Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The notebook door Nicholas Sparks

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover The notebook
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1715 woorden
  • 18 december 2007
  • 129 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
129 keer beoordeeld

Boekcover The notebook
Shadow

Als Noah Calhoun na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeert naar North Carolina probeert hij de oorlog achter zich te laten. Hij stopt al zijn energie in de restauratie van een oud plantagehuis. Dit huis herbergt zijn mooiste herinneringen en zittend op zijn veranda denkt hij terug aan het meisje van wie hij eens zoveel hield. De mooie Allie Nelson is inmiddel…

Als Noah Calhoun na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeert naar North Carolina probeert hij de oorlog achter zich te laten. Hij stopt al zijn energie in de restauratie van…

Als Noah Calhoun na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeert naar North Carolina probeert hij de oorlog achter zich te laten. Hij stopt al zijn energie in de restauratie van een oud plantagehuis. Dit huis herbergt zijn mooiste herinneringen en zittend op zijn veranda denkt hij terug aan het meisje van wie hij eens zoveel hield. De mooie Allie Nelson is inmiddels verloofd met een rijke advocaat, maar kan de jongen aan wie ze haar hart zo lang geleden verloor nog altijd niet vergeten. Heeft hun liefde de tijd doorstaan?

The notebook door Nicholas Sparks
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Love, in these last and tender hours
is sensitive and very pure
Come morning light with soft-lit powers
to awaken love that’s ever sure.

~

A Het boekverslag
1. Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik had de film al gezien en die vond ik ontzettend mooi. Daarom leek het me een leuk boek om te lezen voor mijn boekverslag. Ik wist al dat het een ontzettend mooi verhaal was, dus het zou een geschikt boek zijn voor mijn mondeling. Vandaar mijn keuze.

2. Wat verwacht je van het boek?
Ik verwachtte dat het boek minstens zo mooi zou zijn als de film, misschien zelfs mooier, aangezien een boek meestal het originele verhaal bevat.


3. Noteer de schrijver van de roman.
Nicholas Sparks.

4. Probeer wat autobiografische gegevens over de schrijver te vinden.
Nicholas Sparks was born on December 31, 1965 in Omaha, Nebraska. He graduated from the University of Notre Dame in 1988 and is one of the more critically acclaimed authors of the past 5 years. He is the author of 5 best-selling books, including "The Notebook" and "The Rescue". Three of his books, Message in a Bottle (1999), A Walk to Remember (2002) and The Notebook (2004), have been adapted into blockbuster movies. Sparks lives in North Carolina with his wife of 13 years; 3 sons, and twin daughters.

5. Wanneer is de roman gepubliceerd?
In 1996.

6. In welk land speelt het verhaal zich af?
In Amerika, North Carolina.

7. Hoe lang duurt het verhaal ongeveer?
Het boek vertelt een verhaal van twee geliefden die als tieners samen een zomer verliefd doorbrengen en elkaar vervolgens 14 jaar niet meer zien. Bij hun weerzien blijkt hun liefde voor elkaar nog even sterk als tijdens die ene zomer, waarna ze voor de rest van hun leven bij elkaar blijven. Het boek beschrijft ook hun laatste levensjaren. Je zou dus kunnen stellen dat het verhaal een levensloop beslaat.

8. Verklaar de titel van het verhaal.
Het boek heet The Notebook, omdat één van de twee hoofdpersonen, Noah Calhoun, hun liefdesgeschiedenis heeft opgeschreven, opdat zijn vrouw Allie Nelson zich het soms zal herinneren. Zij lijdt namelijk aan de ziekte van Alzheimer. Toen ze in de eerste fase van haar ziekte verkeerde, gaf ze Noah de opdracht hun ‘love story’ op te schrijven, zodat hij het aan haar voor kon lezen wanneer zij zich niets meer zou kunnen herinneren. Misschien zou zij zich dan kunnen herinneren dat zij de hoofdpersonen uit het boek voorstellen, wat haar even terug zou brengen bij Noah, voor zolang haar geheugen het toe zou laten. Deze momenten zijn voor Noah goud waard.


9. Tot welk genre behoort het boek?
Het behoort overduidelijk tot het genre romantiek.

10. Wat is het thema van het boek, of met andere woorden: welke ‘boodschap’ heeft de auteur voor zijn lezers?
Dit boek beschrijft het liefdesverhaal van twee mensen die intens veel van elkaar houden. Hun liefde lijkt zelfs zo uitzonderlijk sterk, dat je niets anders kunt denken dan dat ze bestemd zijn voor elkaar. Ik denk dat de boodschap van de auteur is dat je iemand nodig hebt waar je hartstochtelijk kunt houden, die je koestert in je hart en waar je niet zonder mee kunt leven. Vindt je deze persoon, laat niets je dan nog in de weg staan. “Live your dreams.” Wat hij vooral wil zeggen is dat liefde overwint, zelfs al kan het leven nog zo moeilijk zijn.

11. Geef een korte samenvatting van het verhaal.
De oude man Noah Culhoun woont met zijn vrouw Allie Nelson in een verzorgingstehuis. Zij is een alzheimerpatiënt en ernstig dement. Noah probeert zijn vrouw te laten herinneren hoe hun leven samen was en wie zij zelf was voordat ze ziek werd. Iedere dag leest hij voor uit zijn dagboek van hun leven.

Dit dagboek begint met het verhaal van Noah, een gewone arbeider die na de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar zijn ouderlijk huis in New Bern. Hij restaureert het huis, maar leeft er verder in oude herinneringen. Veertien jaar geleden had hij immers de liefde van zijn leven ontdekt. De rijke Allie was er op vakantie en samen beleefden ze een stormachtige relatie. Maar dan werden ze onherroepelijk van elkaar gescheiden door haar ouders.
Na al die jaren leest Allie een artikel in de krant over een man die zijn droomhuis heeft gerestaureerd: Noah Calhoun, haar eerste jeugdliefde. Ze is intussen verloofd, maar ze mist in haar liefdesleven iets wat ze met Noah wel had. Ze begint te twijfelen over haar relatie en besluit Noah op te zoeken. Ze vertelt hem dat ze verloofd is, maar realiseert zich dat haar liefde voor Noah nooit verdwenen is. Hun ontmoeting roept alle hartstocht uit hun verleden naar boven, met alle gevolgen van dien…
(Bron:
http://www.scholieren.com/boekverslagen/26948 )

B Het persoonlijke verslag
12. Vertel waarom je het verhaal al dan niet moeilijk vond.
Het verhaal was goed te lezen. De zinnen zijn niet heel lang en het woordgebruik is goed te doen. Ik kwam uiteraard genoeg woorden tegen waarvan ik de betekenis niet wist, maar meestal kon dan min of meer uit de context wel opmaken wat het betekende. Ook de volgorde van het verhaal was – ook al is het dan niet chronologisch geschreven – goed te volgen.

13. Wat vind je van de schrijfstijl van de schrijver?
De schrijfstijl van Sparks is mooi en soms poëtisch. Hij schrijft soepel en beschrijvend, je vliegt door het verhaal heen. Je kunt zien dat het verhaal met liefde geschreven is, hoe anders kun je zo’n mooi verhaal schrijven. Ik vind zijn manier van schrijven dan ook erg fijn, omdat ik hou van mooie woorden, geen zware taal en diepgang, soms gecombineerd met poëzie.

14. Wat vind je van de verteltrant van de schrijver?
Sparks heeft het verhaal mooi verteld. Het wordt geen moment saai of langdradig. Alhoewel de verhaallijn misschien niet bijster origineel lijkt, is de manier waarop hij dit verhaal vertelt niet te evenaren. Ook zorgt het feit dat Allie in haar laatste levensfase Alzheimer heeft ervoor dat het verhaal niet al te veel rozengeur en maneschijn wordt. Het leven blijkt dan maar weer eens hard te zijn, maar zelfs dan zegeviert hun liefde nog zo nu en dan. Omdat opgeven geen optie is voor twee mensen die van niemand anders zoveel kunnen houden als van elkaar. De liefde, de passie, de diepgang… dit verhaal grijpt je aan tot aan de laatste regel.

15. Vind je de titel van het verhaal goed gekozen, of zou jij een andere titel hebben gekozen?
Nee, ik zou zo snel niet een betere titel kunnen bedenken. The Notebook is in het verhaal het boek waarin Noah hun liefdesverhaal op heeft geschreven. Deze titel omvat dus letterlijk en figuurlijk de hele kern van het verhaal.


16. Wie zijn de hoofdpersonen van het verhaal? Welke gevoelens hebben zij bij je opgeroepen tijdens het lezen?
Noah Calhoun en Allie Nelson zijn de twee hoofdpersonen in dit verhaal. Beiden hebben bij mij gevoelens van liefde, passie, doorzettingsvermogen en geloof opgewekt. Noah en Allie stralen allebei een kracht uit, ieder op hun eigen manier, die inspirerend is. Zij vertellen je dat je niet op mag geven, hoe moeilijk het leven het je soms ook maakt.

17. Beschrijf het karakter van een van de hoofdpersonen.
Allie is een vrolijk, knap en artistiek meisje dat menig jongenshart op hol doet slaan. Ze beschikt over een flinke dosis spontaniteit en levenskracht, en dat straalt ze dan ook uit. Ze staat klaar voor anderen, maar ze is dan ook bang om haar omgeving teleur te stellen. Ze stelt anderen voorop, waardoor ze soms vergeet wat ze eigenlijk zelf echt wilt. Ze stelt zichzelf dus achter ten goede van anderen. Wanneer ze na 14 jaar Noah weer opzoekt, laat hij haar dan ook inzien dat het niet gaat om wat haar familie wil, of haar vrienden, of zelfs haar verloofde, maar dat het gaat om wat zij wilt. En dat is de reden dat ze, tegen ieders wil in, toch durft te kiezen voor Noah.

18. Met wie zou jij je het best kunnen vereenzelvigen en waarom?
Ik weet het niet zo goed. Noah is een wat stillere jongen, iemand die in zichzelf gekeerd is en zijn eigen boontjes wel kan doppen. Allie daarentegen is veel spontaner, gekker, impulsiever. Ik denk dat me in beide personen wel kan vinden, ze hebben allebei karaktertrekjes die ik ook bezit. Het is de combinatie van het spontane, gekke en impulsieve karakter van Allie en het romantische, filosofische en poëtische karakter van Noah waar ik mezelf het meest in kan vinden.

19. Welke persoon in het verhaal stond je het meest tegen? Verklaar waarom.
De persoon die me het meest tegenstond was logischerwijs de moeder van Allie. Zij is namelijk niet blij met de liefde tussen Allie en Noah, omdat Noah slechts een arme sloeber is, die niet past in het welgestelde plaatje van de Nelsons. Vandaar dat zij hen na die zomer dan ook op ongenadige wijze van elkaar verwijdert en drie jaar lang Noah’s brieven voor Allie achterhoudt. Door al deze acties wekt zij niet veel sympathie op bij de lezer.

20. Wat vind je van het einde van het verhaal? Zou je liever een ander einde hebben? Zoja, waarom?
Het einde van het verhaal is precies zoals het zou moeten zijn. Dat maakt het aan de ene kant voorspelbaar, aan de andere kant ook geruststellend voor de lezer. Dus ondanks de voorspelbaarheid zou ik het niet willen veranderen. Het maakt het verhaal compleet, het klopt op deze manier.


21. Schrijf een positief of negatief advies over dit boek voor een klasgenoot van ongeveer 25 woorden.

Als je houdt van romantiek, levensfilosofieën en poëzie, is dit boek zeker een aanrader! Het is een ontzettend mooi verhaal vol hartstocht en passie, maar ook verdriet. Het is goed te lezen, niet langdradig en daarom zeker de moeite waard. De verfilming van dit boek is ook zeker een aanrader!

22. Zou je nog wel eens een andere roman van deze schrijver willen lezen? Licht je antwoord kort toe.
Ja, ik wil ook zeker nog A Walk to Remember lezen. Het liefst zou ik al zijn boeken wel willen lezen, dus allicht zal ik dat ook doen. Nicholas Sparks schrijft zo mooi en lieflijk, je raakt verslaafd aan het verhaal dat hij schrijft.

Love, in these last and tender hours
is sensitive and very pure
Come morning light with soft-lit powers
to awaken love that’s ever sure.

~

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The notebook door Nicholas Sparks"