The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1387 woorden
  • 13 april 2011
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
22 keer beoordeeld

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Vor dem Lesen
Het boek heet; Der Junge im gestreiften Pyjama. Het is geschreven door John Boyne. Dit boek heeft 216 bladzijdes. Het is een C boek. Dit boek is ook verfilmd. De film heb ik ook gezien.
Het boek heeft deze titel omdat Bruno allemaal mensen kan zien vanuit zijn raam. Deze mensen hebben volgens hem gestreepte pyjama’s aan.
Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik van mijn buurvrouw had gehoord dat ik dit boek echt moest lezen. Zij vertelde mij ook een beetje over het boek. Wat zij over het boek vertelde klonk leuk. Daarom wilde ik dit boek lezen en kies ik het nu om mijn boekverslag erover te doen.

Nach dem Lesen
Name der Hauptperson Beziehung mit anderen Personen Charakterisierung in einem Satz
Bruno De hoofdpersoon Bruno is een 9-jarig jongetje, date ervan houd om nieuwe dingen te ontdekken.
Gretel De oudere zus van Bruno Een 12-jarig meisje dat heel erg van poppen houdt.
Shmuel (Samuel) De beste vriend van Bruno Een joods jongetje dat gevangen zit in Auschwitz.

Zusammenfassung
Het boek gaat speelt zich af in Duitsland tijdens de tweede wereld oorlog. Het gaat over een 9 jarig jongetje, Bruno, die samen met zijn ouders en zijn zus in Berlijn woont. Als hij op een dag thuis komt van school, zijn al zijn spullen ingepakt. Ze gaan verhuizen want Bruno’s vader heeft een andere baan gekregen. Hitler heeft tegen zijn vader gezegd dat ze naar een huis naast Auschwitz moeten verhuizen. Bruno’s vader gaat daar werken. Bruno vindt het maar niks dat ze gaan verhuizen want dan moet hij zijn beste vrienden missen. Als ze in het nieuwe huis komen vindt Bruno het er helemaal niet leuk. Hij verveelt zich heel erg. Als hij uit het raam kijkt van zijn slaapkamer ziet hij een grote rookpluim in de verte. Ook ziet hij een groot hek met daarachter allemaal mensen in gestreepte pyjama’s. Wanneer hij dit tegen zijn vader zegt wordt hij heel boos. Er worden planken voor het raam getimmerd zodat je er niet doorheen kan kijken.

Op een dag besluit Bruno om de buurt een beetje te gaan verkennen. Als hij zijn huis uit komt en een stukje loopt, komt hij bij een paar meter hoog hek aan. Het hek is ook heel erg lang. Bruno besluit langs het hek te lopen om te zien waar het stopt. Na een tijdje lopen ziet Bruno een jongetje in een gestreepte pyjama zitten aan de andere kant van het hek. Ze raken aan de praat. Het jongetje heet Samuel en is net als Bruno 9 jaar. Bruno snapt niet waarom Samuel daar zit en waarom Samuel en hij geen vrienden kunnen zijn. Samuel verteld dat hij joods is en dat hij daarom daar zit.

In de dagen die daarop volgen gaat Bruno vaker bij Samuel lang, ook neemt hij soms wat te eten mee. Op een dag verteld Samuel aan Bruno dat hij zijn vader kwijt is. Samuel heeft hem overal gezocht maar kan hem niet vinden. Bruno zegt dat hij hem wel wilt helpen met zoek. Dus de volgende dag komt Bruno weer naar het hek toe. Daar staat Samuel al op hem te wachten. Hij heeft een gestreepte pyjama bij zich. Als Bruno zich heeft omgekleed en ook aan de andere kant van het hek is, beginnen ze te zoeken. Maar het gaat niet zoals gepland. Ze worden geroepen en moeten samen met een groep andere mensen naar een ruimte gaan. Er wordt gezegd dat ze gaan douchen en dat ze hun kleren uit moeten doen. Dat is niet het geval. Ze krijgen een gasdouche in plaats van een gewone douche.

Beschreibe eine der Hauptpersonen des Buches
De persoon die ik ga beschrijven is Bruno, de hoofdpersoon. Bruno is jongetje van 9 jaar. Zijn vader is een onderdaan van Hitler. In het boek lijkt Bruno ouder dan 9 jaar. Dit komt door de manier waarop hij praat en bepaalde uitdrukkingen die hij gebruikt. Bruno heeft een goed karakter. Hij wil graag voor iedereen goed zijn en probeert geen verkeerde dingen te doen. Bruno probeert ook altijd eerlijk te zijn. Hij houdt namelijk niet van liegen. Ook neemt hij dingen scherp in zich op. Bruno houdt erg van ontdekken en wilt daarom later ook ontdekkingsreiziger worden. In het boek merk je wel dat Bruno nog een jongetje is want veel dingen begrijpt hij niet. Hij begrijpt bijvoorbeeld niet waarom Samuel aan de andere kant van het hek zit en waarom Bruno daar niet naartoe mag.

Vergleiche die Situation am Anfang des Buches mit der am Ende
In het begin van het boek vindt Bruno het vreselijk om te verhuizen. Hij vindt het maar niks dat hij al zijn vrienden in Berlijn moet achterlaten. Tussen zijn ouders gaat het in het begin van het boek nog goed. Later als Bruno een beetje gewend is aan het nieuwe huis en als hij bevriend is geraakt met Samuel, dan merk je dat Bruno het toch leuker begint te vinden. Hij vindt het toch niet meer zo erg om daar te wonen. Tussen zijn ouders gaat het steeds slechter. Zijn moeder kan er niet meer tegen en vertrekt.
De situatie van het begin is dus anders dan de situatie aan het einde van het boek.

Welche 2 Fragen möchtest du dem Autor stellen?
1. Waarom heeft u ervoor gekozen om Bruno en Samuel dood te laten gaan aan het einde van het boek?
2. Waarom heeft u het boek niet in chronologisch later verlopen en heeft u gekozen voor een paar flashbacks?


Gib deine Meinung zum Buch

Ik vond het een heel aangrijpend verhaal. Het was heel mooi om te lezen dat twee jongetjes zo goed bevriend kunnen zijn terwijl ze in twee totaal verschillende werelden leven. De een is een jood en wordt eigenlijk gehaat door de mensen in de wereld waarin Bruno leeft. Aangezien zijn vader voor Hitler werkt. Ook vond ik het leuk boek om te lezen omdat je een beetje een beeld krijgt van hoe het er in die tijd aan toe ging. Je krijgt een beetje een idee van hoe het in Auschwitz was voor de mensen die daar gevangen zaten.

Suche beim Lesen 5 Textstellen die wichtig für den Inhalt des Buches sind
1. ‚Wer sind nur die vielen Leute? Und was machen sie alle dort? Sie alle trugen die gleiche Kleidung: einen grau gestreiften Pyjama und auf dem Kopf eine grau gestreifte Kapp.‘ Blz.52.
2. ‚Heil Hitler sagte er,was, wie er annahm, eine andere Möglichkeit war zu sagen: Na dann, auf Wiedersehen und einen schönen Tag.‘ Blz.71.
3. ‚Wenn der Kommandant fragt, sagen wir, ich habe Bruno verarztet.‘ Blz.109.
4. ‚Ich schäme mich!, rief sie, bevor sie ging. Mein eigener Sohn ist ein … Ein Patriot, rief Vater.‘ Blz.119.
5. ‚Was sollen die Leute denken, fragte Vater, wenn ich erlaube, dass du mit den Kindern zurückfährst? Man wird mir Fragen über die Einstellung zu meiner Arbeit hier stellen. Arbeit?, schrie Mutter. Das nennst du Arbeit?‘ Blz. 232

Schreibe selber ein Ende zu deinem Buch
Het einde van het boek is dat Bruno en Samuel samen met een groep andere joodse gevangenen vergast worden. Het nieuwe einde zou zijn dat Bruno en Samuel de vader van Samuel gaan zoeken. Wanneer ze erachter komen dat Samuels vader niet meer leeft, weet Samuel niet meer wat hij moet doen. Ze komen er ook achter hoe Samuels vader dood is gegaan, een gasdouche. Ze komen er ook achter dat dit ook voor Samuel te wachten staat. Natuurlijk wil Samuel niet zo’n gruwelijke dood tegemoet gaan. Samen bedenken Samuel en Bruno een plan om te zorgen dat Samuel niet op zo’n manier dood hoeft te gaan. Het plan is eigenlijk heel simpel. Ze gaan naar dezelfde plek van het hek waar Bruno het kamp in is gekomen. Daar kruipen ze onder het hek door en gaan naar Bruno’s huis. Vanaf daar zouden ze dan verder kijken. Maar ze zijn nu nog steeds in het kamp. Ze kijken wanneer de bewakers niet kijken en pakken dan hun kans om keihard weg te rennen. Zodra ze bij het hek zijn aangekomen kruiper ze eronderdoor en rennen ze naar het huis van Bruno. Daar komen ze erachter dat daar blijven ook geen zin heeft aangezien de vader van Bruno een onderdaan is van Hitler. Ze besluiten weg te gaan. Waarnaartoe, dat weten ze nog niet.

REACTIES

A.

A.

dank je hier heb ik veel aan :D

12 jaar geleden

A.

A.

Dit helpt me. Ik zeg hoi tegen een 9.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"