Titel: Twilight
Auteur:
Stephenie Meyer
Uitgever:
Atom
Eerst gepubliceerd in:
2006
Editie
: 2007
Voorkant

Op de voorkant zien we een appel. Deze appel representeert het verboden fruit uit het boek Genesis. Het staat voor de liefde tussen Bella en Edward, die verboden is. In het begin van het boek is er een quote uit Genesis 2:17:
“But of the tree of knowledge of good and evil,
Thou shalt not eat of it:
For in the day that thou eatest there of
Thou shalt surely die.”

De Twilight serie bestaat uit nog drie boeken: New moon, Eclipse, en Breaking Dawn.

Personages
De hoofdpersonen zijn Isabella “Bella” Swan en Edward Cullen

Bella: Een normaal en erg klungelig meisje. Ze is erg observerend en onthoudt alles wat vreemd is in haar ogen. Ze is zeventien en woont in Forks met haar vader Charlie. Bella gaat nog naar school.
Edward: Een buitengewone jongen.
Hij is een vampier maar doet mensen geen pijn. Daarom jaagt hij op dieren en drinkt hij hun bloed. Hij is heel erg knap en wordt omschreven als goddelijk. Hij is ook zeventien en geadopteerd door de familie Cullen. Edward gaat ook nog naar school.


Minder belangrijke personages in het boek zijn Jacob Black en de familie Cullen.

Jacob Black: Een jongen die Bella al erg lang kent. Ze zijn al vrienden sinds hun kindertijd. Op een strand-reis vertelt Jacob Bella de legende dat de Cullens vampiers zijn. Jacob is vijftien en houdt er van om aan auto’s te werken.
De familie Cullen: Deze familie heeft Edward en de andere kinderen geadopteerd. Edward gaat vaak samen met hun op jacht naar dieren. Edward zijn familie maakt zich zorgen dat hij teveel tijd doorbrengt met Bella in het openbaar, omdat er misschien slechte dingen kunnen gebeuren. Uiteindelijk gebeurt er inderdaad iets slechts, maar de Cullens redden Bella en Edward zuigt het gif uit haar voordat ze in een vampier zou veranderen.

Tijd
Ik denk dat het verhaal plaatsvindt in het verleden of in het nu, want sommige elementen zijn meer van het nu en andere van het verleden. De glimmende Volvo of BMW is typisch iets van het nu, maar de natuur doet me denken aan het verleden. Niet heel ver in het verleden, zo’n twintig jaar terug. Ik denk dat het verhaal ongeveer een half jaar in beslag neemt, omdat het vaak regent en er soms zon is, dus het zou zich van het eind van de zomer tot aan het begin van de winter kunnen afspelen. Nog een reden waarom het eind zomer zou kunnen zijn is omdat Bella op een nieuwe school komt in Forks, op het begin van het schooljaar – dus na de zomer. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.

Er kan een flashback plaatsvinden in het verhaal, wanneer Jacob vertelt over de legende van de Cullens die misschien vampiers zijn. Er zijn geen flash-forwards, maar er zijn wel wat voorspellingen, want Edward voelt dat er slechte dingen gaan gebeuren of als er iemand aankomt.


Plaats
Het verhaal vindt plaats in Forks, Washington, waar Bella naar verhuisd is. Eerst woonde ze in Phoenix, Arizona, met haar moeder. Bella dacht dat haar moeder niet gelukkig was omdat haar vriend Phill veel reist en ze niet altijd mee kon, omdat Bella niet alleen kon blijven. Bella wou niet dat haar moeder ongelukkig was, dus ze verhuisde naar Forks.

Later in het verhaal wordt Forks gevaarlijk voor Bella, want ze wordt achtervolgd door James, een slechte vampier die haar bloed wil. Wanneer dit gebeurd besluiten de Cullens om Edward en Bella uit elkaar te halen en sturen Bella naar een hotel in Phoenix. Natuurlijk gebeurt er nog meer onheil, maar weer wordt ze gered door de Cullens en gaan ze terug naar Forks.


Thema’s
De thema’s van het boek zijn liefde en fantasie. Het verhaal is niet realistisch, omdat het over vampiers gaat en vampiers bestaan niet. Als er geen vampiers in het verhaal zaten zou het geen mysterieus verhaal meer zijn en zou het niet meer interessant zijn.

Perspectief
Het verhaal wordt in de eerste persoon vertelt, door Bella.
Je weet alleen wat zij denkt en je krijgt alleen dingen over anderen te weten als ze het zelf vertellen. Dit draagt bij aan de mysterie in het boek.
De manier waarop Bella vertelt is soms sarcastisch, maar meestal vertelt ze op een neutrale maar mysterieuze manier.

Samenvatting
Twilight gaat over Isabella Swan, maar ze wordt liever Bella genoemd. Ze verhuist van Phoenix naar haar vader Charlie in Forks. Op haar nieuwe school maakt ze veel nieuwe vrienden en sommige jongens hebben een oogje op haar.
In één van haar eerste lessen zit ze naast Edward Cullen, die haar compleet negeert. Na een paar dagen gaat ze op een strand-reis met wat vrienden. Jacob Black vertelt haar een legende over de familie Cullen met als conclusie dat ze vampiers zijn. Ze zijn geen vampiers die mensen pijn doen, maar ze drinken dieren-bloed. Edward ontwijkt Bella voor een tijdje, want hij kan de geur van haar bloed niet weerstaan, maar na een tijdje worden ze verliefd op elkaar.


Hun relatie wordt verstoord wanneer een andere groep vampiers in Forks arriveert en James, een van de vampiers, wil Bella’s bloed drinken. De Cullens sturen Bella naar een hotel in Phoenix. Wanneer ze is in het hotel is krijgt ze een telefoontje van James die zegt dat hij haar moeder heeft, dus moest ze wel opgeven. Net voordat James Bella zou vermoorden, redden Edward en de Cullens haar.


Mijn mening
Ik vond het boek heel leuk, omdat het fantasie verhaal is. Ik vond de manier waarop het geschreven is geweldig, want het is zo mysterieus en maakt je nieuwsgierig naar de rest. De manier hoe Edward reageert vond ik ook erg leuk. Hij is soms gemeen en hard, alsof hij zijn geen emoties heeft of ze niet wil laten zien, maar soms is hij ook erg romantisch en mysteries, wat ik mooi vind.
Ik vond de grote lappen tekst over bijvoorbeeld Bella die de was doet niet zo leuk. Het boek is erg lang, zo’n 400 pagina’s, wat erg veel voor mij is omdat ik geen goede lezer ben.
Maar voor de rest, ik vind dit boek geweldig, het is echt ontzettend mooi. Het perfecte boek voor mensen die van fantasie en liefdesverhalen houden. Dit boek is ook geschikt voor mensen die niet van vampiers houden, want deze vampiers doen mensen geen kwaad, en de slechte vampiers worden opgegeten door de goede.

Over de auteur
Stephenie Meyer was nooit van plan om schrijver te worden, want ze vond het lezen van boeken veel interessanter dan het schrijven. Als kind, haar favoriete boeken waren Gone with the Wind, Little Women, en The Sword of Shannara.
Na haar afstuderen werkte Stephenie als kantoor-assistent totdat ze ontslag nam om te zorgen voor haar kinderen. Ze dacht erover na om terug naar de universiteit te gaan om te beginnen aan een Engels doctoraat.
In 2004 veranderde een levendige droom haar leven. Voor haar droom had ze nooit interesse gehad in vampiers: ze had Anne Rice gelezen tijdens haar studie, maar ze had nog nooit een aflevering van Buffy, the Vampire Slayer gezien. Toen een vampier verscheen in haar droom, was ze zo aangegrepen door wat haar onderbewustzijn had bedacht dat ze het op ging schrijven. Drie maanden later, was die droom de eerste versie van Twilight geworden. Lezers van alle leeftijden hebben honderdduizenden kopieën over de hele wereld gekocht.
Stephenie woont nu in Glendale, Arizona, met haar man en drie zonen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Het wel goed geschreven maar er zitten foujes in: Bella komt midden in het school jaar op haar nieuwe school, en het speelt zich in deze tijd af en niet 20 jaar gelden.
Meer dingen kloppen niet helemaal.

5 jaar geleden

Antwoorden

S.

S.

@Super twilight fan!!!: hij zegt alleen maar dat de natuur op 20 jaar geleden lijkt hij weet zelf ook dat het niet echt zo is in het boek

5 jaar geleden

gast

gast

S.

S.

Ik vind het echt een super boekverslag ! <3.
Dankzij jou heb ik weer wat inspiratie (:
xoxo

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

ik heb het boek wel nog niet gelezen maar ik ga zondag wel naar de film gaan kijken

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik lees in de reacties dat ze duidelijk de film hebben gezien en niet het boek hebben gelezen. Het boek speelt zich wel wel een paar jaar voor nu af. Want ze maakt foto's met een rolletje. Die heeft ze gekregen voor haar verjaardag. En het regent niet altijd in het boek als je goed leest anders was Edward altijd opschool. (Moet nu zelf een boekverslag maken dus en ik heb de mooie versie en heb al zo'n 5 keer gelezen hahaha)
Maar verder ik vindt het een super boekverslag zo zou ik hem ook schrijven

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

het is een goed boekverslag maar er zitten wel een paar fouten in. het speelt zich namelijk in deze tijd af en niet 20 jaar geleden, ook kan edward gedachten lezen en heeft hij geen visioenen. de rest is wel heel goed en duidelijk beschreven.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Redelijke samenvatting.
Er worden enkele fouten gemaakt met betrekking tot de inhoud van het boek. Het verhaal speelt zich af in het heden, in een dorpje dat echter wat achter is gebleven. Het is niet Edward die dingen aan voelt komen maar zijn zus Alice, zij heeft een gave om de toekomst te voorspellen. Edward zelf heeft gewoon hele goede zintuigen.
Verder zou de familie Cullen wel wat verder mogen worden uitgelicht, ze spelen wel degelijk een belangrijke rol in het verhaal.
Verder wordt er in de mening iets gezegt, over goede vampiers die de slechte opeten... De slechte vampiers worden vernietigd en verbrand!

Verder: let op je taalgebruik!
Wou moet wilde zijn in een formele tekst (plaats
Woordherhalingen ontwijk woordherhalingen (2x tijdje in 1 zin in de samenvatting)
Een zin kan nooit beginnen met maar (mening).

Als laatste iets om in je hoofd te houden als je schrijft: schrijf niet zoals je praat. Een geschreven tekst is anders dan een gesproken tekst. Pas je zinnen aan en schrijf in plaats van het te zeggen. Zo vermijd je de kinderlijke toon in je stuk.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Het verhaal speelt zich gewoon af in het heden, en zoals al eerder werd gezegd regent het in Forks vaak.
Verder vind ik het wel een goed boekverslag!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

U schrijft:
Ik denk dat het verhaal ongeveer een half jaar in beslag neemt, omdat het vaak regent en er soms zon is, dus het zou zich van het eind van de zomer tot aan het begin van de winter kunnen afspelen.

Als u het boek goed hebt gelezen, weet u dat het altijd regent in Forks, welke tijd van het jaar het dan ook is.
Het boek neemt ongeveer een kwart jaar in beslag, wat je kan halen uit New Moon. Daar denkt Bella iets als "Vorig jaar werd ik ook door een kwaadaardige vampier achtervolgd in de voorjaars vakantie, ik hoop dat het geen gewoonte word." Dat betekend dat het boek eindigt ergens in Maart/April. En eerder in het boek, ergens in Februari, komt ze er achter dat ze precies aan jaar op haar nieuwe school zit.
Daaraan kon ik dat zien.
Mijn excuses voor mijn vreselijke Twilight-obsessie.

8 jaar geleden

Antwoorden

B.

B.

@Bibi: Om alles even duidelijk te maken, het boek start wanneer Bella naar Forks verhuisd en daar naar school gaat, in MAART, aan het eind van het boek gaan Bella en Edward naar het eindbal, dat betekent dus dat het het einde van het jaar is, dat is dus ongeveer 4 à 5 maanden. Dit kun je dus al halen uit Twilight en niet uit New Moon.

5 jaar geleden

gast

gast

O.

O.

Beste schrijver ,
Ik vind het boekverslag wel goed geschreven alleen heeft het wel een kinderlijke ondertoon .
En op een paar foutjes over de inhoud na is het wel in orde .
voor mij krijg je een 7/10

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast