Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The life of Pi door Yann Martel

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover The life of Pi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1213 woorden
  • 24 juni 2013
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
23 keer beoordeeld

Boekcover The life of Pi
Shadow

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het lan te verlaten wordt de gele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. Een m…

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit h…

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het lan te verlaten wordt de gele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. Een magistraal boek waarvan alleen in Nederland al meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht.

Deze bijzondere roman is nu verfilmd door de wereldberoemde regisseur Ang Lee, bekend van Brokeback Mountain en Sense and Sensebility, en belooft nu al dé bioscoop hit van deze winter te worden.

The life of Pi door Yann Martel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Title: Life of Pi

Author: Yann Martel

First published: 2003

Number of pages: 348

 

  1. A.      Facts:

 1.       When/where did the author live? Does this shed light on the book?

Yann Martel is geboren in Spanje, maar woonde o.a. in Alaska, Costa Rica, Frankrijk en Mexico, maar het belangrijkste: India. Hier begint het verhaal van het boek dan ook.

  1. 2.       Background: place and setting of the story. Is this important for the story?

Het verhaal gaat over een Indiase jongen, Pondicherry, India. Zijn vader heeft een dierentuin, die een grote rol speelt in het verhaal. Dit is dus zeker belangrijk. Ook is Pi, de hoofdpersoon, hindoe: ook dit en vele andere geloven zijn van groot belang in het boek.

  1. 3.       Characters:       

Piscine Molitor Patel, vernoemd naar een zwembad waar zijn oom gek op was, woont in India met zijn ouders en broer. Op school werd hij eerst gepest doordat hij ‘pissing’ werd genoemd, maar dat verandert als hij als wiskundig fenomeen de constante ‘pi’ kan opschrijven. Hij is oorspronkelijk hindoe, maar raakt ook geïnteresseerd in het Christendom en in de Islam. Zijn vader heeft een dierentuin, hij is gek op de dieren. Hij is de enige overlevende van de schipbreuk op de Pacifische oceaan.

 

  1. 4.       Who tells the story? Does the author comment on the story?

Het verhaal wordt voor het grootste deel vertelt door Pi. Hierdoor leef je helemaal met hem mee, je leest zijn gedachtes. Die zijn heel erg mooi beschreven.

  1. 5.       Structure: Is the story divided into chapters/books/parts? How does this relate to the passing of time? Is the story told in chronological order – are there any flashbacks or flashforwards, i.e. transistions to a later scene of event?

Het boek heeft 100 hoofdstukken: waarschijnlijk omdat Pi erg op getallen gesteld is. Ook is het boek weer onderverdeeld in 3 delen: in het eerste deel kijkt Pi terug op zijn kindertijd, in het tweede deel wordt de schipbreuk en het overleven op zee beschreven en het derde deel is vooral het gesprek tussen Pi en twee onderzoekers, die wilden weten hoe het schip heeft kunnen zinken en hoe Pi het overleefd heeft. Het boek heeft flashbacks- en flashforwards. De hoofdstukken die in cursief geschreven zijn, zijn de toekomst van Pi.

  1. 6.       Motifs: Are there any ideas, facts or objects that recur? Why?

Het geloof speelt een grote rol in dit boek. Pi gelooft hevig in God, in drie geloven tegelijk. Terwijl hij probeert te overleven denkt hij soms dat God hem in de steek heeft gelaten, maar als hij bijvoorbeeld op het (vleesetende) eiland aankomt waar hij kan aansterken en zo zijn ‘reis’ overleeft, merkt hij dat God toch altijd bij hem is.

  1. 7.       Genre:  psychological/adventure/ surrealistic

Deze drie genres zijn het meest toepasselijk voor het verhaal. Psychologisch omdat het vooral om de gedachtes en verhalen van Pi gaat, avontuur omdat het toch een heel avontuurlijk verhaal is met de schipbreuk en het overleven op zee, en surrealistisch omdat het toch gek is dat een jongen overleeft op een schip met een volwassen Bengaalse tijger. 227 dagen lang.

 

 B.      Interpretation

 1.       Central theme: Why was this book written? What is the idea/message behind it? What is the writer saying / proving / explaining / showing / wondering? Use quotations from the book to illustrate your point.

Dit boek is niet met een bepaalde reden geschreven. Yann Martel reist graag, zoals in zijn biografie staat. Hij heeft veel en lang onderzoek gedaan naar o.a. India, geloven en schipbreuken. Ik denk dat hij dit een mooie gelegenheid vond om Life of Pi te schrijven.

  1. 2.       What is the connection between the theme and the title? Explain why.

Het boek beschrijft het leven van Pi: Life of Pi. Duidelijker kan niet.

  1. 3.       Atmosphere and language: tone /mood / use of language? What sort of language, style (ironic / satirical / pessimistic, etc.)

Het boek is in veel stukken wanhopig, angstig en verlaten geschreven. Dit is ook logisch, aan de hand van wat Pi allemaal meemaakt. Doordat zijn gedachtes zo goed beschreven zijn leef je helemaal met hem mee.

  1. C.      Personal evaluation

 1.       What does the book call up in you (moving / upsetting / boring)? Why?

Ik vond het een heel mooi, interessant boek. Ik vond het heel mooi om te lezen over de godsdiensten en de schipbreuk, overleven op zee. Ik heb ook laatst de film gezien. Ik heb Life of Pi al eerder gelezen.

  1. 2.       Is the world described realistic, idealized, a warning? Why?

Eigenlijk vind ik het een combinatie van realistisch en surrealistisch. Ik weet niet zo goed of ik moet geloven dat het echt kan gebeuren, of dat het echt verzonnen is. Dat vind ik heel knap van de auteur. Het zal hoogstwaarschijnlijk fictie zijn, maar toch.

  1. 3.       Do you agree with the message in the book? Does the writer want to change your ideas and / or opinion? Does he open your eyes to certain problems? What is your opinion on the characters’ behaviour? Your final opinion?

Hij laat je India zien, de verschillende geloven en hoe je moet overleven op zee. Ik zei al dat dit boek waarschijnlijk zonder rede is geschreven, maar wel om de onderwerpen naar buiten te brengen en aan velen te laten lezen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Hij laat je India zien, de verschillende geloven en hoe je moet overleven op zee. Ik zei al dat dit boek waarschijnlijk zonder rede is geschreven, maar wel om de onderwerpen naar buiten te brengen en aan velen te laten lezen.

 

  1. D.      Summary

 Life of Pi gaat over de Indiase jongen Piscine Molitor Patel (Pi) die is geboren in Pondicherry, India. Hij groeit op in de dierentuin die zijn vader runt. Hij is oorspronkelijk hindoe, maar gelooft ook in het christendom en in de islam. Als zijn vader besluit dat hij en zijn gezin gaan verhuizen naar Canada, zinkt het schip, inclusief alle dieren uit de dierentuin die ook op het schip zaten, door vreselijk noodweer. De dieren waren terwijl het schip langzaam zijn weg naar de bodem vrijmaakte waarschijnlijk losgelaten waardoor ze allemaal door het dolle heen angstig over de boot renden. Pi was naar het onweer aan het kijken. Door enkele mannen aan boord wordt hij in een reddingsboot geduwd, met uiteindelijk als enige andere passagiers een zebra met een gebroken poot, een hyena, Orang Oetang ‘Orange Juice’ en tot grote schrik de Bengaalse tijger Richard Parker, die door een administratieve fout aan zijn naam kwam. Al gauw eten de dieren elkaar op en blijft Pi alleen over met de tijger. Tijdens zijn reis van 227 dagen overleven op zee komt hij op een vleesetend eiland, waar hij kan aansterken en zo de schipbreuk overleeft als hij uiteindelijk aanspoelt in Mexico. Als onderzoekers van het schip hem komen ondervragen hoe het schip heeft kunnen zinken, geloven ze het verhaal van Pi niet. Pi verzint een ander verhaal, waarin de dieren zijn moeder en 3 andere passagiers overnemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The life of Pi door Yann Martel"