaal een open of gesloten einde?

Het einde is gesloten. Momo gaat bij Nadine en haar gezin wonen een heeft daar verder een fijn leven.

14. Hoe zit het verhaal in elkaar?

 Het verhaal bestaat uit 31 hoofdstukken. Er staat geen titel of nummer boven de hoofdstukken, wel een soort witte alinea. De hoofdstukken zijn kort.  Dit zorgt voor overzicht binnen het verhaal. Mij persoonlijk motiveerde het ook om te lezen omdat het geen eindeloze reeks van woorden en zinnen was.

15. Vertel over de tijdsstructuur van het verhaal.

Het verhaal is op chronologische volgorde vertelt. Er zijn binnen de gedachtes van Momo veel flashbacks maar dit maakte het verhaal juist interessanter om te lezen. Zo kom je ook meer te weten over hoe het leven van Momo zo is geworden als het nu is.

IV De interpretatie

16. Welke drijfveren tot handelen van de personages zijn er te vinden?

Momo is nog erg kinderlijk. Het is daarom ook heel logisch dat hij veel speelt met zijn paraplu wie hij als zijn beste vriend beschouwt. Dat hij een paraplu als zijn beste vriend beschouwd is natuurlijk wel een beetje merkwaardig maar dit is wel logisch als je kijkt naar de situatie van Momo.  Hij is eenzaam en dit is hetgeen wat hem red uit die eenzaamheid. Sommige dingen die Momo doet zijn wel een beetje apart. Zo gaat hij vaak kijken voor de ramen van de hoeren. Dit is niet normaal voor een kind van veertien, maar hij is niet anders gewend en vindt de vrouwen leuk en aardig. Hij is wel overdreven verantwoordelijk voor een veertienjarig jongetje. Hij heeft de zorg van een vrouw op zich, maar omdat zij naast Arthur het enige is wat hij heeft, zorgt hij met alle liefde voor Madame Rosa.

Madame Rosa is een heel zorgzame vrouw. Ze houdt veel van de kinderen voor wie ze zorgt. Het meest houdt ze van Momo, dit blijkt ook als ze liegt over wie het kind is van Yoûssef. Ze is bang om te sterven en alles wat ze lief heeft te verlaten. Daarom wil ze absoluut niet naar het ziekenhuis. Ze houdt zo veel van Momo en dit wordt zelfs nog versterkt omdat hij zo goed voor haar zorgt.

17. Wat is het thema?       

Het thema van dit boek is kindertijd. Het gaat over de kindertijd van Momo en eigenlijk de snelle en korte weg die hij doormaakt naar zijn volwassenheid. Dit heeft hij op zijn 14e eigenlijk al bereikt wanneer hij de complete zorg voor Madame Rosa op zich neemt.

18. Verklaar de titel

De titel van het boek betekent: ‘het leven voor je’. Het gaat over Momo die bang is keuzes te maken en eigenlijk qua beslissingen in zijn kindertijd wil blijven hangen. Madame Rosa geeft hem hier in het begin van het verhaal ook de kans voor, maar wanneer zij overlijd moet Momo naar Nadine en hier moet hij eigenlijk wel iets gaan doen met het hele leven wat hij nog voor zich heeft.

Ook wordt er een kleine tegenstelling aangegeven tussen Momo en Madame Rosa, een persoon die helemaal aan het begin van zijn leven staat en nog alle mogelijkheid heeft om zich te ontwikkelen en Madame Rosa, die zich aan het einde van haar leven bevindt en eigenlijk klaar is op aarde.

19. Zit er een symbolische functie in het werk en komen bepaalde motieven steeds terug?

Er is geen overduidelijke symboliek te vinden in dit verhaal. Het enige wat wel opviel ging over de clowns. Momo ging graag naar het circus en dit dan ook regelmatig. Hier waren clowns, zij hebben nooit een echte emotie, maar altijd kunstmatig. Het kunstmatige is terug te vinden in de emoties van de mensen die in de slechte wijk wonen bij Momo.

Motieven in het boek zijn aftakeling, angst en eenzaamheid. De situatie van Madame Rosa verslechtert steeds en dit komt steeds terug, Dokter Katz bezoekt haar telkens weer met de boodschap naar het ziekenhuis te gaan. Dit doet ze niet omdat ze angst heeft voor het ziekenhuis. Ook Momo heeft angst. Hij is bang dat de enige persoon waar hij van houdt hem verlaat maar hij is ook bang voor het leven dat hem te wachten staat. Voor zijn gevoel ziet alles er uitzichtloos uit en daarom blijft het zo lang mogelijk bij Madame Rosa. Ook zijn Momo en Madame Rosa bang om eenzaam te zijn. Madame Rosa houdt zo veel van Momo dat ze niet wil dat hij haar verlaat omdat ze zich dan alleen zal voelen. Momo voelt zich ook vaak eenzaam omdat hij zijn echte ouders niet kent, hij beschouwt Madame Rosa dan ook vaak als zijn echte moeder en daarom is hij bang dat zij hem verlaat.

20. maak een kopie van het mooiste gedeelte van het verhaal en geef aan waarom je dit gekozen hebt.

Het fragment is bijgevoegd in de bijlage aan het einde van dit document.

Naar mijn mening was het fragment waarin dokter Katz en Momo een gesprek hebben over euthanasie heel interessant. Momo praat in dit gesprek als een volwassene terwijl hij amper 14 jaar is. Hij is hard aan het werk dokter Katz ervan te overtuigen om Madame Rosa in te laten slapen. Uiteindelijk lukt hem dit niet, maar ik vond het behoorlijk schokkend hoe Momo als veertienjarige praat over euthanasie als een volwassene.

V De schrijver

21. Wanneer en waar leeft de schrijver?

Romain Gary is geboren op 8 mei 1914 en overlijdt op 2 december 1980. Hij wordt geboren in Moskou en overlijdt in Parijs. Op zijn elfde vertrekt hij met zijn moeder naar Nice in Frankrijk en later gaat hij in Parijs wonen. Hij heeft nog een baan in Groot-Brittannië en Los Angeles maar overlijdt uiteindelijk in Parijs.

22. Schrijft hij of zij onder een pseudoniem?

Ja, dit boek is onder het pseudoniem Emile Ajar geschreven. Hij schreef ook nog onder de pseudoniemen Fosco Sinibaldi en René Deville. Ook heeft hij verschillende boeken gepubliceerd onder zijn eigen naam. Hij heeft gekozen om de boeken onder een pseudoniem te publiceren omdat hij graag wilde weten wat men echt van zijn boeken vond want als Romain Gary had hij namelijk een behoorlijke naamsbekendheid.

23. Noem twee andere titels van deze schrijver.

Pseudo en L’Angoisse du roi Salomon zijn boeken die ook beide geschreven zijn onder het pseudoniem Emile Ajar.

VI Le lecteur

24. Comment trouvez-vous cette histoire ?

Je trouve que c’est un bon livre. La situation dans le livre est remarquable mais pas très réaliste. Ce n’est pas évident qu’il y a un garçon qui a 14 ans mais n’ont pas des parents et vit avec une ex-prostituée. D’autre part, ça fait que l’imagination peut travailler. Pour moi, il a créé un effet positif. J’aimerais l’histoire !

25. La lecture de cette histoire vous a sans doute rendu conscient de certaines idées. Décrivez-les !

J’apprend par lire ce livre que c’est très difficile vivre sans parents. Momo a les difficultés à relier. J’ai vu l’importance d’amour, la seule raison que Momo est heureux est parce que Madame Rosa donne l’amour à Momo.

26. Décrivez les relations avec d’autres œuvres d’art, que vous avez remarquées en lisant.

Je pensais à les livres j’ai lu qu’il s’agit sur la Seconde Guerre Mondiale. Madame Rosa a des cicatrices mental. Il n’est pas un livre spécifique auquel je pensais. Il y a justement beaucoup des personnes avec le détérioration mental causé par une guerre.

27. Conseillereriez-vous le livre à quelqu’un d’autre ?

Oui ! À mon avis, le livre n’était pas trop difficile.  L’histoire est bon à comprendre et un travail je conseille à tous.

Oui ! À mon avis, le livre n’était pas trop difficile.  L’histoire est bon à comprendre et un travail je conseille à tous.

Bijlage

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La vie devant soi door Emile Ajar"