Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram


LEESVERSLAG TWILIGHT - STEPHENIE MEYER

Titel en Genre

Boek
Het boek is verfilmd, waardoor Twilight een hype werd. Veel mensen waren razend enthousiast en een aantal
vrienden van me raadde mij dit boek aan. Ik was wel benieuwd en ik sta open voor fantasie verhalen, daarom heb ik dit boek gekozen. Ze vertelde me dat het over een relatie van een gewoon schoolmeisje en een vampier ging. Ik heb wel vaker boeken over vampiers gelezen, maar ik was erg benieuwd hoe de schrijfster deze vampier heeft afgebeeld.
Daarna heb ik besloten om het boek voor mijn boekopdracht te gebruiken.
Genre
Het is een liefdesroman, want het gaat over de liefde tussen het gewone schoolmeisje ‘Bella’ en de ‘goede’ vampier ‘Edward.’ Het is ook een griezelverhaal, want vampiers zijn niet echt lieve wezens.
Titel
De titel is Twilight en ik vind dat de titel wel goed gekozen is. Het is goed uit te spreken en bestaat uit één woord. Hierdoor kunnen mensen de titel makkelijker onthouden.
‘Twilight’ betekent letterlijk ‘schemering.’ Ik vind de titel goed gekozen, omdat Edward in dit boek zegt dat de schemering de fijnste tijd van de dag is voor hem om te leven. Dat komt omdat hij zich niet hoeft te verschuilen, maar het is minder duister dan de nacht.
Vorm
Perspectief
Het boek heeft een ik- perspectief, want je leest wat Bella heeft opgeschreven. Dus wat zij zelf meegemaakt heeft.
‘Ik had mijn favoriete bloes aan: mouwloos, van witte broderie. Ik droeg het als afscheidsgebaar. (blz. 13)’
Ik vind dat de schrijver de juiste keuze heeft gemaakt door alles vanuit Bella te schrijven. Je weet alleen wat zij denkt en je krijgt alleen dingen over anderen te weten als ze het zelf vertellen. Dit draagt bij aan het mysterie in het boek.
Spanning
Als de familie van de vampier jongen samen met het meisje aan het honkballen is, hapte Alice opeens naar adem.
‘Carlisle was aan slag, Edward aan het vangen, toen Alice ineens naar adem hapte (blz. 280)’
Personen
De hoofdpersoon is Isabella Swam (Bella), omdat alles vanuit haar oogpunt wordt geschreven. In alle stukken van het boek komt zij voor.
Bella krijgt heel wat problemen, doordat ze het vriendinnetje is van de vampier.
Zo is haar familie niet meer veilig en is zij zelf natuurlijk ook niet meer veilig. Hierdoor is ze afhankelijk van haar vriendje en zijn familie, want ze kan zelf nooit tegen vampieren op. Zij zijn veel sneller en sterker dan zij. Ook heeft haar vampier vriendje bepaalde beperkingen. Zo kunnen ze samen nooit naar het strand op een mooie dag met veel zon, omdat hij niet in de zon mag komen met andere mensen erbij. Als hij in de zon komt gaat zijn huid glinsteren en dan ziet iedereen dat hij niet ‘normaal’ is. Verder zou het natuurlijk erg handig zijn als zij ook gewoon vampier werd. Zij wil dit aan het einde van boek ook, maar haar vriendje weigert haar te veranderen. Deze problemen kan ze niet overwinnen. Ze kan zich wel aanpassen en dit doet ze dus ook.
Innerlijk & Uiterlijk
Bella wordt beschreven als begrijpend, behulpzaam en intelligent. Bella houdt erg van lezen en heeft droge humor. Ze is zeer onhandig, slecht in liegen en is erg slecht in gym.
‘Ik was altijd slank geweest, maar op een of andere manier zacht, duidelijk geen sportvrouw: ik miste de noodzakelijke hand-oogcoördinatie om sport te beoefenen zonder mezelf voor paal te zetten, zodat ik zowel mezelf als iedereen dicht in mijn buurt blesseerde.(blz. 18)’
Ze is erg nieuwsgierig, want ze wil alles over Edward en zijn familie weten.
‘Mag ik nog een vraag stellen?’ smeekte ik toen Edward vel te hard optrok op de stille straat (blz. 140).’
Ze is volgens haar een slechte leugenaar.‘Ik wíl gaan,’ loog ik. Ik was altijd al een slechte leugenaar geweest, maar ik had deze leugen de laatste tijd zo vaak verteld dat hij nu bijna geloofwaardig klonk (blz.13)’
Ze is ook niet erg spraakzaam.‘Maar het leven zou vast moeizaam worden bij Charlie. We waren geen van beiden erg spraakzaam, en bij hem wist ik überhaupt niet waarover ik moest praten. (blz. 14)
Bella heeft ook erg veel moeite om haar gevoelens hardop uit te spreken. ‘Charlie had moeite met het hardop uitspreken van zijn gevoelens. Dat had ik van hem geërfd (blz. 16)’
. Bella denkt dat de mensen gelijk precies weten wat ze denkt (ze vindt dat ze haar emoties snel verklapt), maar zij is juist de enige wiens gedachten Edward niet kan lezen.
Ze is zo verliefd op Edward dat ze vastbesloten is om zelf ook vampier te worden. Edward wil dat niet, want hij wil zoiets vreselijks niemand aandoen
Bella heeft rode haren, blauwe ogen en een ivoorkleurige huid (behalve als ze weer helemaal rood word). Op het einde van het boek zat haar voet ook in het gips.
‘In plaats daarvan was mijn huid ivoorkleurig – zonder het excuus van blauwe ogen of rood haar – ondanks de voortdurende zonneschijn (blz. 18
Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in heden. Ik weet dat het in het heden afspeelt, want Bella krijgt een nieuwe auto, computer en e-mailt met haar moeder.
‘Er stonden verder geen auto’s dus ik was ervan overtuigd dat je hier niet mocht parkeren, maar ik besloot binnen de weg te vragen in plaats van als een idioot in de regen rondjes te rijden. (blz. 20)
‘Voordat ik aan mijn huiswerk begon, trok ik een droog joggingpak aan, deed mijn klamme haar in een staart een keek voor het eerst of ik e-mail had. (blz. 34)’
Op het bureau stond een tweedehands computer en over de vloer liep het telefoonsnoer voor het modem naar de aansluiting in de muur. (blz. 17)’.
Het verhaal begint met dat Bella gaat verhuizen naar Forks. Dat speelt zich af in de zomervakantie, want Bella hoefde even niet naar school.
Het verhaal eindigt bij dat ze naar het schoolbal gaan dat aan het eind van het school jaar is.
Dus in dit verhaal lees je de gebeurtenissen uit het hele schooljaar.
Het verhaal vindt plaats in Forks, Washington, waar Bella naar verhuisd is.
Later in het verhaal wordt Forks gevaarlijk voor Bella, want ze wordt achtervolgd door James, een slechte vampier die haar bloed wil. Wanneer dit gebeurd besluiten de Cullens om Edward en Bella uit elkaar te halen en sturen Bella naar een hotel in Phoenix.
Daarna gebeurden er erge dingen, maar ze wordt weer gered door de Cullens en gaan ze terug naar Forks.
Het speelt zich vooral af in de school en in het huis van Bella. Bella moet bijna elke dag naar school en daar ontmoet ze Edward ook. Later komt Edward ook naar Bella’s huis en Bella heeft thuis ook allemaal informatie over vampieren gezocht.
De plek die me het meest aanspreek is het bos waar Edward Bella naar toe nam en haar voor de eerste keer kuste. Het is ook de plek waar Bella met de familie vampieren ging honkballen en toen de slechte vampieren tegenkwamen.
Thema
Het thema is onmogelijke en levensgevaarlijke liefde met een fantasiewezen.
Bella is verliefd op Edward, de vampier. Het is nooit bewezen dat vampieren, zoals Edward en zijn familie. Dus Bella is verliefd op een ‘gevaarlijk’ fantasiewezen.
2 Verwerkingsopdracht - spanning
1. Het is erg glad op de weg en Bella ziet dat de vader sneeuwkettingen om haar banden had gedaan. Toen plots hoorde ze een hoog, gierend geluid en alles bewoog erg snel. Ze zag Edward die 4 auto’s verder haar stond geschrokken keek. Een donkerblauw busje zou haar binnen enkele seconden verpletten, maar dat gebeurde niet. (Bladzijde 49)
2. Bella is naar de tafel van de Cullens aan het kijken totdat ze plots Edward zag zitten. De tijd werd vertraagd, want ze beschreef hem van top tot teen. Plotseling kruiste hun blikken en hij keek haar kwaad aan. (Bladzijde 41)
3. Bella was een beetje met Jacob aan het flirten. Jacob ging ‘enge’ verhalen vertelen over de ‘koude wezens.’ Hij vertelde dat de theorie is dat de familie Cullens vampieren zijn. Bella denkt opeens dat hij wel gelijk kan hebben en ze denkt opeens erg veel (de tijd vertraagt). (Bladzijde 101)
4. Bella loopt helemaal alleen door donkere straten en ze merkt dat ze wordt achtervolgd door vreemde mannen. Ze dacht dat ze hun kwijt was, maar plotseling was ze ingesloten. De mannen wilde haar iets aandoen, maar toen kwam er een auto aan. In de auto zat Edward en Bella ging met hem mee. (Bladzijde 127)
5. Edward en Bella hadden afgesproken dat ze vragen aan elkaar mochten stellen, want ze waren allebei nieuwsgierig. Bella vertelde de theorie die zij van Jacob had gehoord aan Edward. Plotseling vroeg ze hoe oud hij was, hij was al vanaf 1900 17 jaar.
6. Bella vraagt aan Edward waarom hij niet in de volle zon kon. Edward wil het aan Bella laten zien en gaan naar het bos. Zijn huid begon helemaal te glitteren als kristal. De tijd werd helemaal vertraagd. (Bladzijde 200)
7. Edward en zijn familie gaan honkballen in het bos en Bella mag meekijken (ze is er nieuwsgierig). Het gaat allemaal goed en Edward’s team staat voor. Plotseling zie Alice dat er andere (slechte) vampieren aankomen. Het zijn vampieren die op mensen jagen, dus Bella is in gevaar. (Bladzijde 260
8. Bella was samen met Alice en Jasper op de vlucht. Ze praten over hun plannen, totdat de telefoon plotseling afgaat. De moeder van Bella belde en ze was helemaal in paniek. Daarna hoorde Bella de stem van de jagende vampier. Hij had haar moeder gevangen genomen. (Bladzijnde 320)
9. Bella moest naar de afgesproken plek gaan zonder dat Jasper en Alice het weten. Bella is er bang, maar weet wat haar te doen staan. Bella en de lezer wachten op het goede moment en rennen naar een taxi die haar naar de vampier brengt. (Bladzijde 327)
10. De vampier had Bella gebeten en dat kon ervoor zorgen dat Bella zelf ook een vampier word. Bella schreeuwde het uit van de pijn en Carliste zei dat Edward het gif uit haar lijf moet zuigen. Edward weet niet of hij het kan en de tijd wordt vertraagd. (Bladzijde 340)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

W.

W.

het heeft een beetje een kinderlijke toon,terwijl eigenlijk al in de 3e zit?
er zitten wat fouten over het verhaal in...
ik weet ALLES over twilight <3 alle films gezien en alle boeken gelezen - + erg veel over opgezocht + een presentatie voor de klas gehouden van ongeveer 10 minuten,
ik ben een grote twilight fan :)

maar je verslag is niet slecht hoor!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Wouw heel goed verslag, een foutje, het weiland waar Edward en Bella voor het eerst zoenen is niet het weiland waar ze ook honkballen, ten minste in de film, ik kan het in het boek niet zo snel vinden. Maar ik vind je verslag echt zo goed! Je vertelt niet het hele verhaal en toch is het duidelijk. Echt heel goed!! :)

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Bella heeft juist geen rood haar en blauwe ogen.
"In plaats daarvan was mijn huid ivoorkleurig - zonder het excuus van blauwe ogen of rood haar" (blz. 18, regel 6 en 7)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

ik ben zo fan van twilight...

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast